Bežky. Pomoc!

Milé kachny, milý kačeři, prosím, poraďte. Po mém bývalém mi zůstaly běžky, chuť vyrazit ven a matné ponětí, jak se vlasně lyžuje. Bohužel absolutně netuším, jak, čím, kdy mazat a kde hledat vhodnou trať pro začátečníka...

Díky za radu!

Stejne uz ti to roztalo… Ja jezdim na Brdech, tam je trati fura. A pro zacatcenika je celkem jedno, cim mazes, hlavne ze maze. Kdo maze, tan jede.

To neres, stejne uz to roztalo…

[quote] seedcorp: To neres, stejne uz to roztalo..... [/quote]

To, že roztál sníh v Praze u muzea neznamená, že zima skončila :-)

Počkej, až se ochladí na -5°C a namaž to modrým běžeckým swixem.

Na teploty kolem 0 namazat moc nejde. 

no co si pamatuju tak kolem nuly se maze cervenym, pripadne kdyz je snich hodne mokry, nebo hodne zmrzly tak se pouziva klistr, OVSEM ten radsi pouzivat jen za asistence nekoho kdo vi co dela, aby clovek pri stoupani nelepil na lyze i vetve.:wink:

[quote] cyne: no co si pamatuju tak kolem nuly se maze cervenym, pripadne kdyz je snich hodne mokry, nebo hodne zmrzly tak se pouziva klistr, OVSEM ten radsi pouzivat jen za asistence nekoho kdo vi co dela, aby clovek pri stoupani nelepil na lyze i vetve.;) [/quote]

No co já si pamatuju, tak kolem nuly  vyzkouším většinu vosků z batohu a pak jedu znechuceně domů a čekám až se zase ochladí :-(

Na takový rekreačňáky, jako jsem já, je nejlepší buď prašan a nebo kašovitej firn, na to se dá namazat naprosto spolehlivě. 

Je fakt že za Prahou zima nekončí [:)], ale ještě o víkendu jsem viděl lyžaře na Petříně i v Riegraku [:D] Pro jistotu ale o víkendu vyrážíme do Liberce, tak bude sněhu dost...

No na každým vosku je to napsaný, pro jaký je to sníh a na jakou teplotu. Pod nulu určitě modrý, kolem nuly červený a nad nulu radši do hospody [:P]

to Cyne: kdysi dávno jsem taky na jedné akci namazal klisterem a dodnes ho nemůžu z lyží, futrálu i oblečení dostat [:@]  Než mazat klisterem, to radši do té hospody!

to Kolombo: [;)]  Kolombo a rekreační lyžař?

ja mazem len svieckou-pre amatera mozem doporucit, ale je pravda, ze mam na sklznici vrstvu na stupanie, takze v podstate ani moc mazat nemusim :)  Ked sa zbavim sadrovej lyziarskej boty na nohe, mozeme zorganizovat prazsky bezkovylet [:P]

[quote] Saman: ja mazem len svieckou-pre amatera mozem doporucit, ale je pravda, ze mam na sklznici vrstvu na stupanie, takze v podstate ani moc mazat nemusim :)  Ked sa zbavim sadrovej lyziarskej boty na nohe, mozeme zorganizovat prazsky bezkovylet [:P]

[/quote]

Sněhové zpravodajství z Jizerek a základní průvodcovskou službu klidně může obstarat kolektiv libereckých kešerů :-)

Jo jo, mazaní běžek je věda. Někdy se to podaří a někdy ne. Jak bylo řečeno přede mnou: kolem nuly je to dost problém, pod nulou se strefíš skoro vždy. Nový prašan je paráda, přemrzlý firn představuje komplikaci. Informace lze nalézt např. http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?106927-bezky-a-jine-zacinate-na-lyzich-i-v-outdooru? nebo http://www.tiscali.cz/zima/zima_center_040106.685921.html .

Chce to zkoušet a postupně se dobrat vlastních zkušeností. Pro rekreační běžkování není mazání tak kritické. Pořiď si základní sadu vosků - tuhé červený, fialový, modrý, případně okrajové žlutý a zelený. Tekuté vosky jsou spíše pro extrémy - vysoké teploty, rozbředlý firn... Také se hodí stěrka a korek na roztírání. Obecná rada je: mazat raději studenějším voskem (pro nižší teplotu) a podle situace přimazávat teplejší. Pokud dáš teplejší, tak se sníh nalepí a náprava je velmi těžká, ne-li nemožná [:(]. Bylo by to na delší povídání. Zkus ty články výše uvedené.

Porid misto tech divnejch dlouhejch nemotornejch tycek sneznice a mas po problemech s mazanim. [:D][Y] 

Pridam se k Samanovi. Cerna magie kolem mazani me vzdycky odrazovala, takze nemazu vubec. :] Nemam zadne specialni lyze (nejak se tomu rika, co se nemazou z principu), ale prastare Artisy… kdyz je tak 5 pod nulou a vic, tak to vzdycky nejak jede, spis je trochu problem s prokluzem do kopce, ale tem se stejne pokud mozno z lenosti vyhybam, resp. hledam cesty, jak stoupani objet delsimi pozvolnymi useky nez rovnou nahoru do prudsiho svahu. Kdyz je kolem nuly, zacne se to pochopitelne lepit, ale to proste nejezdim, protoze je pak snih stejne mokry a ja bych byl taky hned mokry, protoze cas od casu spadnu. :] Ja jsem proste ultraamater. Proc to tady pisu? Jen pro ilustraci, ze pokud nemas nejake lyze, o ktere se bojis, da se mozna na prvnich par pokusu vyjet zkusmo i bez namazani - porad asi lepsi, nez sedet doma, lamat si hlavu, lustit manualy… a pak zjistit, ze uz jsi konecne super namazala, ale je mezitim jaro :]. // Nebo snad - otazka ke zkusenym - funguje vrstva vosku i trochu jako ochrana skluznice a bez namazani neni radno vyjizdet? ??

[quote] BBBubak:

...... 

Nebo snad - otazka ke zkusenym - funguje vrstva vosku i trochu jako ochrana skluznice a bez namazani neni radno vyjizdet? ??

[/quote]

Pokud k běžkám přistupuješ tak, jak píšeš, tak se tím nezatěžuj :-)

Proti poškábání od kamenů nefunguje a parafínování a následné kartáčování skluznice u starých běžek, nejspíše s bílou skluznicí nedává moc smysl.

Bude mi cti i potesenim. Ozvi se!

[quote] BBBubak: funguje vrstva vosku i trochu jako ochrana skluznice a bez namazani neni radno vyjizdet? ?? [/quote]

Ano mazání funguje jako ochrana, přesněji řečeno impregnace. Musí se začít již s novými a skluznici za tepla napustit do hloubky. Pak nevysychá a zachovává si déle svoje vlastnosti. Druhý efekt  je lepší skluz (pata a špička) a podklad pro stoupací vosky.

No a na kameny pomůže jen dostatečná vrstva sněhu nebo nechat běžky v komoře [;)].

Bejvalej je sice pryč, ale nějaký novej se určitě najde. Ze začátku se bude určitě snažit namazat co nejlépe. Když ne, tak hledej dál…

Mnohokrát všem děkuji za radu a povzbuzení, a dá-li Pán Bůh sněhu, vyrazím!