Ahoj,chtěl jsem se zeptat,jestli někdo nebudete vědět takovou zvláštní věc.
Stalo se mi už dříve u jedné kešky,že parametr elevation je jiný než ve skutečnosti.
Jde konkrétně o kešku :
GCWM3C Belohnung - Rot Flüh by Mungo Park & Freyherr
Když se podíváte na terénní mapu zde : http://www.geocaching.com/map/default.aspx?lat=47.49963&lng=10.60898&zm=15&mt=p
Zjistíte,že poslední vrstevnice je 2000 mnm a samotná keš je ještě výše.
Když jsem u keše byl osobně,ukazoval mi Oregonek nějakých 2100m.
Hora samotná má i oficiálně nějakých 2080m a keš je asi dva metry pod vrcholem.
Ale když stáhnu keš do geogetu je tam výška 1758mnm (viz i můj profil na gc.com).
Je to velmi nelogické.Asi bych si toho nikdy ani nevšiml,ale tím,že je to moje nejvyšší keška,tak mě to štve … Kdyby šlo o pár metrů,tak se na to taky vykašlu,ale tam jde o skoro 400 výškových metrů a to je dost …
Vím,že se dá parametr elevation v geogetu upravit,ale jednak si stahuju PQ nálezy a tak bych to musel opravovat pokaždé a jednak mě zajímá proč se to stalo,proč je u keše špatná výška,když evidentně je keš ve výšce větší a kdo za to může?Kdo zadává parametr elevation,kdo to může opravit,nebo něco …
Prostě to nechápu,jak může dojít k takové chybě …
Musis si uvedomit, ze pouzivana SRTM data pro urcovni vysky maji par nevyhod:
nemaji velke plosne rozliseni. tedy udavana vyska je vzdy nejaky prumer na nejakem plosnem obdelniku.
data byla merena z obezne drahy radarem, takze to je zatizeno nejakou chybou mereni. Navic radar se z vesmiru ne vzdy koukal na povrch presne z nadhlavniku, tak urcite casti povrchu mohly byt zastineny treba strmymi vrcholy.
Takze to nikdy nemuzes brat jako presnou vysku, ale jako orientacni vysku.
Aha … díky za vysvětlení … Takže jestli tomu rozumím,nic s tím udělat nejde … Nevadí,vylezeme na jaře na vyšší horu s keškou a tahle se ztratí v davu.Jen mi to prostě zatím bije do očí a nevěděl jsem,jestli se s tím dá něco dělat,nebo ne
Tady je uzamykání keší k ničemu protože funkce elevation Ti vyplněnou hodnotu nepřepisuje, takže když si ručně opraviš hodnotu na tu skutečnou, tak Ti další upgrage nepřemaže zpátky.
Mě se to přepíše pokaždé,když vložím nové nálezy - tedy ofiko PQ seznam nálezů …
Samozřejmě pokud použiju autostat,tak to tam zůstane,ale ten používám jen zřídka … třeba po nějakém větším lovu,když se chci hned pokochat statistikou a ještě si nemůžu stáhnout nové PQ …
Leda,že bych tu elevation měnil na blbém místě … Kliknu pravým na keš a dám "změnit tagy" ,najedu na řádek elevation a dám změnit .. pak potvrdím OK a OK … Jinak to neumím … A když to dělám takhle ,tak při importu nového seznamu se mi to fakt všechno vrátí zpátky … Ikdyž moment … Možná to fakt zůstane,ale nesměl bych aktualizovat GASP … Pak dám do prázdného GASPu nový seznam a tam to není,že .. ha .. to bude asi ten problém … Jinak se to teda asi nepřepíše … aha … Dík … Nicméně stejně na to kašlu abych na to furt myslel … různých chyb mám u více keší,které mě netrápí … musel bych to dělat u všech těchto a i kdyby ne,tak kvůli jedné už vůbec ne
Já navíc pořád pevně věřím,že mi gegoget co nejdříve zbyde pouze jako organizátor a plánovač geovýletů a GC.com se konečně zmátoří k pořádným ofiko statistikám … Teda doufám,že to co tam dali teď není konečná … Jakmile by byly oficiální statistiky srovnatelné s těmi z geogetu,tak na to kašlu … A myslím,že i většina ostatních kocháčů …
Hlavně bychom měli zatlačit na GS, protože na to by měla být volitelná rubrika přímo v listingu keše. U stromových, věžových či skalních kousků takový parametr může být vitální součástí zadání, nejen hříčkou do statistiky.
U těch svých keší, kde jsem listing už doplnil i o nějaké ty územnětechnické bláboly, udávám krom jiného nadmořskou výšku, zpravidla dle mapy 1:10000, tam, kde jsem s to odhadnou ji ± jeden dva metry. U kousků vyloženě horských (Lovoš, Milešovka), kde jsou vrstevnice mnohem hrubší a odhad bych stejně lepší jak patnáct dvacet metrů nedal, ale ještě tenhle údaj nenajdete. Teprve při nejbližší kontrole budu měřit přímo přístrojem v terénu.
SRTM data se pocitaj ze ctvercu o hrane 90m, coz muze na horach delat docela rozdil, ale musime se s tim naucit zit navic vertikalni presnost gsek taky asi nebude nic extra, takze na to bych taky moc nespolihal
myslel jsem to tak, ze oni berou "prumernou" vysku v danym ctverci, kde tech 90x90m muze generovat taky slusnej rozdil.. ale vim o tom prd, takze bych na tohle tema moc nemel diskutovat
Pre zaujimavost, google apis vrati takuto vysku
{
"status": "OK",
"results": [ {
"location": {
"lat": 47.4996333,
"lng": 10.6089833
},
"elevation": 2028.1558838
} ]
}
Moja skusenost s nadmorskymi vyskami jednoznacne hovori za google - srtm casto ukazuje na 32768 ale google ukaze spravne -najma na ostrovoch .
Aj preto som vo svojich sw presiel na tento zdroj dat. Nevyhodou je limitovane mnozstvo stiahnutych dat za urcity cas…
Google ma limit 2500 dotazu za den. Takze nez bys nakrmil cerstvou databazi nasich kesek, tak by ti to trvalo deset dnu. Nedej boze, aby sis chtel pridelovat vysku k necemu jinemu, treba k trigonometrickym bodum, nebo treba k ŘOPikum. Takze pro Geoget se to fakt nehodi.
Na druhou stranu, elevation skript v Geogetu se nespoleha jen na SRTM3, ale pouziva i ten gtopo30 (a neni problem tam prihodit i ten aster), takze jak je videt na predchozim priklade, vysku to ziska a zase tak mimo nebude.
A ruku na srdce, copak tak desne zalezi na te presnosti vyskovych dat?