Bych strávil čas ve vlaku něčím užitečným, řekl jsem si, že vygeneruju PDF verzi CWG katalogu.
Pro ty, kteří v tom nejsou zběhlí a neví jak se to dá udělat, trochu zjednodušený popis:
Nejdřív jsem stáhl uložil HTML stránku a obrázky, k tomu excelovskou tabulku a překopal jsem tato data do podoby XML souboru. Ten je výchozím a jediným zdrojem dat pro generování. Doplnil jsem do něj ještě odkazy na profily těch CWG, které v katalogu zatím nemají obrázek.
Pak jsem napsal XSLT šablonu, která slouží k vygenerování .FO souboru (to je popis vzhledu a obsahu budoucího PDF).
Skvělý nápad, skvělé provedení. Vygenerovaný katalog se mi docela líbí, jen je škoda, že podklady nebyly dlouho aktualizovány. Vždycky jsem rád když vyměním, nebo v keši najdu, nové kolečko, katalog bude dobrá pomůcka pro evidenci.
Nechcete doplnit CWG do sbírky? Rád je s vámi vyměním.
Tak to by bylo hodně smutné a v podstatě by to byl konec katalogu - zasílání CWG by zcela ztratilo smysl. Co s tím ? Celkem vzato chápu, že snímat takové množství koleček, upravovat to ručně, resizovat atd. je docela záhul. Osobně bych se k tomu postavil jako člověk od počítačů a kutil - něco bych na to prostě a jednoduše vytvořil.
Například:
vezmu dřevěnou desku a sukovníkem do ní udělám 35mm díru pro umístění CWG - brusným kotoučkem začístím a lehce rozšířím aby se tam vašly i ty trošku větší.
Na to vytvořím konstrukci tak, aby CWG bylo uprostřed a přímo na ně koukala USB webová kamera + nějako osvětlení a zaostření.
Vytvoří se primitivní program, který vezme z webové kamery obrázek a prožene ho následujícím procesem:
1/ maskování bílou plochou s průhledným otvorem
2/ resize na velikost, jaké je aktuálně používaná
3/ vyříznutí 150x150 a uložení pod zadaným číslem - klidně přímo na web.
Jestliže bude kolečko vkládáno do zářezu a konstrukce bude dostatečně pevná, bude vždy výsledný obraz na shodném místě a není třeba řešit nic ručně - resize, maska i vyříznutí finálního obrázku bude možné zautomatizovat.
Tímto způsobem by se podle mého názoru dalo zpracovat 100 CWG za slabou hodinu.
Přidal jsem obrázek CWG Kniomol (číslo 403)- tohle jediné z těch nad 305 fyzicky mám.
A musím uznat, že bez navrženého přípravku je to opravdu od digitální fotky přes ruční zpracování v editoru do finále dost zdlouhavá cesta a dělat jich takto 100 měsíčně bych asi taky nechtěl.
Hm…A co když si každý to svoje kolečko pěkně doma sám ofotí, upraví do požadovaného formátu, aktivně to samé udělá i s pár kolečky ze své sbírky…Kam že to mám poslat výsledné obrázky?
Nestačilo by do katalogu dávat obrázek zaslaný k vypálení jako to má u sebe Black.Spider (viz například http://blackspider.wz.cz/modlivydul.php)? S tím by zase tolik práce být nemuselo - stačí šablonu pro Corel vyexportovat jako jpg nebo gif a ani bych pozadí vně kolečka nedělal průhledné (i když možná tu jde jednoduše, nevím, s Corelem zrovna moc neumím)
To by uplně změnilo charakter katalogu a navíc pochybuju, že dáš dohromady zpětně i ty, kdo vydali tu první sadu. Ofotit existující kolečka bude jednodušší.
Například teď mi MarHan poskytl 6 dalších dobře zpracovaných CWG.
Doplnil jsem pouze 3 z těchto obrázků, protože zbytek jsou ještě novější a nejsou ještě ani v tabulce originálního katalogu (nemají přidělené číslo).
A nebo - koukám, že možná jsou (je novější verze tabulky, takže se bude ještě doplňovat). Ale to bude na dýl - musí se vyhledat nové profily - teď odjíždím, takže nejdřív večer.
Pokud je zájem to doplnit, dal by se udělat návod, jak to zvládnout v GIMPu (je free) od nafocení až po získání obrázku 150x150 bodů. Mohl by se zapojit každý, kdo některé z CWG které nemá v katalogu obrázek již vlastní.
Možná budou problémy například s odstínem, sytostí a tak. Ovšem co je dokonalé, že? A lepší něco než nic. Obrázek 150x150 je v gif. Posílám ti ho jako zkušební a pak se vrhnu na další.