Pro velký zájem dotazovaných dovolím si zde průběžně zveřejnit co z Vámi vyplňovaných dotazníků vyšlo :). Pochopitelně, že zkoumaný vzorek neodpovídá plné šíři spektra lidí provozujících geocaching, neboť jejich zapojení do dotazníku předpokládá minimálně navštěvování stránek fóra GC.CZ, nicméně vyplnění dotazníku se zúčastnilo více lidí, než se běžně aktivně zapojuje do diskusí, což si myslím lze považovat za úspěch.
Tentokráte zde máme téma:
Jak jste se o geocachingu dozvěděli, či se ke geocachingu dostali ?
Zdánlivě jednoduchá otázka, kdy z cca 200 dotazovaných:
pouhé 1% uvedlo svůj vstup do světa geocachingu v souvislosti s GPS od Bédi Trávníčka, kdy ti ještě starší si patrně určitě pamatují tu hrůzu ze snad prvního, potenciálního, nového návalu nováčků do řad GC. Zdá se, že jich mnoho do dnešních dní nepřežilo, případně se jim toto setkání s GC nevrylo tak hluboko do paměti aby jej zde uvedli :). Zdání jednoho procenta ale může klamat, neb při posuzování významnosti tohoto faktoru by měl být brát zřetel na celkovou skladbu dotazovaných a z těchto dávných nováčků jsou již dávno staří mazáci, zastoupení v dotaznících v menšině ![]()
přes 5% nepovažovalo za nutné odpověď vyplnit, případně rovnou uvedli, že už ani neví, nebo si nedokáží vzpomenout
cca 7% dotazovaných uvedlo, že si nejprve pořídilo GPS či modul a na geocaching tak přišli vlastně náhodu, když zkoumali k čemu je jaká funkce, či jak by se dala GPS ještě využít.
takřka stejnou příčku 8% obsadila média jako TISK a TV
celých 28% dotazovaných uvedlo, že se o GC dozvěděli z internetu
a zlatý hřeb večera, 51% geocacherů uvedlo, že se o GC dozvěděli od rodiny, přátel, známých, kamarádů.
Co si vzpomínám, vždy v minulosti se tradovalo, že příchod do světa GC je právě tímto posledním způsobem nejlepší. Že tak může již zkušenější kačer zasvětit mudlu, že je to bezpečnější jak pro keše, tak pro jejich obsah. Procento takto příchozích kačerů je v podstatě stále nejvyšší, ovšem zdá se mi, při příhlédnutí ke kvalitě, obsahu a stavu dnešních keší, že by tento fakt měl ještě tak významný vliv.
Faktem ale je, že původně jsem chtěl výsledek tohoto průzkumu zkoumat v návaznosti na geocacherský věk (snad někdy v budoucnu, nebo se toho někdo jiný ujme), mohli bychom se lehce dozvědět, že na začátku převládali ti známí a kamarádi a dnes vítězí právě již jiné formy osvěty. ![]()
Ze zajímavých a úsměvných odpovědí pro mne:
- místo: odečítáním ze rtů mých přátel

- místo: četl jsem o něm na teletextu TV Prima
- místo: clanek o omylem nalezene mrtvole
A příště si povíme zase o něčem jiném ![]()