jak je to s autorskými právy v textech ke keším? Když je použit text, nebo obrázek z webu, je to košer, pakliže o tom autor textu/obrázku neví? A co použití grafiky na CWG, např. mince č. 2 k významným stromům???
toz patri sa minimalne uviest, odkial citujes v listingu / ohladom obrazku z webu - ak odkial to stahujes nie je vyslovene napisane, ze pouzitie fotky je len so suhlasom majitela tak pre ucely listingu je to podla mna kosher, nejedna sa o komercne vyuzitie. U CWG by som bol opatrnejsi a obrazok si od autora vypytal.
Ale jedna sa len o moj laicky nazor.
Podle českého práva to záleží na konkrétním případu (na licenci daného díla). GC.com je ale v USA, kde platí fair use, který se asi na řadu listingů dá vztáhnout (nekomerční, vzdělávací charakter…). Takže tam je to o něco volnější.
saman: Pokud autor neuvede nic - je užití díla možné jen s jeho souhlasem, uvádět nic nemusí. Jsou ale výjimky ze zákona (citace, americké fair use atd.)
Spousta věcí na netu ale má výslovně uvedenou licenci která užití bez dalšího dotazování umožňuje (většinou s podmínkou uvedení autora). Například v galérii na flickr.com lze vyhledávat fotografie přímo podle licencí.
No a co ten CWG? Je to v podstatě upomínkovej/reklamní předmět.
O tom, jestli je gc.com nekomerční nebo ne by se taky dalo diskutovat, když nic jinýho tak pomáhá účině prodávat GPS, nemluvě o provozování eshopu.
shodou okolností jsem na tento problém taky narazil.
při tvorbě návrhu kalendáře.
líbil se mi obrázek z logu Stash #1 keše. kontaktoval jsem autora a povolení si vyžádal.
řekl jsem mu na co to chci a povolení dostal.
navíc s přáním úspěchu. ![]()
co tím chci říct? když je znám autor, je slušnost se ho zeptat.
cílový návrh jsem samozřejmě autorovi fotky poslal.
Však jsem uvažoval případ, kdy si Franta dělá listing ke své nekomerční kešce s poučným obsahem o krásách přírodní rezervace, nikoliv situaci, že by přímo GC.com kopírovalo texty do svého oficiálního (ne uživateli tvořeného) obsahu. Nejsem ale žádný právník. To že je má nekomerční stránka hostována na komerčním serveru z ní nedělá komerční stránku (to by byla většina stránek komerčních). Navíc pro fair use není ta nekomerčnost absolutní podmínkou, je to jen jedno z vodítek - ale jak říkám, právník opravdu nejsem.
Co se týče toho CWG, tam bych dal obrázek svůj nebo s patřičnou licencí. Přinejmenším proto, že tady Amerika není.
24,424 fotek hledaných frází "geocaching", u kterých se není třeba ptát, protože autor už dávno souhlas dal. Milióny fotek na jiná témata
S obrázky vážně problém není.
obrázek na druhé cwg
je vocaď
nemyslím si, že by to mělo někomu vadit, jen by mě zajímalo, jestli o tom autor ví
já jen, že znám osobně (dost dobře jednak autora obrázků a jednak člověka, kterej to na ty stránky skenoval, má tam fotky a sbíral údaje) přižemž druhej jmenovanej je dost háklivej na to, když někdo bere jejich vobrázky resp texty aniž by se zeptal a uved autorství, před časem mě řikal, že na to geokešingu sou nějaký jejich věci, že ho na to už někdo upozorňoval, no díval sem se na gc.com na vejdovu lípu a tam je u vobrázku odkaz přímo na stránky. Tak sem mu řek, ať se nečílí, že tam je děda menovanej aji, že je tam odkaz. Já chápu, co mu vadí, už vyšla knížka s jeho fotkama, aniž by se ho kdo na něco ptal, taky jeden nejmenovanej krajskej úřad rozjel web, kterej byl kompletně vykradenej z toho jejich (texty a fotky, akorát dizajn jinej).
Obrazky bych opravdu neřešil…co se týče informací v listingu, tak většinou udávám zdroj. U jedné keše - kde je jakási povídka - jsem kontaktoval přímo autora, jeslti to můžu zveřejnit. Vysvětlil jsem mu co je GC a potom poslal listing…byl nadšenej:-)