V hodne prispevcich uz se resilo o elektromagnetickych kompasech ale je to takove hodne neprehledne. ( aspon pro me ) Tak se omlouvam pokud znova nacnu jiz probrane tema.
Me by zajimaly rozdyly mezi 2 a 3 osim kompasem predevsim v praxi. Planujeme koupit GPSku ale porad nejak vahame mezi levnejsimi GPS s 2 osim kompasem a nebo drazsimi s 3 osim kompasem. Predevsim je pro nas dulezite aby kompas nezlobil kdyz budou GPSku pouzivat deti. Kazdy nazor si rad prectu. Diky mockrat.
Rozdíl je v tom, že u 2osého kompasu, abys viděl směr, musíš držet přístroj vodorovně, u 3osého nezáleží v jaké poloze GPS držíš.
Dvojosý kalibruješ pomocí otočení GPS okolo dvou os, trojosý otočením okolo tří os (je to tedy o pár vteřin delší procedúra).
Osobně bych preferoval 3osý, ale dá se žít i s 2osým.
Jak rika kamen, dokud GPS mas displejem navrch, tak je to ok, a i kdyz ji kousek naklonis, tak se nezblazni uplne, jenom se sipka o kousek zmeni (sam mam s 2D kompasem, je na kole na riditkach obvykle hodne sikmo a je to ok). Je to vec, kterou bych se pri nakupu neridil a spis se soustredil na jine atributy ![]()
Pro mě je tohle docela podstatný rozdíl… jak už bylo řečeno, dvojosý funguje jenom ve vodorovné poloze, když se gpska nakloní, zobrazí se hláška "Hold level".
Vodorovné držení je ale spíš detail, i když občas trošku otravný. Nejpodstatnější rozdíl (aspoň pro mě) spočívá v kalibraci… u tří-osého je sice o něco složitější, ale není ji potřeba provádět zdaleka tak často (u dvojosého se musí skoro furt). Tříosý kompas v Magellanu kalibruji jednou za pár měsíců spíš preventivně. Ještě se nestalo, že by ukazoval úplnou blbost.
Co jsem slyšel o nových Garminech, jsou na tom podobně.
edit: No ještě raděj dodám, že hodně záleží, na co je člověk zvyklý a do čeho je ochoten invesovat. Obejít se dá samozřejmě i s dvojosým kompasem a dokonce i bez kompasu.
no a pak existuju treba ja, co ten elmag kompas vubec nepouziva a ma ho vyplej
takze klidne kvuli penezum treba i Legend HCX bez elmag kompasu.
Podivej se na muj prispevek (Solim) ve foru http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=9210&sort=&rowstart=60 je to tam napsane pro Vistu HCx ktera ma dvouosy kompas a jsou tam fotky chovani tohoto kompasu. Je tam tech mych prispevku vic, tak hledej asi na 3 nebo 4 strance toho vlakna z datumu 04.12.2008 09:07 mel bys tam videt obrazek zemekoule a silocar okolo ni, dalsi obrazky jsou v textu.
Tak rozdíly jsou asi už jasný, ale pokud by to mělo být pro děti, tak asi 3-osý
ale jinak upřímně téměř ho vůbec nepoužívám…
No nevím, ale myslím že základní kompas ve starších navigacích je jednoosý a pracuje ve 2D (plocha) a nové kompasy jsou tříosé a pracují ve 3D (prostor)
Myslím, že nemáš úplně pravdu. Koukni například na tyhle stránky:
http://www.magneticsensors.com/landnav.html
Jedno-osá je možná klasická buzola, ale tou osou bude v tomhle případě myšleno něco jiného.![]()
Jednoosy je pouze mechanicky kompas. Kompas v GPS je dvouosy nebo triosy jelikoz mezi v osach X a Y , to jest meri ve dvou vodorovnych osach, nebo v osach X, Y a Z, to jest ve dvou vorovnych a jedne svisle ose.
Nenech se zmylit, ale prestoze je 2D kompas v GPS "2osy", v ma uplne stejnou funkci jako mechanicky kompas, takze vlastne z hlediska terminologie je mechanicky kompas 2osy.
Diky mockrat za rady. Zatim vyhrava teda ten 3 osi cili Dakota 20. Docela me zarazila nepresnost Visty na fotkach od Solima.
Nevim jestli jsem spravne pochopil… navigace funguje v ukazovani smeru pokud se chodi s nejakou minimalni rychlosti. A kdyz se zastavis nebo jdes pomaleji tak se pak navigace prepne na kompas ktery ukazuje smer. Nebo je to jinak? Jde mi o to ze decka chodi pomalu a to by pak mohla navigace zlobit s ukazovanim smeru bez kompasu?
LuLaMO: Přesně tak. Tu hranici si lze i přizpůsobit (alespoň na Vistě HCx to tak jde)
Ještě bych dodal, že na el.mag. kompas nedám dopustit, při dohledávání keše na pár posledních metrů je to výborná funkce.
Při práci s GPSkou ji držím stejně vodorovně, takže nějaké vychýlení zde opravdu neřeším, a s tou kalibrací to asi taky nebude tak horké. Už si ani nepamatuji, kdy jsem svoji Vistu kalibroval a že se by nějak "motala" nebo ukazovala blbosti, to určitě ne. ![]()
Myslim, ze nemusi obecne platit, ze 3 osy se kalibruje neme casto nez 2 osy. Asi zalezi na typu GPS a vyrobci.
Mel jsem Garmina 60CSx a dvouosy kompas se dal zkalibrovat pomerne jednoduse a ukazoval s presnosti rekneme ±10 stupnu.
Ted mam Magellana MobileMapper 6, ktery ma 3 osy kompas a ten se mi jeste nikdy (za 1.5 roku) nepodarilo plne zkalibrovat a ukazuje s velmi mizernou presnosti (klidne o 90 st. jinam).
U Garminu to bude vychytane, takze 3 osy je lepsi nez 2 osy.
Jinak ani u te 60ky jsem kompas prilis casto nepouzival. Nosim i buzolu, takze vetsinou jsem pro urceni smeru pouzil radsi buzolu nez integrovany kompas.
Jedinou skutecnou vyhodu integrovaneho kompasu vidim v tom, ze pokud mam nastaveno vykresleni mapy ‘celem’ (ve smeru pohybu), tak pokud se zastavim, tak se mapa nezacne nahodne otacet a mohu si ji v klidu prohlednout.
K urceni smeru je presnejsi buzola, nezere baterky a nemusim ji kalibrovat. ![]()
Určitě tříosý, předevčírem na Hracholuskách málem letělo moje Oregáno do lesa, kalibroval jsem snad každých 100m. Trojosý se držely v pohodě.
A má ten MobileMapper skutečně tříosý kompas? Mám pocit, že už jsme to v jednom vlákně řešili a vyznělo to nějak do ztracena.
Podle toho, co psal Solim, bych řekl, že tříosý bude principiálně lepší, ale samozřejmě v praxi se dá zmrvit leccos a fakt asi záleží na typu. Třeba Meridian Platinum od Magellanu je v pohodě. Má dva módy kalibrace… jednodušší: otočení kolem osy kolmé k displeji a pak složitější podle všech os.
Nové GPSky od Garminu jsem bohužel ještě v ruce neměl, ale co jsem četl, tak si lidi kompas docela pochvalují… jsem zvědavý na šedesátdvojku.![]()
Rekl bych, ze tohle – aspon co se tyce kalibrace.