jaky cip vybrat? SIRF III, MediaTek MT3, nebo jiny?
jake jsou zkusenosti s bateriemi do modulu?
na co si mam pri koupi dat pozor?
poradi nekdo konkretni vyzkouseny tip?
dekuji za vsechny rady, jsem novacek v geocachingu a i kdyz jsem si procetl forum, informace ktere jsem potreboval jsem nenasel. na tech par nalezenych cachi jsem pouzival kamaradovo GPS 12C ve spojeni v SE800i a prg Handy Geocaching. je kombinace telefonu a programu dobra? nebo jsou lepsi prg? opravdu dekuji za jakekoliv nakopnuti spravnym smerem…
Nazdarek,
no jak ti to napsat… kolik chces nosit veci po kapsach?? Jednu,.. dve… tri…?? Ja jsme se z tohoto duvodu rozhodl pro jednu vec - MDA s integrovanou GPSkou - MIO A701. A jako program pouzivam NoniGPSPlot.. zatim jsem v nem nenasel zasadni chyby. Jde o freeware a na to ze je to freeware, tak slape jako hodinky. Cip mam SIRF III. A s vydrzi baterii je to jako s kazdym jinym PDA.. pri vhodne prilezitosti nabiju a funguju… cetnost nabijeni se meni podle pouzivani.B)
Já řeším něco maličko podobného. Mám Ericssona K810i a na kešky nosím Legenda. Můj problém je o to komplikovanější, že mám služební telefon bez přístupu na web. Myslíte že mi přechod na modul s telefonem bude k něčemu?
Řeším stejný problém pro služební N70. Jaký je rozdíl mezi LD-3W a LD4-W (mají podobnou cenu, podobnou výdrž, stejný čip, jen LD-4W má očko na zavěšení). Máte někdo zkušenosti s těmito moduly. Díky moc.
Navilock 338 se Sirf II - velké problémy s příjmem v lese i napodzim, bez listí, Sirf II určutě neber.
iTec 339 se Sirf III - zcela bez problému, chytal se dobře, pak se udržel i doma v místnostech (lítal sice 100 m sem tam, ale držel), venku perfektní, i v hustých lesích a úzkých ulicích. Na jedno nabití minimálně 12 hod.
Qstarz BT Q1000 s MTK čipem - ten se doma i chytne (4 m od okna), mám ho teprve krátce, asi 2 měsíce, ale zdá se mi ještě lepší, než 339. Určitě se rychleji chytá, testoval jsem je i spolu, současně na dvou PDA cestou do práce tramvají, Q1000 chytil o 1 až 2 satelity víc, když jsem potom dal trasy na sebe na mapu, rozdíly byly tak do 5 m. Občas samozřejmě oba uletěly o větší vzdálenost, ale to tak jeden, dva body a hned se zase vrátily. Výdrž Q1000 podle výrobce je až 30 hodin, nezkoušel jsem, vydrží určitě od nevidím do nevidím a přes noc zase nabiju. Oba mají vyměnitelné baterky. Q1000 má navíc ještě dobrou funkci - může existovat i autonomně, bez PDA, souřadnice sice nevidíš (displej nemá), ale ukládá si je a pak je možné je stáhnout do PC. Pro GC je to nanic, ale občas se to může hodit.
To jsou tak zhruba moje zkušenosti.
takovy zkusenosti jsem chtel slyset… diky moc… jenom se zeptam… porad se tu omila neco kolem "staticke navigace", ktera je obsazena v cipu SIRF III a neni v MTK… je to opravdu velky rozdil, kdyz se clovek zastavi?
Upřímně - moc jsem to u 339 nepozoroval, nicméně - abych byl IN - jsem si ji vypnul, respektive jsem použil prográmek SirfTech a v něm udělal operaci, kterou se to vypíná. Žádný rozdíl jsem nepozoroval a dál jsem to neřešil.
Souhlasim s Asekem - iTec BT 339 je vynikajici, citlivost i v hustem lese vynikajici a vydrz neskutecna.
Narozdil od neho jsem se jeste nedostal ke koupi Qstarz BT Q1000, ktereho take vidim jako nastupce iTecu, diky vyssi citlivosti by mel lepe reagovat i v problematickem terenu, jako jsou skaly v lese a pod.
Muzu doporucit Nokia LD-3W. Po vypnuti staticke navigace je presnost perfektni i v hustem lese. Vydrz baterie je obrovska - navic je tam standardni baterie Nokia (stejna jako v me sluzebni 6310i), takze kdyz dojde baterie v telefonu (mrcha zere vic) tak vymenim baterie a jedu dal, GPS to jeste chvili skousne. Rozdil mezi LD-3W a LD-4 je prave v baterii, LD-4 ma jiz vestavenou baterii, ktera nejde vymenit a neni stejna jako v telefonu.
Statickou navigaci doporucuju vypnout, je to pak mnohem pohodllnejsi a rychlejsi, ale hledat se da is se zapnutou SN. Problem je, ze pozice se pak aktualizuje jen pri rychlosti nad 4km/h, takze musis dost behat :o).
Trosku nevyhoda u tohoto modulu je, ze pri uplnem vybiti (vyndani) baterie, se staticka navigace zase zapne (tovarni nastaveni), ale to se mi stava opravdu zridka, vydrz baterie je opravdu neskutecna. Modul mam vetsinou v kapse bundy nebo zaveseny na opasku a chodim jen s telefonem v ruce.
Jako software pouzivam HG a Trekbuddy. HG absolutne bez vyhrad, nic jineho vlastne ani pro geocaching nepotrebuju, Trekbuddy mam spis na hrani :o). Snad ti to trochu pomuze v rozhodovani.
Pouzivam Evolve se solarkem… Jeste se mi nestalo, ze by uplne vypadl ze signalu. Konektor to ma podobny jako starsi nokie (treba 6230i), takze pripadne lze autonabijeckou prizivit.
PDAcko mam LOOX720
v pomeru k Asusu A696 kterej ma kamarad jsem byl daleko presnejsi v navigaci na cache…
Já bych jen doplnil MerryG: modul LD-4W má sice baterii napevno, ale taky má už z výroby vypnutou statickou navigaci. Výdrž baterie je taky velmi slušná. Používám tento modul s Nokií N73 na programech HG, SmartCom GPS a TomTom. U všech programů naprostá spokojenost!
Mam E50 a LD-3W, je to takrka bez problemu, s cim mam jen problem tak je nekdy naprosto silene dlouha doba chyceni signalu - (nekolikrat se mne to nepovedlo vubec), bezne to trva cca 5 minut, nekdy vsak i 20min. Zjistil sem ze to muze byt urovni nabiti modulu ale to neni jiste.
Kdybyste nekdo vedel cim to muze byt tak dejte vedet.
Nemuze to byt pohybem?
Uz asi na 4 ruznych GPSkach vcetne PNA navigace mam vyzkouseno, ze za rychlejsiho pohybu (napr. za jizdy v aute) trva chyceni druzic nekdy i mnoho minut.
Extrem byl, kdyz se mi Colorado nechytlo ani behem 14 minut jizdy - a to jsem nejel ani v udoli, ani pod stromy. Na displeji stale tvrdil, ze vidi cca 5-8 druzic, ale nezasyncnul se na ne a vzdy po case zahlasil, ze je problem s druzicemi.
Ale kdyz se s Coloradem ci PNA behem startu nehybu, chytnou se vzdy nejpozdeji do minuty, a to i doma pod strechou.
EDIT: koukam, ze muzu oslavovat - toto je muj sestisty prispevek do fora
Já mám vyzkoušený Evolve iTraxx (solární s čipem Mediatek) a jsem docela spokojenej. Perfektní citlivost, dost dobrá výdrž a žádné problémy se statickou navigací (bacha ale na starší kousky, ty ji v určité formě mají a nejde vypnout).
takze jak to tak procitam, tak tedy ziskavam nazor, ze Mediatek je lepsi nez SIRF III. mmj ma i vetsi vydrz na baterii. vyberu tedy mezi moduly podporujicimi HG s cipem mediatek. dekuji vsem zucastnenym.
No, a pak už jen zbývá vypátrat, jestli bude Tebou vybraný GPS modul komunikovat správně a bez problémů s Tvým founem. Hovořím z vlastní zkušenosti, páč jsem si docela nedávno pěkně naběhnul. Přes BT se mi modul sice bez problému připojí, ovšem po nějaké době spojení spadne… někdy pomůže restartovat aplikaci, jindy celý telefon, případně modul… a tak pořád dokola…, je to nezávislé na použitých programech, s jiným founem to jede v pohodě, jiná navigace s mým founem takdy. Asi se to holt vzájemně nemá rádo, či co…