Děkuji všem přispěvatelům do fóra k tématu "Colorado vs Oregon" a omlouvám se za příšernej pravopis v mém příspěvku.
Odpovědi mě zase posunuly o kousek dál, nicméně stále nevím..
Zeptám se proto konkrétněji"
"KTERÝ Z VÝŠE JMENOVANÝCH PŘÍSTROJŮ BYSTE DOPORUČILI PRO VYSOKOHORSKOU TURISTIKU, NÁROČNĚJŠÍ OUTDOOR A TERÉNNÍ MAPOVANÍ (většinou horských oblastí) PRO VĚDĚCKO-VÝZKUMNÉ UČELY?"
Nepochybuji totiž o tom, že dotykový displej Oregonu je i přes svou "tmavost" mnohem pohodlnější a praktičtější na ovládaní v auto/moto-navigaci a při cykloturistice, kde se přidává ještě další výhoda, a to je vyrazně lepší vodotěsnost.
Jestli jsem si ze všech vašich příspěvků a recenzí Marka Lutonského udělal nějaký obrázek, tak v podstatě (pominu-li nepříliš výrazný cenový rozdílu) Oregon přináší pohodlnější ovládání, vyrazně outdoorový design s eliminací pohyblivých mechanických částí, lépe zpracovanou vodotěsnost a také vetší kapacitu vnitřní paměti…
Softwarově jsou na tom oba modely obdobně a i co do citlivosti příjmu si zatím nikdo nestěžoval na nějaký rozdíl…
Naopak za nevýraznější nedostatek Oregonu je považován jeho displej, repektive kvalita zobrazení (jas, kontrast), což je věc, která se u navigačního mapového přístroje nedá opomenout.
Otazkou tedy je: "Je skutečně displej Oregonu o tolik horší než displej Colorada?" Pokud ano, je otázkou, do jaké míry je to omezující. Jinak se totiž zdá že Oregon naopak přináší více než jeho starší bratr Colorado, které Marek Lutonský označil v jedné z svých recenzí jako jakousi beta verzi nového Oregonu.
Poslední věcí, které bych se trochu obával je potom ovladatelnost Oregonu v rukavicích, zejména na horách v zimě při minus 10 stupních Celsia. Ze zkušenosti se starými eTrexy a Vistami vím, že v mrazech trochu "zamrzaly" a v kombinaci s dotykovým displejem mě to trochu straší…
Abych pravdu řekl, tady je každá rada drahá. Na ovládání v mínus deseti asi ještě nejsou žádné recenze, to ale určitě časem přijde, zima je za rohem.
Myslím ale, že rozdíl Oregon - Colorado je velmi malinký ve srovnání Oregon (Colorado) - 60CSx a to obzvláště pro účely, které sám popisujete (expediční turistika, sběr dat). Myslím tedy, že byste se spíše měl rozhodnout mezi Oregonem a Coloradem a vítěze z tohoto utkání postavit proti 60CSx. A pak teprve vybrat finální kousek.
Já sám jsem velmi rád, že mám jak 60CSx, tak Oregon. Na dlouhých cestách (expedicích) bez kontaktu s civilizací už může hrát velmi významnou roli taková "drobnost" jako je - stále - podstatně delší výdrž baterek u 60CSx. Jediným limitem u 60CSx je ale právě ta ROKY proveřená spolehlivost - je to už opravdu starší kousek a práce s mapou typu Topo CZ 2 Pro je vykoupená velkou trpělivostí a je rozhodně třeba mít předem trasy připravené v PC. U Oregonu není problém večer při sezení ve stanu pohodlně prohlížet mapu a plánovat trasu na další den přímo na displeji Oregonu téměř jako na nějakém malém noťasu.
Je to tedy o složitém rozhodování a určitě doporučuji zajet do obchodu, kde mají všechny typy k dispozici a vše si řádně ošahat, i když pochopitelně k finálnímu názoru člověk dojde až po několika týdnech praxe…
A co třeba ještě zvážit Magellan MobileMapper 6? Ten je pro mapování přímo připraven. Ovládání je ale horší, bez pera se člověk moc nehne a rukavice jsou vyloučeny.
Taky zajímavá varianta, nicméně zde by asi stále rozhodovala poněkud vyšší cena…navíc stále je s ním poměrně málo zkušeností, určitě ale uvidíme jak se to bude dál vyvíjet, protože tenhle přístroj už je defacto jakési outdoorové PDA a jako takové by mohlo nabídnout více možností např. pro přímou úpravu a zobrazení map v ramci GIS.
I toto vlákno přesouvám pod Garmin. Nevím jak to chápete, ale poradna byla vytvořena hlavně pro nováčky pro rychlý náhled. A nebyl tu moc velký balast. Takže přesun do Garminu