čína - mapy a kešování

chystáme se do číny. dají se někde stáhnout turistické mapy číny? jak je to v číně s kešováním? má někdo nějaké zkušenosti z této země? :slight_smile:

Co jsem se díval na gc.com, tak v Číně je 290 keší :o takže se tam asi kešuje. Většina listingů v angl, na většině pár nálezů, občas i nějaký TB/GC…

Nějaké mapy jsou tady http://mapcenter.cgpsmapper.com/catalogue.php?country=47 nebo http://www.yunnanexplorer.com/download/garmintopomaps/

co takhle vyzkoušet google search a dát do něj např. "china garmin maps"

díky za odkazy, ale potřebovat bych spíše klasické tur.mapy ve stylu TOPO…

Byli jsme v Číně v roce 2007, tehdy jsme ale ještě geocaching neprovozovali. Zpětně jsme se pak koukali, co jsme mohli odlovit a v Pekingu a okolí, kde jsme byli, toho opravdu moc nebylo. Pár virtuálek, jedna tradiční u Zdi… Popravdě řečeno, geocaching v téhle zemi to musí mít těžké - ve městech i u památek spousta hlídačů - policistů, vojáků, obslužného personálu, uklízečů … I nedopalek cigarety na těch turisticky atraktivních místech zmizí za minutu, máme obavu, že keška by nedopadla jinak … Kačer by se tam velmi rychle stal podezřelým a hned by měl někoho v zádech. Snad někde na venkově nebo v přírodě, ale tam keší opravdu moc nebude. V každém případě přejeme úspěšný lov (ale i bez něj návštěva té země stojí za to ;))

Ono hlavně vyjádření "letíme do Číny" je strašně obecný pojem. Ale v Číně musí být kešování zajímavé. Cosi jsem se tam kdysi najezdil, ale jednak jsem se GC kratochvíli tehdy ještě nevěnoval a jednak jsem tam vždycky byl stylem letiště-vlak-taxik-hotel-výstaviště-pár fabrik, takže volné přírody jsem okusil tak z okna vlaku. Někdy se určitě zase objevím v Nanchangu, ale třeba z toho místa je nejbližší keš 99km [cache]GCW1AW[/cache] a ta od roku 2006 stále čeká na FTF. Jak se k ní ale z města dostat je otázka, protože taxikáři tam anglicky nemluví a spoléhat se v těchto končinách, že sednu do správného busu (a že vůbec najdu nádraží) je nad moji představivost, byť už jsem tam také nejedno dobrodružství v tomto směru zažil.

V každém případě si odlovte něco ve městě kam přiletíte, ať teda máte "vybarvenou mapu" a dál se věnujte poznávání krás této země.

To já mám za sebou měsíční putování, také v době, kdy jsem o geocachingu sice něco matně věděla, ale ještě mne nezaujal :slight_smile:
Teď toho zpětně také lituju, aspoň tu jednu u zdi nebo v zakázaném měste jsme dát mohli.
Busem i vlakem v pohodě, s taxíkama to bylo občas dost dobrodrůžo, ale je fakt, že je potřeba mít s sebou někoho, kdo umí čínsky. Bez něj bychom to měli dááááleko složitější…
Tak hodně štěstí na cestě.

Ja zhruba pred rokem mel prilezitost polovit behem tydne par kesi v Sanghaji.

• Na mapy bacha, mel jsem nejakyho City Navigatora nejasneho puvodu a mapovy podklady byly pomerne presny, akorat zkalibrovany asi o 150 metru vedle - coz jsem samozrejme zjistil az na miste, kdy jsem stal podle GPSky v pulce reky. :smiley: Takze se to dalo pouzit pro hrubou orientaci - no a aspon byla sranda.

• Spoustu kesi tam zakladaji cizinci, takze listingy jsou anglicky (=mnohem lepsi situace nez u nas). Jednu jsem nemohl nekolikrat najit, tak jsem se behem tech par dni zkontaktoval s ownerem a ten mi ochotne poradil.

• Jestli mate radi dobrodruzstvi, zkuste verejnou prepravu. Ze zacatku jsem z toho mel obavy, ale po par dnech jsem jezdil metrem a busama jako pravej Cinan! :slight_smile: Problem je, kdyz vam odjede posledni metro, cimz se dostavam k dalsi veci:

• Taxiky - kapitola sama pro sebe. Parkrat jsem s nima jel v noci (obcas se divili, ze ukazuju, kam chci jet za sipkou a ze chci vysadit na osamelem nabrezi, ale geocaching jsem jim nevysvetloval), ovsem nejvetsi bomba byla, kdyz jsem se marne snazil vysvetlit, ze se potrebuju dostat tunelem pod rekou na druhou stranu - nepobral to ani s turistickou mapou. :slight_smile: Posledni zachrana byla vzdycky karticka s cinskou adresou hotelu, to fungovalo v pohode.

Tak hodne stesti a jestli budete jist psy (coz nikdy presne nevite), tak at vam chutnaj! B)

Měl jsem také tu čest. Nakonec to skončilo jednou keší v Shanghaji, takže Čínu si mohu odškrtnout, jinak je to v Číně ale bída. Kromě Shanghaje jsem se pohyboval v jižní Číně v okolí Guilinu a Yangshuo (mimochodem, nádherná místa). V místech kde jsem byl, byly asi 2 nebo 3 keše, ale bohužel jsem byl neustále pronásledován neznalými kolegy, takže nebyl čas se trhnout a drásat se na nějakou horu za keší. V Shanghaji mám odlovenu keš Nizang, je na relativně klidném místě, kde se celkem dalo dobře odlovit (tai-chi provozující důchodkyně si mne nevšímaly :-)). Na ostatní keše v Shanghaji jsem se bohužel z výše uvedených důvodů nedostal.
Jinak, co se týče dopravy po Shanghaji, souhlasím s hplusem. Metro je úplně v pohodě, autobusy už méně, protože dopátrat se, kam a jak jede je trochu komplikované. Jednou jsme vyrazili na výlet někam kus za Shanghaj. Cesta tam trvala asi půl hodiny a zpátky asi 2,5, protože jsme nastoupili do autobusu, který to všelijak objížděl. To se ale člověk těžko dozví.
Taxíky jsou skoro zadarmo, ale s angličtinou nepochodíš :-). Ukázat na mapě většinou stačí, ale stalo se nám i to, že řidič blbě viděl a prostě ani na mapě a s mohutnou gestikulací nebyl schopen identifikovat televizní věž, která je zaprvé snad druhou nejvyšší stavbou ve městě a zadruhé byla vzdálena asi 15 minut pěšky, takže tak 4 autem. Nakonec jsme vystoupili a chytili dalšího :-). Takže v číně je veselo, i když na kešolovy to zrovna zaslíbená země není. :slight_smile:

Tak se taky chystáme do Číny, předpokládám, že TOPO mapu se stezkama nikdo nikde nenalezl…?

Čína je problém, navíc Číňani nemůžou ani volně na internet, dokonce i wifi v chytrých mobilech ve firmware vůbec nemají. Co se týká map, natož volných, tady bych byl skeptický taktéž.

K samotnému kešování, každé chování vybočující z řady, natož u cizince, je nápadné, lidi tam mají navíc oči všude, militantní složky také. Nejlíp se tam loví virtuálky ;-).

Zkušenost s tradičkama, tyto mají v turisticky rušnějších oblastech podstatně nižší životnost než v Evropě, navíc, žádou důmyslnou skrýš nečekejte.

Co oceňuji velmi kladně, pokud si může člověk udělat individuální program a není vázán na svoji turistickou skupinu, i pro našince je tam cenově velmi příjemně a i jízda taxíkem je v podstatě za babku.

Též, jiný kraj, jiný mrav, tak že na místní normy a pravidla pro ukládání keší se tam příliš nehledí, keš zahrabaná v zemi není výjimkou. Ovšem, to platí u každé země, že keše mají svá vlastní specifika.

Tak hodně štěstí :slight_smile:

Cenzura… URČITĚ, ale jinak asi docela zastaralé a jistě zavádějící info :slight_smile:

Pes, ktorý šteká, je nedopečený…

No, info je to sice možná dva roky zastaralé, nicméně zase přímo od obyčejných místních lidí. Zkus se jich někdy zeptat, co ví a co si myslí o krveprolití http://cs.wikipedia.org/wiki/Masakr_na_náměstí_Nebeského_klidu.

Asi budeš jejich reakcemi, nevědomostí, či strachem cokoliv říct překvapen - pak pochopíš.

Doplnění: nemysel jsem, že nesmí na internet vůbec, ale nemůžou volně na všechny stránky a ke všem informacím, a ke všem službám, navíc vše podléhá kontrole, proto ta snaha omezit možnosti neautorizovaného připojení..

Jak píše Auťáček, čínské keše jsou často zničené či vykradené. Samozřejmě i zde platí, že čím méně frekventované místo, tím větší šance, takže největší jistotu dávají kešky s dostatkem terénních hvězdiček.

Budete-li cestovat v Číně veřejnou dopravou, zapomeňte na angličtinu či jakýkoliv nečínský jazyk :slight_smile: Nejspolehlivější je prostě ukázat pokladnímu či řidiči papír s cílovým místem v čínských znacích. Dobré informace o dopravě v Číně jsou na wikitravelu: http://wikitravel.org/en/China#Get_around

Číňani na internet samozřejmě můžou, ve městech a na turisticky navštěvovaném venkově najdete internetové kavárny, akorát tu Velký Firewall blokuje "závadné" stránky (třeba facebook :)). Gc.com i gc.cz z Číny funguje.

Díky, Roberte!

Já jedu s kamarádem, co čínsky umí, tak snad se neztratíme :slight_smile: