Tak jsem si včera potvrdil pár nedodělků u kompasu:
Kompas "automaticky" nefunguje automaticky - tzn. že v automatickém režimu se nevypíná ani při svižném pohybu kolem 6-8km/h a stále ukazuje šipka tím směrem, kam je natočená GPSka, místo aby se šipka orientovala dle směru pohybu. Pokud je navíc kompas nezkalibrovaný , je to hodně rušivé a je nutné kompas zkalibrovat, nebo jej vypnout.
Škoda, že nejde kompas vypnout stejně rychle jako na 60ce a musí se k tomu člověk pokaždé proklikat a odrolovat. Když už vyřešili to rychlé přepínání map pomocí levého tlačítka, klidně by tam do toho menu mohli přidat i kompas…
Zkusil jsem předchozí problém - rychlé vypnutí/zapnutí kompasu - vyřešit pomocí profilu. Naklonoval jsem nový profil a nastavil v něm kompas na vypnuto. Zapínání a vypínání kompasu jsem chtěl řešit rychlým přepnutím mezi dvěma profily. Bohužel se nezadařilo, protože se to chová, jako by se nastavení kompasu do profilu neukládalo. I při přepínání profilu si kompas zachovává přechozí nastavení. Pokud to někdo ověří, že něco nedělám blbě, budu rád.
Jojo, 60ka, to byl mazlík
Colorado se zatím chová spíš jako rozmazlenec
Když jsem vyrazil poprvé hledat s Coloradem nebyl jsem schopný se přiblížit ke kešce na rozumnou vzdálenost, natož jí najít, nejdřív jsem zanadával na autora a pak vytáhl 60 a s ní to šlo jako po másle. Nebylo mi jasné čím to je, ale po chvíli jsem na to přišel - nezkalibrovaný automaticky se zapínající kompas - sice je příjemné, když u WIG kešky ukazuje směr, bez ohledu na pohyb, ale abych ho kalibroval při každém zapnutí, tak to teda ne. Od té doby ho mám vypnutý a vypnutí pořád drží.
Vypnul jsem ho v geoprofilu v nastavení - směr pohybu - kompas a vypnutí drží od té doby, co jsem to udělal.
Zlatá 60 u které stačilo podržet jedno tlačítko ;).
vypnul jsem ho okamzite a navzdy. (teda okamzite… okamzite po tom, co mi mion vysvetlil, kde to v tom prastenem ovladani najdu :))
kalibrovat to po kazdem zapnuti nemam nervy
pri prvnim hledani s coloradem mi to po zapnuti ukazovalo 300 metru na opacnou stranu, nez byla kes a ja si celou cestu furt rikal, proc dandra a dorcadion jdou tak usilovne spatnym smerem
Mně se stalo něco podobného. Po asi týdenním používání Colorada bez problémů se zapnutým kompasem mě šipka táhla jinam a vzdálenost přibývala. Navíc směr neodpovídal mapě a byl jsem tím pádem silně dezorientován:)
Po vypnutí kompasu jsem keš dohledal v pohodě a po zkalibrování kompasu už to bylo taky v pořádku.
Protože ale nemám s používáním kompasu zkušenosti (má přechozí GPS ho neměla) mám dotaz:
Vyplatí se (má nějaký přínos) dohledávat keše se zapnutým zkalibrovaným kompasem?
Díky za odpověď
Asi jak je kdo zvyklý. Pro mne ano. Jak si na to člověk jednou zvykne…
S kompasem lze po zastavení a bez pohybu stále poměrně přesně určit směr k cíli, obzvlášť v místech s horším příjmem z družic, kde začne šipka driftovat. A neocenitelné to je na místech s omezenou možností pohybu, např. někde na skále, kde se člověk při dohledávání kvůli okolnímu terénu může sotva pohnout.
Dokud jsem měl 60cx s bez SiRFu a bez interního kompasu, byl příruční kompas velkým přínosem. Dodnes jsem si kompas (nyní už elektronický) při dohledávání neodvykl používat, proto vždy před odlovem tu necelou minutku kalibraci věnuju.
No a já jsem pravý opak, zvyklý bez kompasu, ač jsem ho vždycky měl, nikdy jsem ho nepoužíval. Jsem spíš zvyklý pohybovat se soustřednými kruhy k cíli ;).
Kompas používám je když je potřeba projektovat bod, to si ho i zkalibruji.
Díky za cenné rady
Chápu to ale dobře, jít k cíli zažitým postupem bývá obvykle nejrychlejší…
Mně se s kompasem dohledávalo příjemně, pakliže se nebude opakovat často ta situace s "rozkalibrováním" tak ho budu používat, baterky mi u mých odlovů zatím vydrží dostatečně dlouho.