Přesouvám debatu o připravované české (československé) GC pro rok 2010 do nového topicu, nechci ji míchat s debatou o jinak hezké minci z poklady.com (původní diskuze na listech 3 a 4 topicu).
Takže, oč půjde:
Půjde o repliku, resp. GEOnapodobeninu Československého vojenského Řádu Bílého lva "Za vítězství" (jak zní celý oficiální název), konkrétně jeho III. stupně - kříže. Řád se uděloval od února 1945 vojákům, velitelům či jednotkám, které významnou měrou přispěly k úspěchům čs. armády na frontách 2. světové války. Podle odborníků (zdroj: odborný zin vyznamenani.net) se jedná o jedno z nejkrásnějších a zároveň nejcennějších československých vyznamenání. Více o něm přímo na vyznamenani.net
Hned zkraje jsem vyloučil možnost spolupráce s domácími mintery a na radu Marco Bayerla (Mambomania), autora překrásných GC sérií Template, Illuminati, či Stargate, jsem se kromě coinsandpins.com, kteří mají v současné době problémy sami se sebou, obrátil i na zkušené německé výrobce z geocoinshop.de. Jejich první reakce je pozitivní, prý by to pro ně neměl být problém vyrobit, pokud bude dostatek prostředků na naší straně a ten chválabohu je. ![]()
Cílem je vyrobit repliku v měřítku 1:1, o variantách jsem psal ve starším topicu. Nadále trvá záměr, začít touto mincí delší sérii z historie našich dvou národů s tím, že o návrzích ostatních mincí chci nechat hlasovat na malém infowebu, jehož spuštění bude následovat.
Chválou, návrhy, či zdrcující kritikou nešetřte.