Autorouting a MapSource ? Vlastní trasa ? jiný program ?

Stále narážím na nový a nový problémy, a nevím, kam se obrátit, tak píšu sem…

udělal jsem si v MapSource trasu, z Prahy až do Kielu (severní německo) pomocí autoroutingu, což u MetroGuide Europe v7 funguje parádně, a teď se chci po ní nechat navést. jenže nevím, jak to udělat, aby GPSka brala tuto trasu v potaz, vždycky si, ač ji dám navigovat, vypočítá vlastní, jinou, se spoustou chyb a divných odboček. Vždycky to vypadá, že se tím posláním přes MS nějak ztratí ty udaje z routingu. Šlo by to tedy udělat nějakým jiným programem ? Nebo dělám něco blbě v GPSce ?

Mám Garmin Etrex Vista C.

Díky

Predpokladam, ze mas stejnou mapu i co nejpodobnejsi nastaveni routingu (faster - shorter, car - bicykl, preference dalnic atd) v PC i GPS. (Ja mam v GPS i moznost prepocteni trasy rychle ale ne tak presne az presne ale pomalu :slight_smile: - pak se v tom vyznej). GPSka vzdycky stejne bude delat trochu jinou trasu. Protoze GPS pocita z dostupne mapy, vsechny ostatni routovaci by mely byt vypnute. Odlisnosti v GPS pri preneseni trasy z PC vznikaji nejvic pri pouziti funkce prepocitat automaticky, tu je lepsi zakazat, ale nesmis z trasy uhnout :slight_smile: - objizdka a jsi v … Nejlepsi je spocitat trasu v PC, pak udelat na trase nekolik (co nejvic) waypointu, prenest je do GPS a pak je v GPS pouzit v mistech, kde se odchyluje. Nebo trasovat navickrat po kratsich usecich.

Takže jestli jsem to plně pochopil, tak funkce výpočtu trasy přes MS je vlastně na nic ?

No kdyz si ji preneses a nedas prepocitat tak ne :-).
EDIT: No a taky pamet GPSky je proti PC omezena poctem bodu na trase, takze je lepsi delat kratsi useky, jsou presnejsi.

V naprosté většině případu je routing totožný, pokud se vypočítává nad routovacími informacemi téže mapy (např. ATLAS10R), jaká je nahraná v GPS. Odlišnousti mohou nastat ve způsobu dodatečného nastavení výpočtu, které můžeš mít nastaveno jinak v MapSource a jinak v GPS. (vyhýbaní se nezpevněným cestám, zákaz obracení do protisměru, atd.) Navíc v GPS je položka jak kvalitně se má routing hledat. tahle položka v MS chybí, nebo jsem ji nějak nenašel. Občas rozdíly vzniknou, ale snadno se dají eliminovat, jak psal Jarry, vložením několika WPS a routovat přes ně jako přes pomocné body.

Po problémech, které mi způsobil pokus jet po trase přenesené do gps z mapsource to v PC používám jen orientačně a navigaci v autě naklikávám ručně (třeba k předem zadanému bodu, abych se neprudil s vyhledáváním adresy).

on je hlavni problem v tom, ze MetroGuide je routovatelny pouze v MapSource. pokud jsou metroguidi mapy prenesy skrz MapSource do GPS, tak se stava neroutovatelny (a routovaci informace se ztraci). Urcitym resenim je prenest Metroguide skrz sendmap, coz je hodne nepohldne (neprakticky vyber map) ale pak bude routovani fungovat stejne jako v mapsourcu.

Jo, to je spravna pripominka :-). Vubec me nenapadlo, ze by nekdo routoval v GPS s MG prenesenym bez routovacich informaci :-).

Aha, tak OKI, jsem za blbce :slight_smile: . Ale dobrá tedy, pošlu mapky do GPSky přes SendMap, a ono to funguje, výborně. Pro pohodlnější přidávání by se šikl prográmek, který ukazuje, pod jakým že číslem IMG souboru se skrývá jaký název té mapy…není na to nějaká utilitka, abych věděl, že mám načíst do SendMap jen ten ten ten a ten IMG a nemuset je všechny otevírat a poté je mazat ?

Existuje IMG2GPS, je to graficke rozhrani pro Sendmap.

Projdes si slozky s mapama a z kazde vyberes potrebne mapy. Muzes pochopitelne najednou posilat jen urcity seznam map, dodatecne dohravani map neni mozne a pri kazdem nahravani map se maze cela pamet. To je stejne jako Mapsource.

Img2Gps podporuje i USB port a muzes si tam ulozit do TXT souboru ruzne seznamy map v potrebnych kombinacich abys je nemusel pokazdy vybirat znova.

Graficke rozhrani ? Jak je to mysleno ?

je pravdou, ze pouziti IMG2GPS je super, konecne vidim nazvy map a staci tedy v MapSource naklikat mapy, opsat nazvy a v IMG2GPS je zaskrtat a odeslat do GPSky.

Ale to slovo “graficke” , mi unika, nic grafickeho tam neni, mam pocit, nebo zase blbe koukam ?

Sendmap ktery mam ja je ovladan z prikazove radky, a tady jsou tlacitka, zaskrtavatka a jine GRAFICKE prvky. jestli se nepletu? Tak se tomu proste rika, se mi zda ze ses nejakej stoura :-). Jestli cekas neco na malovani map, tak to v img2gps neni.

Zkus jeste pohledat gdb2img a nebudes muset ani nic opisovat. Ale jestli je to graficky nebo ne radsi uz nerikam :-).

Děkuju děkuju děkuju a ještě jednou děkuju, je to naprosto perfektní !

Snad to cte i Harlekyn, to by me u nej mohlo dost pomoct :-).