Banát - konec jeho nedotčeného rázu

Nejstarší české osadě Svatá Helena v rumunské pohraniční oblasti Banát, která si po staletí zachovala tradiční ráz českého venkova, hrozí zánik kvůli výstavbě dvaceti větrných elektráren v jejím okolí.

http://www.novinky.cz/domaci/239059-tradicni-ceske-vesnici-v-rumunsku-hrozi-zkaza-zastini-ji-vetrne-elektrarny.html

Takže, kdo tam ještě nebyl… měl by si asi pospíšit…

http://banat.cz/vetrne_elektrarny.htm

Taky jsem to podpořil…i když vypadá to , že ten projekt je už dost rozjetý a pochybuju že se to zastaví…

Já myslím, že bohužel nezastaví… leda by někdo zaplatil miliardy EUR té společnosti co ty elektrárny staví, aby od toho záměru upustili.

No jo, chráněnná oblas, nechráněnná oblast, zisk je zisk. Co dodat.

Populární ekolog. aktivisty celé roky tolik propagovaná výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v praxi (asi jako u nás ty zpropadené "slunečníky" na každém druhém poli) :frowning:

Pekny clanek. Z fotek to tam vypada na fakt paradni vylet.
Jsou to ale prasata, kdyz do PR narvou elektrarky.

Do PR se zvýšeným stupněm ochrany, dokonce! (jestli se dobře pamatuji)

Tak to je des. Ac obecne proti vetrnikum nejsem (obcas se mi dokonce libi) tak tohle se mi hrube nelibi. Banatska krajina je opravdu osobita a vetraky ji primo zabiji :frowning:

Banát?kdo tam nebyl asi to nikdy nepochopí,Je to nádherný kus země,kde opravdu lidé žijí jak u nás před 50 lety.Rádi se do těchto končin vracíme(vždyt se jako kačeři podílíme na dvou keších :-)),ale ten pravý důvod je v lidech co tam bydlí.Letos jsme tam byli 2x a pořád je co objevovat jak v lidech tak v přírodě.I když tam budou stát ty hrůzy vrtulový pro nás nepochopitelné.Vždyt v některých vesnicích je elektřina teprve cca5let,stejně se budeme vracet.Pořád tam bude co vidět.Doporučujeme všem!!!

K…y zelený! A já jim kdysi fandil.

Taky jsem podpořil, každý mail dobrý, hlavně nesedět s rukama v klíně.
Jsem rád, že jsme tam byli s přítelkyní už vloni, teď si budeme Banát nadosmrti pamatovat "ladovsky" nedotčený a s tichým výhledem nad Dunajem.

Tak jsem taky poslal mail. O Svaté Heleně jsem před pár lety viděl dokument v televizi a určitě tam musí být krásně… Letos to nedám, ale rád bych v budoucnu zavítal, jestli ještě bude kam :frowning:

Hlavně že ty ko**ti budou stavět elektrárny, ať už větrné nebo fotovoltaické, další a další baráky, obchoďáky… stejně toho většina zeje prázdnotou a stavělo se to vlastně na h…o! Tímhle tempem bude za pár let jezdit metro už do Poděbrad a na lesy a louky se budem chodit dívat do knížek a do našich starých fotoalbumů…

Taky jsem poslal - uz teda asi pred mesicem, protoze spolupracuji se serverem Banat.cz a Clovekem v tisni. Pokud se vam chce, poslete prosim ten mail take, pro sichr jeste jednou odkaz : http://banat.cz/vetrne_elektrarny.htm

Jinak pokud se tam nekdo chysta a potrebuje poradit s dopravou, ubytovanim, trasou a tak, at me klidne kontaktuje …

Odesláno.
V oblasti Banatu jsme byli již dvakrát a opět se tam chystáme.
To co jsem se dočetl mi vyrazilo dech a hrklo až slzy do očí :(:(:frowning:
At jdou do pr… s celou větrnou energii.Nemají snad dost jiných míst kde to hodit???
Sv.Helena se jim náramně hodí,když už tam postavili asfaltovou silnici a ty jejich stroje se tam dostanou bez větších nákladů.
6ivě si dovedu představit jak začnou budovat asfalt přes bývale měděné doly směrem do Gerníku.:o:o:o
Dopis jsem zaslal na udané adresy,ale jak už tady někdo psal,pochybuji že se tím bude někdo zabývat.
Bohužel je v tom až moc peněz:(:(:frowning:

A to jsi zapomel jeste na to, ze tu asfaltku tam zaplatila nase vlada … :wink:

Aha takže vlastně…

Porada energetické společnosti: Kde jsou nějaké kopce kam vede asfaltka? Uhm… tady… tam budeme stavět :smiley:

Asfaltka přes doly už je vybudovaná - na začátku je cedule že na ni přispěla EU, kilometr stejná prašná cesta, pak 300 m krásný nový asfalt a následně zbytek prašný jako před tím. Oněch 300 m si vysvětluji tak, že bylo potřeba pořídit fotodokumentaci do Bruselu. Inu, přeci jen je to pořád Rumunsko (omlouvám se všem nevyčůraným Rumunům).
Ale to je jen taková perlička, která s větrnými mlýny vůbec nesouvisí a, narozdíl od nich, je i tak trochu úsměvná.

Uhm… ještě že to nejde realizovat v české kotlině, že se udělá někde 500m asfaltu a požádá se o dotace za 15km cesty :smiley:

jj je to tak.A naše lidi co tam žijou to nestalo zrovna malé usilí.