Akce Nejlepší keše ve městě (úvaha)

Tohle není oficiální vyhlášení nové akce, jen taková úvaha nad tím, co mě několikrát napadlo a co jsem následně odložil jako nehotové a zatím neřešitelné. Trochu to souvisí s diskuzí o kvalitě cachí, ale ne zcela, takže zakládám nové vlákno.

Situace: Jedu někam do města nebo oblasti, kde to neznám a chci si zakešovat. V takových případech většinou nevyplením celém město, vyberu si jen pár kešek. V současnosti je ale velký problém najít „ty nejlepší“. Dá se trochu orientovat podle bookmarků, které někdo tvoří, také podle logů, ale to je už náročnější.

Existují systémy pro hodnocení cachí, ale ty fungují jen v případech, kdy se hodnocení zúčastní hodně lidí. Takže jsem nakonec došel k závěru, že nejlepší by bylo oslovit pár zasloužených cacherů z jednoho města, aby vytipovali svých Top 10, a z výsledku sestavit seznam. A třeba to každého půl roku zopakovat a aktualizovat.

Buď by mohlo jít o jednoduchý výběr Top 10, anebo třeba o Top 5 podle různých kritérií: nejlepší lokality, nejlepší hádanky, nejtěžší cache, nejlepší schránky apod.

Asi to zkusím udělat pro Brno. Máme tady už Mitákovy Tourist caches of Brno, což je něco podobného, ale myslím, že seznam Best of Brno se vedle toho také uživí. Kdyby se to podařilo, mohla by pokračovat Praha a další města, ale také oblasti (Best of Vysočina apod.). Zde by ale možná měli být iniciátoři lidé, kteří znají místní cache a mohou vybrat geosmetánku do poroty.

Co si o tomto nápadu myslíte? Mně se zdá, že výsledek bude užitečný.

Máš pravdu, je těžké si vytipovat hezké keše, když někam jedeš naskok (jinak to lze na daném místě vyplenit, jak říkáš). Potkal jsem se s tím dost negativně na plzeňsku (nechť prominou zdejší kačeři). Pro mne však není cílem mít co nejvíc keší, ale hlavně si při tom užít a něco nového vidět a poznat. Jsem ti k dispozici spolu s kolegy z Krušných hor.

V praze dělal Maty bookmark cachí, vhodných pro turisty.

Turistické cache jsou malinko něco jiného. Jsou u míst, která často navštěvují turisté a nehledí se u nich už na kvalitu. Já bych si přitom v cizím městě klidně zajel někam na kraj, když tam bude pěkná cache.

Podle mého je trochu problém v tom, někdo rád vdolky a jinej zase ...

Já mám například mnohem raději keše v přírodě a moje dcera ve městě. A takhle by se to mohlo dělit jěště dál.

o jednom arogantne-subjektivnim zpusobu jak to zjistit bych vedel.

Zesiroka, kdyz jsem vybiral best of ceske cache na geokalendar, postupoval jsem nasledovne: pozadal Pitra o seznam pristupu na stranku jeho PM eventu, prosel vsechny lidi a u tech, co maji verejny bookmark best of cache si jej stahl. A pak uz jen GSAK a ve spolupraci s dalsimi tezke rozhodovani, kterou cache ze seznamu odstranit. Ale neni problem vystavit kompletni, nefiltrovany gpx soubor. v CR tak bylo takto "ocejchovanych" cca 300 cache, pak uz je snadne najit si neco v danem regionu. Mozna by se takovyto soubor dal vystavit a ja bych ho treba jednou za 14 dni doplnil o prirustky.

.

Muj bookmark zase oznacuje kesky, ktere jsou vhodne pro cizince, kteri se rozhodli navstivit Prahu.
Takze podiminky jsou nasledujici:

• Keska se vztahuje k nejake pamatce ci pametihodnosti
  • MA LISTING V ANGLICTINE (treba Pevnost Vysehrad bohuzel nema a je to skoda[:'(])
  • Je v centru nebo alespon dobre dosazitelna
  • Neni to slozita mysterka (Nema cenu reklamovat mysterku umistenou u hlavniho nadrazi, kdyz po dlouhem reseni geocacher zjisti, ze se nachazi nekde na periferii)
  • Musel ji nekdo doporucit nebo jsem ji musel nalezt sam:)
  • Jeji kvalita musi byt vysoka, at si neudelame ostudu
  • Idealni pripad: Royal Road od Dandry

Jakožto autor bookmark listu "Tourist Caches of Brno" si dovolím ještě jednou připomenout okolnosti a důvod vzniku bookmarku. Nějaký cizinec si našel naše fórum a ptal se po nějakých keškách, které bude moct navštívit při hromadné prohlídce, kdy se nemůže trhnout od skupiny, ale rád by si něco našel. S jakoukoliv kvalitou to vůbec nemá co dělat, takže o nějakém TopTen listu nemůže být ani řeč. O turismu řeč být může, ale spíš jde o takový ten pejorativní turismus, kdy domorodce sere množství organizovaných zájezdů cizinců plenících jeho bydliště (v tom horším slova smyslu, o ekonomickém přínosu se nebavíme...).

Miták: Takhle přesně tvé turistické cache chápu. Je to myslím užitečný pohled, tohle bych také na mnoha místech, hlavně v zahraničí, přivítal. A myslím, že s plánovaným BestOf se to vůbec nebude tlouct.