Ahoj, poradíte čím nejlépe lepit magnety na krabičky? Vyzkoušel jsem už různá lepidla a tmely, ale nic není věčné ![]()
Mám ideální lepidlo:
Epoxyd, lepidlo pro modeláře, dá se koupit třeba tady.
Je to dvousložkové lepidlo (dvě tuby, které lepí až po smíchání - něco jako vteřinové lepidlo s aktivátorem), musíš to chvilku držet, nebo z druhé strany krabičky položit ještě jeden magnet.

No tak tento problém řeším také a zatím vyhrává kvalitní vteřinovka. Lepím magnet na hliník. Bohužel, ale jako tutovku vidím kvalitní náplast. Už jsem přemýšlel i o vyjiskření díry pro nýt, nebo vybroušení drážek pro přidrátování.![]()
Na ten epoxyd musíš mít kleště, aby jsi to z toho dostal… ![]()
Ideální je poctivý chemopren, ten mi drží na cokoliv a léta…
Vteřinovka je "křehká" a moc háklivá na odmaštění. Epoxyd jsem zkoušel, ale nějak se nepovedlo správné namíchání poměrů obou složek a pak to dost dlouho lepilo a stejně se to odlomilo. Chemoprén nevím, myslím že tohle lepidlo na spojení kov a plast moc není.
Já myslím že pro malý keše je nejlepší maget na krabičce přelepit páskou. Nedokážu si představit že by někdo dával magnet na bednu objemově větší jak 1litr:)
pokud lze krabicku omotat paskou (napr filmovka) magnet strcit pod pasku - idealni paska umelohmotna elektrikarska.
dalsi moznost - tavna pistole - v tomhle pripade jsem nikdy nevidel, ze by dal magnet sbohem
a lepsi postup je koupit ten magnet o fous silnejsi, a zatavit ho zevnitr krabicky. kdyz bude dostatecne silny - a to treba neodymovy jsou - nebude problem, ze by krabicka nedrzela.
No, taky jsem byl nedůvěřivý, ale poté, co jsem se nechal kolegou, který s ním dělá denně ukecat a vydrželo to zátěžový test, kdy s tím dva trotlové mávali jak o život a následně to jednomu z nich i spadlo - no dobře, přiznávám, byl jsem to já
a skutečně nic se tomu nestalo… věřím chemoprenu B)
nam na mission impossible chemoprenove spojeni kov-plast drzi uz rok a pul.
Supr, tak budu věřit "klasikům"
a odpoledne letím pro Chemoprén… ten tuším jediný doma nemám ![]()
Ja davam magnety zasadne dovnitr krabicky a zalevam je epoxidem, nejradeji CHS 1200. To pak nikdo neztrati. Pripadne dam do krabicky ocelovy plech a ne nej dam 2 magnety a tim uzavru magneticky okruh a zesilim silu magnetu (tim plechem dovnitr krabicky). Samozrejmne jeden magnet na plech dam J polem a druhy S polem. Uz jsem si taky vyrobil jedno jho do prstencoveho magnetu a ten magnet, pricvaknuty pres 1mm plastovou podlozku, nejsem schopen urvat z plechove skrine.
ja pouzivam tavnou pistoli a musim rict, ze to drzi jak cert ![]()
jinak jsem experimentoval take se sekundovym lepidlem u mikra, ale je to krehke, takze jsem to jeste posychroval elektrikarkou lepenkou.
Já jsem testoval tlustou oboustranně lepící pásku takouvou co se používá třeba na upevnění zrcadel. Dělají se v různých nosnostech 25, 50 kg. Dokonce udržela plech i tam kde vteřinové lepidlo nebo chemoprén odpadly. Je to rychlé a dá se použít i v terénu. Na kovových krabičkách nemám problém ani s vteřinovým lepidlem, protože se v podstatě magnet na ní drží sám a lepidlo to jen fixuje a není tak zatěžované.
Tavná pistole je dobrá, ale do filmovky se s ní nedostanu. Tak jsem magnet ve filmovce zalil chemoprénem, dám vědět, jak se osvědčí.
Ja se tavnou pistoli do filmovky dostal v pohode… Lepil jsem tim magnet na dno.
Nemyslím si, že tavná pistole je vhodná na všechny materiály krabiček. Už dvě krabičky, které jsem měla v ruce a byly tímto lepené, měly odlepené magnety i s tavnou hmotou.
… ono je totiz potreba ten hladky plast nejdrive zdrsnit, a az pak tam placat to tavne lepidlo.
(Obcas se zakladni remeslne znalosti fakt hodi.)
No tak jsem udělal první větší krabičku s magnety, přilepil jsem je tou tavnou pistolí, tak uvidíme jak to dlouho vydrží ![]()
Přispěju neblahou čerstvou zkušeností s neodymovými magnety: Stříbřitá vrstva proti korozi, kterou je ND magnet chráněn, se v šupinkách odlupuje. Lepidlo / tavná hmota sice drží pevně, ale jen tu ochrannou vrstvu. Magnet upadne.
Další poznatek: Tavná hmota nedrží dobře na měkkých plastech a vůbec ne v místech, kde může být mechanicky namáhaná. Pokud je magnet např. na víčku, které je - zdánlivě nepochopitelně - ohýbáno při otevírání kešky, pak se časem odloupne. Dále tavná hmota nedrží v rozích elektrikářských krabic, protože - zdánlivě nepochopitelně - hledači vyvíjejí na kešku neúnosný torzní tlak (Prostě s ní kroutěj a myslej si, že jim pude líp votevřít. Nepude, ale to je v zápalu boje nenapadne.)
Za nejspolehlivější způsob připevnění magnetu vždy uvnitř kešky momentálně považuju:
- tvrdý, strukturovaný podklad - zalít celý magnet tavnou hmotou
- měkký, hladký podklad (plasty) - chemopren/silikonový tmel + přelepit celý magnet lepící páskou (takovou tou sakra pevnou s textilií, kterou se přelepují ústa ve filmu)
… ale rád se přiučím cokoli jiného, protože některé cachery, zdá se, nepřežije ani stovka hřebík ![]()