Toto téma je hlavně pro ty lidi, kteří na svůj lov za cachem požívají kolo,ale také pro ty, kteří jen rádi jezdí na kole.Můžete napsat:
jaké máte kolo, jaká je nezbytná výbava na kolo, různé typy a triky jak výpravu usnadnit.
Díky a pište
Já tedy zrovna kolo nevlastním protože se mi nenávratně rozbilo ale ani mi to moc nevadí protože to bylo kolo=zadní neuzamikatelné odpružení, nespolehlivé přehazovačky, nemožnej rám s tlustýma tyčema kterých tam bylo dvakrát tolik než by bylo nutné=bylo příliž těžké.
Nyní plánuji jiné kolo.
Co bych doporučil jsou určitě blatníky protože jakmile zače pršet a vy jedete v lese brzo budete vypadat jak po bahení lázni, ale i za sucha vás bez blatníků mohou ohrozit kamínky a klacíky.Proto je dobré mít kvalitní blatníky.
Dále bychz mích zkušeností doporučil pořádný tachometr (pokud ho tedy chcete, u levných se vám totiž velmi rychle zamlží display.
U předních světel doporučují spíše bílé LED než normální žárovku.
Jediné s čím nemám moc zkušeností je zadní nosič s těmi taškami to jsem ještě nezkoušel a ani nevím jaký je lepší jestli ten pevný a nebo ten co se připevní k sedačce a pak jenom ,vysí"???
TYP:
V jedné knížce jsem se dočetl, že pokud vám v ,divočině" píchne guma tak jí prý stačí jen vycpat trávou aje skoro jako nafouklý.
no nevim moc se mi to nezdá aale je to možný.
Ja tedy mam starsi horske kolo,snad ani cyklocomputer neni treba,je GPS,ale urcite nevadi.Pouzivam zadni nosic,bez tasek. Je to pomalejsi nez auto,rychlejsi nez pesmo. Nez ta trava,asi bude lepsi rezervni duse. A rusnym silnicim se radeji vyhybam.
Tachometr je na nic. Blatníky jsem ještě nenašel kvalitní, vždy se mi po čase ukvedlá. Nosič na zadní kolo co nejpevnější na čtyři šroubky a pokud možno tak prodloužení na oporu zad brašen. Jinak brašny mám od JUNK a jak tak pokukuji kolem tak jsou asi nejlepší, také však nejdražší a nejtěžší. Osvětlení doporučuji na řidítkách a na čele. Jo a ještě něco. Pokud budeš kupovat brašny, tak zárověn s nosičem a dej si sekra pozor ať nekopeš patama do brašen. Pokud jedu jen na jednu noc, tak si beru batoh na záda.
Tak s travou zkusenosti mam. Je potreba se pripravit na to, ze to funguje jen na kratkou dojezdovou vzdalenost a jen po rovnem asfaltu. Myslim ze tak 10-15km je maximum. Dale je potreba hlavne zpocatku, nez se spravne upechuje, neustale (asi po 200- 500m) doplnovat. Pak taky neni vhodne prudce brzdit a zatacet. Plast se strasne rad svleka z rafku. Ale jako naprosta nouzovka to jde.
Jinak cim drazsi a "nadupanejsi" kolo si poridis, a cim vic ho ovesis brasnama, tim vetsi budes mit strach ho pri geocachingu nechat nekde jen tak stat v lese a lovit po skalach cache. Takze ja na geochaching preferuju "obycejneho" horaka s odepinaci brasnou, kteru muzu vzit sebou, a dlouhe zamykaci lanko, aby "proslo" obema kolama, ramem a jeste obkrouzilo strom.
Taky je dobre si u toho stromu kam jsi ho zamkl ulozit waypoint. Jednou mi spadlo na zem, a pak jsem ho v tom lese v tom porostu pekne dlouho hledal. :D:D:D
To s tou travou, ale pak je asi na odpis bohuzel i pneu,ne? Take to chce asi,myslim,travnaty teren,ono vozit sebou nusi s travou asi neni nejpohodlnejsi
Jen par kesi jsem odlovil jinak nez na kole. Jako GPS pouzim Garamin 60cs, ktery mam pripevneny na riditka. Zatim jsem snim nemel zadne problemy ani pri jizde v terenu a narozdil od kola prezil bez uhony i nejaky ten pad Od te doby co jezdim s GPSkou tak tachometr mam na kole jen kvuli zaznamenani celkove vzdalenosti, protoze ne vzdy se me chce stahovat log. Brasnu mam akorat malickou pod sedadlem na nahradni dusi a nejake drobnosti, zbytek vetsinou vezu na zadech.
Jedinym problemem je, ze mam na kole naslapne pedaly a hledat kesky umistene v tezsim terenu s cyklo tretrama na nohach je nekdy opravdu zajimave
Odhaduju, že na kole mám tak třetinu kešek. Jezdím na kole cross, přední vidle odpružená, na nohách SPD, cesty asfalt nebo nějaké pěchované lesní. Vyloženě terén nejezdím. Brašnička s duší a vercajkem pod sedlem, v rámu brašnička s nějakou sušenkou. Na zádech batoh ve tvaru nudle na druhou lahev s pitím a nějaké další krámy. Colorado na řídítkách. S těma botama se nedá moc lézt po skalách a nebo jít kdoví jak daleko od kola.
mám par kešek odjelo na kole a za tenhle rok necelích 1000km kolo mám od Sco*a odpruženou přední vidli. N a ridítkách mám kromě tachometru i GPS ku a brašnu na drobnosti. pod Sedlem mám nařadí a náhradni duši + lepení.když utrhnete ventilek je vám totiž cele lepení na nic.jinak ještě kolo obsahuje pumpičku a lahev na pití.doplňováni pití řešim kde koho potkám.Blatníky neřeším a tak občas přijede bahnivá koule s očima.
K většině cachí jsem se dopravil na kole. Protože mám kolo jako dopravní prostředek a takových 90% toho najezdím po asfaltu tak používám starého dobrého Favorita s berany a s výrazným tuningem (komponenty Shimano, hliníkové dvojstěnné ráfky). Po asfaltu uhání pěkně, je lehčí než většina horských kol. Do terénu to samozřejmě není (tam patří pohorky) ale běžné šotolinové cesty se na tom dají projet dobře pokud tam nejsou hrubé kameny a tu a tam dokážu projet takové věci že se mne už ptali jestli jsem někdy nejezdil závodně cyklokros No a na místě to hodím do lesa, víceméně symbolicky zamknu a jdu, takové kolo dnes není in aby ho někdo kradl. Na pedálech mám klasické klipsny takže jsem obutý v normálních botách a nikde mi nekloužou kufry (a že se v českém ráji leze za kešemi po skalách dost často).
Na kole vozím brašnu na zadním nosiči a přes rameno brašnu s fotoaparátem ve které mám i GPS. Používám osvětlení s LED diodami, světlo slouží i jako baterka.
Na kole mám ,uloveno, přes 95% všech keší, většinou se na vzdálenější místa nechám dopravit vlakem a zde si sjezdím vše dle plánu. Kola vlastním dvě, trekové a horské ( nejsou ale s kauflandu nebo podobného zařízení )a dle potřeby je střídám. Do těžšího terénu už kvůli pohodlí samozřejmě volím horské, má měkčí odpružení a vychytá většinu nerovností. Pedály používám na obou kolech výhradně SPD a pokud je správné nastavení pružin, je to ideální věc, klipsny bych už nechtěl ani náhodou. Boty s kuframa , ale MTB, dá se v nich pohodlně chodit ,nekloužou a sedí . Nosič zásadně nepoužívám, už kvůli rovnováze v terénu, nejvíce se mne osvědčil kvalitní cyklobatoh, kde si vozím nezbytné opravárenské minimum, náhradní triko , dle počasí i pláštěnku a něco k snědku. Nic víc jsem nikdy nepotřeboval. Baterku jenom diodovou, má několikanásobně větší výdrž , jasnější světlo a klasickou blikačku. Poslední dobou nepoužívám ani cyklocomputer, vše mi nahrazuje GPS na držáku řidítek, ideální.
Máme zkušenosti s doplňky od Sport Arsenal - nosiče (zadní i přední) i brašny.
Geocaching na kolech provozujeme v ČR jen občas, ale v Chorvatsku na ostrovech jsme na kolech nějaké kešky udělali (včetně té na Vidově hoře) a v Maďarsku také.
Až se nám narodí geopotomek, plánujeme koupit za kolo ještě přívěs pro dítě a nejspíš pojedeme do Rakouska na cyklotrasu podél Dunaje (kešky budou samozřejmě náplní). Víc už na kolo asi pověsit nepůjde
Vytuněnýho Favorita jsem jezdil ještě před 1.5 rokem (favoriťácký je jen rám a vidle) a na silnici to nemá chybu. A na rozumný cesty mimo asfalt to taky jde. Ale co zkus, ty SPD. To fakt nemá chybu, už bych do klipsen nevlezl. Až budu chtít projet favouše, budu muset na chvíli přehodit pedály z krose
musím říct, že se přecejenom náš přístup k cyklistice s hrou geocaching velmi změnil. Poté co už mě nebavilo neustále složitě lovit vytištěné mapy z GC.com z hlubokých kapes cyklistických brašen, jsme pořídili přední brašnu s mapníkem, co je, myslím, asi ta nejpraktičtější geocacherská pomůcka hned po GPS. Taky neustálé zastavování na zcela nevhodných místech, časté vynášení a snášení kol na nejnemožnějších terénech, průjezdy blátem a hustými lesy, ve snaze jít "za šipkou" to vše je teď na našem denním cyklistickém pořádku. Někdy je to bezva, někdy to vyústí až do rodinných hádek, ale určitě je to větší zábava než jen tak trapně šlapat po cyklostezkách jako dřív!