Dobíjení GPS pomocí AA/AAA baterií

Zdravím všechny ve fóru.

Mám následující problém. Používám GPS data logger Holux GPSport 245, který má v sobě Li-on(?) baterku nabíjenou prostřednictvím USB (buď přímo z počítače nebo přes trafo ze sítě 220V). Výdrž na jedno nabití je cca 2-3 dny při ~8 hodinovém provozu (záznam každých 5s.).

Co ale dělat, když z objektivních důvodů není možné přístroj dobít standardní cestou? (Např. v horách, kde nejsou zásuvky ani inetové kavárny s počítačem…). Solární nabíječky jsou drahé a výsledek nejistý, takže mě napadlo. kdyby existovala nějaká nabíječka, do které by se vložily normální AA nebo AAA monočlánky (klasické z obchodu) a přes usb by se to zapojilo do GPS, která by se "vycucnutím" baterek dobila. ˇAle ať hledám jak hledám, tak nikde nemůžu nic takového najít (možná že hledám blbě) :frowning:
Resp. i jsem našel, ale výrobce nedoporučuje používat klasické 1.5V monočlánky, ale NiMh akumulátory - to je k ničemu, protože když nejsou možnosti dobít GPS, není ani možnost dobít akumulátory… Neporadil byste prosím někdo? Díky moc!

Par lidi to tu bastlilo, jestli se nepletu. Konkretne tady.

A jestli nechceš bastlit, ale sáhnout raději po něčem hotovým, mrkni třeba na Powerchimp.
Mám, funguje výborně.

Ja používal takovej bastl, prostě pakl s čtyřma a napájeným USB konektorem, tam opravdu nejsou 1,5V baterky vhodné, protože je pak výsledné napětí větší než by mělo být. To ale není zas tak velký problém, je jedno jestli do hor táhnu nimh, nebo alkalické baterky (pokud nepočítám možnost že si ty alkalický budeš kupovat někde od babičky na salaši)
Výrobní cena takovýho bastlu je pár korun, ale dá se to koupit i hotové a to i v provedení pro ty alkalické baterky (má to tam nějaký předřadný odpor). Podrobněji viz to vlákno co postoval honny.

zkus kouknout na tohle http://www.igo.cz/nabijecka-powerxtender.html
ale je to spis na dobiti nekde v klidu, protoze kdyz vezmes pristroj, nastavec (kupujou se zvlast za 150 penez) a nabijecku, tak je to uz pomerne veliky…resp. dlouhy

Zatim nejlacinejsi a nejmensi jsem nasel zde http://www.pselectronic.cz/k5501-752-nab-mobil-vlgsm.html. Netusim ale vydrz.

Dostal jsem to jako reklamni predmet. Baterku v Nokia E51 to nabije z jedne 2000mAh NiMH na cca polovinu. Alkalicke baterky do toho nema smysl strkat nedodaji dostatecny proud co ten menic potrebuje.

Je to ale mechanicky smejd a ma mizerny kontakty… vyhozeny prachy.

No ja nevim, je to jen ja jednu baterii…
to iGO je sice trochu obluda, ale nabije bez problemu PDA na 100%
co jsem koukala na diskuzi v odkazi na Powerchimp, tak to jde cca na 25%

Já si ubastlil tu 4xAA a nemám moc strach z napětí o volt vyššího… nabíjel jsem s tím HTC smartfoun a BT modul k němu déle než rok a nic se nestalo. 4 AA baterie vydržely nabít HTCéčko cca 2,5x naplno.

V článku uvedeném na začátku vlákna na které odkazuje honny je něco podobného, akorát je to na AAA baterie (stejná voltáž, více než dvakrát nižší kapacita, cena baterií srovnatelná, ale cajk je malý a hotový…)

Mám vyzkoušenou solární dobíječku na aku pro amatérský TRX. Je to spolehlivé, lehké, přenosné a pokud není zrovna noc nebo nejsi ve sklípku tak i fungující.
Koukám, že pěkně zdražili, před 3mi roky stála (6W) 89,99 :o

Je to ta 6W - SC600

Kdyz solarni tak potom Fun Beat VS750 v Alze za 695 korun.

Používám
toto.

Za necelé tři stokoruny. Z jedné AA accu to zvládá mou Nokii provozovat cca 2 hodiny aktivity (ne standby, ale "něco dělaje"). Funguje s accu i s nenabíjecími články.
A hlavně má v sobě upconverter ne na 5 voltů, ale na 5,5 voltu - takže spolehlivě funguje i s Nokií, které 5 V nestačí.
Je k tomu sada redukcí, mimo jiné na miniUSB.

za nějakých 80,-

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15048

Vyrobil jsem tohle. Jedna nabijecí baterka má 1,2 V takže v poho. Funguje to parádně. Konektor si tam mužeš napájet jaký chceš. Výrobní náklady do 50 kč.

ilivid: a strceny to mas ve stejne kapse, co klice a mince, ze? :D:D

A ja vůl sem čekal na tomto fóru něco konstruktivního. Je to obnažené. Fotit to ve futrálu by byla pičovina ne?
S474N, chybí ti ještě 1182 keší na fórování;)

ilivid: tak dobre, kdyz uz jsme u toho, tak konstruktivni by bylo uvest soupis materialu, pripadne vyfotit obnazenou elektroniku - je-li tam vubec nejaka, protoze jak jsem na to koukal, tak to evidentne poustis do zarizeni "natvrdo".

BTW forovani nema zadnou souvilost s poctem nalezenych kesi. :wink:

O podobném bastlu jsem uvažoval jako o záložním zdroji pro PDA, problém ale je že iPAQ požaduje poměrně nekompromisně 5V a na čtyři NiMH není ochotný fungovat (odběr s podsvícením 500mA!!)

Kdysi jsem viděl, myslím v ElectroWorldu, nabíječku na kličku. Žádné baterky. Když baterky, tak rovnou do GPS, proč to honit přes akumulátor a přidávat další ztráty?

Použivam taky něco takového ale no-name z elektrowordu za 50kč. Mám to už rok, použiváno cca 10x na horách a zatim žádný problém.