Zahrnuje keše, jejichž téma (nebo umístění) přímo souvisí s událostmi studené války (1947 - 1989): protiatomové kryty, objekty Československé lidové armády a civilní obrany, základny protiletadlové obrany, místa havárií vojenských letadel a podobně. Do kategorie nepatří cache, které nemají souvislost s vojenskou situací (třeba pomníky obětem perzekuce, komunistické pomníky a podobně).
U některých keší lze v bookmarku najít i informace, které autor v listingu neuvedl, nebo je tam jen okrajově zmínil.
Budu vděčný za další podněty. Některá místa nemusí splňovat kritéria, například kryty z druhé světové války, které nebyly využity jako protiatomové, nebo některé starší "bunkry" mylně považované za poválečné, ale já už si to přeberu
Co takhle moje bývalá pracoviště Zpravodajské správy podél železné opony?
Z toho seznamu, co jsem koukal, je tam jenom Škarmanka, což nebyla ČSLA, ale Rusáci po r.1970. Nechce se mi to teď přesně hledat s iniciálami GC, ale podívej se na mapě GC po následujících kopcích podél bývalé opony - vezmu to od západu:
Dyleň (u Mar. Lázní)
Tišina (o kousek vedle směrem k Tachovu)
Milíře
Havran (Lesná u Tachova)
Velký Zvon (Bělá nad Radbuzou)
Čerchov (Klenčí pod Čerchovem)
Chodská Lhota
Poledník (Prášily, resp. Kašperské Hory)
Na všech kopcích byla pracoviště radiového a radiotechnického odposlechu a zaměřování vojsk NATO naší armádou, resp. ZS a MV.
Něco můžeš poskládat i z mého webu (iron-curtain.info), i když teď zrovna dopisuju knihu a nemám čas ho obnovovat. Něco tam však najdeš, kdyžtak mi napiš na zdejší adresu, doplním ti, co budeš potřebovat.
MARAZD: díky, první je archivovaná, další tři sem patří
WENDABR: kopce si projedu, kdyby mi něco nebylo jasné, tak se ozvu. Už se těším na knihu o železné oponě.
FREMEN.CZ: řopíky (a případně i LO vz. 36) s dostavěnou protiatomovou předsíní ano. Ostatní reaktivované ne, pokud s nimi není spojena nějaká speciální poválečná historie, protože se od normálních řopíků neliší (když nepočítám šílence z www.ropiky.net, kteří to poznají podle šroubků ve zdech :-).
Bohužel - ten první je obyčejný nereaktivovaný řopík, který má kvůli vodě šachtičku u vchodu. Druhý je taktéž neupravený předválečný objekt. Ale jak jsem psal - posílejte odkazy, já si to přeberu.
Pár mírových havárií vojenských letadel najdeš mezi jiným osudově okamžikovým obsahem v mém bookmarku Unit 237.
Jinak, když se éra nakousla, pokud by se někomu chtělo dát do kupy něco k tématu železná opona, nedávno jsem doporučoval Walking Trabant pro bookmark jednomu západoevropskému kolegovi. Možná by se mu tam hodily nějaké ty věci u zátarasů v pohraničí, kdo o něčem víte, dohledáte bookmark u té jmenované keše.