Dnes jsem navštívil prodejnu jízdních kol a prodavač mi ukázal kolo, které mělo integrované dynamo v náboji předního kola. Ihned mne napadlo napájení GPS. Už s tím někdo laboroval?
No obecne by to melo jit. V tom naboji by mel byt alternator a mel by davat tak 6V coz by po usmerneni melo stacit na napajeni GPS. Jako vyhodu bych videl, ze by mohlo byt trvale rozsvicene podsvetleni GPS, stejne jako pri napajeni z rozvodu v aute. Ale myslim, ze lepsi reseni je spis velka LION baterie, chycena nekde na ramu v blizkosti riditek. Jedinne co by mne lakalo, je prave ten rozsvicenej displej, jinak je lepsi mit nahradni baterky a ten alternator pouzit spis jako dobijecku na prave nepouzivane baterie.
Musel by jsi asi udrzovat stale stejnou rychlost (se snimacem kadence a tepove frekvence zadny poblem) ale jak v kopcich?
![]()
Novsie gpsky od garminu maju rozsah napajacieho napatie 3 - 33V (aspon mam taky dojem), cize nutnost konstantnej rychlosti odpada. Ale bude lepsie to overit pre jednotlive modely.
V každém případě budeš muset mít usměrňovač a případně i nějaký stabilizátor napětí. Ten by měl být schopný si poradit s velkým rozpětím vstupního napětí při výstupním proudu možná až 500mA (tolik si bere PDA, GPS si asi vezme méně).
Jinak za prostudování by stálo http://www.nakole.cz/diskuze/tema.php3?id=1472 nebo http://www.nakole.cz/diskuze/tema.php3?id=4569 nebo se vůbec pohrabej v diskusích na webu www.nakole.cz v sekci "kolo a bezpečnost"
Bacha na to, že dynamo na kole je zdroj proudu a tedy, na rozdíl od zdroje napětí, u něj platí, že čím menší proudový odběr, tím vyšší napětí, naprázdno klidně i přes 50 voltů (v jednom z odkazů výše je to také zdůrazněno). Určitě bych dynamo nepřipojil rovnou na GPS, je potřeba nějaký stabilizátor. Problém ovšem je, že málokterý snese na vstupu přes 30-40 voltů.
Fórum mám z části prolezlé. Co se týče parametrů toho dymana(alternátoru) v obchodě jsem se dočetl parametry 6V a 2,5-6W, záleží na druhu náboje. Bohužel se mi nedaří ty náboje vygooglit jsou to shimana. Jinak se mi také zdá lepší ta verze s nabíječkou.
Jo tohle je ončo.
nejlepší dynama na trhu (podle výkonu, životnosti a zkušeností kamarádů co jich měli víc druhů) vyrábí SON (google "SON naben dynamo") a v čechách je prodává azub.cz, mají je i na webu http://www.azub.cz/CZ/dynamo-v-naboji-son-schmidt/
schema zapojeni jednoduche pak staci pripojit gps pres auto napajec.
schema zaslu..
No tak jako vypadají nabušeně akorát ta cena je tedy obrovská.:o
No nevypadá to špatně. Ale bral bych to tak za třetinovou cenu.
Usměrňovač by byl v pohodě, ale s tím stabilizátorem to bude problém. Špičky usměrněného napětí můžou být i přes 50 V. Samotné kondenzátory i nějaký stabilizační integráč by musel být dimenzovaný na moc velké napětí. Složité to nebude, drahé asi taky ne moc, ale bude to velké jak kráva.
Ale i tak bych tomu nevěřil. Stačí nabrat pořádnou rychlost, roztočit alternátor = dosáhnout vyššího napětí = prorazit stabilizátor a odvařit GPS. Osobně bych toho asi nešel.
To už bych asi šel do realizace dobíjecího centra pana Mišuna. Pokud jsi to nečetl dej vědět, psal jsem si s ním a mám po mejlu podrobnosti.
Tak jsem to dneska konzultoval s jedním elektrikářem a když vidím tu cenu ,ale hlavně váhu a určitou neforemnost tak jdu od toho. Děkuji za názory a pomoc, diskuze samozřejmě může pokračovat. Čase se určitě zase nějaká alternativa najde.
A dát tam nějakou ochranu proti přepětí, třeba i tavnou? (Něco jako zenerku na 40 voltu, za pojistku, aby při překročení napětí vyzkratovala pojistku? Elektronice rozumím jen teoreticky…) Zrovna u kola není problém, že by se oběvila napěťová špička náhle. A zapojení na nějaké proudové a napěťové omezovače se určitě dá někde najít.
Co na tom elektricky by to nemusel byt takovy problem, Spis si myslim ze nestoji za to slapat o hodne vice jen kvuli tomu aby clovek usetlil par minut na vydrzi GPS ktera je uz tak dost velka. Neco jineho je kdyz nekam jedete na vice dni a nemate pristup k elektrice to se potom na dobiti baterek muze hodit. Nadruhou stranu kde dnes nemaji elektriku.
Tavná pojistka řeší vyšší proud. Pokud je ovšem už vyšší proud, může být pozdě. Zenerova diada se připojuje paralelně a pokud se spálí (ukončí vodivost) jde vše naplno do obvodu.
Určitě by to šlo ošetřit. Celé řešení (hlavně to mechanické) je složitější než vozit náhradní sadu el. článků.
Ahoj, sehnal jsem si nábojové dynamo Shimano DH-S501 a používám ho na nápájení světla a nabíjení androidího telefonu (na lov kešek). Prakticky to funguje dobře, jen ta elektronika chce předělat.
Teď používám jednoduchej omezovač napětí s výkonovým darlingtonem a TL494 za usměrňovačem, výstup je připojenej k 12V gelové aku. Z aku už nabíjím telefon přes CL adaptér. Funguje to dobře, ale aku se nabíjí až při vyšších rychlostech (18km/h a víc). Trochu jsem experimentoval s MPPTa na tohle léto chci postavit pořádnej regulátor, a použít spíš Li-ionky takže kdyžtak napíšu, zda jsem uspěl.
gerdik napsal/a:
… Tavná pojistka řeší vyšší proud. Pokud je ovšem už vyšší proud, může být pozdě. Zenerova diada se připojuje paralelně a pokud se spálí (ukončí vodivost) jde vše naplno do obvodu. …
No a ten vyšší proud zajistí právě při zvýšení napětí ta zenerova dioda (ZD).
Zapoj to dle přiloženého obrázku.
Pokud napětí stoupne nad zenerovo napětí, dioda začne vést. Jak tu už někdo psal, alternátor je víc zdroj proudu - tudíž ZD odvede přebytečný proud - napětí nebude dále stoupat. Pokud odváděný proud bude příliš velký, pojistka se spálí - ochrání zenerovu diodu. Zenerovu diodu je vhodné volit dostatečně výkonnou - řekněme 5W.
A? Čtyři roky uběhnou jako nic. ![]()