Tohle není oficiální vyhlášení nové akce, jen taková úvaha nad tím, co mě několikrát napadlo a co jsem následně odložil jako nehotové a zatím neřešitelné. Trochu to souvisí s diskuzí o kvalitě cachí, ale ne zcela, takže zakládám nové vlákno.
Situace: Jedu někam do města nebo oblasti, kde to neznám a chci si zakešovat. V takových případech většinou nevyplením celém město, vyberu si jen pár kešek. V současnosti je ale velký problém najít „ty nejlepší“. Dá se trochu orientovat podle bookmarků, které někdo tvoří, také podle logů, ale to je už náročnější.
Existují systémy pro hodnocení cachí, ale ty fungují jen v případech, kdy se hodnocení zúčastní hodně lidí. Takže jsem nakonec došel k závěru, že nejlepší by bylo oslovit pár zasloužených cacherů z jednoho města, aby vytipovali svých Top 10, a z výsledku sestavit seznam. A třeba to každého půl roku zopakovat a aktualizovat.
Buď by mohlo jít o jednoduchý výběr Top 10, anebo třeba o Top 5 podle různých kritérií: nejlepší lokality, nejlepší hádanky, nejtěžší cache, nejlepší schránky apod.
Asi to zkusím udělat pro Brno. Máme tady už Mitákovy Tourist caches of Brno, což je něco podobného, ale myslím, že seznam Best of Brno se vedle toho také uživí. Kdyby se to podařilo, mohla by pokračovat Praha a další města, ale také oblasti (Best of Vysočina apod.). Zde by ale možná měli být iniciátoři lidé, kteří znají místní cache a mohou vybrat geosmetánku do poroty.
Co si o tomto nápadu myslíte? Mně se zdá, že výsledek bude užitečný.