Cache v přírodní rezervaci

Nevíte kde se dá najít nějaký seznam přírodních rezervací s omezeným případně úplně zakázaným vstupem, případně jejich mapa?

A jak je to vůbec s ukrýváním cachí v přírodních rezervacích, národních parcích, CHKO a podobně?

Asi by se to dalo sehnat u ČSOP (Český svaz ochránců přírody), dobré zkušenosti máme s Agenturou Koniklec. Celkem slušný odkaz je http://ekologie.xf.cz/download/chko.doc
Pokud je někam zakázaný nebo omezený vstup, zpravidla to má nějaké opodstatnění - hnízdění ptáků, vzácné rostliny, ohržená zvířata, … Pochopitelně je něco jiného jít se podívat na chráněnou tůň s mloky a čolky a nebo jít do 1. zóny NP Šumava. Tuším, že by se cache v CHKO mimo značené cesty neměly umísťovat.

Taky jak ji tam umístit, když se obvykle nesmím pohybovat mimo značené cesty, že?

Mapu najdeš tady: Geoportál

Mapu najdeš tady: Geoportál

Na těchto cestách je tisíc možností, aniž bys musel odbočit dál než 1 m od kraje, mikra lze sázet na informační tabule, dutiny stromů u cesty jsou typické drajvky, pukliny a štěrbiny ve skalách lemující cestu, …jen se dívat a myslet. Samozřejmě do listingu, pokud Ti ji reviewer uzná, je třeba přidat upozornění, že se při hledání nemusí opouštět cesta.

Co to je zase za matení pojmů!

Zkuste rozlišovat mezi NP (národní park), CHKO (chráněná krajinná oblast), SPR (státní přírodní rezervace) a PR (přírodní rezervace).

Navíc u NP a CHKO jsou ješte zóny a i tam se práva pohybu dost významně liší!

Revieweri pouzivaji:

CRR mapovy server (tab “Priroda”) - tam je videt, jestli je to vubec nejake chranene uzemi.

AOPK USOP - vyhlasovaci dokumentace vsech ChU, muzou v ni byt dalsi podrobnosti.

Zaprve spousta lidi (me nevyjimaje) listing necte, protoze ani nechce vedet zda tam nejake cesty jsou, takze ani nevi, ze cesty nemaji opoustet, a za druhe uz jsem videl po ruznych hledacich pekne rozryty teren, v oblasti prirodni pamatky Lysa skala (Spici panna) jsem kes radsi zrusil.
Do mist, kde hrozi pri zurivem hledani poskozovani prirody kes fyzicky nepatri, leda jako jedno ze zastaveni k multi.

Děkuji všem za informace, podívám se na to.

Mám nápad na keš na pěkném místě ale je to přírodní rezervace a navíc tam vede rozumná cesta jenom z jedné strany. Asi to - pokud vůbec - udělám jako krátkou multi abych hledače nasměroval.

Ano, Jarry, už jsem také zaregistroval že okolí některých důkladněji schovaných keší vypadá jako po nájezdu divočáků … :frowning:

Bohužel - zajet autem až ke keši se dá všude, rezervace nerezervace:

“Jako debil sem za mrzkeho svitu celovky hledal tudle krabicku jenom se znalosti GPS souradnic a nazvu LETAJICI.
Jeste stesti, ze sem sem nesle pesky, ale pekne nemravne vjel do zakazu vjezdu firemnim Transitem a zaparkoval 26 metru od kesky. Jinak bych byl tedy ale pekne nasranej :-)))”

Tak hochu, já jsem nasranej - važ si sakra toho mála přírody, co tu ještě máme. Máš sice 380 keší, ale chováš se jak křovinořez od Mounfielda.

No docela jsi mi zkazil nedeli, vlastne ne Ty, ale ten “tranzitak” s IQ tykve. Zive si predstavuju, jak se takovy ignorant chova na silnici. Takove lidi zavrit na dobre ohrazene smetiste a nepustit ven. Stydim se, ze sdilim s takovymi lidmi stejnou zalibu.

Klidně si můžeš přečíst hodně z jeho osobnosti a pak pokecat na eventu, myslím že bys pozměnil názor:

Groula.org

No, že by zrovna přečtení Groulových zápisků v někom mohlo vyvolat náklonnost k jeho osobě … :smiley:

Nepřipraveného jedince může takový typický Groulův log pěkně vylekat :slight_smile:

No, mě by spíš vylekal ten “firemní Transit” v přírodní rezervaci … zajíždět tam jen kvůli ulovení keše je podle mě docela prasárna.

Řekl bych, že zrovna tenhle log asi z rezervace nebude :slight_smile:

Já taky lovím raději na kole, ale Transita se zbožím bych určitě také nenechal bez dohledu.

Občas je zajímavý si pročíst rozdílné reakce na podobné téma týkající se různých kačerů.

Tak ono se tady o mě tak hezky píše a já vo tom ani nevim…
To je pěkné.
Původně sem chtěl napsat něco na svojí obhajobu, čí utonutí, ale proč bych to vlasstně dělal, když už jezdim autem do zákazu vjezdu, nezasloužím si nic jiného než smrt umučením … :-)))a

Tak napíšu něco na Groulovu obhajobu já:

1. Překvapivě Groula kešuje mnohem dýl než většina z Vás (takže narážka na Bédu Trávníčka je trochu mimo mísu)

2. Narozdíl od některých se tím, že dojede ke keši na kole/autem/ transitem klidně v logu pochlubí - je spousta lidí kteří si dovezou prdel až ke keši (samo musí předtím zvednout závoru) a pak o tom pomlčí (jak jinak stihnout tolik kešek za den)

3. V 99% případech po té, co Groula opouští cache, je místo v původním stavu (vím jen o jediné výjimce) - ne jako po nájezdu divokých prasat (to se o mnoha vůbec nedá říct)

4. To, že se někdo na internetu vyjadřuje tjako venkovan z něj venkovana neudělá a nefunguje to ani naopak.

… ANI Z LOGU, ANI Z INTERNETOVÉHO DEÍČKU NEMŮŽETE POZNAT, JAKÝ JE KDO VE SKUTEČNOSTI, TO POZNÁTE JEDINĚ Z OSOBNÍHO KONTAKTU - JINAK BYCH SI MUSELA MYSLET, ŽE GEOCACHINGU SE V ČECHÁCH VĚNUJÍ ZEJMÉNA LIDI, KTEŘÍ MAJÍ POCIT, ŽE SNĚDLI ŠALAMOUNOVO HOVNO, MĚLI BY SE STÁT VLÁDCEM VESMÍRU A VŮBEC JSOU TO SAMÁ NAMACHROVANÁ HOVÁDKA. A TO TAK DOUFÁME NENÍ!!!