Čeští skauti totiž mají novou, vylepšenou verzi „geocachingu“

nahodou sem na to narazil: http://www.rozhlas.cz/praha/uslysime/_zprava/715572

To se zase nasmejem ! Bohuzel v tu dobu nebudu doma a docela by me zajimalo, co z toho vyleze … :wink:

Ač sám skaut, jsem k této akci skeptický. Ať děláme co děláme (skauti), těžko překonáme něco, co je deset let laděno 3-4 miliony cacherů (mimochodem, všimli jste si, že už GS neudává přesný údaj?). Na druhou stranu jsem alespoň rád, že bylo použito slovo "geocaching" a neobchází se to frázemi typu "hledání pokladů s GPS" apod.

To já moc rád nejsem, protože hra, která může nést označení geocaching je jen jedna, vše ostatní (byť třeba vylepšené) je jen hledání pokladů s GPS a jmenovat by se to rozhodně mělo jinak (Navicaching, Terracaching, Opencaching, ajánevimjakejcaching…třeba skautcaching)

Jasně, ale tady je slovo geocaching uvedeno přímo v uvozovkách, což je určitě menší prohřešek než psát o takových hrách obecně jako geocaching. Pokud tě to dráždilo příliš, napiš mi SZ - pošlu ti kontakt na člověka, který má mediální prezentaci Junáka na starost a který s tím může něco udělat.

Kdysi jsem to tu detailně rozebíral v diskuzi o komerčnosti geocachingu. Ten název nepožívá žádné ochrany, takže se může zcela běžně používat pro všechny podobné aktivity. V Německu si dokonce jedna firma tento název zaregistrovala, ale jedná se o ochrannou známku obrazovou - slovo geocaching se tedy musí používat ve zcela specifické grafické podobě. Takže ať se Ti to líbí, nebo ne, hru pod názvem "geocaching" může provozovat kdo chce a pokud si ten název i nějak výtvarně doladíš, můžeš si ho dokonce i Ty registrovat.

tak jsem zjišťoval co a jak. takže koho by to zajimalo tak tady: www.skaut.cz/envikesky se doctete vice… vesměs je to něco jako geokačer na Olomoucku… akorat mi to prijde spis jako reklama na nejmenovanou firmu…

jmenovanou :stuck_out_tongue:

:smiley:

To je stejnak hnus, jak začal být geocaching moc profláklej. Dřív (a to ještě před dvěma lety) o této hře vědělo pár lidí, kteří geocaching hráli a ostatní nevěděli o co jde. Teď už se geocaching zmiňuje v médiích a firmy si zkouší zakládat komerční kešky do kterých budou strkat slevové kupóny a pod. hlouposti. Jestli to takhle půjde dál, tak mě tato hra brzo přestane bavit :frowning: Všude samý začátečník, který založí hromadu kešek ve stylu geohrobu, na úplně nesmyslném a v ničem zajímavém místě. Ach jo.

bohužel je to tak…
ale třeba to časem zase přestane lidi bavit :slight_smile:

Ano, mě to vysvětlovat nemusíš, já psal může, nikoliv smí… samo se najdou parazité co se na geocaching "lepí" jak barvami loga, tak názvem. To je logické a bude to čím dál tím horší, ovšem u skautů by mě to zrovna překvapilo, že by neměli dostatek vlastní invence na svůj název své hry.

Já jen reagoval na to, že na označení "hra (nebo hledání pokladů) s pomocí GPS" nevidím nic špatného a je to dle mého (v případě, že to nesouvidí s GC.com) korektnější, ač je to právnicky či dle copyrightu možno vidět jinak, nic to na tom mém názoru nemění.
Asi jsem hrdej na to, že jsem geocacher :wink: tím geocacher myslím, ten registrovanej v gc.com :D:D a jsem nerad, když si mě lidi pletou s nějakým jiným cacherem co hraje něco jiného, podle jiných pravidel a tak :D:D.

Pro dan-sama já bych to nehrotil… Sysel ti vysvětlil, že je to po právnické stránce OK, no a s faktem, že používám název, který vymyslel někdo jiný pro něco jiného se musí každý srovnat sám, to je jeho vizitka.

Název ochranu nemá. ale u těch zkopírovaných ikonek a atributů už bych si tak jistý nebyl - Groundspeak prudí i při exportu ikonek do GPS. Tam by se tedy možná trochu té invence hodilo…

V pohodě, myslím, že by o nic nešlo. Propagační záležitosti Junáka mají na starosti docela rozumní lidé (i samotný tiskový mluvčí, který to "má na triku" je skutečný geocacher), takže se dá v klidu domluvit. Při osobním (mail, telefon apod.) kontaktu se určitě nikdo vztekat nebude ani nebude uražený. Stačilo by si to v klidu vysvětlit a bylo by po problému.

Zase flek od kafe.

Ééééé? Asi nerozumím.

Když to po tobě četl, tak se přitom poprskal. :smiley: