Cache na nevhodných či citlivých místech

Ne všechny cache jsou umístěny "zrovna šťastně":

• kostely: často se v nich krade či jinak "ničí". Pokud je cache umístěna netriviálně, snadno si tápajícího hledače někdo všimne - nedávno, hledaje jednu "skutečně netriviální" mikro přímo na objektu kostela jsem byl odchycen a tázán jedním "místním" co že mě na tom kostele tak zajímá, že prý jsem strašně podezřelý. když jsem mu ukázal cache a pravidla v ní, vzal to v pohodě… při předchozím nočním pokusu jsem byl z místa jiným mudlou vyhnán. dříve jsem jinde byl prozměnu "odpozorován" z okýnka protějšího domu, že prý se chovám podezřele - jestli nechci sprejovat po kostelní zdi? cache jsem správci neukázal, a tak mi moc nevěřil…

• hřbitovy: geocaching je podle mě v první řadě zábava. Hřbitovy se zábavou moc společného nemají, proto jsem z principu proti umísťování cachí do jejich prostoru. Navíc, často jsou dost frekventované prudérními důchodci - kteří snad ještě snesou cache v parku, ale těžko vedle hrobu svých rodičů…

jaké jsou vaše zkušenosti s hledáním na "citlivých" místech?
co si myslíte o umisťování cachí na nich, a na objektech typu hřbitov?

Já myslím, že trocha toho adrenalinu je třeba, no a není nad to si vyrazit za tmy na pořádně tmavý hřbitov :). No ale vážně - ano, vždy to chce při zakládání přemýšlet, ostatně stojí to i v pravidlech geocachingu, sekce Údržba cache (jde o překlad guidelines z GC.com, který jsem dnes konečně na wiki dokončil - přesněji aktualizoval haggaeův starší překlad podle nového znění GC pravidel platného od února 07). Čili i zakladatel by měl odtušit, zda bude mít hledač k nalezení aspoň trochu klidu a nebude extra nápadný.

Mam obavy, ze tohle bude stejna diskuze jako ta o vhodnosti tamponu v kesich. Vzdycky se najdou taci, kteri budou presvedceni o sve originalite a vtipnosti kdyz do kese umisti tampon (prezervativ atd.), kdyz kes umisti nejlepe do urny nebo primo pod nahrobek. A takovych prikladu by se urcite naslo dost. Asi jsem momentalne zaostaly, kdyz to nechapu.

No proto jsem ten adrenalin na hřbitově napsal se smajlíkem :D. Osobně mám názor, že když už hřbitov, kostel či jiné k uložení nevhodné či zamudlené místo (i takové lokality jsou vhodné k návštěvě, občas ale méně vhodné k uložení), tak jen jako dotazovací stage pro krátkou multicache, samotnou cache pak někde bokem.

Mám také zkušenost s nevhodným umístěním na hřbitově. Moje první hledaná keška byla minulý týden v Londýně ve Wembley na hřbitově, byla to multi a finálka byla přímo na stromě nad jedním hrobem a člověk se k ní nedostal,pokud se nevyšvihl na náhrobní kámen… což jsem taky už jen z principu slušnosti neudělal a měl jsem hned první kešku DNF… Opravdu by se měl zakladatel někdy pořádně rozmyslet… :wink:

Včera jsem byl v Olšanských hřbitovech. Taky jsem tam šel s přesudky, že to je dost nevkusné. Ale po tom, co jsem si hřbitov prošel, změnil jsem názor. To místo je tak krásné (i když smutné), že si kešku zaslouží.
U kešky [cache]GCM7H4[/cache] jsem byl dokonale okouzlen a u [cache]GCGXPB[/cache] jsem do logu napsal, že doufám, že zesnulý a jeho hrob není náhodně vybrán …

Popravdě řečeno taky nemám rád podobné umístění… Jak na hřbitovech, ve zdech atp. Podle mě je blbé i umístění v různých zdech starých hradů, kdy člověk poté, co si projde okolí zdi třeba nic nevidí, protože keška je zahrabaná hluboko ve zdi…
Ono často nemusí být keška hned uvnitř zdi, ale třeba poblíž. Jenže i tam může být schovaná opravdu hodně, že není vidět ani po dlouhém hledání a pak taková zeď je daleko pravděpodobnější úkryt, alespoň dle mých zkušeností…

Hřbitovní keše mi připadají morbidní a nevkusné. Také jsme kdysi zabrousili na Olšanské hřbitovy. Zejména u GCGXPB mi vadilo oblézání hrobů. Nakonec jsme ji nenalezli a tato keš pro nás zůstane asi na věky nenalezená. Na Familii 2 jsem udělal trade věci, kterou mám dodnes. Vždy když ji vezmu do ruky, okamžitě se mi vybaví, že jsem ji našel v hrobu a tahle myšlenka mě neustále pronásleduje. Od té doby se hřbitovním keším vyhýbám. Je to otázka úcty k zesnulým. Určitě by se mi nelíbilo, kdyby kolem hrobu mých příbuzných šťoural nějaký geocacher s GPSkou. Ačkoliv není ukládání keší na hřbitovech proti pravidlům, být reviewerem, tak takovéto keše bych už z morálního hlediska nepovoloval.

Záleží i na umístění keše v rámci hřbitova. Pokud by byla někde dál od hrobů, nebo třeba pod lavičkou, proč ne. Ale pokud je třeba na / pod hrobem, nebo se musí na náhrobek vylézt (viz výše), je to podle mne důvod pro stížnost reviewerovi a archivaci "z moci úřední".

Přitom nejde jen o hřbitovy. Na několika místech jsem při lovu měl nepříjemný pocit, že místní obyvatelé by mohli oprávněně namítat proti umístění kešky v blízkosti jejich majetku.

Také se mi nelíbí kešky umístěné na velmi nebezpečných místech (podle logů si mnozí vůbec neuvědomují hrozící nebezpečí), na místech, kam je vstup zakázán či jde dokonce o trestný čin obecného ohrožení (schválně, kterou myslím?) … [FGLK]

A čí by to morální hledisko tak asi bylo ? Ještě že nejsi reviewer. Věk 26 ? Čekal bych spíš 76, podobné prázdné moralizování se obvykle objevuje hlavně v domovech důchodců :expressionless:

Jsi tak hloupy, tak arogantni, oboji dohromady nebo jsi jeden z tech neomylnych jejichz nazor je jediny spravny?

Já tedy nevím, je mi něco přes 30, ale s keškami na hřbitovech také moc nesouhlasím… Ona jsou to prostě místa, kde by se člověk měl "nějak chovat"… Nejsem vyznavačem žádného náboženství , ale úcta k mrtvým do mé výbavy s názvem "slušné vychování" prostě patří… Ale hledání skrýše a šmejdění v okolí hrobů do toho, podle mne, nepatří :expressionless:

Nehledě k tomu, že v dnešní době se krade už i na hřbitovech, květiny, urny, svíčky, dokonce už i náhrobky ! Zkuste se někdy zeptat svých rodičů nebo prarodičů, kteří na hřbitov za svými pochovanými příbuznými aspoň trochu pravidelně chodí. Myslím, že každému se už z hrobu někdy něco "ztratilo"…
I z toho důvodu mne na takové kešce nikdo nikdy neuvidí. Lidé si na to už dávají dost pozor a nechci aby na mne hned někdo volal policii proto, že jim tam svým počínaním připadám podezřelý a tipuji si co bych asi tak kde ukradl…

Vsechny 3 cache, ktere jsem logoval na hrbitovech, jsem strachal až po podrobné instruktáži od predchozich nalezcu. V techto pripadech jsem se ani na vterinu nezastydel, kdyz jsem se predchozich nalezcu ptal: "Kde to je?"

[cache]GCM7H4[/cache] je moc pekna multi, ma zajimava zastaveni, rad jsem ji prochazel, jen ta finalka je, at se autori klidne urazi, proste nevhodna, drza, zakerna, zkratka debilni. Sousedni cache je na tom uplne stejne, jen narozdil od teto nema ty pekne zastavky. Nevim, zda se jejich umisteni nezmenila, ale pokud jsou tam, kde jsem je kdysi nasel ja, nemely byt nikdy schvaleny a od sveho zalozeni jsou obe zrale na archivaci. Leda ze by owneri byli schopni se prokazat souhlasem spravy hrbitova ci najemcu prislusnych mist :wink:

Hřbitovní cache nejsou morbidní a nevkusné. Smrt je soucasti zivota a vzpominky na minule zivoty take. Morbidní a nevkusní jsou jenom autoři, kteří po ostatních chtějí, aby na/v cizich hrobech hledali plastovou krabici. Vzdy se da i na hrbitove ukazat neco zajimaveho, ale finalni cache by mela byt daleko mimo hroby a mista, kde by mohlo hrozit poskozeni ciziho majetku ci zneucteni dusi odeslych.

Plný souhlas s dandrou, hřbitovy a nejrůznější náhrobky bývají často zajímavé, PROČ ale k nim strkat cache to nechápu-ta patří mimo. Pěkně to má řešené např.multi Jaroslav Foglar - [cache]GC154Z5[/cache]. Pěkná životopisná procházka po místech Prahy, kde Foglar žil, a to včetně hřbitovního místa, kde je pohřben. Finále je ale od hřbitova na hony vzdálené a tak je to i dle mého OK-prostě na hřbitově koukat ano, ale hledat nee.

Neni to jediny spravny nazor, ale pochopeni principu jak jsou a jak musi byt kese schvalovany, bez ohledu na neci osobni nazor .
Ja jsem taky velmi rad, ze totalizator Honzik neni reviewer. Uz jsem od nej v jinem vlakne cetl nazor, ze maze logy, ktere mu nejsou dost dlouhe a v dostatecne mire jeho skvele vytvory neopevuji. A ted tato perla.
Souhlasim s Mitakem v tom smyslu, ze pravidla jsou jednou dana a plati pro vsechny, i reviewera. Pro toho snad uplne nejvic. Co neni zakazano, je az do doby prokazani nevhodnosti te ktere kese dovoleno.
Konkretni pripady ovsem muzou nejake pochybeni prinest, a fakticky dve ze tri hrbitovnich kesi ktere jsem navstivil nebyly bez problemu. Kdyz jsem (tusim na Familie 2) pochopil, ze jsem vytahl z hrobu urnu v domeni ze je to zvlaste dobre maskovana kes, nebylo mi fakt moc dobre.
Ale cela kes byla pekna a poucna, nasel jsem spoustu zajimavych nahrobku a az na to finale jsem byl spokojeny. Rozhodne bylo jenom na me, jak daleko dojdu. Sel jsem az na konec a tak si sam za vsechno muzu :-). Kdyz vidim, v jakem dezolatnim stavu jsou nektere hrbitovy, nezda se mi ze by prochazka po hrbitove s cilem se poucit byla tim nejvetsim prohreskem proti piete. Prece kdyz se nemusi primo hopsat po nahrobcich nebo z rozpadlych hrobu tahat kese, je to OK. A to opravdu nikdo delat nemusi. DNF pro neprekonatelny odpor a poslani "NEEDS ARCHIVED" poznamky je cestna moznost jak s opravdu nevhodnou kesi nalozit, namisto planeho kecani na foru, ktere nikdy nic nevyresi.

[quote]
jarry napsal/a:

Sorry, ale tady s Tebou nemohu v žádném případě souhlasit !!!
Jsou jistá, nepsaná, pravidla, která by se měla dodržovat. Mezi ně patří i jistá ohleduplnost k místům jako jsou právě třeba hřbitovy. Úmyslně jsem z toho teď vynechal ty mrtvé, pro citlivější jedince zesnulé…
Do většiny divadel jdeš také ve společenském oděvu a přitom to nikde není vysloveně napsáno, že se tak musíš obléknout…
Přeci nechceš na každou lidskou činnost mít miliony povolení nebo naopak zákazů… Myslím, že těch zmatených zákonů apod. v tomto státě máme už i tak dost. Nechci pokaždé když kamkoli někam půjdu studovat stohy spisů co kde mohu a co nemohu.
Všechno tohle je ale jen o výchově dotyčného, doma i ve škole… A poté samozřejmě správného úsudku každého jedince, prostě používat svoji hlavu a ne se jen nechat vodit za ručičku všelijakými zákony, zákazy apod. To ale vyžaduje jistý "cit" a to se nikde nikdo nenaučí, to je už člověku jednou dané a těžko s tím něco udělá… Tedy, udělat možná s přibývajícím "rozumem" může, ale rozhodně to někde nevyčte např. z knížek. O tom všem je lidský život :wink:

Máme tu sice demokracii, ale odtud až potud, jasné ?

P.S. Jinak jsem svůj předchozí názor už malinko poupravil, takže pokud se na hřbitově nic hledat nemusí, tak taková keška může být akceptovatelná…

Mám odlovené obě Olšanské a jsem autor jedné kešky, kde se taky musí dojít pro čísla na hřbitov.
Řěkl bych, že je to především o zdravém rozumu autora. Pokud se Vám nechce hrabat v hrobech, tak keš neodlovte a logujte DNF. Bude-li každý druhý log DNF z důvodu neetického uložení, tak s tím normální autor něco udělá. Paušální zákazy jsou nesmysl.

Kdo už jste našli mojí keš [cache]GCZ34D[/cache] po jejím přemístnění na židovský hřbitov, myslíte si, že je její umístnění v pořádku? Podle mě ano a logy jsou zatím spokojené, ale v případě opačných názorů předělám na multi s finálkou jinde.
Hřbitov je volně přístupný 24 hodin denně a skládá se z několika kamených náhrobků a vzrostlých stromů na posekané trávě, jednotlivé hroby už nejsou patrné.
http://www.benesov-city.cz/prohlidka/fotomapa/fotomapa.html Klikněte na starý židovský hřbitov.

Myslim, ze trosicku jdes s kanonem na vrabce, tady je rec o jedne zabavne hre a jejich pravidlech a ne o reseni celosvetovych problemu :-).

Moc teda nechapu, v cem se mnou nesouhlasis. Rikas mnoha slovy totez, co ja v jedne vete. Proste jsem proti pausalnim zakazum bez konkretnich duvodu a ty rikas …"a ne se jen nechat vodit za ručičku všelijakými zákony, zákazy apod…". Ja s tebou teda souhlasim :-).

Naopak - zamysli se, upozorňuju tady Honzíka s Pavlínkou, že by neměli vynášet příliš ostré soudy typu "takovéto keše bych už z morálního hlediska nepovoloval" - protože právě toto je ten nevhodný druh neomylnosti kombinovaný s přesvědčením, že to co se nelíbí mně bych hned zakázal i všem ostatním :@