Včera jsem byl v Rakousku, v oblasti Schneebergu. Velmi mimochodem doporučuji, je to kousek za Vídní, takže pro lidi z Moravy záležitost na jednodenní výlet. Blízko vedle sebe, v nádherném alpském prostředí dva tisíce metrů vysoko, tam jsou tři nebo čtyři cache.
Ulovil jsem tři z nich. Ale představte si: U jedné (GCQ4MP) jsem by první cacher po devíti měsících. U druhé (GCJNNG) se objevili dva lidé v červnu, před tím naposled opět loni v říjnu. A u třetí (GCQ7BK) se podržte – byla založena v srpnu 2005 a ještě včera ráno neměla ani jeden log. Aby to bylo zajímavější, tak FTF ulovil kdosi, kdo tam byl pár hodin přede mnou. Ale až po jedenácti měsících po založení! V ČR vydrží čerstvá cache hodiny, nanejvýš dny.
Aby bylo jasno, tak Schneeberg je oblíbený cíl výletů vídeňáků. Odhaduji, že denně tam speciálním vláčkem přijedou stovky lidí. Kolem všech tří cachí neustále někdo chodil.
Jak si tohle vysvětlit? Jsme národ extrémně aktivních cacherů a v Rakousku to naopak není oblíbená zábava? Co jsem ale tady nedávno četl zážitky z Norska, zdá se mi, že to tam je stejné. Díval jsem se na naše horské cache v Krkonoších, kde je každý měsíc několik záznamů.
Jaké máte zkušenosti s cachováním v jiný zemích? Stejné jako já v Rakousku? Vážně mi to nejde do hlavy.
Zaujimave! Myslel som, ze v Rakusku je aktivita porovnatelna… asi to tiez zavisi od regionu. Inak, zrovna vcera som natrafil na bookmarky (filtrovane zoznamy skrys) od rakuskeho cachera menom Mogel, ak sa chystate na alpske turisticke skryse, prezrite si ich, su celkom uzitocne: <a href="http://www.geocaching.com/profile/Default.aspx?guid=fc32afa7-a67d-4141-a1de-f7c663c69114"target=_blank"> Mogelove bookmarky
Co sa tyka inych krajin, mam pozitivne zazitky z kopcov v Cornwalle, UK - krasna krajina, ktora ma svoje, tak trochu stredoveke, caro. Trochu cachersky “zapadakov”, ale asi tak 10 nadsencov sa bavi:)
Dopisuji si s majitelem první ze zmiňovaných cachí. Říká, že důvodem, proč není tak navštěvovaná, je špatné počasí. Že se na Schneeberg dá rozumně dostat jen v létě. Ale moc se mi to nezdá. První pěkný den přece nebyl včera a poslední už loni v říjnu.
Je to navíc vážně navštěvovaná oblast. Včera byl běžný pracovní den a málem jsme na místě nesehnali lístky do vláčku, co jezdí zhruba každou hodinu. Kolem šly skutečně stovky lidí. Z Vídně je to výlet na půl dne - a FTF tam přitom vydržel jedenáct měsíců.
Myslim, ze kopa zapisov o cachovani v zahranici je roztrusena nahodne po forach. Moje dojmy:
Rakusko - boli sme v Linzi na zraze, kopa nadsencov, vsetky cache v okoli nekonecne multi, kopa z nich vyzadovala znalost rakuskej literatury. Vieden - ako Praha. vela cachi na kazdom rohu, bezne navstevovane.
UK - Londyn - strasny kopec serii mikro, cize za jednu prechadzku parkom alebo pri kanali ma clovek 5 findov a 2-3 DNF.
Edinburgh - zhruba ako u nas. cache pri zaujimavych miestach, obstojne navstevovane.
Portugalsko - Madeira - niekolko malo prazdninovych cachi v dobrom stave.
Myslim, ze vacsinou nejde ani o krajinu ako o to, ci to je hlavne mesto alebo vidiek. Ten pripad s vyletnym miestom za Viednou ma prekvapuje, nie je to tym, ze tam uz davno vsetci boli? Alebo nie je to na obtiaznom mieste?
Možná už tam všichni dřív byli, ale pokud jsou nahoře čtyři cache, tak tam přece jdu znovu Až nahoru jezdí výletní vláček, potom pro první cache stačí jít dvě stě metrů po chodníku. Ty další jsou trochu náročnější, ale i tak nahoru každý den vyleze tak sto lidí.
Prave pisu z Rumunska … v cele zemi je asi 40 kesi, nejvic je v oblasti Szekely (na vychod od Transilvanie). Behem tydne jsem se jsa nemotorizovany dostal na tri kese z toho jedno FTF co lezelo “jenom” 2 tydny … nektere tam ale lezi dokonce jeste z roku 2005. Mistnich keseru je tak na prsty jedny ruky, drtivou vetsinu logu zarizuji zahranicni navstevnici jako jsem ja …
Rakousko: Vcelku dobré zkušenosti, některá místa jsou opravdu málo navštěvovaná (např. Waldviertel), občas hluchá místa na mapě (ale to je u nás taky).
Německo: Hodně prokešovaná zem, aktivní cacheři, výborně provedené cache.
Maďarsko: Opravdu hodně cache, problém je s jazykem (stejně jako mají jiní s českým) a ne všechny cache jsou logovány na gc.com ale jen na jejich lokálním serveru.
Slovensko: dtto jako čechy, jen spousty bílých míst na mapě…
Polsko: Obrovská zem s minimem cache, FTF vydrží i rok ve městě velikosti Wroclawi - 0,8 mil. obyvatel. Zatím nemám přímou zkušenost s lovem, všechny nejbližší cache byly od mojí cesty víc než 70 km daleko a to nešlo.
V Polsku jsme teď měli možnost zkusit hledat. Z plánovaných čtyř ( kousek za Náchodem je několik cache s FTF, kde nikdo nebyl snad od dubna) nakonec padla volba na pokus o FTF v národním parku Gor Stolowych. Mimochodem opravdu nádherné místo. No a cachera jsme potkali. Z Čech Rarocha. Už hledal chvilku před náma a cache na místě nenašel a tak uložil náhradní svou.
Rakousko - Vídeň plná lidí a tak je problém cache vyzvednout nebo uložit. Mimo město v pohodě.Ale pro našince je v Rakousku problém se spoustou multi.
Maďarsko - Zjistit,která cache je na gc.com je dost problém. Už jsme tam zkoušeli hledat,ale bez úspěchu.
Z Polska mám zkušenosti jen z mého okolí, a tam jsem narazil většinou na neexistující keše, teď už ale nejsou evidované, tak je asi stav lepší.
Švédsko perfektní, většinou tradiční keše, někdy problém s popisy ve švédštině, ale já popisy stejně dopředu většinou nečtu, tak mi to nevadí. Tam jsem taky našel svoji nejkrásnější.
Rakousko, oblast Nockberge a Ankogel - bída a utrpení. Z asi sedmi pokusů jen jen jedna nalezená tradiční, jinak patrně multi nebo co, jednou jsem šplhal v prudkém svahu 100 m mezi viklajicími se kameny a když jsem došplhal k údajnému místu, raději jsem se z bezpečnostních důvodů místo hledání vrátil zpět na cestu, jednou mě to vedlo kolem spousty pefektních úkrytů někam daleko do kopřiv, atd. GC v Rakousku jsem nakonec celkově vzdal, nemám čas zkoumat dopředu desítky keší, je to zábava spíše pro místní, kteří mají čas si to dobředu nastudovat.
Právě jsem se vrátil z cachování na Slovensku-Bratislava a okolí, Rakousku-Neusiedler See, Maďarsko-Budapešt+Balaton. Na Slovensku je to stejné jako u nás, tam žádný velký rozdíl není. V Rakousku je to hodně podobné, alespoň v oblasti Neusiedler See, kde jsem byl. Ovšem Maďarsko je trochu specifické. Velké množství virtuálních kešek většinou po hezkých tématických místech. Kupodivu bez problémů s listingy. Ovšem při hledání tradicional cachí nedejte na uváděnou obtížnost. Terénově by to asi odpovídalo, ale co se týče obtížnosti hledání je to absolutně mimo mísu. 80% mnou najitých kešek s obtížností 1-1,5 je umístěno 200 metrů v absolutně neproniknutelném křoví z akátů, šípků a mnoho jiného trní. Je pravdou, že v jejich okolí není nakáleno. To asi proto, že než by se k nim člověk dostal a pokálel to tam, tak by se pos…:))) Největší problém vždy byl najít, alespoň teoreticky schůdnou přístupovou cestu. Když jste se na místo již dostali, tak kešky leží volně na zemi bez jakéhokoliv maskování. Tady asi opravdu není potřeba maskovat, sem neleze ani zvěř. Dalším fenoménem kešek mimo města jsou mračna komárů a jiného bodavého hmyzu. Mohu zodpovědně říci, že kdo nekešoval v Maďarsku, neví co je to kešovat s komáry. Na cestě ke kešce, máte dvě volby. Buď tím trním prolézat pomalu, hledat cestičky a nechat se zbodat komáry, že vylezete jako jedna oteklá koule (ke všem repelentům jsou imunní), nebo to rychle prodrat, ale to tam necháte litry krve a kusy oblečení na trnech. Každopádně ať tak, či tak, tak po každé kešce vám nějaké to deci krve chybí:)) Pár jsem jich tam dohledal, ale zdaleka to nebylo tolik, kolik jich bylo v plánu. Po pár dnech si člověk na ten jejich styl zvykne, ale zapomeňte na to, že kešky s obtížností 1,1 jsou drive-in, ty tam opravdu nejsou.
No ještě dodatek k tomu Rakousku. Nechal jsem tam v květnu český coin a k mému úžasu toho zatím moc neprocestoval, přestože v Grazu je spousta cache. Je to tam opravdu nějaké trošku mrtvé.
Maďarsko: jak píše Čejda - křoví a komáři jsou denní chlebíček nejen cacherů. Ale jinak veskrze krásná zem.
Německo: jak napsal Birne - pro kešery země zaslíbená. Anglické listingy tak v 50%, ale i s německými se dá fungovat (většinou je stačí prohnat translátorem). Hodně v popisech udávají souřadnice míst vhodných k parkování - pro cizince k nezaplacení. Nejlepší keše jsou v lesích - běžný německý les má každých 200m lesní cestu - většinou asfaltovou, ale občas i zámkovou dlažbu.
V Polsku (Kladsku) jsem byl v sobotu. Z plánovaných čtyř jsem našel jen jednu :(.
U keše Szczeliniec Wielki Mountain jsem se potkal s částí týmu viky&spol. (Ahoj, rád jsem vás viděl.), vyhlídková věž Baszta Klodska, ve které byla další keška, měla zavřeno a je změněna otevírací doba, Gora Parkowa a Igliczna (obě založil ZYSKI, místní kačer s poměrem 0 nalezených, 6 uložených) se dohledávají podle fotografie, na které není místo uložení vidět a jsou POD LISTÍM.
Můžu Vás ubezpečit, že listí tam je všude dost a dost …
Na Gorze Parkowej mě dostali vosy, kterým jsem hrabáním klacíkem v listí rušil kruhy. Utíkal jsem, co to šlo. Přesto jsem měl ruku oteklou ještě druhý den. Na Iglicznej jsem nejdrive šlapal do pořádného kopce, pak jsem našel souradnice a zjistil jsem, že jsou mi k ničemu nejsou (jo, taky jsem si koupil zmrzlinu, kterou jsem si chladil vosí bodnutí). Procházel jsem se po okolí a hledal místo z fotografie. Po hodině jsem naštvaně odcházel a tu mě napadlo nejít zpět dolů, ale ještě dál stoupat. Nakonec jsem došel k vyfocenému místu (několik set metrů od souřadnic v listingu) a znovu jsem se pustil do “prosévání” listí - tentokrát jsem měl klacek delší :).
No, nakonec jsem tu keš našel, ale jak jsem řekl byla na místě, které nebylo na fotce vidět, i když nakonec umístění nebylo tak neobvyklé.
Jak už psal BBBubak na dalších keších téhož autora, obsah byl poměrně luxusní. “Small cache” byla asi tak 5x větší než je člověk u nás zvyklý vídat.
Autora jsem oslovil (uvidím, jestli se ozve) a pokusím se mu sdělit své výhrady k tomuto způsobu tvorby a popisu keší (u každé vystačí se dvěma řádky textu). Snad se nenaštve :D.
Se Zyskim jsem prohodil par mailu a pusobi jako pomerne vstricny clovek, jen jsme nenasli (vzhledem k jeho jazykove vybavenosti) lepsi zpusob komunikace nez ‘ja cesky - on polsky’. Docela to slo. Co se tyce jeho dalsich caches, Snieznik a Sredniak, ktere predstavuji mou jedinou zkusenost s Polskem, obe byly pekne, obe takove podivne zaroven. Jedna zahrabana v nekolikametrove hromade sutin pod kamenim, ale tak, aby sla pekne rozdupat :] nastesti docela dobre zamerena, druha mizerne zamerena a jeste zahrabana v hline, tak jak by to u nas asi nikdo nesnesl bez kriku. Nastesti opatrena docela popisnym hintem (ovsem jen polskym). Alkohol v cache neni pro tohoto autora zadny problem, pro me na horach ale taky nebyl, takze jsem na nej kvuli nejakym (v tomto pripade skutecne celkem bezpredmetnym) pravidlum nekricel… // Sorry jestli je to prilis konkretni, od obecne pojateho tematu odbocujici prispevek :]
Itálie - Dolomity: Signál si v horách dělá co ho napadne, takže hledání je obtížnější, obtížnost ještě zvyšuje neuvěřitelné množství skrýší, různých dutin, skulin a kamenů, kterých je na místě uložení kešky vždy nepočítaně. Zakladatelé starších kešek jsou většinou cizinci. Angliké popisy byly tuším u všech pěti, které jsme našli. Často jsme narazili na “český” log a na jedné kešce jsme se dokonce potkali s Guru marvy teamem, které tímto zdravím.
Zdravotní stav kešek byl výborný, předměty na výměnu byly hodně podobné těm našim.
Možná z jiného, technického soudku se mi zrodil dotaz po návštěvě Pécsi v Madarsku: 2 cache měly souřadnice (po smíření se s tolerancí zaměření) pozici o 0,100 minuty (cca 185m) jižněji, než byla uvedená. Část hledačů (malá) to v logu komentovala. Autor nereagoval. Zná někdo na to odpověď, jak to je, protože se s tím už třeba setkal?
Oživím staré vlákno. Chtěl bych se zeptat na následující: Pojedu na dovolenou do Polska a jak četbou zdejších diskusí, tak pohledem do mapy jsem zjistil, že kromě GC.com je tam hojně používanou platformou i OC.pl. Mám Oregon 450 – lze si z OC.pl nějak postahovat ekvivalent pocket queries a nebudou se takové soubory z různých serverů pak v navigaci „hádat“? Nepoužívám žádný dodatečný software typu Geoget, prostě jen stáhnu PQ a jdu hledat. Za odpovědi a případná doporučení díky.
Trochu mimo PQ:
Krom toho, že GC tam funguje okrajově (záleží na oblasti), tyto dvě hry nejsou propojeny. Ergo pokud chceš hledat krabičky, hledej pro pocit, nikoliv "pro body" - ty si totiž nepřipíšeš…