Co tak trochu klidu do duše ???

Náhodou jsem padl na dialogy na úplně nové keši, asi další novokačerský zázrak, na které si stále častěji musíme zvykat.

[cache]GC1F4HP[/cache]

Jenže to vypadá, že autor nastupuje letos už do 2. třídy ZŠ a tenhle způsob hodnocení jeho kešky mi přijde dost nevhodný.

Fakt je nutné, když se Vám něco nelíbí, začít takhle vyvádět ???

Nj, borci se předvádějí… podobné věci jsou u nás v Práglu docela v poslední době časté. Nu což. Škoda jen, že si pár borců honících si svoje ego možná odradilo budoucího dobrého kačera..

Jojo podobné debaty u některých nových cachí mi lezou krkem už hodně dlouho. Fakt to chce trochu klidu. Kritika je samozřejmě občas potřeba, ale slušná a konstruktivní.
Zakládání cachí není žádná placená služba… je to vlastně přesně naopak, platí, připravuje a udržuje sám autor, ač se třeba výsledek někdy nepovede. :wink:

Zdravim
Můj názor je takový,že bych si pro ten bod došel.Možná to není úžasná keš,ale to nejzajímavější se může stát při cestě k ní.Nebo se taky nestane nic a bude to jen taková procházka.
Napsat svůj názor může každý.Záleží na tom jaký způsob zvolí.Pokud by napsal třeba,keš není špatná,ale zapoměl jsi na jisté detaily,které jsou od keše vyžadovány.Zkus to trochu jinak.Pokud si nevíš rady obrať se na nás nebo na web.Prokázali by tím službu nejen sobě,ale i ostaním kačerům.
Když už jsem přispěl do tohoto vlákna musím se všeobecně zmínit i o diskuzích.Diskuze by měli přispět k tomu,aby se došlo k nějakému konsenzu.Tedy,aby diskutovaný problém byl vyřešen a byl,dejme tomu,přijat jako závazný a nebylo by nutné se k němu neustále vracet.Ale stále se zde diskutují stejné problémy a jejich řešení je v nedohlednu.Jaký je smysl těchto diskuzí a ostrých reakcí když nepřispějí k ničemu podstatnému a za týden či za měsíc se budou opakovat?

By Myškin:
Každý má svůj názor a o jakém koliv problému bychom měli diskutovat- to je dobře, kdybychom byli bez názoru, byli bychom jak stádo a nic by se neměnilo. Tudíž si myslím, že diskutovat a kritizovat je dobrá věc, přece jen může něco změnit, když né fyzicky, může někoho dovést,alespoň k zamyšlení…B)

A teď k tématu konkrétně… Kešujeme už nějakej ten pátek, pár keší už jsme také našly, pár keší už máme vymyšlených, kam je dáme,ale stále přemýšlíme, debatujeme, pořád něco vylepšujeme… chceme založit keš, která bude mít nějaký význam! (vždyť o tom přeci geocaching je - je důležité vymyslte něco dobrého originálního.. něco co má smysl, co nám udělá radost, kde se dozvíme něco nového). To si myslím, je smyslem geocachingu.Není důležité mít založenejch 50 keší a nestíhat se o ně starat. Lepší je mít jen třeba 5 a starat se o ně jak nejlíp umíme:-)
Další věc je ta, že každý člověk /každý kačer/ je jiný a má jinde priority. Pro někoho by byla priorita založit keš někde u významné památky ve městě/pravděpodobně by to byla micro, protože nacpat sem regularku nebo smoll by se asi nepodařilo/- mě třeba tyto keše osobně moc nebaví . Pro někoho je zas důležité udělat keš v přírodě na nějakém významném místě… prostě každý je jiný, každý ma měřítko zajímavosti někde jinde.!!!
Ovšem mrzí mě, že vznikají keše, které nenesou hlubší význam ať už má být jakýkoliv…:frowning:

Tak nevím kde jste vzali že nastupuje do druhé třídy, ale pokud ano, tak listing náhodou napsal bez chyb - což se občas nestává ani některým 30ti letým cacherům. Obsah a keška samotná už je věc jiná… No, snad to nějak vysvětlí a nebo s tím něco udělá… :wink:

Věřím že jen pod palbou konstruktivní kritiky se autor dokáže zlepšit a pracovat na sobě a na zlepšení keše. A logy jsou vizitkou cache. Dobře to tam Agilka a Biker.V a Landslider napsali. Napsat TFTC a myslet si něco sám pro sebe nám kvalitu českých keší zlepšit nepomůže. :@

No, jak už jsem psal… je rozdíl mezi kritikou a slušnou konstruktivní kritikou, čím samozřejmě nikdo nemá na mysli TFTC.
Být já autorem, tak Agilku, Bikera.., a Landslidera s čistým svědomím na férovku pošlu do prd… a nic měnit nebudu s povzdychem, že co je to dneska za divný móresy. :smiley:

Nechtěl jsem se nikoho dotknout, už vůbec ne malého děcka, ale mám pocit, že k tomuto tématu mám co mluvit nejvíce já, protože jako jediný jsem na místě cache byl a odlovil jsem ji.

Mě by hrozně zajímalo, kolika z vás by se líbila krabice hozená vedle krmelce pod třema metr dlouhýma uschlýma větvema, navíc v bílém igeliťáku, takže cache prosvítá na všechny strany. Nejsem kačer, kterýmu by šlo o to mít co nejvíce keší na kontě. V první řadě mi jde o kvalitu zpracování a ta byla v tomto případě tragická.

Nemám potřebu si honit ego. Nikdo z nás tam snad nenapsal nic, co by neevokovalo další debatu. Autor mohl navíc kdykoli mě, nebo někoho jiného logujícího kontaktovat. Rád bych mu pomohl a doporučil co a jak. Bohužel se tak nestalo.

To víš, že by se mi tak keš taky nelíbila, z popisu je dost jasné, že je skoro stejná jako ta jediná, co má nalezenou, jen ten rybník vedle mu schází.

No třeba se časem podívá na i na nějakou lepší a vytvoří hezkou dětskou keš.

Debata ale není o tom, jestli se nám keš líbí, nebo ne, ale jak na to reagujeme. Řekl bych, že dialog na téma povedená / nepovedená keš by neměl vypadat takhle, obzvlášť, když je jasně vidět, že jde o nezkušeného začátečníka. Není lepší napsat mu mailem hele, ta keš co jsi našel není moc pěkný vzor a doporučit mu nějakou lepší v okolí ???

Jen poznámka k věku: je možné, že jsme ho zaměnili s někým jiným, ale myslím, že ta debata není o věku autora, ale o způsobu komunikace !!!

Co jsem teda udělal špatně? Upozornil jsem na slabou cache. To se nesmí? Myslím že ano. Další krok je na autorovi. Nemůžeme vodit každého za ručičku. Pokud má dotyčný zájem o řešení situace, tak ať se ozve. Ale ne aby cache disabloval a přes týden se neukázal na gc.com. Tolik k přístupu ke svému výtvoru a celému cachingu jako takovému.

Teď se ale nejspíš dozvím, že je to celé moje chyba.

Podle mě, byl tvůj log ze všech nejmírnější a určitě by žádného autora nemusel urazit. Myslím si, že upozornění na špatné maskování je zcela na místě a způsob jakým jsi to napsal by autora mohl spíše přimět k přehodnocení provedení své kešky a ne se urazit. Podle mě se klučina urazil kvůli jiným zápisům které byly napsány docela nevybíravě a zbytečně. Teď jen doufejme aby nenabyl dojmu že kačerstvo je uzavřená komunita co jen nadává nováčkům kterým se něco nepovede.
Napsal jsi, že bys byl ochoten mu s keší pomoci, tak si myslím že kdybys ho sám kontaktoval přes SZ, určitě by to bylo přínosné.

Odpovím šířeji:

Hned po revoluci, když se tu organizovala všelijaká školení, tak jsem se jednoho účastnil.

Hodnotila se úroveň něčeho a měli jsme vyzdvihovat pozitiva. Jeden z účastníků chtěl hledat negativa, ale bylo nám vysvětleno, že vždy je lepší vyzvednout pozitiva, než kritizovat. Rozhodně to byl naprosto rozdílný pohled na věc od někoho "z venku".

A třeba právě tahle keš má listing bez chyb …

Samo, že není Tvoje chyba, že se na téhle keši nedá moc chválit, ale proč hned tak ostrá hodnocení, když se někomu něco nepovedlo ???

Až uděláš svoji keš, budeš rád, když Tě někdo takhle ohodnotí, třeba za to, že v keši jsou staré lístky z autobusu ???

A co má napsat majiteli keše (GCZRG5) já
,když nebyl schopen od 7 října 2007 vyměnit logbook?To žádný nováček podle nalezených keší není.Zkouším to zatím ironicky.Hrách.

To už se tu řešilo. V takových případech můžeš logbook nahradit novým, původní vzít k sobě a autora informovat že si ho může vyzvednout. Je to jednodušší a hlavně účinnější než neustálé bombardování autora přes write note. :wink:

Edit: Pro takové případy je dobré nosit sebou třeba toto: http://www.geocaching.cz/downloads.php?cat_id=5&download_id=14. Vytisknutí A4 tě stojí pár haléřů a vejde se to skoro do každé keše.

Já to řeším tak, že mám v báglu pár klasických oboustranných A4 logbooků.

Prostě ho tam přidám, občas to nezapomenu napsat do logu a jdu dál …

Když jsem začínal, tak byla na keši jedna až dvě návštěvy za měsíc, dneska tam za den dorazí 5 lidí, kdo má ty logbooky furt měnit :frowning:

Doplňoval jsem logbooky 2x ročně, přestává to stačit :frowning:

No, autorovi očividně s bezvadným listingem někdo pomáhal, neb text obsahuje množné číslo.

Na místě jsem nebyl, ale dle všeho, v tomto případě nebylo patrně opravdu co chválit..

Jinak škoda nového kačera asi nebude, když od založení účtu za půl roku našel slovy jednu keš…

Prostě, byl-li by GC ze samých takových keší, tak tu hru nemusí hrát 99% z nás. To ani nemluvím o tom, když se do takové zdařile zamaskované keše dostane TB či GC.., pak už je to opravdu starost i nás ostatních…

Ale nepochybuji o tom, že to autor myslel každopadáně dobře, tak že pokud by uvítal pomocnou ruku a radu od někoho místního, určitě by mu někdo vstříc vyšel..

Což mě tak napadá, co je platné, když keš neoporuje pravidlům, ale je o ničem. Nemohlo by třeba v nějakých všeobecných pokynech a radách pro založení kešky napsáno, že by keš měla mít alespoň nějaký nápad a smysl ? Položit si a odpovědět na otázku.. proč se keš jmenuje tak a tak, co je smyslem kešky, když už o tom nehovoří listing, co je na místě zajímavého, proč tato keš vlastně existuje, vím že mají reviewři moc práce, ale právě v těchto případech, kdy je z okolností zcela patrné, co se z toho vyklube, utorusit v tomto smyslu o jeden předkopírovaný text víc, směrovaný přímo autorovi keše, ještě před jejím schválením ?

kdyz ja se obavam, ze s tim napadem a smyslem kese je docela nemozne rict, kde je ta hranice, kdy kes ma a nema smysl - nemluvim o extremu kese za popelnici na sidlisti v praze/brne/plzni… ale proste treba kese u zakl.skol - maji smysl? nemaji? dle mne ne, ale zase na druhou stranu nekdo rekne ze bez problemu… to by to schvalovani musel byt proces, kdy jeste k reviewerum pribyde x-clenna komise pro esteticno :), ktera si 2/3 vetsinou bude volit, jestli kes pujde k publikaci ci nikoliv. a jak by tenhle byrokraticky aparat vubec fungoval, jak velka cast lidi se postavi vubec proti tomu, ze nekdo rozhoduje a co kdyby nekomu nebyla schvalena kes, ale on by trval na svem pravu dle pravidel publikovat kes na gc.com, kdyz ma pixlu, souradnice, a listing…

krome toho u tehle diskutovane kese staci napsat jen "pojdte se projit do lesa" a na prvni pohled hnedka smysl ma.

Hehe chlape, ty jsi dobrej, akorát si dost odporuješ - ve vláknu Slušnost tvrdíš že co není zakázáno je povoleno a teď tady vymyšlíš nějaký ptákoviny pro reviewery, aby náhodou nevznikla keška, která tobě nic nepřinese…

Co třeba napsat nějakej článek o zakládání cache nebo natočit video na který by rewiever cachery s pár nálezama před publikací nejprve odkázal?
To by mohlo zachránit dost cachí i cacherů.