BLACKLIST

Onehda v nejakem vlaknu padla zminka, jestli by nahodou neprisla vhod nejaka ‘cerna listina’ GC hrisniku… je to dosti kontroverzni tema, sam jsem si tehda rikal spis, ze to nema smysl atp.

Ted jsem si na to ale vzpomnel, kdyz tak koukam na jeden log a nemam slov, nejak porad nevim, co vlastne s nim. Ignorovat? to je nejjednodussi, ale zaroven to vypada, ze je mi to jedno… coz uplne neni. Napsat dotycnemu ‘uvedomelemu’ cacherovi, ze je kreten? takovou informaci si obvykle lide stejne nepousteji k telu, protoze na to maji vlastni nazor…

no schvalne. mate nekde cache, v listingu mj. pisete o tom, ze neni vhodne jezdit az do jeji blizkosti autem … (o tom, ze by nekdo prijel sice ne autem, ale porad motorovym dopravnim prostredkem nejen k cache, ale take metr a pul od studanky, se vam ani nezdalo, natoz aby vas napadlo o tom premyslet) … a pak koukate s otevrenou pusou na takovyhle frajersky log : “nejsem barbar nicitel” … mimochodem moc pekny trade … / No co byste tomu rekli? ///

Nekdy mam lehce panicke zachvaty a chut vetsinu svych kesi zrusit a zapomenout, radsi nez byt neprimo zodpovedny za privadeni zabednencu na vzacna a krehka mista… cache u nakupnich stredisek nejsou vetsinou nic moc, ale aspon neuskodi. Kdyz si predstavim, ze ten samy clovek (nebo jiny podobny, nebo nekolikaclenna parta takovych) pojede hledat jeste treba Kraluv stolec, Vyhlidku na more, Vresoviste… a nekolik dalsich mist, kam se technicky vzato da bez problemu dojet, i kdyz je to jak zakazane, tak velmi nevhodne… tak je mi z toho ouzko…

EDIT 31.10. : dotycny je ted dotceny, citi se zrejme urazen a nesmyslne napadan, pochopitelne ma na vec svuj nazor. budiz. svuj log upravil, takze tento prispevek i odkaz uz nedavaji tak moc smysl… (tedy pro prehlednost - slo o prijezd a parkovani motocyklu metr a pul nad samotnym pramenem, coz mi nepripada prilis vhodne)

Hmm… cítím s tebou, ale vzhledem k tomu, že začal být trochu “standart” listingy regular kešek nečíst, tak bych ti doporučoval změnit ji na mystery. Ty se ještě občas čtou.
Jinak tam můžeš psát co chceš, stejně to nikoho číst nedonutíš, je to jen waypoint v gpsce, který vidíš když jedeš kolem pri cestě autem.

No jiste, problem ale neni jen v tom, co je nebo neni napsano v listingu. Vjezd na nezpevnene lesni cesty treba zakazuji zakonne upravy, drzitel ridicskeho opravneni by to mel vedet … / To je prave ten problem. Vzdycky kdyz umistis cache, vznika riziko pro dane misto. A mame tu dilema, udelat cache na peknem miste, napsat do listingu s patnacti vykricniky ze je treba v chranenem uzemi kde se nesmi rvat a prdet a zabijet komary, udelat ji mystery, multi, nebo radeji oboje, aby se tam vlastne skoro nikdo nedostal, udelat ji PM only, poslat zajemcum souradnice az kdyz mi do telefonu odrecituji prislusne vyhlasky, instalovat svepomoci na pristupove cesty selektivni bariery… nebo proste cache neudelat a o tip na pekne misto se jako dosud delit jen s osobne znamymi ‘prolustrovanymi’ lidmi… coz je ale v podstate smrtelna rana pro aktivitu jako GC :] … ted uz samozrejme prehanim na vsechny strany, ale doufam, ze mnozi majitele caches vedi, o cem mluvim…

Mam podobne pocity, ve chvili, kdy si mi nekdo stezuje, ze cesta k jedne z much kesi, ktera je kilometr v lese, je zablacena, pripadne, ze si malem utrhnul olejovou vanu.

Presne tak. Udelat ji jako multicache je krok c.1, jak se zbavit navstev podobnych chytraku. Kdybych mel moznost vratit cas zpatky, tak tu svoji nikdy nepustim jako tradicionalku. Mystery ne, alespon me nebavi v prirode googlit. Dalsi moznost je tedy PM only, ale to uz je tema na flame …

Otazka je, jestli tam jezdi kdekdo nebo jen geocacheri. Tento log </a href>po provereni na miste rozhodl o zruseni cache, protoze nikdo jiny nez geocacher nemel duvod se tam chovat jako blazen.

Chapu Te, Jarry, ale jeden pitomec, jeste nemusi byt duvod k archivovani kese. Chyba nebyva vzdy plne jen na strane hledace. I autor by se mel zamyslet nad tim, jak a kam cache ukryje a jakou k ni da napovedu. Autor by si sam mel predstavit, jak bude misto vypadat po 200 navstevach a sve nejhorsi predstavy umocnit na druhou. Je-li i takovy pohled jeste snesitelny, pak je mozno tam pixlu s jasnou napovedou umistit. Uz se tesim, az budou earthcache zpatky na GC. Je sice pracne ji pripravit, ale na nektera mista proste fyzicka pixla - tradicionalka v BM rezimu ani nepatri.

Hmmm, i kdyby se dokazala vytvorit najak listina, jak zajistite, aby se tihle hrisnici nedostanou na vase cache? Muze to mit jakysi psychologicky ucinek, ale notoricti porusovaci pravidel maji hrosi kuzi… Jedina moznost by byla posilat souradnice na mail tem, co nejsou na B.L. , nebo zrusit jejich ucty… Ale zalozit novy ucet neni problem, ze?

Ja jsem z auta jeste zadnou cache neulovil, lovim jen pesky a na kole, tak mam moznost si prohlednout cele okoli, v klidu a pohode. A rozhodne ctu vsechny listingy, kdyz nekam jdu, precechci vedet kam a po cem se mam divat, ne? Pro mne je cache navodem na vylet na zajimave misto, a diky geocachingu jsem nalezl ve svem okoli mnoho dosud opomijenych mist…

Taky pridam svuj nazor. Na kesky jezdime autem vcelku pravidelne a rekl bych, ze je to asi nejvytizenejsi prostredek. Geocaching je pro nas zabavou pro volne chvile, velmi casto odpoledne po praci / skole , a tak bychom se cyklisticky ci MHDove moc nedostali. Jsme z Prahy, samozrejme ze caches v centru ci snadno dostupne / lepe dostupne MHD lovime MHDčkem, protože v centru proste nezaparkujes (kor co zavedli to placeni na Andelu v garazich :wink: ).

Tudiz na odlovu autem nevidim zadny problem, pokud ma clovek zajem, a vzhledem k tomu, ze pokud se cache poji k nejakemu vyznacnemu mistu, vetsinou je u neho dostatecne blizoucko aby jej clovek minout nemohl.

Samozrejme, v zadnem pripade neobhajuji motovylet po turistickych cestach,pesinach, ci dokonce volne prirode. To je podle mne prasarna nejvetsiho razeni a takovy lidi by nemeli vlastnit ridicsky prukaz. Pokud uz jedeme ke cache autem, vetsinou pouzivame autorouting a jedeme, co to jde, ale dle predpisu. ZAstavi-li nas konec vozovky, les, zakaz vjezdu, parkujeme a jdeme pesky.

Nemyslim si ze autocaching je v necem spatny. Clovek vidi totez, co ostatni, jen vice stihne.

Rušit všechny tvoje cache by byla určitě škoda. Už teď je mi docela smutno, že končí “Cihly a železo nad údolím”. Přechod po šatovském mostě jsem si chtěl už dlouho zkusit a vážně jsem si ho užil. A náš pes taky - cestou tam v pohodě, ale zpátky zjistil, že pod prkny už nic není, tak roztáhl všechny čtyři a nehnul se :o)) Jinak co se týče toho logu, tak podobný “prasocaching” (narážka na jiné vlákno, kde se to už řešilo) je fakt k naštvání!

S tim stihnutim nepochybne. Ale rozhodne neuvidi totez. Kontakt s krajinou v rychlosti chuze je mnohem vetsi nez treba v rychlosti bicyklu atd. V automobilu uz pak clovek staci vnimat jen zlomek. Housenku na silnici ani nezahledne, natoz aby se ji mohl vyhnout.

Log (alespon tak jak vypada po uprave) jsem si precetl a snaha dotycneho o rekreaci timhle zpusobem mi prijde asi stejne rozumna jako napr. slibovat lidem bydleni v prirode formou sidliste nalezato za mestem nebo zhubnuti bez usili. Lidi to laka, ale mit A i B soucasne se proste vylucuje.

A jestli se bezohlednik nechyti za nos a nakonec si tu nadrz nekde opravdu urazi, at nepocita, ze mu usporadame geosbirku na leceni vozitka.

Musim ovsem z opacneho stanoviska apelovat na zoufajici si kolegy, aby to s tim odizolovanim pomoci multi moc neprehaneli a vzali do uvahy, ze nekdo potrebuje mit alespon pribliznou predstavu, kudy pujde a zda stihne vlak. Kdyz tak uz radeji otaznicek a evince.

• Co je to evince?

• Prosim, nerozpoutavejme tady ‘debatu’ jestli jezdit na cache autem nebo ne, o tom tohle vlakno ani vubec nebylo, navic takova ‘debata’ je naprosto bezpredmetna, jak uz se i v praxi overilo.

• Log jiz dotycny pochopitelne upravil, vubec me neprekvapuje, ze se citi dotceny a samozrejme v pravu atd atd.. ani to, ze upravil log, ale na mail nereagoval ani slovem… No nic. Toto vlakno je myslim mozne povazovat za ukoncene. Diky.

Ani nevíte, jak moc mi mluvíte z duše. Pocity zoufalství, vzteku a beznaděje, když vidím jak se někteří “cacheři” dokáží chovat v přírodě, včetně nerespektování dopravních omezení, pravidel pro pohyb v chráněném území…

Já jsem to zatím vyřešil aplikováním PM na nově založené cache, i když jsem si tím vysloužil opovržení a oslí hlavu.

PS: o motorkářích jsem už slyšel z Moravského krasu. Dnes opravdu nechci být sprostý, ale lepší přirovnání než ke genitáliím a fekáliím mě v této souvislosti opravdu nenapadne.

No to mě zajímá z dlouhodobé statistiky, neb si myslím, že PM ohleduplnost k přírodě nedělá…
Dej pak vědět, zda jsou PM opravdu tak “svatí” jak se říká

no to znamena len to, ze Ti tam nepojdu vobec ziadni BM, nie to, ze Ti tam nepojde napr. PM na aute…

PM muze pomoct, ale osobne tomu moc neverim. Spis podle mne takto ochrani mystery cache.Konkretnim pripadem je v mem pripade chem2cache, kde jsem zvolil tento zpusob ochrany mista. I kdyz tady jsem to trochu ze slozitosti prehnal.<br/p>

Sebeslozitejsi mystery cache neochrani pred inteligentnim kretenem, kterych je taky hodne. Ti maji jeste tu ‘vyhodu’, ze vam krasne vysvetli, proc je jejich jednani, ktere se vam nezda koser, vlastne v poradku.

Jasne, ale je to forma sita, predevsim od cacheru listing nectoucich, pouze zbesile za sipkou se honicich. U mystery ho na rozdil od PM cache proste precist musi, sice muzou tvrdit, ze tu vetu o pristupu odtud prehledli, nebo ze misto neslapejte po vresu cetli slapejte, ale to uz je dalsi kapitola. <br/p>

Ahoj Bubaku.

2 veci:

1. citim s Tebou, rovnako som pohorseny ked niekde jazdi v prirode na motorke.

2. ale - skor si to dal do for, ako sa pobavil s tym clovekom osobne. samemu sa mi v poslednom case stava, ze so mnou ludia komunikuju na forach (vid debatu o dementoch, co som zavinil ja, alebo debatu, zalozenu na mojom sukromnom emaile) a nie je to nic moc. potom sa vyjadri 20 ludi k niecomu, co sa da prebrat osobne.

Dal jsem to do for a tomu cloveku do mailboxu paralelne. Tady jsem nechtel debatovat o tom, jestli se ma jezdit na motorce k prameni, spis jsem byl v tu chvili trochu bezradny, a zajimalo me, jak (by) na to reagovali jini, kdyby (nebo kdyz) se jim u jejich cache stalo neco podobneho. Ze ta otazka nejak zapadla (podobne jako ruzne poznamky v listinzich) :] a tohle vlakno se ubiralo jinym smerem, za to uz nejak nemuzu… :]