Chtěl jsem se zeptat na názor majitelů zeměkeší. Podmínkou zalogování nálezu je, že "nálezce" splní nějaký úkol, který zpravidla spočívá v zaslání odpovědí na otázky, které je třeba zjistit na místě. Já jako autor bych to měl hlídat a mazat logy těch, kteří mi odpovědi nepošlou. Lze to dělat buď zodpovědně a všechno kontrolovat, nebo se na to vykašlat, protože nikdo stejně nepozná, že na to peču.
Tím, jak mám těch zeměkeší víc, a k tomu ještě "opravdové" keše, dostávám těch e-mailů docela hodně. Často se stane, že někdo zaloguje třeba z mobilu a napíše, že odpovědi pošle, až se vrátí z dovolené. Nebo prostě pošle e-mail jindy, než se zaloguje, z úplně jiných důvodů. Musím se přiznat, že pak ztrácím přehled a taky důslednost při kontrole. Přece jenom nehodlám být toho otrokem a vést si nějaké přehledy o tom, kdo mi dluží odpověď, a pak ho ještě upomínat.
Napsal jsem na GS námět, že bych uvítal nějakou funkci, která by mi usnadnila sledování, zda kačeři plní podmínky pro zalogování. Třeba tak, že by existoval nějaký formulář propojený se zápisem logu a zalogovat "found it" by šlo až po vyplnění odpovědí. Mohlo by to samozřejmě fungovat i jinak.
Zajímalo by mě, jak se na to dívají ostatní a jaké mají zkušenosti se zasíláním odpovědí. Ocenili byste nějakou pomůcku pro spárování logů a odpovědí?
No já bych to asi řešil napsáním nějakého pluginu do GeoGetu … Stejně tam mám všechny logy na mých keších (kvůli hlídání přetečení logbooku apod.), takže bych si mohl odfajfknout "jo, tenhle found platí", zobrazit hříšníky s možností kliknutím se dostat na "send message to user" a podobně…
Ale nemám žádnou Earthcache tak mě nic nenutí to psát … Takže tos asi slyšet nechtěl, co?
No, to by taky bylo řešení. Ale vzhledem k tomu, že neumím programovat a psát plug-iny, tak tohle bohužel nevymyslím. A taky si říkám, že když už mají nějaká pravidla, tak by sami měli usnadnit jejich dodržování. Navíc jim mnozí platíme za prémiové členství, tak ať je na nás ten jejich server co nejvíc hodný. Nebo ne?
Taky si nekdy rikam, proc se neaplikuje pravidlo o 160m i na Earthky vznikajici hned vedle tradicek. Kdyby jsi ho aspon ve 2 pripadech dodrzel, chodilo by ti podstatne min logu… Navic ti zadny skript asi nevyresi, zda je na te fotografii to co pozadujes.
No majitel earthky nejsem. Ale denne tech mailu zprocesim hodne…
Udelej si slozku do ktere budou automaticky padat foundit logy z tvych earth kesi. Potom kdykoliv ti prijde email s odpovedmi do normalniho inboxu tak odmaz z one spesl slozky prislusny foundit log. Potom v ni budou zbyvat jen ti co email s odpovedmi neposlali… jak snimi nalozis je na tobe.
Myslim ze na to neni potreba zadny spesl skript ani nejaky upravy gc.com webu.
Pravidlo 160 metrů tohle myslím nevyřeší. Nemyslím si, že tím nějak ovlivním zásadním způsobem počet logů. A o ten mi ani nejde. Naopak, mám radost, když zaloguje co nejvíc lidí. Earthku přece nevymýšlím proto, aby tam pak nikdo nechodil.
Pokud jde o kontrolu toho, co je na fotografii, podle současných pravidel nemá autor právo požadovat, co přesně má na fotce být. Takže i když napíšu, že se mají pověsit hlavou dolů a takhle se vyfotit, je jen na každém kačerovi, jestli to splní, nebo ne. Za to mu prostě smazat log nemůžeš. Pokud vyžaduješ fotku, kontroluje se to samozřejmě mnohem líp než odpovědi. Prostě kouknu a vidím, jestli tam je. Pokud si chci zkontrolovat, jestli dotyčný poslal odpovědi, musím prolézt poštovní schránku. V mnoha případech přijdou e-maily krátce po sobě, takže to vidím. Ale není to pravidlem.
Nevidím toto jako zásadní problém. Jen tak nad tím občas přemýšlím, když se probírám poštou. A kolikrát když loguju earthku někoho jiného, si říkám, že bych uvítal, kdyby už tam byly připravené chlívky na odpovědi, protože mnozí se vyžívají v tom, že dávají spoustu otázek a já pak pořád přepínám mezi listingem a oknem pro zadání vzkazu, abych vůbec byl schopen dát to všechno dohromady.
Když už GS vymyslel systém zpětné vazby, tak jsem jim tam taky jeden námět k zamyšlení napsal. Jsem prostě od přírody línej. A pokud by nějaký stroj tuhle kontrolní činnost dělal za mě, vůbec bych se za to na něj nezlobil. Od toho stroje přece jsou.
Jedna rada zadarmiko na vyřešení tohoto konkrétního problému: Otázky z listingu zkopíruj do okna pro zadání vzkazu a pak k nim piš odpovědi ;). Ani já nechápu, proč se z cedule musí opisovat víc údajů než jeden.
Pablo: Taky jsem se o něco podobného pokoušel. Inspirován právě tímto vápencovým bradlem. Ale tohle prostě neumím a nepodařilo se mi to zprovoznit. Právě toto mě přivedlo tak trochu na myšlenku, kterou zde prezentuji.
No jenze prave tahle dodatecna podminka uplaudovani nejakych certifikatu uz byla davno zrusena a nesmis ji pozadovat.
Takze ti z toho staci pouzit jen ta cast, ktera rekne logujicimu mas to OK, a tobe nekam do databaze zapise ze to splnil…
Reaguji na zmíněný počet otázek a odpovědí: při zakládání záleží na jakého geoawara narazíte. Většinou jim stačí 2 otázky, ale jednou mu byly 4 málo a tak jsem musel přidat.
Jinak mám podmínku logování až po mém schválení odpovědí nebo jen logem Write note. Je s tím více práce hlavně teď o prázdninách, ale kontroluji to denně, třeba i z mobilu. Abych měl přehled, tak nechám mail s odpověďmi do té doby, než přijde informace o logování, pak je teprve oba vymažu. A tak mi zůstávají jen maily které něco nesplňují.
Pokud to kontroluješ denně tak snad. Ale já mám z takového požadavku vždycky nedobrý pocit, protože to znamená že nemohu zalogovat ty následující nálezy. Leda, riskovat, že v případě neschválení logu bych ty následující musel přepisovat.
Při nedávném kešování v Amsterdamu jsem narazil na earthku, ve které se ze správných odpovědí složila mailová adresa, na kterou se poslal mail, v jehož předmětu byl vyplněn nick - viz [cache]GC1WHTP[/cache]
Samozřejmě toto není nejspíš možné aplikovat u všech keší, ale aspoň něco.