CHKO

Hola, chystal jsem se založit novou cache. Dogoogloval jsem se do CHKO a tam je uvedeno, že skála je přírodní památka. Na olezlé tabulce přímo u objektu stojí, že skála je turisticky nepřístupná s ochraným pásmem 50m. Co o tom soudíte, dát tam cache nebo až těch 50m od objektu? Je to hluboko v lese, mimo cesty.

Dík.

Rozhodne prinejmensim tech 50m od skaly. Jinak by to mimo jine odporovalo pravidlum... (geocachingu i jinym) 

Doporučuji ochranné pásmo respektovat :(.

Mj.proto:

Guidelines for Cache Listings

By submitting a cache listing, you assure us that you have adequate permission to hide your cache in the selected location. However, if we see a cache description that mentions ignoring "No Trespassing" signs (or any other obvious issues), your listing may be immediately archived.

Caches may be quickly archived if we see the following (which is not inclusive):

• Caches on land maintained by the U.S. National Park Service or U.S. Fish and Wildlife Service (National Wildlife Refuges)

/Nejsme v USA, takže podle platných předpisů v ČR./

Není to takový problém. Zákaz vstupu tam sice nikde není i když tabulky s informacemi CHKO tam jsou a to přímo u skály. Stačí ale, když se skála jenom obejde, je fotogenická ze všech stran. Měl jsem ale už vyhlídnutou pěknou schovku. Asi dám u té informační tabulky stage a finálku někam bokem. Aby si jako každý přečetl, že tam nemá co dělat.

Zajímavé je, že některé další skály jsou také přírodní památky a přitom je na nich povoleno i lezení. 

Ono záleží na konkrétní situaci a na tom, co přesně je chráněno.

A třeba v Českém ráji je lezení pouze sezonní záležitost a jen pro organizované.

Lezení je povoleno na základě výjimky ze zákona, kterou s příslušnou správou CHKO dojednává Horolezecký svaz. Na udělení výjimky není žádný nárok a horosvaz v téhle souvislosti tahá obvykle za kratší konec, protože má jen málo co nabídnout jakop revanš za zvýšení návštěvnické zátěže v oblasti. Mj. taky proto, že mnoho lezců pak stejně dohodnutá pravidla ignoruje. Mám pocit, že těch výjimek postupně ubývá a lezci jsou z CHKO pomalu vytlačováni.

Takže až pro geokačery vyjednáš se správou CHKO výjimku ze zákazu vstupu do rezervace, můžeš si tam schovat keš. :-)

Zkus si na internetu najít jednak zákon o ochraně přírody, jednak zřizovací vyhlášku dané přírodní památky; může tam být napsáno jestli je tam regulován pohyb. Například mne se stalo, že jsem umístil cache v přírodní rezervaci kde sice dle zákona není pohyb mimo značené cesty zakázán ale byl zakázán ve zřizovací vyhlášce.

Jistě jsi také viděl jak je rozryté okolí některých cachí. Zamysli se nad tím, jestli nemůže dojít k podobné devastaci i u této cache a podle toho ji ukryj. 

Tak jsem si zavolal na CHKO a mluvil jsem s panem "Stráž ochrany přírody". Objekt je i jako přírodní památka pro pocestné přístupný na vlastní nebezpečí. Jak jsi ale psal o tom rozvrtaném okolí, tak jsem se utvrdil v tom, že cache dám na místo, odkud je skála pěkně vidět a ne přímo na ni. Kdo bude chtít, může si na ni vylézt, ale šťourat tam už nemusí. Prý tam hnízdí docela vzácní ptáci a tak.

Dík všem za odpovědi, na jaře to vypukne. (Vlastně, není už jaro?)

Nebo tam udělej earthcache, takové místo je pro ní ideální