Brno Main Station a podobné případy

Předesílám, že toto není další z pokusů o pranýřování autacka, kdo má tyto tendence, ať se vyjádří do jiného, už existujícího vlákna.

Jsem z toho lehce zmaten a nejsem očividně sám. Současný stav se mi vůbec nezamlouvá, chtělo by to najít nějaké řešení a hlavně - pravděpodobně od reviewerů dostat vyjádření k tomu, jak v podobných případech postupovat.

Shrnu o co mi jde: GCY1F8 byla archivovaná reviewerem (teď je jedno, proč). Vznikla GCZPXV, která opravila vadu na předchozí kešce. Jelikož byla původní archivována, owner postupoval tak, že nechal schválit nový waypoint. Vše v rámci pravidel. Kešku nechal fyzicky beze změny na původním místě (ani zde nevidím problém). Co se mi nelíbí, je následující: Nálezci původní kešky se začali logovat do nové, takže vlastně za jeden nález (i když někteří za dvě návštěvy) získali dva body. Jelikož asi ostatní protestovali, tak owner vyhlásil, že noví nálezci si smí zalogovat i původní kešku. To už mi připadne postavené na hlavu (i když je to svým způsobem spravedlivé).

Všichni postupují podle pravidel, ale jaksi mi to připadne nemorální či co. Nejde jen o ty bodíky, ale nevím, jak jinak to napsat. Proč by měl někdo za jednu nalezenou kešku mít dva nálezy? Mně osobně to připadne divné.

Nedokážu si ale nějak představit nějaké stoprocentně košer řešení. Ty by bylo, kdyby owner kešku zároveň s novým waypointem i přestěhoval. Je mi jasné, že to je velmi obtížné, ne-li nemožné, takže beru jako fakt, že je na původním místě a hotovo.

Jediné co mě napadá je, že s logem do nového waypointu owner smaže log z archivované kešky, Ale to je zase škoda, protože se tím vykrádá historie archivované kešky.

Další řešení je, že si staří nálezci nebudou nový waypoint logovat. Chápu ale, že je pak otravuje jakási neulovená keška, kterou nikdy nesmí odlovit.

Samozřejmě jedno z řešení je to, že to bude dál fungovat tak, jak doteď, tedy 1 keška = 2 nálezy.

Takže - owneři, revieweři, cacheři - co s tím? Prosím KONSTRUKTIVNÍ diskuzi.

Ale noták: Všechny řešení kromě posledního jsou tak krkolomné, že je jednodušší udělat to podle zdravého rozumu tak, že kdo se fyzicky zalogoval do logbooku v době kdy byla cache aktivní a na svém místě, tak má možnost se zalogovat na netu a hotovo… (jiný waypoint = jiná cache) Myslím, že je blbost logovat nález i do archivované cache se starým waypointem, ale pokud to ostatní dělají, tak mě to nevadí - mně ani je ten jeden bod nevytrhne.

Tento případ je samozřejmě extrém, že nová cache vznikla na místě staré v řádu dnů nebo týdnů, takže je to víc viditelné, ale existují případy jiných cacheí které taky vznikly na místě starých a nikdo se nad opakovanou návštěvou nepozastavuje.

Pokud nechceš mít dva body a přitom si chceš zalogovat tu novou, se ti neobjevovala v nenalezených, tak si můžeš třeba nález na té původní změnit na note. Jak si to budou logovat ostatní nemá smysl řešit. Obecně z hlediska autora keše by pak myslím nejčistší řešení bylo nezakládat novou ale požádat o odarchivování té staré, což by snad v případě normálního autora schopného slušně komunikovat s reviewerem neměl být problém.

Eh, zase body. Ja si dovedu predstavit uplne proste reseni, ktere uz ostatne probiha - tedy, dovedu si predstavit, ze to stejne bude probihat dal a nevim, cemu by to melo vadit. Kdo ma pocit, ze je to nemoralni, ten si novou kesku nelogne. Nebo si ji logne, aby se ji zbavil, a sam si zrusi log na te stare (nebo spis zmeni na note, jak moudre rekl A.da Mek, aby se zachovala historie), protoze ta prece stejne nebyla koser a kosercacher se do takove prece neloguje. / Kdo ten pocit nema, ten si proste logne i tu novou (a treba si to nejak ospravedlni opakovanou navstevou atp.), bude mit o jeden bod vic, a pevne verim, ze nikomu jinemu kvuli tomu hlava neupadne. Ja sam jeste nevim, jak to udelam, ale je mi to vicemene jedno. // Jeste nejaky ‘problem’?

Dodatek - kdyz uz jsem se k tomu vyjadril, tak kompletne - moznost logovat i prvni, ted uz archivovanou cache, jsem puvodne ani nebral v uvahu. To povazuju za jednoznacnou blbost. Nicmene, porad plati, ze kdyz to nekdo udela, je to jen jeho problem. Muzeme si o nem myslet sve, ale jeho pocinani nikomu (jinemu) neublizi. Takze nevidim duvod kricet, at mu to honem nekdo zakaze…

Tvrdy orisek - je-li ownerem, ktery vyzyva lidi k logovani kese, kterou nenavstivili “imunity zde ve vlakne pozivajici” pan Autacek.

Pise v note kese jasne, ze pokud bude zprazen a upozornen, ze vec je v rozporu s pravidly, pak tato kes prestane byt dve v jedne. V pravidlech se rika - najdes cache - zalogujes se - neco muzes vzit a neco nechat - zalogujes si na netu nalez jako informaci pro ostatni. O tom, ze by mely byt logovany soucasne dve ruzne kese, navic jedna reviewerem archivovana ani slovo.

Podle me je logovani druhe (neexistujici) kese proti pravidlum.

Zdalo se mi, aniz bych neco predjimal, ze pan Autacek ma zvlastni sesty smysl vzit vzdy veci za nespravny konec. Ale ted v profilu vidim, ze je to z jeho hlediska naopak. On jenom dela veci tak, jak je zvykly ze sveho povolani :-).

Pravidla se vubec nezabyvaji statistikami, takze v nekterych oblastech je treba zvykem logovat si vicenasobne “Attended” na eventech za kazdou nalezenou prilezitostnou cache (viz treba diskuse zde). Logovat nalez nove verze cache - budiz, ma to sve opodstatneni, kdyz nekdo chce mit cisto kolem domovskych souradnic. Logovat puvodni archivovanou cache mi prijde stejna blbost jako kdyz autor mirne zmeni umisteni existujici cache, vyhlasi, ze dosavadni nalezci ji muzou hledat znovu, a novacci si zaloguji rovnou dva nalezy, protoze uz nestihli cache na puvodnim miste.

Nastesti revieweri nejsou “log police”, jak bylo mnohokrat zmineno ve forech, napr. ve vyse uvedenem threadu.

No sice jsem napsal body, ale taky jsem napsal, že nevím, na co jiného to převést, když totiž žádný jiný ukazatel není.

Nejvíc mě zarazilo, že si “novou” kešku začali logovat kačeři, kteří mají zalogovánu tu starou. Já bych to neudělal, protože to nedává smysl a je to opravdu jen o té honbě za body. Stejně tak až najdu novou, tak si nezaloguju starou, protože to je podle mě pitomost. Ať už to pravidla povolujou nebo ne.

To je ale každýho věc.

Vznikl nám tu divný paskvil a zajímalo mě, jak tomu příště předejít. Že lze kešku odarchivovat slyším poprvé, doteď jsem si myslel, že jakmile se zaarchivuje, tak je to konečná.

Očividně tedy existují geokošer možnosti:

1. Nechat odarchivovat kešku a okažitě ji upravit tak, aby byl napraven archivační důvod.

2. Vytvořit nový waypoint, ale změnit umístění nebo u multi změnit aspoň některé stage tak, aby to opravdu byla jiná keška.

To jsou očividně záležitosti ownera.

1. Kačeři prostě nebudou logovat podruhé.

To je zase řešení na straně kačerů. Nemyslím si, že by to nebylo možné, např. keška na brněnském náměstí Svobody dopadla tak, že až na výjimky si ji nikdo nezalogoval, i když ji našel, protože byla jaksi proti “dobrým mravům”.

Napada me dalsi bod pravidel: neni dodrzeno pravidlo o min. 161 metrech, ktere maji od sebe dve ruzne kese delit, pokud by se (teoreticky) o dve ruzne kese jednalo :-).

No pokud se nemýlím, tak toto pravidlo se neaplikuje na archivované cache.

Ja to vim, taky rikam - pokud by se o dve kese jednalo, coz se nejedna. Jenom nechapu, jak teda vubec nekoho muze napadnout archivovanou kes logovat, kdyz ji fyzicky nedrzel v ruce. Leda tak pri ceste casem se zastavit u te prvni :-). Asi v Brne body nerostou na stromech, tak je kazdej dobrej. Je to jenom vec kazdeho, ja jsem taky nabizel moznost logovat nektere svoje kese dvakrat - jednou v lete a tu samou znova v zime, protoze podle me to JSOU dve ruzne kese (podminky, viditelnost, snih atd.) Vsichni se mi na to vykaslali a jeste mi vynadali, ze jsem vul :-). Vidim ze v Brne bych se chytal lip :-).

Nějak nechápu, v čem je problém.

Sice nepovažuji za normální logovat několikrát stejnou keš, ale když to někomu udělá radost …

Pokud někoho takové body těší a cítí potřebu je mít ve statistice, tak prosím, nic víc, než lepší místo na žebříčku, který navíc neexistuje, nezíská.

Tak o co vlastně jde?

Svoboďák je očividně naprosto jiná situace - Cache nebyla logovaná z důvodů, že podle mnohých mínění neodpovídala cachei, která vyhovuje pravidlům (resp. nepsaným pravidlům chování na veřejných památkách) a věřím, že ji owneři nezasklili a bude přesunuta a pak ji teprve začneme lovit. Sám jsem ownerům doporučil, ať to nechají uležet do ledna, až na Svoboďáku skončí vánoční trhy a pak cache přemístit.

Jde o to, že je v tom zmatek, lidi neví co a jak mají logovat, novou kešku si logují aniž by ji navštívili znovu, ti co najdou novou jsou vyzývání k tomu, aby si zalogovali i tu archivovanou, někteří se ptají, jestli si tu novou můžou zalogovat, když byli na té staré atd…

Souhlasím, jen jsem chtěl ukázat na konkrétním příkladu, že lze odolat zalogování Found it, i když kešku v dané chvíli kačer ulovil legálně.

Ten bordel způsobil Auťáček svou benevolencí, ale způsobil ho ve svém listingu, takže

a) buď má co chtěl

b) nemá co chtěl, ale on jediný to může změnit tím, že některé logy smaže a logování bude dál “košer” podle zdravého rozumu - kdo je zapsaný v logbooku může logovat na netu

Každopádně bych to (včetně potenciálních dalších podobností a problémů u jiných budoucích cacheí) nechal na autorovi, zas až tak velký exces to není aby z toho byla nějaká větší kovbojka.

No jo - ale tam to jaksi “šlo” odolat - byla velká pravděpodobnost, že Lukáš&Linda cache přemístí a člověk si ji bude moct odlovit později.

Tady nebyl důvod k nějakému otálení - Auťáček cache přemisťovat nebude (proč by to taky dělal - úkryt je to skvělý), takže by mi nekonečně svítila mezi neulovenýma a kombajnování keší tak aby ani jedna nezbyla na mapě našeho okolí je přece náš denní chleba, ne ?

Já nevidím problém v tom, že vznikla na stejném místě. Mě akorát zaráží, že v cache zůstal původní logbook z archivované cache, což je hodně matoucí.

prostě ho nestihl vyměnit, já jsem se logoval už do nového…

No právě to je divné, protože tam byl a z toho logbooku odstranil informace o TB hotelu + doplnil jakési bonusové číslo. To už tam mohl dát rovnou nový logbook.

To je vystizne, az me to vyvolalo usmev na tvari. Tedy, se za to omlouvam, ze to vnimam jinak :slight_smile:

to je právě to, co jsem pochopil jako že nejde, tedy že archivování keše je pro keš konečná, kdy tomu odpovídala i má prvotní (pravda, možná nepřiměřená a hodně ostrá) reakce vůči reviewrovi, protože ke zrušení celé keše nebyl (pochopitelně dle mého úsudku) vlastně důvod.

Založení nové kešky nebylo explicitně na truc reviewrovi, jak tu kdosi zmínil, ale nebudu zastírat, kromě toho, že jsem chtěl na daném (docela dobrém) místě kešku zachovat, tedy i bez tolik kontroverzní, v logbooku zmíněné možnosti - ukládat TB a GC mimo keš (což bylo důvodem pro zrušení staré keše), chtěl jsem tím poukázat na absurditu některých rozhodnutí, kdy keš je vlastně “stejná”, ale není “stejná”, kdy myslím, že prioritním zájmem každého goecachera by mělo být, aby keše byly a né aby nebyly, a tomu odpovídat i závěr, jelikož ostatních externalit ovlivňujících obecně životnost kešky je i tak až moc…

Rozšířil jsem info v popisu keše jak s logováním, osobně jsem pro variantu logovat nadále jen jednu keš, tu novou.

Informace o TB Hotelu byla odstraněna v období, kdy byla tato záležitost konzultávána s reviewrem, kdy na zadní straně logbooku bylo již jen číslo pro “Sokola”. Nová keš vznikla až následně, kdy k umístění nového logbooku jsem se dostal asi na druhý den po jejím zveřejnění a po dalším pokárání od zkušenějšího kolegy. Informaci o tom, že je v logbooku cosi napsané, už jsem si nedovolil na webu ani zmínit. Ostatně, ta keš je tak snadno dostupná, že kolem ní možná 90% brňáků projde/projede každý den aspoň 2x., tak že zastavit se při stíhání “Sokola” na místě znovu nemůže snad být problém.

S tim, ze neni problem se pro cislo stavit znovu, mas pravdu. Ale uvadet v listingu skutecnost, ze cache obsahuje cislo nebo informace potrebne pro nejakou jinou cache, je naprosto bezne a nikdo by ti za to nevynadal. Spis naopak. / Nevim, mozna mas ten pocit, ale rozhodne to NENI tak, ze ti hned vsichni vynadaji za COKOLIV ‘nad ramec’.