diakritika v nazvech kesi

Vážení a milí geokologové a geokolegyně, vím že je to házení hrachu na geozeď, ale proboha jděte s těma HÁČKAMA A ČÁRKAMA V NÁZVECH KEŠÍ už do háje zelenýho… Už se to tady probíralo mnohokrát a připadá mi že na to spousty lidí nereflektuje. Podívejte se, co to dělá za paseku např. při najetí kursorem na cachemapě na našech stránkách, ten bordel při exportu dat atd. Prosím uvědomte si že groundspeak má s diakritikou fakt problémy…

GRRRRR, omlouvám se, ale fakt mne to občas vytáčí…

Michal, Dorcadion Nakrknutý

…uz jsem trochu vychladl, protože to většinou dělají nováčci a ti asi neví vo co go…

Po stopách Františka Malocha

Klášter Chotešov

Na Hasištejne

Židovský Hrbitov

Sloupsko-šošuvské jeskyne

Šumbera

Bojište Chlum / The Chlum Battlefield

to jsou ty největší hříchy v posledních týdnech :slight_smile:

M.

koukam ze mi zacli blbnout v mape (v popiscich) i á ktery jeste donedavna jeste fungovali :confused:

Ber to tak, že někteří lidi nechápou, proč v roce 2006, když existuje bezproblémová podpora Unicode a utf-8 ve všech browserech a databázích, existuje ještě nějaký problém s diakritikou a kódováním češtiny. Natož na celosvětově a mezinárodně využívaném dostupném serveru.

Navíc: je-li diakritika v jednoznačném kódování, není problém ji odstranit, a při zobrazování cachemapy prostě ignorovat. Ale opačně (doplnit háčky a čárky programově) to samozřejmě nejde.

P.S.: moje cache jsou bez diakritiky :).

P.P.S.: Jak to řeší třeba rusové? Musí taky kešky pojmenovávat "matrjoshka", místo kombinovaného názvu v azbuce a v angličtině?

Mozna by stacilo se domluvit s Haggaeem (napsal jsem to spravne? :-)), aby nezverejnoval cache s nazvy v diakritice, dokud nedojde k oprave. Ja uz jsme se s tim skoro smiril, ale je fakt, ze zrovna RSS ctecka, ktera mi vyhovuje, si s diakritikou ne a ne poradit, a export do PDF se na gc.com take nedari.

Autorum zrejme nevadi ze napriklad nazev cache “Z#225;horansk#253; hon” nebo “Mal#237;kovsk#233; sk#225;ly” jejich snazeni naprosto diskvalifikuje (ac za to samozrejme oni vubec nemuzou) a stezi bez dalsiho patrani a zjistovani chapu, o co asi muze jit.

Navic, neni problem nazev kese opravit a diakritiku odstranit DODATECNE, po zverejneni. Ale, jak jsem si vsiml, i po mnoha urgencich to mnozi neudelaji :frowning:

Jo diakritika, ta se nas tyka .) Ja s tim nastestim problem nemam … Myslim, ze existuje i soft, kterej umi dopnit diakritiku k textu bez nej (narazil jsem na to uz notnou davku let na zad). Jo a pokud jde o sajuz, tak maji svuj vlastni server, na GC.com je naprosto zanedbatelny torzo.

Ali

Jo tak ta diakritika v názvu keší mě dosti štve!!! Hlavně když jsem někde v terénu a potřebuju přes mobil najít na netu nápovědu k cache a když je tam diakritika, tak jsem v pytli:-(! Protože to ten prohlížeč neni schopnej zadat do vyhledávače s diakritikou a když už to umí, tak to zase nehledá jak má. No prostě fakt děs. Chtělo by to prostě někam napsat pořádně velkym tučnym písmem, “Kdo založí keš s diakritikou, tomu utrhnem hlavu a zahodíme baterky z GPSky!”

Je třeba taky si uvědomit jak asi budou hledat české keše s diakritikou cizinci, ktří nemohou, neuměj používat českou diakritiku. Jako mě osobně stačilo pařížský metro, ty jejich děsný klikyháky a vocásky, fakt děs! A čeština, to je ještě horší! Takže chce to brát i z této strany.

Ano, tohle muze obtezovat, ale pokud namisto browseru pouzijes v terenu WAP a jako identifikator zadas waypoint (pokud si stahujes nenalezene kesky z Honzova gc.serveru, tak bys je mel mit v GPSce), dostanes se k napovede velmi mnohem snadneji a rychleji - diakritika, nediakritika.

Tim samozrejme nechci nikterak snizovat vhodnost dodrzovani navrzeneho “workaroundu”, ale v americkych guidelines toto zaneseno neni a tak by zde namisto vecneho narikani byla vhodnejsi spise proaktivni reakce zdejsi geokomunity neb pozadavky novacku na CESKY navod na zalozeni prvni kesky v tomto foru koncivaji zpravidla linkem na navod na strankach slovenskych. A tak kdybys treba ty sam pripravil takovy navod, ve kterem bys uvedl, ze pouzivani diakritiky neni z tech a tech duvodu vhodne a nasledne se domluvil s Honzou na pridani odkazu na hlavni stranku gc.cz, mozna bys ses napriste nemusel rozcilovat… :wink:

Dorki, tak si trochu rýpnu: Když si stáhnu .loc souřadnice z gc.com tvé cache “United Islands of Prague N°X” a otevřu si tento soubor v EasyGPS tak se mi ta cache zahlásí jako “United Islands of Prague N°X by Dorcadion Team” - proto se prosím příště vyvaruj roztomilých symbolů typu “°” v názvech cacheí :-)))

…kua, radku, máš pravdu! Mea culpa, netušil jsem ze “grade” symbol ALT0176 dělá problemy také. Už je to pryč, a to fšude…, byť se mi tak líbilo…

M.

na fore je skoro zbytocne plakat, chcelo by to editovat na tychto strankach sekciu ako zalozit cache, kde to treba uviest pri prihlasovani cache, a taktiez do nasej geowikipedie.

Vzhledem k tomu, že ve Wiki je na téma <a href=Založení cache – GeoWiki>založení cache jen odkaz na článek na gc.cz, tak tam ten problém zatím nevyřešíme :frowning:

Ale vždyť já se nerozčiluju! To byla ironie;) btw návod napsat mohu, ale podle mě by se na takovim návodě mělo podílet více lidí, pač když to píše jeden, tak to většinou z 99,9% neni to pravý vořechový.

Na to je ideální dílo na adrese wiki.geocaching.cz

A pak přesně tady: <a href=Založení cache – GeoWiki>založení cache

Chtel bych se primluvit za nepouzivani DIAKRITIKY v NAZVECH kesi na GC.com. Jsou s tim stale potize pri komunikaci a stahovani WPT, hledani nazvu v GC.com. Neslo by to se uz jednou domluvit a ty carky a hacky v nazvech kesi proste vypustit?

Napr.: Pálava, Zapomenutý hrbituvek / Forgotten cemetery, Hamrovská kaplicka, Obrí sud nad Libverdou, Hulín #1, Žulová, Vyškov - Masaryk, Vlcí kopec, Vonavý Mikuláš, Hradecká skála, Kaplicka u studánky, Malá mrtvá rokle, Kríže - The Crosses, Podhradský poklad - Podhrad’s Treasure, Zdislava - Jablonné v Podještedí… atd.

Bylo by nesmirne vhodne, aby si kazdy OWNER zkontroloval svoje kese a pripadne diakriticke znaky odstranil. Mne by to velice pomohlo. Dekuji.

Tak dlouho s tím blbnou blbci blbý, až to na blbce spadne… ;o)

Tak jsem tam přidal tohle:

• V názvu cache nepoužívejte diakritiku, protože znemožňuje vyhledávání těm, kdo nemají diakritiku k dispozici. Dnes sice už není diakritika na počítačích problém, ale myslete na uživatele mobilů a na cizince.
  • Obrázky a tabulky vložené do popisu by neměly být širší než 600 pixelů, jinak bude při tisku oříznut nejen obrázek, ale i okolní text.

řeším tento problém upozorněním zakladatele keše, aby odstranil diakritiku v názvu, hlavně se toho dopouštějí začínající kačeři, a pomáhá to.

Tak jsem ten “klášter Chotěšov” opravil… přivítal bych kdyby mi to někdo “normálně” napsal již po publikování, místo abych byl tady propírán..ale je to další důvod proč se jednou vypravím do USA (vízum zatím mám) a vlastnoručně zardousím Billa Gatese zato, že ty windowsy nefungují ikdyž diakritiku podporují.. pod heslem This in not mistake this is feature. PS: pro šťouraly, mne vůbec nezajímá proč to nefunguje, já to nechci vědět, stejně jako nechci vědět proč funguje mobil, jezdí auto, funguje Temelín a podobně, mne prostě to celosvětové ignorování nabodeníček štve a netěší mne, že vy se tomu tak poddáváte. Howgh. KK

To není jen problém Windows :frowning:

Problém je v tom, že různá zařízení používají různé znakové sady a tak se to nikdy nedomluví :frowning:

Až bude kompletní podpora uncode, tj. vlastně všechny znaky v jedné sadě, tak to zase půjde každému, kromě Číňanů :slight_smile: