Ač sám skaut, jsem k této akci skeptický. Ať děláme co děláme (skauti), těžko překonáme něco, co je deset let laděno 3-4 miliony cacherů (mimochodem, všimli jste si, že už GS neudává přesný údaj?). Na druhou stranu jsem alespoň rád, že bylo použito slovo "geocaching" a neobchází se to frázemi typu "hledání pokladů s GPS" apod.
To já moc rád nejsem, protože hra, která může nést označení geocaching je jen jedna, vše ostatní (byť třeba vylepšené) je jen hledání pokladů s GPS a jmenovat by se to rozhodně mělo jinak (Navicaching, Terracaching, Opencaching, ajánevimjakejcaching…třeba skautcaching)
Jasně, ale tady je slovo geocaching uvedeno přímo v uvozovkách, což je určitě menší prohřešek než psát o takových hrách obecně jako geocaching. Pokud tě to dráždilo příliš, napiš mi SZ - pošlu ti kontakt na člověka, který má mediální prezentaci Junáka na starost a který s tím může něco udělat.
Kdysi jsem to tu detailně rozebíral v diskuzi o komerčnosti geocachingu. Ten název nepožívá žádné ochrany, takže se může zcela běžně používat pro všechny podobné aktivity. V Německu si dokonce jedna firma tento název zaregistrovala, ale jedná se o ochrannou známku obrazovou - slovo geocaching se tedy musí používat ve zcela specifické grafické podobě. Takže ať se Ti to líbí, nebo ne, hru pod názvem "geocaching" může provozovat kdo chce a pokud si ten název i nějak výtvarně doladíš, můžeš si ho dokonce i Ty registrovat.
tak jsem zjišťoval co a jak. takže koho by to zajimalo tak tady: www.skaut.cz/envikesky se doctete vice… vesměs je to něco jako geokačer na Olomoucku… akorat mi to prijde spis jako reklama na nejmenovanou firmu…
To je stejnak hnus, jak začal být geocaching moc profláklej. Dřív (a to ještě před dvěma lety) o této hře vědělo pár lidí, kteří geocaching hráli a ostatní nevěděli o co jde. Teď už se geocaching zmiňuje v médiích a firmy si zkouší zakládat komerční kešky do kterých budou strkat slevové kupóny a pod. hlouposti. Jestli to takhle půjde dál, tak mě tato hra brzo přestane bavit Všude samý začátečník, který založí hromadu kešek ve stylu geohrobu, na úplně nesmyslném a v ničem zajímavém místě. Ach jo.
Ano, mě to vysvětlovat nemusíš, já psal může, nikoliv smí… samo se najdou parazité co se na geocaching "lepí" jak barvami loga, tak názvem. To je logické a bude to čím dál tím horší, ovšem u skautů by mě to zrovna překvapilo, že by neměli dostatek vlastní invence na svůj název své hry.
Já jen reagoval na to, že na označení "hra (nebo hledání pokladů) s pomocí GPS" nevidím nic špatného a je to dle mého (v případě, že to nesouvidí s GC.com) korektnější, ač je to právnicky či dle copyrightu možno vidět jinak, nic to na tom mém názoru nemění.
Asi jsem hrdej na to, že jsem geocacher tím geocacher myslím, ten registrovanej v gc.com :D:D a jsem nerad, když si mě lidi pletou s nějakým jiným cacherem co hraje něco jiného, podle jiných pravidel a tak :D:D.
Pro dan-sama já bych to nehrotil… Sysel ti vysvětlil, že je to po právnické stránce OK, no a s faktem, že používám název, který vymyslel někdo jiný pro něco jiného se musí každý srovnat sám, to je jeho vizitka.
Název ochranu nemá. ale u těch zkopírovaných ikonek a atributů už bych si tak jistý nebyl - Groundspeak prudí i při exportu ikonek do GPS. Tam by se tedy možná trochu té invence hodilo…
V pohodě, myslím, že by o nic nešlo. Propagační záležitosti Junáka mají na starosti docela rozumní lidé (i samotný tiskový mluvčí, který to "má na triku" je skutečný geocacher), takže se dá v klidu domluvit. Při osobním (mail, telefon apod.) kontaktu se určitě nikdo vztekat nebude ani nebude uražený. Stačilo by si to v klidu vysvětlit a bylo by po problému.