Dakota 10 PRO

Přemýšlím nad koupí Dakoty 10 PRO a eTrex Vista HCX. Nemáte někdo zkušenosti s nima?

Já mám od vánoc garmin etrex legend Hcx a jsem s ním nanejvýš spokojen, přesnost je slušná (v lese ± 4m), baterky vydrží relativně dlouho (ty dobíjecí, zkusil sem tam dát klasický, ale za den byli v kopru). Má taky podporu gc - jdou tam přes odkaz stáhnout souřadnice i wayponty.
Mam v tom topo czech 3 a v pohodě. V cizině lovim bez mapyjenom za šipkou a taky to nějak jde.

Doporučuju.

Když Dakota, tak Dakota 20.

I já :smiley:

Dakota 10 má špatný kompas. Když s legendem udělám obrat do protisměru, šipka okamžitě přeskočí na opačnou stranu. U dakoty 10 se do správné pozice přetáčí asi půl minuty. Jak píše sobík, když dakotu, tak d20. Ta má tříosý el.magnetický kompas.

Když já s Legendem (myšleno Bédou :D) udělám obrat, šipka ukazuje zatvrzele původní směr ještě minutu.

Dakota 10 má být ještě letos stažena z prodeje a výroba již nepokračuje. I to mluví samo za sebe, ne?

tak jsem nakonec pořídila dakotu 20 PRO. byla jsem se na to ptat v obchodě a v podstatě říkali, to co vy tady :slight_smile:
taky mi přišlo podezřelý, že o dakotě 10 se moc nemluví, ale zeptat jsem se musela :slight_smile:

potvrzuji… taky jsem to slyšel ze spolehlivého zdroje, co spolupracuje přímo s Picodasem

edit: mohla by cena Dakot 10 spadnout na řekněme… 3000,- a bylo by to fajnes

Teď jsem to schválně zkusil, mě u Bédi šipka přeskočí během 2 až 3 kroků. Mám tu dobrý signál, přesnost 6m. Udělám obrat, šipka během 2-3 kroků dvakrát přeskočí a je na správné pozici. Při slabém signálu je to samozřejmě horší.

Tak dobrá, nabídnu své subjektivní srovnání. (Předem sděluji, že se nehodlám s nikým hádat.)
Rozmáčkl jsem řidítky motorky displej Visty HCx, tak jsem si pořídil Dakotu 20 (Kvůli velikosti jsem nechtěl Oregona. Toho jsem měl mimochodem asi 1/4 roku půjčeného.)

Dakota 20 plusy: listingy, přepínání profilů (např. rychlé přepnutí mezi autonavigací a turistikou)

Dakota 20 mínusy: trochu menší přesnost, velmi pomalá fixace, mnohem menší výdrž na baterky, PŘÍŠERNÝ displej, na sluníčku není nic vidět, kompas se neustále chce kalibrovat (ač to není třeba) a kalibrace je komplikovanější

Vista HCx plusy: velmi rychlá fixace, přesnost, sice menší displej, ale s větším rozlišením, jasný displej, "kontextové" tlačítko (to mi na Dakotě hrozně chybí, vadí mi neustálé vracení se do základního menu)

Vista HCx mínusy: možná pomalejší překreslování map, neexistence profilů, odlepující se obvodová guma

Pravděpodobně se zase vrátím k Vistě, protože jediné výrazné výhody Dakoty spláchnu PDAčkem, které stejně nosím s sebou coby telefon.

Nehodlám se taky hádat :slight_smile: Jen by mně zajímalo, podle čeho jsi porovnával přesnost a o kolik ti to teda vyšlo?

Jinka k tomu co jsi napsal, mám Dakotu 20 od Vánoc, kompas jsem kalibroval za celou dobu 3x a z toho 2x jen tak pro nic za nic, že jsem si hrál… nic po mně kalibraci nevyžaduje a mašinka šlape jak má.

Pomalá fixace.. ano to mně zarazilo taky, ale pak jsem přišel na to, že je to jen prvně po upgrade firmware, jinak naskakuje rychleji (do minutky mezi baráky) než TomTom.

Display bude vždycky subjektivní otázka, nemá cenu řešit ale vyzkoušet si.

Výdrž baterií je dle mého z toho, co jsem měl v ruce a co se psalo i tady daleko nejdelší. Čerstvá sada GP2700 bohatě stačí na celodenní kešování a druhá sada je jako náhrada v kapse.

Tak moje zkušenosti s Vistou jsou asi následující: Používám ji cca 2 roky na geocaching, motocykl a převažují kladné pocity. Velmi dobrá výdrž na dobíjecí baterie, dobrý display čitelný i bez podsvícení, velikostně mi vyhovuje více než stará šedesátka a na tlačítka včetně joisticku se dá zvyknout, že to potom už ovládáte rychle a bravurně, má taky hodně pevnou konstrukci. Co mi vadí: v poslední době odlepující se guma (klasická neřest původní eTrex řady), když ji mám na motocyklu a spustím výpočet trasy po silnicích, ona to vypočte a mapa zůstane natočená tak že jde špatně poznat jestli hned první odbočku doleva nebo doprava, dále mi vadí že když jde člověk v terénu a zastaví se tak se začne mapa postupně různě otáčet, takže se v tu chvíli velice špatně hledají orientační body, když se mapa natáčí, ale vím že to je dané tím že mám nastavené aby se mapa natáčela po směru pohybu. Jak jsem psal, převažují kladné pocity z téo navigace a můžu ji doporučit, těch pár drobností, na to si člověk za ty dva roky už tak zvykl že to neřeším. Teď se ale chystám do nového, chvíli jsem přemýšlel nad Dakotou 20, ale od té mě jistý prodejce zrazuje že je to hrozný plasťák a taky ten display je hrubý s nízkým rozlišením (neřeším světlost či tmavost, protože jsem zvyklej provozovat Vistu prakticky pořád bez podsvícení) Takže to asi nakonec dopadne tak že půjdu do Oregonu 450 PRO.

viděl jsi Dakotu a Oregona vedle sebe zapnuté s mapou na stejném místě?
samozřejmě že se ti bude prodejce snažit nanutit to, co je dražší aby více vydělal…

Ahoj.

Nemohu říci o kolik, neprováděl jsem nějaká exaktní měření. Ale jsem o tom přesvědčen několikaměsíčním souběžným používáním Oregona 300 a Visty. Nedávno jsem zaměřoval několik tradiček pomocí 5-ti GPS a Dakota 20 dávala mírně rozdílné výsledky jak oproti jiným přístrojům tak i při měření v různých časech. Můj kamarád, který přešel z Legenda HCx na Oregona 300 mi poznatky o menší přesnosti potvrzuje.

Vistu jsem kalibroval preventivně před každým výletem. U Dakoty mi připadá, že nebude potřeba kalibrovat tak často, ale když náhodou někdy klepnu na displej v režimu kompasu, tak se mi zobrazí požadavek na kalibraci kompasu, který musím stornovat. (Zatím jsem nevysledoval, proč mi jednou tu kalibraci nutí a jindy ne. Možná by pomohlo přečíst si návod.:))

Asi jsem se vyjádřil nepřesně. Nejde o to, jak rychle se fixne, ale jak dlouho zpřesňuje polohu. Dám příklad: Zapnu Vistu i Dakotu. Vyrazím přes město k řece a domů. Doma kouknu na tracklogy a vidím, že trasa Dakoty 10-15 minut driftuje podél skutečné trasy a teprve poté se "chytne" na skutečně prošlou trasu. Tuto vlastnost nemám ale ověřenou tak, že bych za to dal ruku do ohně.

Srovnání displeje Visty a Dakoty je naprosto jasné. Tady Dakota absolutně propadá.

Ano. Jenže mě "čerstvá sada GP2700" ve Vistě vydržela dva výlety. (Druhá sada Eneloope nebo alkalických je v batohu stále přítomna :))