[color=navy]Dobrý den,
chtěla bych pro přítele (a mě ) koupit k vanocum GPS pro geocaching.
Já s tím nemám zkušenost, on už někdy hledal kešky, ale nechci se ptát, má to být překvapení.
Topo mapa je proste v podstate turisticka mapa. Jestli to myslis aspon trosku vazne, tak urcite doporucuji cokoliv, co ma alespon nejakou mapu. Pouzitelne je samozrejme v podstate cokoliv ale mapa ti to dost usnadni, protoze jit jen za sipkou nemusi byt vzdy uplne snadne …
Reknu ti, ze pokud bych byl tvuj pritel tak by sis vzala celkem velke sousto aby si me uspokojila (vyberem GPS). Otazkou je, jestli mu nevadi si pripravovat kesky na papir, co ma momentalne za GPS? Z moznosti ktere uvadis bych jednoznacne bral etrex H i kdyz nema mapu (usetris tim priteli par let zivota, protoze nebude stale nervovat, ze je bez signalu) Kolik si ochotna za GPS maximalne dat?
Topo mapa je proste v podstate turisticka mapa. Jestli to myslis aspon trosku vazne, tak urcite doporucuji cokoliv, co ma alespon nejakou mapu. Pouzitelne je samozrejme v podstate cokoliv ale mapa ti to dost usnadni, protoze jit jen za sipkou nemusi byt vzdy uplne snadne …
buď turistickou navigaci - nejčastěji Garmin (Etrex, Oregon, Dakota …)
nebo mobil s GPS - např. s operačním systémem Android a aplikacemi např. c:geo, locus apod.
Pokud prolistuješ různá vlákna, je tu spousta diskusí na téma výběru GPS. V postatě platí čím dražší, tím lepší.
Jinak se nenech odradit některými odrazujícími "radami", myslím, že společné odlovy ve dvojici mohou být pro Vás příjemným trávením volného času.
Hlavně když to máš ke keši 50 metrů a ona je na skále nad tebou (Pálava). Nebo jsi na druhém břehu řeky, most je daleko 5 km a ty jsi pěšky. Ale opravdu, šipka pomůže při dohledávání na blízko, na dálku je třeba mapa. A když je GPS nemapová, tak je třeba taky mapa, papírová, podle šipky a vzdálenosti odhadnout kde to bude a jít k tomu po cestách.
Ale pochopitelně to jde i bez GPS, podle map na Seznamu nebo Googlu. Překvapivě se tak dá najít skoro všechno. Já tak hledal rok.
Dle odkazů co jsi navrhla předpokládám, že máš omezený rozpočet. Nicméně myslím si, že ani s jedním z modelů moc radosti neuděláš, protože jsou to v podstatě vše dávno překonané typy přístrojů (cca 6let), kterých se každý aktivní lovec již dávno zbavil… a přinesou spíš víc starostí, než užitku.
Lovit se dá i jen s vytištěnou mapou (pochopitelně dle jiných orientačních bodů v terénu), případně jde odlov zkloubit s chytrým mobilem (záleží na typu a OS), z outdoorových GPS by pro aktivnější kešování v nižší cenové hladině určitě dobře posloužila třeba Dakota http://www.zbozi.cz/vyrobek/garmin-dakota-10/?seradit=nejlevnejsi
Já mám Legend HCx a jsem spokojený. Signal jsem zatím neměl jen v jeskyni a v baráku a listing mám v telefonu v 2. ruce. A když mi spadne na zem, tak se nebojím, že se poškrábe.
Slečně bych doporučila, ať se domluví s pár kačerama na nějakej odlov a tam se jich poptá, co je co a ať to vidí i ve skutečnosti. Velikost, barvy na displayi, ovládání, rozdíly v různých přístrojích, názory z používání atd. To je fakt lepší osobně. V obchodě k tomu moc neřeknou. A rozhodně bych nechala, ať si vybere ten kluk. Je to přece jen určitá věc, kterou ona asi moc používat nebude a měla by vyhovovat tomu, kdo ji bude používat. Překvapení s tím asi moc udělat nejde, pokud nemá slečna ani tušení o co jde.
No tak já mám Legenda a Oregon 550t. Musím říct, že mi tedy více vyhovuje Legend - čitelnější display, méně barev - větší přehlednost -, menší do ruky a do kapsy, stabilnější a přesnější signál je taky velkou výhodou. Ovládání taky v pohodě. Člověk si zvykne. Jen škoda, že nemá WIG. To hraju na Oregonu. Nejdřív byl zakoupen Oregon a po nějaké době, hraje to doma více lidí a mašinka je občas mimo domov, byla zakoupena druhá, levnější mašinka a ta mi kupodivu více vyhovuje. Text si přečtu doma a nápovědu si napíšu do bločku. Fotku na earthku udělám mobilem, ten mám taky stále u sebe. Ono asi sejde na tom, co kdo očekává a požaduje od daného přístroje.
Já mám taky Legend HCX a chystám se na Oregon 550t. S navigací jsem spokojený, baterky žere málo, signál nemizí, čitelný je výborně. Ale vadí mi, že tam nejsou listingy a nemůžu tak lovit keše bez předchozí přípravy.