Co koupit COLORADO 300 nebo OREGON 300

zdravím mám veliké dilema co koupit za přístroj, s geocachingem jsem začal teprve nedávno díky navigaci v PDA (SIRF III 20 kanálů), po 2 nalezených keškách jsem si řekl, že PDA není to pravé ořechové na lezení po kopcích ikdyž dost přesné a než riskovat mechanické poškození PDA, nehledě na to že po vypnutí statické navigace se mi vždy rozhodila celá GPS část PDA a musel jsem ji zpět nanstavovat do továrního nastavení, raději koupím outdoor přístroj. Zatím používám stařický etrex Legend který je naprosto úžasný a zábavný při hledání keší v lese :), ale znáte to s jídlem roste chuť a nakonec jsme se s mojí drahou polovičkou dohodli, že koupíme něco lepšího prostě něco eňo-ňuňo kde natáhneme popis keší přímo do přístroje a nemusíme nic opisovat - tisknout atd. Prostě Geocaching nás totálně pohltil :slight_smile:

Od počátku mám jasno chci buď Colorado nebo Oregon. Po přečtení několika recenzí a fór, ale váhám které , zařízení má být primárně určeno na geocaching. Prostě nedokážu se rozhodnou, nemusím mít dotykovej displej jde mi spíš o funkčnost, odolnosti solidní přesnost v lese a za hoších podmínek při příjmu signálu, jenže znáte to, jedni haní to druzí zas toto a . Děkuji za jakoukoliv radu atd :slight_smile:

Jakákoliv rada je drahá - jedni budou hanět to a druzí zase ono :wink: My máme Colorado a jsme s ním spokojeni.

Nebudu nic hanit, řeknu jen tolik: Měl jsem nabídku na odkup mého Kolouše za solidní peníz a s mírným doplatkem bych si mohl pořídit nové Oregáno. Po zvážení všech pro a proti jsem si nechal Kolouše. Detaily které mé rozhodnutí ovlivnily nebudu jmenovat, protože se to tu už probíralo mnohokrát a dá se to lehce najít.

Mel jsem mesic a pul kolouse a byl dobrej, ted mam Oregon a ke kelousovi uz by se mi vracet nechtelo… Tim ho, ale nijak nehanim.

Ja mel Colorado, a nakonec jsem rad ze nestihli reklamaci a mam misto nej Oregon. Naprosto bych zpatky nemenil.

Osobně bych raději volil Colorado z důvodu lepšího displeje a ceny.
Ale Oregon je z mého hlediska lepší (ovládání,vodotěsnost,profily),takže pokud nezáleží na penězích tak Oregon.
Pokud bych oželel listingy v GPS a preferoval 100% funkčnost,výdrž na baterie a jistotu na cestach tak 60CSX.
Ale tohle bude věčné dilema…blondýnu nebo brunetu, nejlepší je si to osahat:D

Mám colouše a jsem s ním spokojen.Kešky zaměřuje dobře a má slušný displej, takže ho používám i jako autonavigaci.:slight_smile:

Já měl úplně stejný začátek , protože služebně používám PDA tak jsem s ním lovil , po pár měsících jsem koupil OREGONA a jsem s ním VELMI VELMI spokojen… pda totiž používám denně , takže dotykový displej byl "jasná volba" :wink:

Ten kdo vyzkoušel oba přístroje, tak by s největší pravděpodobností sáhnul po Oregonu, ale 60tka je 60tka.

Nedávno jsme porovnávali displeje Or. vs. Col. a porovnání pro Oregona nedopadlo vůbec špatně, je pravda, že nebylo sluníčko ;).

Tak po dlouhém pročítání fór a zvažování všech pro a proti jsem se před chvílí rozhodl pro Oregona a objednal ho. Doufám, že jsem zvolil správně, trošičku se bojím displeje, ale pokud bude čitelnost lepší než u PDA asi není co řešit . Oba přístroje jsou si hodně podobné, každý má něco co tomu druhému chybí, škoda, že nevemou to nejlepší z obou dvou a nenazvou ho třeba Nevada :stuck_out_tongue: nebylo by nad čím přemýšlet. Posledním rozhodujícím faktorem byla odolnost a vodotěsnost, tam vyhrálo Oregáno.

Myslím, že Nevada by spíš než kříženec Oregona s Coloradem měla být křížencem Oregona s 60CSx - to by byla pecka :wink:

Btw. asi taky půjdu do Oregona - spíš, než čekat na další počin…

Ja bych se toho displeje u Oregonu tedy nebal. Prijde mi to stejny jako u Colorada, kdyz jsem ho mel, je fakt, ze jsem je vedle sebe nevidel. Na Oregonu mam folii a stejne problem s citelnosti nemam.

Já bych spíš uvažoval o Oregon 400. Měl by v sobě mít stovkovou topo Evropy. To taky není k zahození.

To já asi taky

takže Oregáno je již doma a vyzkoušeno na pár keškách, první dojmy jsou takové:

1. tvar a ovládání
nemám nejmenší připomínku, do ruky padne jak ulité prostě nádhera. Dotykové ovládání taky dobré (přístroje s dotykovými displeji používám již několik let nemám s nimi problém a ať už to byla platforma PalmOS, WM2003,5 a 6 či MacOS (iPhone) nikdy jsem s tímto neměl problém káždé zařízení má své pro a proti, ovládáni u Oregana je příjemné přehledné, rychlé prostě fajn.

2. Navigace GPS
SUPER opravdu až trošičku zamrzí, že hledání kešek je oravdu hledání v okruhu 1m a ne třeba 4-15 jako tomu bylo u eTrexu Legend, testovali jsme 60 a Oregáno na keškách a o výsledku kdo lépe zaměřuje jsme se nemohli rozhodnout, někdy lépe Oregáno někdy 60. Signál chytám i v obýváku sice přesnost 23 m ale chytám, 60 na tom samém místě nechytla nic, ani stromy s mokrým listím ji nějak nevadí

3.Podpora pro Geocaching
úžasná, kolega s 60 jen vždycky smutně pokukuje co všechno Oregáno zvládá.

4.rychlost
myslím že taky fajn, mapy se vykreslují pěkně rychle, chytání signálu z družic je taky bleskovka

5.Displej
tak toto je asi kámen úrazu celého přístroje, když jsem přístroj pustil poprvé chvíli jsem přemýšlel, že ho půjdu vrátit je prostě je tmavý, podsvícení vetšinou na 100%, ale dal jsem Oregánu šanci, záhy jsem zjistil že sluníčko mu vyloženě sedí a není to tak hrozné jak na první pohled vypadá, po 3 dnech co přístroj vlastním se sním jakoby sžívám a ruce automaticky nastavují úhel pohledu tak, aby displej byl pěkně čitelný a člověk si to vlastně ani neuvědomí …

6. Výdrž baterií
nemám problém, požívám baterie 2700 a den se snimi dá vydžet v pohodě (nemyslím 24h ale takový běžný výlet za keškami kdy se navigace pustí ráno v 10 a vypíná 7 večer) …

7. Odolnost
přistroj působí odolně a odolný i je, co se týká vody bez připomínek, úmyslně jsem vyrazil ve čtvrtek na jednu kešku za pořádného slejváku, přístroj byl celou dobu na dešti (nešetřil jsem ho) nic se mu nestalo

jsem velmi spokojený:)

No já mám "Oregáno 300" asi tejden - ve verzi Europe, čili s City Navigatorem 2008 na SD kartě. Trochu mě překvapila absence CD s mapou Evropy, ještě jsem neměl dost času abych se pokusil narvat ten City Navigator do Mapsourcu, ale bojim se že to nepůjde… Kromě této mapy je na další SD kartě Topo Czech 2 včetně CD pro Mapsourc. Trochu mě překvapila čeština, ale už pracuju na opravě jazykového souboru a většinu chyb jsem vychytal a opravil, až budu hotov, dám k dispozici. Jinak jazykové soubory jsou Oregánu uloženy - po připojení k počítači se objeví, stačí je otevřít v note padu a editovat, Je tam vždycky anglický text a pod ním jazykový ekvivalent, takže oprava není složitá. Můžete si klidně vytvořit další soubor s vlastním jazykem :slight_smile:

Jak jste spokojeni u Oregana s kompasem? Občas se zasekne a potom se musí kalibrovat. Dělá to poměrně často. verze fw. 2.50

No rozhodne ho kalibruju vyrazne min nez sem musel u Colorada. Tam sem musel kalibrovat v podstate pokazde kdyz sem vylezl z auta. U Oregonu kalibruju tak jednou 2x do tydne podle toho jak je treba.

U Oregona urcite nekalibruji casteji nez o Colorada. Colorado jsem musel kalibrovat kazdou chvilku (nevim jak je to ted s novejsimi firmwary). Oregona obcas kalibruju, nekdy neni treba ani po vymene baterii.

Pro mne je jednoznačná volba OREGON 300 pro jednoduché ovládání, ergonomický tvar a odolnost. Čitelnost je na slunci sice trochu horší oproti coloušovi, ale dotykový display nemá chybu, pracuje i nalepenou ochrannou folií proti poškození, mám odzkoušeno.Sice mne také schází posouvání listingu pomocí šipek, ale myslím že tento upgrade bude také vyřešen. Podsvícení mám stálé na 90%, protože mít náhradní baterie je v tomto případě nutnost, tak to neřeším.
Proto - Oregáno, jo.:D:D