Čistě náhodou jsem narazil na info o prgramu Zoner Photo Studio 9, který umožňuje (zdá se) automaticky přiřadit k fotografiím souřadnice dle tracklogu. Viz zde a zde. Nikdy jsem o ničem podobném neslyšel. Mně osobně to zajímavé nepřipadne, při geocachingu moc nefotím, ale někoho z vás kolegů by to možná zajímat mohlo. Pokud se v tomto vláknu objeví nějaké pozitivní reakce, možná vytvoříme nějakou mysterku, kde bude tato vychytávka použita - program totiž umožňuje zkušební instalaci. Tak pište, kamarádi.
Právě včera večer jsem o tomto programu napsal článek. V pondělí vyjde na Navigovat.cz.
Osobně se mi tato funkce moc líbí a hodí. I když na druhou stranu jsem čekal, že bude možné fotky uspořádat do galerie v podobě mapy - že tam budou malé náhledy, klepnutím se zobrazí větší. Anebo že půjde podobný export do Google Earth. Ale i tak je to dobré. Připravil jsem ukázku pár galerií:
Kdysi jsem zkousel. Takovych free programu existuje nekolik, umi z tracklogu vytahnout datum a cas vsech trackpointu a priradit je v urcenem adresari ke snimku, ktery byl ve stejne dobe porizen. Na mape je pak zobrazi v miste porizeni. Musi zustat EXIF fotky, jinak se informace o case porizeni snimku ztrati. Takovou mysterku bych rad videl :-). Ostatne existuje naopak fotak s vestavenou GPS, ktery do snimku zapisuje souradnice mista expozice.
Tak ten linuxový GPS Photo Correlation se mi hroutí se SIGSEGV, ale s úspěchem používám digiKam s kipi pluginem GPSSync. Funguje to pěkně. Na zobrazování pak používám webovskou Gallery2 s modulem Map. Pak to vypadá následovně: označkované fotky z Pensacoly.
Hardwarová podpora je Canon PhotoShot A95 s Garmin eTrex Legend.
Ze vlastní zkušenosti musím říct, že nejdůležitější je mít velice přesně sesynchronizovaný čas mezi foťákem a GPSkou. U GPS to není problém u foťáku ano. A také je dobré vědět, v jakém časovém pásmu se fotky pořizují… Ale to už není tak zásadní
fretaci - toto uz funguje niekolko rokov, plugin do Oziho alebo nativne v novom TTQV
aj tak dobre, ze na to upozornujes, nevie to kazdy
marekl - galerie pekne, ale podla mna nevyuzivaju plne potencial. hlavna myslienka je podla mna, ze das mapu Norska, na ktorej je vyznaceny tracklog, kade ste isli, pripadne jednotlive noclahy a potom ikonky alebo priamo zmensene fotky, kde si fotil. ked na to clovek klikne, uvidi fotku.
este som chcel dodat, ze som si pozeral tie examples a tam hovori chlapik o vyuziti tohoto toolu
pri dobrovolnickej praci vo Vietname. presne tak som si to predstavoval. ale v podstate je rovnako dolezity aj druhy smer, ako pouzil Marek - pozeram si fotku a kliknutim si mozem hned pozriet miesto kde bola nafotena.
Kdo je hooodne liny a ma nejakou tu kacku nazbyt, muze si pripojit GPS k fotoaparatu rovnou pres NMEA protokol. Data z GPS se pak zaznamenavaji do EXIF. Ja to zatim nepotrebuju, ale verim, ze casem ta “potreba” prijde :o). Budouci aparaty budou mit GPS standartne zabudovanou, takze pro mnohe z nas staci jen chvili vyckat.
27. 9. 2006: Zkušební verze Zoner Photo Studia 9
Na četné žádosti uživatelů byla před oficiálním uvedením na trh uvolněna ke stažení zkušební verze nově připravovaného produktu Zoner Photo Studio 9. Prodej bude oficiálně zahájen dne 9. 10. 2006. Zkušební verzi lze stáhnout zde. Seznam novinek a vylepšení naleznete v následujícím PDF dokumentu: http://www.zoner.cz/__download/zps9/zps9_novinky.pdf