Milí kačeři, mám zde jeden návrh, který vznikl možná kombinací přemíry muškátových oříšků a katastrofických zpráv o planýrování přírody drsnokačery, ale stejně ho zveřejním.
(Ti, kteří ze slov ekologie a regulace dostáváte kopřivku, raději celé toto téma ignorujte ;))
První impuls k této ideji mi dala plánovaná drsnomultikeš, jejíž finálovku jsem chtěl dát na jedno krásné, divoké a nepřístupné místo. To místo není v národním parku ani rezervaci a možná ušlo pozornosti ochranářů jen proto, že o něm skoro nikdo neví (Někteří Jizerkáři už možná tuší, které místo mám na müsli). Problém je v tom, že to místo je také velmi ekologicky citlivé. Nejde jen o to, že by sem prasokačeři jezdili autem, odhazovali odpadky nebo trhali vzácné kytky. Ono stačí, že se projdou po balvanu porostlém mechem a vřesem. Jeden kačer zde mnoho škody nenadělá. Pusťte sem pár desítek kačerů za sezónu a i kdyby se chovali sebeopatrněji, zakrátko zde budete mít holé šutry.
Když vyšel v Südkurieru článek, jak kešky v jeskyních ohrožují netopýry (viz debata před pár dny), tak reakce švábských (drsno)kačerů byly zhruba takovéto: Ten novinář neví o čem píše. Já nejsem žádný nepřítel přírody. Naopak jí na CITech ještě pomáhám. Když hledám kešku v jeskyni, počínám si velmi opatrně. A v zimním období vůbec do netopýřích zimovišť nechodím.
Mají pravdu. Bohužel:
- nejsou reprezentativním vzorkem. Zkušených a odpovědných kačerů je menšina.
- podobně jako v předchozím odstavci, netopýry ruší už samotná častá přítomnost člověka.
Takže jediným řešením je nějakým způsobem regulovat počet návštěv na keši. Jak?
- PMO. Dříve účinné, dnes již moc ne. Jak roste počet kačerů (a klesá kurs dolaru ;)), má PM už každý jouda.
- Dlouhá multikeš či těžká mysterka. To už je lepší. Ale ruku na srdce, kdo dokáže tak dobře nastavit obtížnost, aby ji prošlo dejme tomu 10 lidí za sezónu?
Navíc by to chtělo nějakým způsobem odfiltrovat nezodpovědné lovce, kterým je jedno, co po nich zůstane. A také kačery, co neudrží jazyk za zuby a o tajném zapomenutém místě budou roztrubovat všem okolo. Babo raď.
Eco-Member-Only keš aka EMO je oficiálně mysterka. K získání úvodních souřadnic musí kačer dokázat své ekologické smýšlení. A to tak, že se zúčastní CITA. Jednoduché a prosté. Neříkám že je to ideální, ale člověk, který je ochoten pro přírodu zapracovat vlastním rukama, je už pro mne ekologicky důvěryhodný. Při současné frekvenci a návštěvnosti CITO v Česku bude návštěvnost takové keše nanejvýš 10-20 za rok.
Já pro to mohu udělat to, že budu udržovat (neveřejný) seznam adres EMO keší, který budu předávat organizátorům CITO.
A teď mně přirozeně zajímá váš názor na věc.
- Autoři keší, budete ochotni prohlásit vybrané keše za EMO?
- Organizátoři CITO, budete ochotni rozdávat souřadnice účastníkům?
- Možné kolize s pravidly?
- Jakýkoliv další názor, návrh?
Přijmu i názor, že to je celé blbost, bude-li rozumně zdůvodněný
Bude to škoda, ale pak na citlivých místech keše zakládat nebudu a ponechám je raději v tajnosti.
Q: Proč to řešíš tady, takové věci stejně musí schválit Groundspeak.
A: Nemusí. Je osobním rozhodnutím autora, že jeho keš bude EMO. Autor se stará o to, jakým způsobem kačeři získají polohu jeho keše. EMO je jen obecný rámec, který autorovi nabízím.
Q: Vázat odlov na účast na CITU je proti pravidlům.
A: Řídím tezí co není zakázáno, to je dovoleno. Účast na CITU není zakázanou "dodatečnou podmínkou logování", ale je nutná pro získání souřadnic. Pravidla nezakazují udělat keš, k jejímuž odlovu je nutné ulovit jinou keš. Máme tu spoustu bonusovek. Proč by tedy mělo být proti pravidlům udělat keš, pro jejíž odlov je nutné se zúčastnit CITA?
Q: Ale pravidla zakazují dělat keše komerční, propagační…
A: EMO keše nejsou ani jedno z toho. CITO není komerční aktivita, neslouží k žádné propagaci a nespravuje ji žádná cizí organizace. CITO je přirozenou součástí geocachingu.
Q: Geocaching je SVOBODNÁ hra! Zas nějaký ekoaktivista nám ho chce regulovat!
A: Chyba. Alternativou k EMO keši není normální keš, ale žádná keš. Nenajdu-li způsob, jak účinně regulovat návštěvy na keši v citlivé lokalitě, tak raději zde nic nezaložím. Můžete také počítat s tím, že ochranáři budou kešky v citlivých oblastech likvidovat (což němečtí ochranáři už párkrát udělali). EMO je návrh, jak zpřístupnit tyto lokality aspoň někomu.