Prosba… narazim na to od podzimu, vcera poprve nejak drsneji… kdyz ma cache atribut Not Available in Winter, muzu si ji nechat na jaro, nebo to jit prece jen zkusit, a pak nadavat jen sobe… kdyz ma atribut Available in Winter, to se touhle rocni dobou zatracene hodi… ale tech je malo. Pohrichu vetsina caches (zda se mi) proste tento atribut vubec nezminuje, popripade zadne atributy proste nema. Vetsina tech atributu je spis pro legraci a cloveku nijak zvlast nechybi… ale zrovna tento je podle me hodne uzitecny. Proto bych chtel vsechny autory poprosit, aby na tuhle malou, ale sikovnou vecicku nezapominali… pokud vite, ze vase cache je pod sutrem v doliku na zemi a pri trosce snehu ( a pak to cely zamrzne) ji bude problem nejdriv najit a pak vydolovat, oznacte to! Pokud je naopak dva metry nad zemi v zidce nebo na strome a zasnezit proste nemuze… oznacte to! :] Delat jako ze nic je mozna tajemne a napinave, ale zaroven trosku otrava, protoze vetsina pokusu naslepo asi dobre nedopadne… / nechci nikomu do niceho kecat nebo radit, ale prosim, aspon se nad tim zamysleme/te … diky !
Z vlastní zkušeností vím, že to není jen tak jednoduché, protože i když si autor myslí, že cache je dostupná v zimě, může se toto roční období vybarvit pěkně sviňsky a už jsem u jedné takovéto mojí cache musel změnit atribut na v zimě nedostupno. Pochopitelně pokud je cache někde vysoko a nemá zimní atribut žádný je to autorova vina a lenost. Občas se ale vyskytne situace (jako třeba má DTM), že nejsem schopný zaručit, že i když jsem cache ukládal během zimy (40 cm sněhu) nebude nafoukaný sníh z opačné strany a cache pod sněhem, ale na druhou stranu nechci odradit všechny hledače od prosince do února, když vím, že cache je “právě teď” možné nalézt - Tudíž jsem zimní atribut úplně vynechal a to záměrně. Není žádná možnost, jak se o tento fakt podělit v listingu, protože to pak smrdí zbytečným prozrazováním.
Každopádně prosím všechny autory cacheí, kteří neoznačili své cache jako “available in winter”, když jsou dostupné i za sněhové kalamity, aby tak učinili, protože v zimě se hledá docela blbě a počet naleznutelných cachí je velice omezený.
Je tady další problém, hledání pod sněhem na frekventovaných místech znamená upozornění pro mudly a mnohdy vede ke zničení keše. Navíc sám jsem se setkal s případy, kdy předchozí hledači kešku po nálezu zamaskovali především sněhem a pak po odtání byla jasně viditelná… Buďte prosím opatrní při “rytí” kolem kešek a snažte se okolí trošku zamaskovat.
Michal
Asi je to na úsudku daného geocachera a na tom jestli má lopatku a dostatek času.
Měl jsem problém vykopat i svoji cache, natož pak nějakou, kde nevím přesně, kde je.
A težko lze vykopat nenápadně díru 1m hluboko do sněhu a zakopat to tak, aby to nebylo vidět.
Ja k tomu pristupuju fatalisticky, zatimco v lete jdu kes najit, v zime ji jdu hledat.
Řekl bych, že větší problém, než sníh je promrzlá zemina, která dokáže zabetonovat pouzdro s cache do terénu a nalezená cache se musí pracně vydolovat.
Tak tak. V patek jsem se pokousel vyhrabat par cache, mel jsem ssebou lopatu, takze jsem se vetsinou dostal az na podklad, i kdyz bylo kolem parezu ap. snehu metr… tam to ale skoncilo na tom, ze neslo poznat, jestli jsem nasel kamen prikryvajici cache, nebo solidni skalu - vsechno bylo tak zmrzle, ze se proste s nicim pohnout nedalo, a pak clovek nic nepozna… a kladivo a majzlik jsem ssebou holt nemel :] (navic si hrajte na permonika, kdyz nevite, jestli pod tim sutrem vazne neco je…) //
Souhlas - na mnoho míst kde už je cache nalezená se člověk zpětně nevrátí… a my co máme 50% úspěšnost máme šanci že se na ona pěkná místa podíváme i v jiném ročním období…A o to přece jde ne? Luděk (Na víc protože nejsem zběratelem bodíků ale spíše zážitků tak mě právě místa na kterých jsou cache v zimě (i když je třeba nenajdu) dost baví :)))
JE TO TAK, HLEDÁNÍ KEŠÍ V ZIMĚ - TO JE ÚPLNĚ JINÁ KÁVA.
Koukám, že moji poznámku o nedbalém ukrývání keší ve sněhových podmínkách raději všichni ignorujete
:), zrovna včera jsem takovou jednu odhalenou našel… ![]()
M.
asi vsichni co toto vlakno ctou ukryvaji precizne:)
Zrovna pred par dny takhle zmizel travel bug hotel u Hladove zdi. Mel povest dobre schovane skryse, tak za to asi taky bude moct dalnice vydupana ve snehu (byl tam posledni dny velky provoz, a zadny novy snih…) a mozna i to nedbale ukryti … // Uz me tahle zima vazne stve, nevim jak kde jinde, ale na mistech, kde ja byl, lezi jeste vanocni snih a nic noveho neprisnezilo, takze je vsechno hrozne videt, veskery pohyb za cely mesic… fuj. naprosto blby zpusob zimy.
S tím nemohu jinak než souhlasit. V tuto dobu se pohybuji mezi Prahou a Špindlem. A tak jsem se v okolí Špindlu vydal na pár kešek. A mohu říci, že není zimní keška jako zimní keška. Udělal jsem třeba “Žalý”, nebo “Dívčí a mužské kameny” a ač je na obou keškách tak 2 metry sněhu, skrýše jsou tak dobré, že se keška dá bez problémů dohledat a je ve vynikajícím stavu. To je pro mne keška přístupná v zimě. Jenže jsem byl také na jiných keškách, které jsou dle autora přístupné celoročně a tam to bylo trochu o něčem jiném. Že jsem kešku nedohledal je věc jiná, to se prostě děje, jenže po hodině hrabání místo vypadalo, jako kdyby tam proběhlo stádo divokých prasat. A bohužel potom takovéto místo je vodítkem pro náhodné nálezce. Jenže jak to udělat jinak, když jste v lese, v okolí je 8 pařezů, 40 cm sněhu, signál bídnej a keška dle autora celoročně přístupná. Nebylo by lepší, když je keška ukryta někde v zemi a toho sněhu napadne trochu více než se čekalo, aby ji autor dočasně disabloval. Vždyť nejenže tím zamezí zbytečnému hrabání, ale hlavně tím chrání svoji kešku před prozrazením. Tyhlety horské kešky by měly býti celoročně přístupné pouze v případě, že se nemusí nikde rýt a hrabat, to jest tak ve výšce 1,5 metrů nad zemí někde v dutině stromu, či zdi, či zábradlí a pod. Hlavně tím se autor chrání před její ztrátou a eventuelní ztrátou TB v nich.