Objevil jsem zajímavou internetovou mapu s dobrým využitím při geocachingu: Yuan.CC Maps. Je to mapa využívající API Google Maps, ke kterým přidává nové funkce.
Asi víte o možnosti zobrazit všechny keše v Google Earth. Stačí stáhnout soubor GeocachingNetworkKML z pravého pruhu na uživatelské stránce na GC.com. Je tam odkaz Download Geocache browser in Google Earth.
Tak soubor stáhněte, otevřete ho v poznámkovém bloku a do schránky zkopírujte kód, který následuje za "...key=" (až po </href>). Tento klíč potom vložte na Yuan.CC Maps:
- klepněte na odkaz Geocaching
klepněte na odkaz Setup API Key
vložte ze schránky klíč a klepněte na Save
Když nyní klepnete na Find Geocaches, zobrazí se v mapě symboly všech aktivních keší na vybraném území. Mapa nedokáže vyfiltrovat keše, které jste ještě nenašli, je ale myslím rychlejší než zobrazení v Google Earth.
Jdou tam potom dělat i další věci: nahrávat tracky z GPS a sdílet je s ostatními, zobrazovat na mapě fotky z Flickru atd.
Týýý, Markůůů, je to super, já už si ale nestíhám pamatovat všechny ty mapové a softwareové vychytávky, kterýma nás na fóru oblažuješ a o kterých vím, že by se mohly hodit. Nechceš to soustřeďovat na nějaké aspoň primitivní webové stránce (stačily by odkazy na jednotlivé vlákna ve fóru), PROSÍÍÍM !
Možná bys mohl v geowiki založit kategorii "Markův přínos lidstvu" nebo tak něco [:D]
:) Témata, která jsou přínosná celému listvu nebo aspoň jeho větší části, píšu rovnou na Navigovat, sem odkládám jen drobnosti vhodné pro geošílence.
Jinak tyto tipy beru z různých webů, které sleduji. Pokud chcete přímo ke zdroji, nejlepší bude kouknout na blog Free GeoTools - na něm je takových věcí nejvíc.
geocacher.cz, geocacher.cz, geocacher.cz, geocacher.cz, geocacher.cz (nebo jak se tu skanduje)
Přesně tohle je jeden z důvodů, proč rozjet Shantim zaregistrovanoiu doménu, kam soustřeďovat technické informace, vychytávky, downloady. Protože tady ve fórech to zachvilku zapadne.
Takže pls podpořte tuto myšlenku (nejlépe zasláním předemděkovnéo mailu Shantimu [;)]) - a ne že tady zase někdo bude mručet něco o tříštění webů...
No, nevim, ale já v tom ten důvod prostě nevidim. Pokud už tyhle věci nejdou zprovoznit na tomhle serveru, tak by se většina (možná všechny) daly provozovat i na wiki. Založ kategorii vychytávky a můžeš se hned teď pustit do jejich sepisování.
No a kam dáš třeba makra pro gsak, personalizované cachemapy apod., kde je třeba užitečná i diskuze pod daným souborem.
To se saozřejmě teď netýká odkazu, co sem hodil Marek, ten by se dal dát do wiki. Ale pokud mají být geomapy, tak bych je chtěl mít všechny na jednom místě, ať už jsou to pouhopouhé odkazy nebo i soustavy souborů.
Bojím se, že na wiki je toho už tolik, že by to zapadlo asi i tam. Geocacher.cz !!! Geocacher.cz !!! Geocacher.cz !!! Geocacher.cz !!! Geocacher.cz !!! [<:o)][<:o)][<:o)]
[quote]
mitak: Bojím se, že na wiki je toho už tolik, že by to zapadlo asi i tam. Geocacher.cz !!! Geocacher.cz !!! Geocacher.cz !!! Geocacher.cz !!! Geocacher.cz !!! [<:o)][<:o)][<:o)]
[/quote]
To jestli to tam zapadne neni daný množstvím, ale tím, jaká je struktura...
Volat geocacher.cz je sice hezký, ale jestli si dobře pamatuju, tak tenkrát sháněl Shanti někoho, kdo pomůže po technické stránce a zatím to nevypadá, že by našel nějakého dobrovolníka. Takže místo provolávání a posílání děkovných dopisů by to chtělo trošku aktivnější přístup.
Bohužel neumím programovat, takže jsem se rozhodnul přispět svojí troškou do mlýna tím, že sepíšu všechny tyto technické vlákna o kešmapách, firmwarech, pocketqueries, mapsourcech a bůhví čím vším, aby bylo zřejmé, kolik toho už je. Hledání ve fórech je sice dobré, ale pokrýt všechno, aby z toho člověk při hledání nezešedivěl už nestačí.
No - aktivní přístup by byl. Není to tak dávno, co jsem se se Shantim na téma domény geocacher.cz bavil. Netvářil se, že je problém to technicky zabezpečit, ale spíš že problém je to, že obdržel negativní reakce.
Koukám, že uploady i s komentářema tu možné jsou. Ale proč jen pro vyvolené? No to je asi spíš dotaz na admina.
Pokud se plánuje nasadit nějaké už hodové řešení, tak by asi bylo nejlepší to na zkoušku zprovoznit, něco tam prsknout a buď se to lidi začnou používat nebo ne.
No a je to tu zas [:|] Zajímavé je, že když se o tom bavím s kačery osobně, tak jsou pro a víceméně mají na věc stejný názor. Pokud to člověk nahodí na fóru, tak se zachvilku objeví několik lidí, co jsou proti...
Wiki moc neovládám, ale nemám pocit, že by šlo jednoduše uploadnout soubor (ne jen link, ne všichni mají k dospozici webserver, že) a rozběhnout k tomu diskuzi. A navíc by bylo potřeba to rozdělit do nějaké rozumné hierarchie a ne jen jednoúrovňový seznam, z toho by hodně brzo byl pěknej maglajz.
Nejjednodušší by bylo něco rozběhnout a pak zjistit, jak se to využívá. Rozhodně by to neměl být konkurenční server, jen by to mělo mít jiné zaměření. Čistě technické.
Tak jsem se zkusil podívat sem: http://geocaching.cz/cs/files/folders/logsheety/entry14.aspx a co nevidím - možnost downloadování a komentování downloadů. Takže není úplně nutné něco speciálního rozjíždět, když aplikace, na které běží gc.cz to umí.
Takže jde o to, jak to podchytit, aby tam potom nebyly downloady nepříslušné až nepřístojné, s GC nesouvisející.
K odkazům by se mohlo udělat separátní fórum (k existujícím "Oznámení" apod), kde by každý odkaz měl jeden příspěvek. Sice to není přehledné, ale mělo by to jít.
Wiki by měla podporovat upload souborů, je to ale potřeba nastavit na serveru, povolit práva atd. A uživatelsky je s tím potom docela práce - jako ostatně s celou koncepcí Wikipedie.
Můžeme se tady bavit kolem dokola, ale pokud se do debaty nezapojí admin tohoto serveru, k ničemu to nebude. Občas mi - nic ve zlém - připadá, že za tímto webem je nepružná firma o několika stovkách zaměstnanců s neprůstřelnou vertikální strukturou, kvůli které se nic nepodaří schválit a zrealizovat.
Viz třeba mapa, která se řeší už mnoho měsíců a stále chybí jednoznačný verdikt: bude, nebude, kdy... Taková nejistota je nejhorší. Kdo se o to z komunity na GC.cz stará, proč nereaguje? Anebo dřív záležitost s RSS ve fóru - byla zde nakonec obrovská vlákna s požadavky, ale bez reakce admina. Nikdo nevěděl, jestli RSS bude nebo nebude - až najednou překvapení, stará adresa začala fungovat. Opět ale bez nějakého oznámení, že něco jede.
Takhle se přece nechová malý komunitní server. Není tu třeba nic složitě schvalovat, dělat finanční kalkulace, strategické plány, rozpočty... Stačí nahodit na server třeba Drupal nebo jiný malý redakční systém, dát ho několika lidem, co se o projekt chtějí starat. A je hotovo. Vlastně i v tomto redakčním systému lze psát články, stačí to nastavit ... a hlavně chtít.
Na rovinu říkám, že já se tady ani nikde jinde už nebudu angažovat. Vedle svého běžného zaměstnání se ve svém volném čase starám o Navigovat, a mám toho nad hlavu. Svůj podíl nechám jen na občasných technických příspěvcích do fóra, když něco objevím. I když nikdy neříkej nikdy...
Na druhou stranu, kolik lidí z těch co mají názor se na tom bude podílet jinak než remcánim, že něco nefunguje a že by to chtělo udělat tohleto a támhleto? Místo toho, aby se dali dohromady ti, kteří mají nápad, ti, kteří do dokáž ošéfovat, ti kteří mají schopnost to realizovat a kteří jsou schopni to naplnit obsahem, aby fungoval jeden pořádný server, si každej pojede na svym písečku. Už to, že chceš mít u článků a souborů diskuzi znamená, že pak budu muset sledovat dvě fóra místo jednoho. Bude to přínos? Budou duplicity informací na novém serveru a wiki, které nejspíš nebudou identické. Bude to přínos?
Píseček nepíseček, o tom to není. Na některé věci nejsou ani gc.cz ani wiki uzpůsobené. Co se týče obsahu, technický server nebude suplovat ani wiki ani gc.cz.
Na gc.cz je dnes prakticky jen fórum (já vím, plus blogy, fotky... a něco jako soubory ke stažení, kam ovšem není pro každého úplně jednoduché něco nahrát).
Na wiki jsou informace obecného charakteru - co je to geocaching, etika, jak zakládat, co znamenají zkratky atd.
Ale makra do GSAKu, počeštění Garmina, nejrůznější utilitky a návody čistě technického charakteru (jak např. nahrát vlastní ikonky do csx) bych viděl raději někde jinde. Prostě proto, že wiki na to není dělaná a na gc.cz se to zatím nějak neosvědčilo. Nejspíš proto, že gc.cz funguje nějak nepružně, jak psal Marek. Znám to z vlasní zkušenosti, problém je v nedostatku adminova času, obzvlášť když to dělá ve svém volné čase. Chtělo by to nějaké změny, ale nejen já mám pocit, že nejsme schopni ovlivňovat chod gc.cz.
Fórum podle mě tady funguje slušně. Na technickém serveru žádné fórum nebude, jen diskuze např. ke konkrétnímu makru, kam by lidi mohli napsat třeba návrhy na nové funkce.
Co si o tom myslíte, je to tak blbej nápad? Částečně jsem ochotnej se podílet na realizaci i na plnění obsahu, to co tady píšu není jen plácání do větru, ale pokus o nějakou konstruktivní diskuzi. Jenže zatím asi vítězí ty destruktivní elementy...
Konstruktivní diskuze neznamená, že ti každý bude ve všem přitakávat.
K diskuzi, pokud nenasadíš tvrdýho moderátora, tak to bude fungovat spíš jako fórum tady. Téma vydrží 3 příspěvky a pak to bude samý OT.
Proč by neměla být wiki dělaná na technické články?
To že admin nemá na tenhle server čas a není nikdo kdo by to vzal za něj je imho jediný důvod, proč se pokusit o realizaci něčeho jiného. Ale pak by měl nový server převzít i stávající funkce tohoto serveru. Jinak by bylo vhodné zajistit, aby se jejich funkce neduplikovaly, protože to by bylo spíš na škodu. Teď jsou na wiki i některé technické články, které se ti tam z principu nelíbí. Musíš je tedy přenést na technický server, protože pokud tam nebudou kompletní info, tak nemá smysl. Co s wiki originálem? Smazat? Nebo držet dvě identické kopie? Nebo budou k jednomu tématu dva různé články?
S tímhle souhlasím. Ve vší úctě k adminovi. Kdysi jsem se o jedny poloprofesionální stránky staral a vím, že je to dost časově náročné. Nebudu komentovat, zda je tento systém to pravé nebo ne (o tom už se debatovalo dost). Spíš bych vznesl dotaz na admina, zda lze tento systém spravovat z více účtů a zda je k tomu ochoten. Podle mě by stačil na začátku jeden člověk, který by s ním byl ve spojení a předával informace ostatním, třeba skrz titulní stránku.
Choze
EDIT 20:35: Teď jsem adminovi odeslal soukromou zprávu, tak uvidíme, co on na to.