Ach kde jsou ty časy, kdy to stálo za h….o

Prosím nementorovat, neobhajovat neobhajitelné. Souhlasíš-li, připoj se, nesouhlasíš-li, založ antivlákno.
Jako staromilec vyznávám původní ideu geocachingu. Pobyt v přírodě s dobrodružstvím hledání a nalézání, v možnosti empatie do myšlení ownera, který se se mnou chce podělit o zážitek z cesty a o nádheru místa, které bych nikdy bez jeho pozvání neobjevil. Dnes jsou původní ideje zdeformovány. Jestliže kdysi těch pár mysterek působilo coby určité osvěžení, dnes je jimi vedle měst (ve městě čert je vem) zaplevelena i volná příroda. Proč? Když už někdo chce dokázat výši svého IQ, ať vstoupí do Mensy nebo do nějakého hádankářského kroužku, kde bude mezi svými a kde nebude obsazovat nejkrásnější kouty přírody neřešitelnými úkoly. Přiznávám, že i když mě mysterky otravují, pokouším se je řešit, dost často s pomocí kamarádů. Někdo v tuto chvíli by zvedl káravě prst a poučil by mě – když je nemáš rád, vynech je. Ale přiznejte si všichni. Koho by nezajímala alespoň trochu statistika nálezů. Pomíjím ty, kteří jsou v absolutní špičce v počtu nálezů. Ty právě toto postavení nutí k vysoké aktivitě. Ale i naprosté začátečníky potěší první stovka a kázání o tom, že vůbec nezáleží na počtu nálezů, je farizejství.
Nerozvádím to dál. Má-li někdo podobné pocity a chuť na toto téma navázat …

tak já plynule navážu:
"Ach kde jsou ty časy, kdy to stálo za h….o"
v pr..li :slight_smile:

edit:
a teď jsem si vzpomněl - další pokus o geozájezd asi neplánuješ, co? Byla škoda, že to tenkrát nevyšlo… :expressionless:
pokud jsem si tě splet, tak sorry

My jsme se na GC dali v dubnu 2008 a můžeme říct, že i my, za ten rok a něco pozorujeme posun v kvalitě keší směrem dolů a to u keší jakéhokoliv druhu. Mysterky jako takové nám nevadí. Co nám vadí jsou mysterky pro mysterky. Tedy netématické, neoriginální, někde opsané či vykonstruované hlavolamy, kdy je vlastní téma, místo, či krabka až na (v nejlepším případě) druhém místě. Taky jsme pár kešek založili a jak tak na to koukám, hodně i mysterky :o)) … nicméně pořád je u nich téma, nebo místo to HLAVNÍ a mysterka je to proto, protože to danou keš nejlépe vystihuje. Navíc se snažíme o to, aby každému kačerovi stačil jen zdravý selský rozum a nemusel lítat po internetu, nebo shánět řešení jinak. Mysterka, co nemá hlavu a patu, vtip a netýká se tématu nas otrávi stejně jako nepovedená či nezajímavá tradicionálka.

Je potřeba si uvědomit že zlaté časy "staré gardy" skončili.
Jen se s tím musíte umět srovnat a nebo odejít.

Řekl bych, že většina pěkných míst pro tradičky je rozebrána (také se nové cache povalují porůznu po venkově), teď se musí vymýšlet mysterky kdy příroda je jenom hřištěm a místo finálovky nemusí být extra zajímavé. Jenže vymyslet dobrou mysterku jako bojovou hru ([cache]GC20T98[/cache], [cache]GC16WZ7[/cache], série Alvarez a další) je obtížnější než najít pěkné místo a tam tu škatuli schovat a podle toho to vypadá. Už se mi stalo, že jsem vyřešil mysterku, zjistil kam vedou finálové souřadnice a nikdy tam nejel, protože jsem na tom místě neviděl nic zajímavého.
A co nejvíc nesnáším jsou mysterky kdy člověk musí v terénu řešit šifry které padnou až po dlouhém úsilí. Luštění by mělo zůstat na doma.

Přesně tak, nemám k tomu co dodat :smiley:

Consul a Aviatik - souhlasím s vámi.
DP.MAN - a co kdyby to bylo obráceně?? Co kdyby se "mladá garda" poučila od té staré?

Nač kešu u každé ZŠ?

Ano, souhlasím. Nicméně musím říct, že asi před měsícem jsme cachovali v Českém ráji a pokud si dobře vzpomínám, tak jsme nepotkali jedinou, byť i jen podprůměrnou, cache. A to jsme ještě vynechali Alvareze. Takže bych to neviděl tak skepticky. Pořád jsou pěkná místa kde je radost hledat (tímto vám děkuji, osvícení autoři).

To musím zaťukat na dřevo - aby dlouho vydržel axiom, že v Českém ráji nelze založit blbou keš :wink: A aby to vlákno nebylo tak depresivní, tak musím napsat, že třeba za posledních 14 dní vznikly kolem MB dvě mooc pěkné mysterky včetně pěkného terénu (a to prosím mysterky a luštění nemám zrovna v lásce;)).

Jo jo, ono pro mnoho nových by starý gc.cz se svými diskuzemi byl dle mě velkým přínosem, kdyby si ho mohli přečíst, jenže kdo dneska čte, že? :frowning:

JJ :smiley: to je moc pěkný film, jen tak mimochodem…

Nemám zatím nasbíráno tolik, jako ty a jiní… ale nějaký ten pátek se o to snažím. Beru to tak, že i na kopci je v zimě milion snowbordáků (i já :D), ale prostě někdo pro to, že je to moda, někdo pro to že se to chce naučit a je to zajímavý a někdo, pro koho je to životní styl… Všechny ty skupiny se nějak mezi sebou moc nemusí, dělají si naschvály. No a tak je to asi i s kačery.

Myslím, že jsi spoustu zde probíhajících diskuzí shrnul a přesně vystihl.
Cítím to také tak a k tvému příměru gratuluji. Palec nahoru …

A nač keš v každé vesnici?
Proč keš u každého kostela?
A nepřipadá ti zbytečná i keš na každým kopci?

A dalo by se pokračovat hodně dlouho (sochy, pomníky, boží muka, významné stromy, a kdoví co ještě). A budou stále přibývat! Sorry, ale keší je prostě moc a zajímavá místa začínají být nedostatkovým zbožím. Nezbývá, než se s tím smířit, nebo toho nechat. B)

Kdo hleda,dobre misto najdeB).A kdyz misto neni exkluzivni,tak jde vylepsit provedenim.Ja se tedy snazim to delat dohromady:D:D:D

A proč jednoduše neobjíždět zajímavá místa a lovit cache které tam jsou, než objiždět cache a přemýšlet proč je tam vůbec autor ukrýval?

A dalo by se pokračovat hodně dlouho (sochy, pomníky, boží muka, významné stromy, a kdoví co ještě). A budou stále přibývat! Sorry, ale keší je prostě moc a zajímavá místa začínají být nedostatkovým zbožím. Nezbývá, než se s tím smířit, nebo toho nechat. B)
[/quote]

.. tak jsem tě nejak nepochopil. Nenosíš hnědé podkolenky?

spuzva: jenom se snazil rict, ze "jeden ma rad holky a druhej zase vdolky".

I pěkná místa ještě jsou – ve městech už možná spíš ne, ale ve volné přírodě určtě.

Když jsem se podívala okolo Orlického Záhoří a Králického Sněžníku, keše tam skoro nejsou a krásných míst ještě spousty…

Nevím, zda je to přímo k tématu, ale připomnělo mi to jeden log, na docela pěkném místě, hodně se to chválilo přímo ve vojenském prostoru v Brdech. Nám se tam taky moc líbí. Bylo tam napsáno asi zhruba toto:

"Co dělá cache na tak hnusném a nudném místě? Asi se na ten geocaching vyseru"

Co si o tom myslíte, už nechám na vás :wink:

No, ovsem to popisujes deni mezi teoretiky tady na foru. V praxi je situace jina. B) (Ale o tom je to "antivlakno"…)