Colorado, nadmořská výška v tracklogu

Zdavím,
nevíte někdo z čeho bere Colorado nadmořskou výšku v tracklogu?
Jestli ze satelitů, z barometrického výškoměru, nebo to souvisí s mapou?
Jím mám nadmořskou výšku v tracklogách ujetou:
Topo Czech +790m
Slovakia Topo +435m
Adria Topo 0m (sedí)
Setkal se už někdo s takovým chováním? Barometrický výškoměr nekalibuju protože ho aktivně nepoužívám.
Dá se například v Mapsource tracklog upravim tak že bych ho celý posunul o např. 435m dolu?

Skoro kilák do vzduchu, to je fakt divný. Nevím sice jak přesně Colorado, ale normálně GPSky od Garminu berou do tracklogu výšku z barometru s tím, že se kalibruje podle GPS, mapu myslím moc v potaz neberou.
Vím, že to je blbá otázka, ale vzhledem k tomu, že zrovna na tohle si u Colorada ještě nikdo nestěžoval, máš přepnuté jednotky na metry a ne třeba na stopy? V čem ten tracklog vlastně prohlížíš?
Jinde než v tracklogu ti to ukazuje dobře? Zkus porovnat údaj přímo z GPS (měl by také jít zobrazit) s údajem z barometrického výškoměru.
Popřípadě zkus zapnout automatickou kalibraci podle GPS.

No všimnul jsem si toho když jsem v Zoneru geo-tagoval fotky a když jsem z toho dělal html galerii do které zoner umí ke každé fotce vložit souřadnice a nadmořskou výšku tak u kopce kde je 1611mnm tak mi udaj z tracklogu tvrdil že tam bylo 2046mnm. A potom je to vidět i v Mapsource když si dáš vlastnosti tracklogu tak u každého bodu je vidět ta nadmořdká výška. Nadmořskou výšku mám nastavenou v metrech a výšku podle satelitů to ukazovalo dobře. Barometrickej výškoměr nepoužívám a tak ani netuším že se dá automaticky kalibrovat a už vůbec ne že se údaj z něj ukládá do tracklogu. Až budu mít gpsku odpoledne tak se na to podívám co mám nastaveno.

Ad "automatická kalibrace"…
Nemysli si, že GPS to udělá za Tebe :wink: Barometrický výškoměr se před každým výletem pokaždé MUSÍ kalibrovat ručně. Ta "automatika" funguje jen tak, že případné rozdíly ve výšce, kterou ukazuje GPS, a kterou naopak výškoměr, se postupně dorovnávají. Určitě víš, že když se přes den mění počasí, tak se okolní tlak může někdy hodně změnit a pak by ty naměřené výškové údaje byly k ničemu…

To se mi nezda. Jak presne funguje kalibrace u Colorada? U 60CSx podle zname presne nadmor. vysky, nebo tlaku.
U automaticke by se mela vyska pro kalibraci brat z GPS, bohuzel na presny algoritmus kalibrace a ani kooperace barometru a GPS pri vypoctu vysky jsem nikde nenarazil a skoro bych, rekl, ze ani nikde neni dostupny.
Ani pri automaticke kalibraci by chyba rozhodne nemela byt pres 700m a i bez rucni kalibrace (aspon u 60CSx) jsem nikdy nevidel, ze by se vyska prilis odchylovala od realu. Snad jen v kabine letadla, kde je tlak jiny nez v realu a pristroj nevi, co si s tim pocit.

Jak funguje Colorado nevím B) Měl jsem Vistu HCx a teď mám Oregona… Předpokládám ale že to bude stejné… U obou jsem to dělal, a dělám, tak jak jsem před chvílí popisoval. Tedy, pokud jsem chtěl mít záznam v pořádku už od samotného zapnutí záznamu… Samozřejmě, při zapnuté automatické kalibraci se po nějaké době barometrický výškoměr "srovná" s GPS údaji, ale bez počáteční ruční kalibrace to trvá strašně dlouho, proto více než doporučuji tu ruční kalibraci (a v době, kdy GPS ukazuje přesnost lepší než 10m…) udělat alespoň těsně před tím než zapnu záznam trasy. S tímto přístupem mi na celodenních cyklovýletech počáteční a koncová výška zatím ulétla maximálně o 5m, normálně to je tak 2-3m rozdílu, s tím že místo startu a cíle bylo totožné…

V letadle je to samozřejmě jinak… Kabina je během letu přetlakovaná a tlak se v ním moc, spíše vůbec, nemění, tady je barometr k ničemu…
Pokud chceš mít záznam letu v pořádku, se správnými výškovými údaji, tak barometr musíš přepnout do režimu "konstantní výška" (pak se, třeba v bytě, na jednom místě chová jako obyč barometr, použitelný třeba k předpovědi počasí) a do záznamu se ukládají údaje z GPS, barometr už na tohle nemá vliv.

EDIT: malinko upraveno

Tak jsem koukal na nastavení a v každém profilu mám zapnutu "automatickou kalibraci" barometru tak tím to asi nebude. Zkusím ještě nastavit tu "konstantní výšku" jestli to bude pak brát výšku z gps. Nevím, ale předpověď počasí mě příjde jako jediný rozumný využití barometru. A když nepomůže ani tohle. Tak to nechápu pak jedině ty mapy?

Nojo, jenže pokud to alespoň někdy ručně nazkalibruješ, tak to může opravdu ukazovat hovadiny… Autokalibrace to samozřejmě postupně srovná, ale trvá to dost dlouho a na začátku trasy budeš mít fakt nesmyslná hausnumera…

Udělej to jak říkám :wink:
Vylez ven, nech pořádně naladit satelity, pak až GPS bude ukazovat přesnost lepší než těch asi 10m, tak ručně zkalibruj barometr. Pravděpodobně podle známé výšky kde momentálně jsi… Pak teprve zapni záznam trasy.
Samozřejmě předpokládám, že je zapnuta automatická kalibrace…

GPS to z mapy vytáhnout neumí… Na mapě to sice pod kurzorem odečteš, ale do tracklogu se tyhle údaje nedostanou…

Ideální pro mě by bylo výškoměr vypnout a do tracklogu by se zaznamenávala výška ze satelitů. Starat se o barometr když ho nepoužívám jenom proto abych v ve stopě neměl nesmysly my příjde zbytečný, ale asi se nedá nic dělat. Snad jen jestli pomůže to přepnutí na "Konstantní nadmořskou výšku" ale v tom ani manuál není moc sdílný. Píšou tam že by pak měl výškoměr pracovat jako barometr, z čehož vyplývá že by nemohl dodávat data o výšce a colorado by je do tracklogu muselo brát ze satelitů? To už je jen úvaha a nevím jestli správná.

Uvažuješ správně :wink: Jenomže, pořád je přesnější mít data zprůměrovaná z GPS dat a barometru, než jen z jednoho zdroje. Dobře, tak tedy budeš brát data jen z GPS… Pak mi ale řekni co se stane se záznamem když náhodou nebudeš mít signál ? Za prvé se přeruší a za druhé tam pak budou nemožné výškové hodnoty, alespoň do doby než se zase dostaneš na místo s dobrým signálem. V případě použití barometrického výškoměru se alespoň těmto věcem vyhneš…

A znovu opakuji, ručně kalibrovat barometr je potřeba jen před konkrétním výletem, který chci zaznamenat ! Nikdo nepsal, že musíš každý den GPS vytahovat ze šuplíku a něco v ní nastavovat… Nevím jak jsi k tomuhle došel… Nebo jsem to teď špatně pochopil já ?

Jinak fakt nevím co je za problém před vyjitím / vyjetím do GPS naklafat správnou výšku…

no když nebudu mít signál tak mě jsou data o výšce k ničemu a protože se tracklog nevytváří tak není k čemu přiřadit :wink:

No já mám zaznamenávání trasy zapnuto pořád, protože nevím kdy se zpětně k nějakému záznamu budu vracet.

nic… jen si na to budu muset zvyknout, do teď jsem se o výškoměr/barometr nestaral. A problém s výškou jsem začal řešit až teď když už mě to začlo dost vadit. Třeba na horách výška podle satelitů byla správná s dostatečnou přesností a teď mi je divný když tam to ukazovalo dobře že zpětně v traclogu je výška o 400 nebo 700m mimo. Takové chování jsem prostě netušil. To jsou zkušenosti, člověk se pořád učí :slight_smile:
Jinak díky, ono je dobrý když to má člověk s kým probrat a občas se nechat trochu "nakopnout"

V ten moment sice ne, ale v okamžiku kdy se GPS zase chytne na prvních pár satelitů to bude ukazovat pěkné nesmysly, alespoň do doby než těch statelitů chytneš dostatečné množství aby to mělo zase použitelnou přesnost… Když si to ale bude brát výšku z barometru, tak tam takové úlety nebudou.

Tohle nějak nechápu… Myslíš tím jako celý den, i když jsi třeba doma ? Nebo jen to, že to prostě jen před výletem nezapínaš, protože je to už po zapnutí GPS puštěné ? To tolik nevadí, zkalibrovat to můžeš i tak… Jenom pak asi budeš muset v počítači trochu opravit výsledný záznam. Jednoduše odstranit ten kus záznamu, který předchází samotnému měřenému výletu…

Jasně, kopat do Tebe nehodlám, neboj :smiley: Také jsem se kdysi ptal jako teď Ty :wink:

Souhlas, ale není to zas tak podstatná věc …budu kalibrovat :wink:

Samozřejmě že pořád jsem myslel jen když colorádo aktivně používám …

Jarous1: Diky, moc veci jsi mi timto osvetlil. Hodne jsem se s tim barometrem natrapil :slight_smile: