vybíráme navigaci jako dárek, sami používáme PDA, takže nemáme s turistickými navigacemi moc zkušeností. Popátrala jsem po webu i fórech a jako nejlepší mi z toho vyšel poměrně chválený Garmin eTrex Vista HCx. Ale zjistila jsem, že navigace po cestách není hlasová (asi to není nezbytně nutné, ale bylo by to pohodlnější) a pak mne zarazilo, že je to model starý už 3 roky. Přijde mi to hodně, ale možná je to jen deformace z trhu mobilů, kde jsou novinky každý půlrok nebo i častěji.
Vista HCx se dá aktuálně sehnat kolem 5000 i s mapami. Obdarovaný zatím kešuje s autonavigací, takže cokoliv bude výrazný posun vpřed. Ale říkám si, jestli není na trhu v podobné cenové relaci (limit máme do 6000 i s mapami) něco funkčně srovnatelného nebo lepšího než Vista? Případně proč. Díky.
tak možná by stálo uvažovat o Garmin Dakota 20. Ale je to komplet dotykáč, takže u někoho to může být celkem citelný zápor.
Jinak co se týče hlasové navigace, tak mám za to, že žádný z outdoor Garminů tímhle nevládne.
Visty HCx nebál – má jen celkem spartánské a těžkopádné ovládání, ale dá se na to zvyknout, když méně "tvárný" uživatel zatne zuby a naučí se s tím pracovat. Pak je škoda, že nezvládá "paper-less" geocaching a má celkem slabý procesor (= pomalá práce s mapami).
No co už – taky je na trhu přeci nějaký ten pátek Jinak je zbylýma funkcema na velmi dobré úrovni.
Podle mých preferencí zatím Garmin lepší navigaci než Vistu HCx nevyrobil. Bohužel, když jsem svou Vistu rozbil, pořídil jsem si Dakotu 20 a jsem zoufalý z nečitelného displeje a malé přesnosti. Samozřejmě má zase jiné přednosti, z nichž oceňuji především snadnou práci s PQ, listingy, profily.
Ale každý má jiné požadavky. To musíš posoudit a pak se rozhodnout ty sám.
Co tím myslíš, že neumím paper-less geocaching? :o Neumí vůbec načíst listingy nebo je jen omezená práce s nimi? Tenhle parametr jsem u ničeho nestudovala, myslela jsem, že to umí každá navigace. Všude se srovnává výdrž, velikost, displej atd., ale tohle je pro mne novinka. Jestli to neumí načíst a prohlížet listingy z PQ, tak je z mého pohledu nepoužitelný Co pak tedy místo toho?
Ahoj, přesně před rokem jsem byl ve stejné situaci - rozpočet, dárek,… Nakonec jsem Vistu HCx koupil s mapami Topo 1:25000. Vítězné parametry byly - jednoduché ovládání, přesnost a spolehlivost a magnetický kompas. Nepřítomnost načítání listingů se s ročním odstupem nejeví jako problém - na malém displayi stejně nic moc přečíst nejde. Obdarovaný dá mnohem víc na domácí přípravu s internetem…
Tak jsem to ještě pohledala a jsem dost rozčarovaná. Ona ta Vista HCx neumí hromadně naimportovat ani pouhé souřadnice? To je všechny při kešování přepisujete ručně? :o Nebo je na to jiný fígl?
Edit: Je na to fígl, tak aspoň že tohle se dá vyřešit. Díky všem za tipy a názory.
Ale umí, je to tu ve vláknech, jen to není tak user friendly jakou u DAKOTA/OREGON. Taky umí, když už na to přijde, z listingu alespoň vytáhnout obtížnost a velikost keše, aspoň něco. Ale je to dlouho co jsem s ní dělal, takže doporučuju projít vlákna co se tím zabývají. Ale jak říkám jde to. A technicky je to asik fakt nejdokonalejší outdoor navigace od Garmina
Ještě k paperless kešování. Ve spojení Vista HCX - skryšotlač pro vytváření seznamů a uploadování keší (lze název keše, obtížnost, terén, velikost) a handy geocachingem na případné prohlídnutí detajlů listingu se dalo i s tímto zařízením parádně bezpapírově kešovat.
Pro Geoget je k dispozici exportní makro určené pro etrexy, které z toho má na minimálním displeji vytěžit maximum. Ale nevyzkouším, Vistu (zatím) nemám.
Díky, jak jsem psala nahoře, některé z těchto možností jsem už objevila, včetně maker GG. Sama je neznám, používám GSAK, tak mi trochu dýl trvalo. Myslím, že obdarovávaný GG používá (nebo teď začne ;)) a s nějakou tou javovou aplikací do jeho Nokie to bude sice ne tak komfortní, ale použitelné. Kdybych ale vybírala pro sebe, volila bych Dakotu. Tak ještě jednou díky všem.
Ty dotykáče maj jednu velikánskou nevýhodu o který je třeba vědět. Čitelnost displeje je mizerná. Většinou mám podsvícení neustále naplno a to potom jasně žere baterky. Jinak jsou ok