Co poradit zacinajicimu?

Ahoj, zdravim vas vsechny priznivce tohoto jiste zajimaveho sportu! Jiz sem se zaregistrovala na www.geocaching.com, zadala sem co mam v planu hledat… ale chci se do toho pustit az sleze snih(mame tu asi 30cm snehu) tak by me zajimalo, co mi doporucite na muj prvni vylet? GPS mam uz nachystanou, ale pripada mi, ze presnost souradnic je hodne mala… napiste sve prvni zkusenosti! Doufam, ze me to chytne a brzo udelam i vam svuj prvni cache.. Ahoj!

A odkud jsi Selmo?

Co poradit? Dalo by se napsat slohove cviceni o desitkach stranek… // jen namatkou par veci, ktere na zacatek rozhodne doporucit lze: - procist si dukladne (vladnes-li anglictinou … pokud ne, jsou ruzne pokusy o preklady, jiste nekdo doplni, kde :slight_smile: vsechno co se da na gc.com - veci jako getting started, FAQ, pravidla pro slusne vychovane cachery atd… nez sleze snih, casu je dost. (Je tam malem vse co by mel clovek vedet, presto se presne na ty stejne veci casto nekdo slozite pta na forech :).) / - pred kazdou vypravou si peclive procist popis cache, ze zacatku nemusi byt od veci ani procitat logy tech, co tam byli pred tebou … procist si popis je dulezite mj. k tomu, aby ci clovek ujasnil, co bude potrebovat - nekdy to krome GPS pristroje muze byt i klasicka busola (ne kazdy ma GPS tak naslaple, ze se bez ni obejde)… nebo vselijake jine veci. Podobne velmi uzitecne je najit si pribliznou polohu cache na mape (pokud nemas mapovy pristroj) - to se da asi nejpohodlneji udelat z cachemapy tady, v detailnejsim zobrazeni je u konkretni cache i nekolik odkazu na mapy (napr mapy.centrum.cz atd.) / - v popisu cache na gc.com si vsimej udavane obtiznosti, rozdelene na obtiznost hledani (difficulty) a narocnost terenu (terrain). Urcite bude lepsi si na prvnich par lovu vybrat neco s obtiznosti spis mensi. / - - na zaver snad jeste takova rada-nerada - moc nad tim nepremyslej, proste nekam vyraz. i kdyby se ti napoprve vubec nedarilo, vzdycky si prinejmensim udelas vylet / vychazku, coz neni nikdy k zahozeni. a po prvni, druhe, treti cache budes mit hned jasnejsi predstavu, s cim mas pripadne problem a na co se tady muzes konkretne zeptat :slight_smile: protoze na konkretni dotaz se da hned lip odpovidat … hodne zdaru! / P.S. - nikde neni napsano, ze musis cekat do jara! lecktere cache jsou treba ukryte v miste kam nenasnezi, nebo o neco vys nez je snih (ve skuline zidky, v dutine stromu… atd atd…) … takze se daji najit i v zime. nektere to maji v popisu primo vyznaceno, vpravo nahore ikonkou snehove vlocky :slight_smile:

Z Vyškova… jinak dekuju za super odpoved… tesim se az vyrazim! Strasne moc! Konecne zas o duvod vic proc vyrazit do prirody! Uz mam nastudovane vsechny kesky v okoli…

No tak ja byt z Vyskova a hrozne se tesit, tak bez reci vyrazim hned zitra rano na Vyskovskou branu GCN8A6 Vyskovska brana (Traditional Cache) in Jihomoravský kraj, Czechia created by JirkaH … mela by byt dostupna i v zime a podle vseho je to uplny jednoduchoucky bonbonek. Kousek od Vyskova. Na co cekat? … no a dalsi by se jiste daly vymyslet taky :slight_smile:

to jsem chtel puvodne jako klikaci link, nejak se mi to nezdarilo. ale copy&paste taky zadny problem neni :]]

Než sleze snih, tak klidne muzes navstivit Vyskovskou branu (za normalnich podminek je to tak trapne jednoduche, ze by se to snad ani jako cache nemelo pocitat) nebo Hanacke Ateny (první multi, kterou jsem prošel). Kdyby nebylo sněhu metr, tak se dá v pohodě vyzvednout i Hartlovka, kterou mám osobně moc rád a až se trochu rozkoukáš na některých lehčích brněnských multi, tak vyraž na Plumlov (který se IMHO v zimě za sněhové kalamity nedá udělat). Určitě neztrácej čas do jara a vyzkoušej si i blízké urban-cache v Brně (Štatl, Citadel, Petrov), které se dají v zimě vcelku vpohodě anebo potrap mozek a zkus novou Praha-Brno Brno-Praha, i přes zimu snadno nalezitelná. Lehce v zimě se dá najít i můj Halladay.

No, na tu Vyškovskou bránu, si ale asi přece jen vem menší lopatku na odhrabání sběhu :wink:

Hej diky vam vsem, sem rada, ze jste tak ochotni pomoct… Docela me zajima Male Hradisko. No a taky sem jeste nestihla prijit na to jak udelat svou kesku a umistit to na net??? Na Plumlov sem se divala… vypada to velice zajimave!

Na úvodní stránce geocaching.com klikni vlevo nahoře na “hide & seek a cache”, stránka se pak rozdělí na levou a pravou polovinou a na pravé polovině nahoře jsou rady pro ukrytí pod “read the guidelines for reporting a cache” a pokud už cache založíš, tak musíš vyplnit formulář “fill out our online form”. Plumlov je sice velice zajímavý, ale minimálně na jednom místě bys musela odhrnovat sníh z místa, kde při troše smůly a náledí hrozí pád do studené vody a finální cache je taky určitě pod sněhem (což by podle mého názoru fakt hodně zvýšilo obtížnost)

Jo dekuju. Napiste mi jeste prosim jaka byla vase prvni cache… jak ste se k tomu dostali??? Ja diky naprosto nahodnemu precteni stareho Reflexu :slight_smile: A hned jsem z toho byla tak nadsena, ze jsem dnesek cely jen sedela na netu a studovala co se dalo! Vim, ze tam kde jsou cache schovane v mem okoli, tak vim, ze to jsou kouzelna mista, ale nikdy by me nenapadlo tam i neco hledat! :slight_smile:

No já jsem si přečetl na konci léta asi dva měsíce starý Reflex ?!? :-)))) a vzhledem k tomu, že jsem z Uherského Hradiště tak to byly cache: Salašské Louky, Brdo, Hanácké Atény, Čertoryje, atd atd. - dá se to zjistit z profilu na Geocaching.com, kde jsou cache řazené chronologicky

Já jsem na to přišel díky článku na idnesu, jak mladík přišel o život kvůli internetové hře ;-), už se to tady pěkně probíralo. GPSku mám pořízenou a na svou první cache taky teprve čekám, snad už zítra konečně nějakou z pod sněhu vyhrabu :slight_smile:

Vítám Tě mezi geokačery a přeji Ti, ať se geocaching stane Tvým koníčkem. Jen doporučení: Přibrzdi svoji touhu hned zakládat své vlastní keše. Pokud sleduješ fórum, musí Ti být jasné, že kvalita keší je velice rozmanitá a je trvale předmětem diskusí, přecházejících až do polemik a sporů. Dnes mám nalezeno 80 keší a z prvotního nadšení jsem vyléčen. Stvořit kešku, která by potěšila hledače již při hledání, odpovídala pravidlům a měla i dlouhou životnost, není zrovna jednoduché. Vyčkej, nalézej a hodnoť. Určitě časem přijdeš na to, co by Tvá první keška měla splňovat. Já jsem začal hodnotit kvalitu keší pomocí vlastní subjektivní stupnice (0 - 5 bodů), kde hodnotím zvlášť génia loci, nápad, umístění vč. dodržení pravidel geocachingu, vlastní technické provedení a konečně péči, kterou zakladatel věnuje kešce po dobu její životnosti. Možná, že obdobný přístup Ti pomůže a Tvoje první založená keška bude spíš chválena než kritizována.

Mne zase zaujal článek v HN někdy z února, GPS jsem si koupil až v květnu a touto hrou jsem byl nadšen. Také jsem časem trochu vychladl, protože jsem zjistil, že při pracovní návštěvě nějakého města nemám další hodiny čas lítat někde po parcích nebo perifériích a hledat cache. Ale to nezměnilo nic na tom, že mám tuhle hru rád. Ze svojí zkušenosti ti můžu doporučit vydej se na úvod tam kde to znáš a kde není moc lidí. Ve městech jsou cache sice přístupnější a ve většině případů nezávislé na sněhu, ale taky je tu moc lidí, kteří divně sledujou když otáčíš každý kámen, hrabeš se v keřích apod. Vhodný začátek v Brně je třeba cache Prasata nebo Anthropos.
Se založením vlastní cache počkej až jich pár najdeš a uvidíš co se používá jako obal, jak se schovávají apod. Rozhodně však počkej do jara, to se také lépe hledají úkryty.
Hodně štěstí.

Dekuju! Skvele se tu s vama da diskutovat… je mi jasne, ze na svou prvni kesku si jeste naky ten patek pockam.. vzdycky sem rada s pritelem jezdila na vylety do CR, ale to bylo jen za pamatkama… ted uz by to mohlo byt i za keskama a navic obevovat mista, ktera vam ani turisticka mapa neukaze…! Dneska je ale zas hnusne - porad snezi.. tak zas nic :frowning:

Devět z deseti pokladů co jsem viděl byly prachobyčejné plastové krabice strčené v libovolném pařezu. Nic inovativního, ale v každém případě lepší tohle než čekat roky a neudělat vůbec nic. Jestliže je těžké udělat skrýš, která by vyhověla pravidlům, pak je něco špatně s těmi pravidly - nebo spíš s místní socanskou komunitou, která si zakládá na buzeraci víc než na svobodě.

Ach jo, zase další anonym, snažící se rozpoutat flame… :frowning: Možná je pomalu načase podmínit příspěvky do fóra registrací.

K tématu: obvykle devět z deseti kešek mne zcela jistě potěší. Pro mne není důležité, aby cache byla “pozlacená” a umístěná v super skvělém úkrytu. Více než samotná cache mne zajímá prostředí, okolí, samotný výlet k pokladu, způsob odečtení nebo výpočtu jeho souřadnic, a jeho dohledávání. Z hlediska provedení a úkrytu cache to chce od ostatních více tolerance, vždyť jde hlavně o zábavu, nikoliv o preciznost za každou cenu. A z hlediska pravidel pro umístění už té tolerance zákonitě musí být méně, zde jsou pravidla velmi důležitá.

Moc by mne zajímalo, pod jakou přezdívkou je onen tajemný “R” zaregistrován na geocaching.com, pokud vůbec. A pokud ano (soudě podle “znaleckých” řečí o geocachingu), tak co ho vede k tomu používat tady jinou přezdívku. Že by zbabělost? Nebo pocit vlastní nadřazenosti a síly z pozice neprozrazené identity?

ad tajemny “R” - buzerace vs. svoboda… to jsou zase dalsi zbytecne silna slova uplne od veci. GC ma svy pravidla, o kterych se da diskutovat, ale rozhodne by to neslo bez nich. kazdemu, kdo si je jen trochu podrobneji projde, musi byt jasne, ze neslouzi k buzeraci a omezovani hracu, ale alespon k castecnemu dosazeni vysneneho idealu - ze ta hra bude fungovat ke spokojenosti nejen hracu, ale i zbytku spolecnosti, majitelu pozemku, spravcu chranenych uzemi… i obycejnych lidi. tedy ze hra nebude nikoho otravovat ani poskozovat prostredi, at uz je rec o lese, prirode, nebo o meste, pamatkovych objektech, libovolnych soukromych objektech a pozemcich atd. uz to taky bylo zmineno - svoboda, tedy i cacherova, konci tam, kde by zasahovala do prav a svobod ostatnich. aby ta hranice byla jednoznacna a pro vsechny stejna, existuji uricta pravidla. v necem jsou mozna pretazena, protoze jaksi universalne nastavena podle americkych realii … ale dobre, ze nejaka jsou. pokud se nekomu nelibi, nemusi pro registraci zaskrtavat ze s nima souhlasi a jit si hrat jinam, na svuj pisecek. udelat si svuj web, na nem si publikovat vlastni skryse, davat si je kam chce.. hlavne at se pritom nehlasi k geocachingu, tak jak je postaveny podle Gc.com, potazmo gc.cz

PS: Taky vas kontaktoval porad Na vlastni oci???
Me dneska…a to sem tu 2. den!!!