Azimut a vzdálenost - jak na to?

Tak jsem narazil na drobnej problém. Když mám zadanej bod a od něho azimut a vzdálenost, nejsem se svým vybavením schopnej se dopracovat k tomu druhýmu bodu. Používám PDA s BT GPS modulem a k hledání keší používám program Ozi Explorer (ss mapama 1:25000 - nádhera!!). Ale bod pomocí azimutu a vzdálenosti v něm nevyprojektuju :frowning: V Ozi v počítači to normálně funguje, ale u PDA jsem v Ozi tuhle funkci proste nikde nenasel. Poraďte jak na to?

Kurec Kněždo, když už se ptáš na takové věci, tak mi teda řekni kdo chystal tu dementní kešku "Nedaleko Greenwiche" při které jsem se tak zapotil ? :smiley:

No tak to ti povím zcela přesně - to jsem připravoval já - ale tím způsobem, že jsem to počítal (zabralo mi to cca dvě hodiny v sobotním odpoledni). Ve škole v kartografii do nás totiž valili První a Druhou geodetickou úlohu na kouli, na základě kterých se to dá počítat - ale přece si v terénu nesednu a nezačnu to tam počítat ne? :smiley:

A co buzola ? :wink:

Jde to spočítat. Zvláště v PDA si to pak dát do excelu, zadat souřadnice a excel vyplivne výsledek. Toto otázku jsem řešil před 14 dny na táboře a neměl jsem čas to do toho excelu naházet. Ale už to možná někdo udělal a nemusíme se s tím zdržovat.

No buzola je krásněj vynález no :slight_smile: Ale z doby kdy jsem běhal orienťák vím, že na delší vzdálenosti to není moc ideální - protože mám ozkoušený, že se vždycky (nevím jakto) uhnu o něco doleva :smiley: Ale nápad dobrej :wink: Taky už na něj párkrát došlo no B)

No já právě taky budu o víkendu řešit azimut a vzdálenost u jedný kešky.
A ta buzola je asi jediná možnost :slight_smile:

Uz jsem to nekde tady psal. BeeLineGPS tohle umi excelentne a dokonce presneji nez Garminy. Je tam polozka projekce bodu.

Já jsem to jednou vyřešil takovým trochu krkolomným způsobem. V BeeLineGPS jsem si zvolil GoTo do výchozího bodu, zobrazil jsem si v programu kompas a vzdaloval jsem se od tohoto bodu směrem k bodu 2. Snažil jsem se dodržovat směr v azimutu o 180stupňů posunutém a když jsem byl v té správné vzdálenosti byl jsem na místě (tekhle jsem našel jednu multinu, která měla finálovku určenou právě azimutem a vzdáleností). Ale asi to jde i jinak a elegantněji.

Tak problém už jsem vyřešil - prošel jsem si fórum a našel jsem odkaz od FaVeTteamu na soubor v excelu, kterej projekci bodu dokáže spočítat. Takže super!!! Díky všem za rady :slight_smile:

Hele, jako bývalej orienťák zdravím bývalého orienťáka a zastávám názor že buzola je nejpřirozenější řešení. O to zajímavější je hledání. Chodit od bodu k bodu na ± 2 metry to je o ničem :smiley:

Zvlada to take makro v GSAKu :wink:

zlatej Legend od Bédy za pár kachlí a jeho Point Projection…

anebo se vykašlat na tyto technologické serepetičky, vzít papírovou turistickou mapu, úhloměr a měřítko.

BeeLineGPS to zvládá naprosto pohodově:

1. režim Map
  2. kliknu na bod, ze kterého chci projektovat
  3. podržím na něm stylus
  4. z menu vyberu Project Waypoint
  5. zadám Distance (vzdálenost) a Bearing (azimut)
  6. na bod se lze navigovat i z moentálně naměřených souřadnic (Goto Waypoint)

já jsem to dělal u jedné kešky podobně jako Bo.T.L., proto že k předchozímu návodu člověk potřebuje PDA nebo aspoň něco s Windows Mobile nebo počíač, tžakže jsem si prostě určil sever pomocí GPS( to snad umí každej program :wink: ) a pak jsem do výchozího bodu vyrazil odhadnutým přiblížným směrem :slight_smile: na vzdálenost která mě příbývala od výchozího bodu na kterej sem měl nasměrovanou šipku

Aj ja som to takto riesil :slight_smile: Na gpske som zobrazil kompas, spocital azimu posunuty o 180 a vyrazil :slight_smile: V urcenej vzdialenosti som len doladil spravny azimut pohybom po kruznici.

V MoZiGO je na to nastroj na ratanie vzdialenosti bodov pri znamych gps resp. zadanie vzdialenosti a azimutu od bodu1 , vypocita bod2:)

Proč se trápit excelem mapou a buzolou, když to BeeLine umí, jak už tu bylo několikrát krásně řečeno:-D

Tak ja napriklad chodim s BT modulem a mobilnim telefonem, jako aplikaci pouzivam TrekBuddy, kdyz jsem poprve potreboval projekci pomohl jsem si jak to jen slo, pak jsem do telefonu nainstaloval programovatelnou kalkulacku s reverzni polskou notaci a vzorec pro vypocet jsem si naprogramoval a facha to perfektne.

A proč tak složitě?
Vždyť si stačí uložit ten bod, od kterého chcete odnavigovat (kde stojíte), a pak akorát obrátíte azimut o 180 stupňů, např. potřebujete-li jít 500 m pod azimutem 30 stupňů, tak jdete do vzdálenosti 500 m od toho uloženého bodu a pak jen popojitím po kružnici nastavíte azimut k výchozímu bodu na 210 stupňů a jste tam. Narozdíl od složitých vzorečků vám stačí x+180 (popř. x-180)