Eco-Member-Only keše

Milí kačeři, mám zde jeden návrh, který vznikl možná kombinací přemíry muškátových oříšků a katastrofických zpráv o planýrování přírody drsnokačery, ale stejně ho zveřejním.

(Ti, kteří ze slov ekologie a regulace dostáváte kopřivku, raději celé toto téma ignorujte ;))

První impuls k této ideji mi dala plánovaná drsnomultikeš, jejíž finálovku jsem chtěl dát na jedno krásné, divoké a nepřístupné místo. To místo není v národním parku ani rezervaci a možná ušlo pozornosti ochranářů jen proto, že o něm skoro nikdo neví (Někteří Jizerkáři už možná tuší, které místo mám na müsli). Problém je v tom, že to místo je také velmi ekologicky citlivé. Nejde jen o to, že by sem prasokačeři jezdili autem, odhazovali odpadky nebo trhali vzácné kytky. Ono stačí, že se projdou po balvanu porostlém mechem a vřesem. Jeden kačer zde mnoho škody nenadělá. Pusťte sem pár desítek kačerů za sezónu a i kdyby se chovali sebeopatrněji, zakrátko zde budete mít holé šutry.

Když vyšel v Südkurieru článek, jak kešky v jeskyních ohrožují netopýry (viz debata před pár dny), tak reakce švábských (drsno)kačerů byly zhruba takovéto: Ten novinář neví o čem píše. Já nejsem žádný nepřítel přírody. Naopak jí na CITech ještě pomáhám. Když hledám kešku v jeskyni, počínám si velmi opatrně. A v zimním období vůbec do netopýřích zimovišť nechodím.
Mají pravdu. Bohužel:

1. nejsou reprezentativním vzorkem. Zkušených a odpovědných kačerů je menšina.
  2. podobně jako v předchozím odstavci, netopýry ruší už samotná častá přítomnost člověka.

Takže jediným řešením je nějakým způsobem regulovat počet návštěv na keši. Jak?

• PMO. Dříve účinné, dnes již moc ne. Jak roste počet kačerů (a klesá kurs dolaru ;)), má PM už každý jouda.
  • Dlouhá multikeš či těžká mysterka. To už je lepší. Ale ruku na srdce, kdo dokáže tak dobře nastavit obtížnost, aby ji prošlo dejme tomu 10 lidí za sezónu?
    Navíc by to chtělo nějakým způsobem odfiltrovat nezodpovědné lovce, kterým je jedno, co po nich zůstane. A také kačery, co neudrží jazyk za zuby a o tajném zapomenutém místě budou roztrubovat všem okolo. Babo raď.

Eco-Member-Only keš aka EMO je oficiálně mysterka. K získání úvodních souřadnic musí kačer dokázat své ekologické smýšlení. A to tak, že se zúčastní CITA. Jednoduché a prosté. Neříkám že je to ideální, ale člověk, který je ochoten pro přírodu zapracovat vlastním rukama, je už pro mne ekologicky důvěryhodný. Při současné frekvenci a návštěvnosti CITO v Česku bude návštěvnost takové keše nanejvýš 10-20 za rok.
Já pro to mohu udělat to, že budu udržovat (neveřejný) seznam adres EMO keší, který budu předávat organizátorům CITO.

A teď mně přirozeně zajímá váš názor na věc.

• Autoři keší, budete ochotni prohlásit vybrané keše za EMO?
  • Organizátoři CITO, budete ochotni rozdávat souřadnice účastníkům?
  • Možné kolize s pravidly?
  • Jakýkoliv další názor, návrh?
    Přijmu i názor, že to je celé blbost, bude-li rozumně zdůvodněný :wink: Bude to škoda, ale pak na citlivých místech keše zakládat nebudu a ponechám je raději v tajnosti.

Q: Proč to řešíš tady, takové věci stejně musí schválit Groundspeak.
A: Nemusí. Je osobním rozhodnutím autora, že jeho keš bude EMO. Autor se stará o to, jakým způsobem kačeři získají polohu jeho keše. EMO je jen obecný rámec, který autorovi nabízím.

Q: Vázat odlov na účast na CITU je proti pravidlům.
A: Řídím tezí co není zakázáno, to je dovoleno. Účast na CITU není zakázanou "dodatečnou podmínkou logování", ale je nutná pro získání souřadnic. Pravidla nezakazují udělat keš, k jejímuž odlovu je nutné ulovit jinou keš. Máme tu spoustu bonusovek. Proč by tedy mělo být proti pravidlům udělat keš, pro jejíž odlov je nutné se zúčastnit CITA?

Q: Ale pravidla zakazují dělat keše komerční, propagační…
A: EMO keše nejsou ani jedno z toho. CITO není komerční aktivita, neslouží k žádné propagaci a nespravuje ji žádná cizí organizace. CITO je přirozenou součástí geocachingu.

Q: Geocaching je SVOBODNÁ hra! Zas nějaký ekoaktivista nám ho chce regulovat!
A: Chyba. Alternativou k EMO keši není normální keš, ale žádná keš. Nenajdu-li způsob, jak účinně regulovat návštěvy na keši v citlivé lokalitě, tak raději zde nic nezaložím. Můžete také počítat s tím, že ochranáři budou kešky v citlivých oblastech likvidovat (což němečtí ochranáři už párkrát udělali). EMO je návrh, jak zpřístupnit tyto lokality aspoň někomu.

Hmm, zajimavy.

A proc si rovnou nenechas souradnice pro sebe a nedas je jen na "osobni zadost", kterou Ti posle kacer pres profil a ve ktere se Ti vyzna k lasce k prirode? (Podminku, ze se zucastnil v minulosti CITO eventu si muzes nechat pro vlastni rozhodovani.)

Neber to spatne, ale nejaka "EMO" nadstavba se mi opravdu zda jako "dalsi zbytecna regulace" - i kdyz Tvym duvodum vicemene rozumim (nerikam, ze je chapu). Jo a tu zkratku sis nevybral moc dobre. B)

A co se tyce obecneho pohledu na vec - jestli chces nejaky misto uchranit pred najezdy parezohloubicu a sutrotridilu, tak tam cache NEDAVEJ. Mozna tak pruchozi stage multiny - hlavne ne stage s filmovkou. :wink:

Klidne to udelej jako mysterku, k jejimuz odlovu bude potreba ucast treba na 5 CITO eventech. Tim vyfiltrujes lidi, kteri se z donuceni prihlasi aspon na ten jeden potrebny. Challenge mystery kese, kde se souradnice nemusi pocitat, se zakladat muzou. Proste, kdo nebude mit x CITO absolvovanych, tak nema co logovat. Dal bych to tucne do listingu, aby se s tebou nejaky blbec pak nehadal, ze mel pravo logovat, protoze dodatecne podminky prece uz neplati. ;):wink:

Tohleto by ti ale nic neregulovalo. Sice by tam nikdo nic neprohledaval, ale davum bys nezabranil.

A nebude lepší aby to místo zůstalo nadále v utajení. Ponechej mu výhodu, že se o něm méně ví.

Chápu že chceš ukázat lidem pěkné opuštěné místo ale opravdu by otázka měla být spíše jestli tam vůbec tu cache zakládat. Nápad udělat cache jako bonus na sérii CITO vypadá slibně (vyžaduje to přece jenom pro hledače jistou oběť a cílevědomost) ale zase to nezaručuje ohleduplnost, už jsem potkal lidi kteří se v lese chovali ve stylu "my můžeme, my jsme ochranáři". Pořád zkrátka na cache zveš lidi o kterých prakticky nic nevíš.
Kdysi jsem založil cache na jednom pěkném místě a byl jsem rozhodnutý ji pravidelně kontrolovat a při prvních náznacích poškození okolí ji zase archivovat ale Haggaeus mi ji s poukazem na přírodní rezervaci neschválil a myslím že dobře udělal.

Nezlob se, je to hloupost… Souhlasím zcela s prvním odstavcem, "dobří" kačeři jsou menšina a ne repre vzorek, jistě víc je těch "divočáků" co pro bod udělají cokoliv a po mne potopa. A je jedno, jestli je to kačer v Německu, Anglii či u nás. Prostě to tak je. Ale vymýšlet další omezení nemá smysl…

O co ti jde? Ukázat kačerům nějaké best of místo pro vítání slunce a studánkou s křišťálovou vodou… nebo udělat best of keš? Prostě tu keš nedělej a udělej jinou a jinde. A jestli chceš kačery organizovaně přivést na takové místo, tak pro ně udělej nějaký nápaditý eventík s omezeným počtem účastníků a máš to.

ani x+y absolvovanych cito ti neukaze na lidi setrne k prirode. krome toho i ten nejekologictejsi clovek nejak prijit musi, nezhmotni se u kese. i jeden pruchod je znat. takze RAB, ja bych to videl stejne s H+ , bud to neres (coz samozrejme neudelas, protoze ti to neni volny), nebo to tam nedelej.

Hmm, možná blbá poznámka, ale možná by stálo za to, říci co je CITO :wink: - až teď jsem se dozvěděl, že něco takového existuje a musel jsem si dohledat, co to vůbec je. Tak možná, že by stálo za to, to trošku zde přiblížit…

btw když chci jíti na stránky http://www.cacheintrashout.org tak je tam chyba:

Your request has resulted in an error. You may choose to retry your previous request. Or you may tell us what you were doing when this error occurred:

Já nevím - myslím, že keše, které jsou určeny pro velmi úzkou skupinu lidí, např. IT mysterky vyžadující hluboké znalosti, mysterky typu Turecká národní fotbalová liga, nebo i tebou navrhované keše pro opravdu ekologické nadšence, nemají u široké základny hráčů moc pochopení.
Rozumím tvým důvodům, ale nechápu, proč ji vlastně chceš dělat. Není rozumnější těm několika lidem, kteří by ji odlovili, jen říct o tomto místě, aby se tam zašli podívat ?
Nakonec to dopadne tak, že tam buď bude zalogováno 10 lidí, a nebo se z toho stane tichá pošta, jak je u nedostupných mysterek zvykem, a proflákne se to. BTW tvoje chápání chalenge keší není úplně správné - pokud se do ní někd zaloguje, jeho log je platný i bez předchozích podmínek. Takže kdo bude opravdu chtít, cestu k ní si asi najde …

Jestli chceš ochránit biologicky cené místa, tak udělej na nich dlouhou mystero-multi kešku. Na fóru si najdi co všechno se kačerům nelíbí a to zahrň do jednotlivých stage. Např. 1.stage poch..né mikro u školy, 2.stage na smetišti, atd.. :@ 10.-15., stage na těch pěkných místech a finál zas někde ve škarpě. Tím docílíš toho, že tam kačeři nebudou chodit a nikdo tam nedá lákavou tradičku (místo obsazeno stage). :o
A raději rychle, protože: "Někteří Jizerkáři už možná tuší, které místo mám na müsli.":wink:

Rozumím Ti. Letos jsme tohle téma doma taky řešili, synek nakonec posadil keš na jedno "tajné" místo na Brdech, ale již jsme zaznamenali ohlasy, že to zveřejnit neměl. Naštěstí je přístup těžší a návštěv jen pár. Sám mám "srdeční záležitost" na Křivoklátsku a po delším váhání jsem tam krabičku ukryl taky, ohlasy jsou dobré a návštěv naštěstí docela poskrovnu. V létě jsem stavěl rybníkářskou multinu a místům, jež by mohla vyšlapáváním geocestiček a přílišnou publicitou obecně utrpět, jsem se nakonec vyhnul. Moje rady Tě nemusí zajímat, ale já bych "Tvůj" flek tajil dál… B)

Není to špatná myšlenka, ale nedovedu si to moc představit v praxi. Chápu popud přivézt cachery na pěkné místo nějak regulovaně, třeba u nás by si to některá místa, určitě zasloužila. Argument "keš tam nezakládej" není na místě, protože pokud do místo nemá restrikci na založení (PR atd.) - což jak píšeš tak nemá, tak dříve nebo později tam keš někdo založí a tvé rozpaky určitě mít nebude, takže to bude třeba tradicionálka s návštěvností nad 100/rok (to je holt daň za celý systém gc, ale to je dlouhá debata silně mimo tuto mísu).
Jenže nezabráníš hledání keše BF (platí-li dogma zápis v logbooku=bod, pak ani nemůžeš), může to pro někoho nakonec větší challenge, než jít na CITO (třeba mě BF občas docela baví :wink: )
A co když založím CITO event "Na Rafona!" s listingem typu "sejdeme se v hospodě, pak před ní zametem a počkáme si na ty X-files od Rafona, ať můžeme vykombajnovat ty EMO keše!" - pošleš mi souřadnice nebo ne ?
Zkrátka, jak píšu úvodem, prakticky si to moc představit neumím. Tvůj konkrétní případ bych řešil nepovinnou fyzickou stagí (třeba s doplňující nápovědou nebo něco podobného - máme tady třeba jednu moc pěknou multinu podobně řešenou), která není k odlovu (rozuměj k dalšímu bodu) nutná. To vyřeší vše - jak návštěvnost (bude minimální), tak rezervaci (a ochranu) místa.

PS: V každým případě ta zkratka je fakt děsivá, co takhle jednoduše rekurzivní (GNU like) zkratku: ECO-cache (ECOlogy competent only;) )

Připadá mi, že tak jak to chceš řešit je to dost kravina :frowning:

Těžko nastavit keš tak, aby Ti na ní přišlo jen 10 lidí ročně, to funguje jen ze začátku a jen u velmi těžkých multi a mysterek.

To tu keš snad raději nedělej.

Ale dobrá cesta je bonusovka k sérii opravdu těžkých keší, ale i tam se s lidmi časem roztrhne pytel …

asi tak, s lidskou hloupostí, netolerantností a nabubřelostí je věčný boj…
ale i s nechtěnou nevzdělaností, příklad ty netopýři - i ohleduplní lidé, co mají rádi přírodu a chovají se k ní slušně, nevědí, že jen svojí přítomností v zimovišti netopýrů můžou způsobit škodu - i když si myslí, že jsou tišší a nenápadní…

ale pokud jí tedy založíš, určitě:

1. popiš možná ekologická rizika, jak se chovat, kam nechodit, kudy jít apod.

2. jasně popiš místo uložení - nejasnost občas vede ke změně prostředí v oraniště, tak jak kačeři všude hrabou a převracejí a vyvracejí a lezou po kamenech apod. - ono to není jejich vinna, když je na kameném poli v v 1. zoně NP uveden hint: "pod kamenem", tak je jasné, že mech na kamenech nemá moc šanci… (naštěstí konkrétně autora jsem poprosil o změnu hintu a trochu to pozměnil, což mě potěšilo :slight_smile: )

hele jako nesouhlasit s H+ klidne muzes, ale zaroven se mnou, to uz jsi prehnal :smiley:

a nestaci, ze jsou Jizerky CHKO ? prvne by bylo urcite dobre kontaktovat jejiho spravce a zjistit, co on na to :wink:

druhak co se tyce provedeni, tak kdyz uz, pak jsem jednoznacne zastancem dlouhych ryzich multinB)
tezka mystery je blbost, pac , chte nechte, po roce bude reseni stejne kolovat v kuloarech.
a kombinovat prirodni multinu s lustenim "hadanek" na jednotlivych stages je hodne diskutabilni, resp. je to hodne o citu. asi neni zrovna vhodne vylezt na krasny kopec, najit stage a v ni najit kubickou rovnici, jejiz koreny je treba nalezt, abych mohl pokracovat dal… to k te prirode a k tomu vyletu proste nepasuje, mne teda urcite ne;)

Mám obavu, že tohle EMO opatření by velice rychle bylo tam co PMO opatření. Na CITA už taky chodí spousta lidí… a navíc i CITO je za bod a většinou i pivní odměnu… a teď ještě za souřadnice ke keším. Jako fakt bych si iluze nedělal. :smiley:
Jediné řešení je podle mě těžká mysterka… a nebo ještě lépe vůbec tam cache necpat. Akorát ji tam časem stejně plácne někdo jiný, méně zodpovědný.:frowning:

edit: Jo vlastně lepší než mysterka je určitě dlouhá multina… něco jako Otylka (33 nálezů za 3 roky) nebo Husí cesta (166 nálezů za pět let).

Asi nejrozumnější řešení mi přijde - udělej delší multinu (už tím okruh lovců velmi zřídne), a svoje "tajné" místo dej jako jeden z bodů této multiny, na který se dostaneš půlkilometrovou odbočkou z trasy a pro řešení multiny nebude potřeba. Pak se na toto místo podívá jen minimum nadšenců.

no, to sice může…ale pak by neměl chodit na eventy, kde bude H+ :D:D