ELEVATION

Ahoj,chtěl jsem se zeptat,jestli někdo nebudete vědět takovou zvláštní věc.

Stalo se mi už dříve u jedné kešky,že parametr elevation je jiný než ve skutečnosti.
Jde konkrétně o kešku :
GCWM3C Belohnung - Rot Flüh by Mungo Park & Freyherr

Když se podíváte na terénní mapu zde :
http://www.geocaching.com/map/default.aspx?lat=47.49963&lng=10.60898&zm=15&mt=p
Zjistíte,že poslední vrstevnice je 2000 mnm a samotná keš je ještě výše.
Když jsem u keše byl osobně,ukazoval mi Oregonek nějakých 2100m.
Hora samotná má i oficiálně nějakých 2080m a keš je asi dva metry pod vrcholem.
Ale když stáhnu keš do geogetu je tam výška 1758mnm (viz i můj profil na gc.com).
Je to velmi nelogické.Asi bych si toho nikdy ani nevšiml,ale tím,že je to moje nejvyšší keška,tak mě to štve :slight_smile: … Kdyby šlo o pár metrů,tak se na to taky vykašlu,ale tam jde o skoro 400 výškových metrů a to je dost …
Vím,že se dá parametr elevation v geogetu upravit,ale jednak si stahuju PQ nálezy a tak bych to musel opravovat pokaždé a jednak mě zajímá proč se to stalo,proč je u keše špatná výška,když evidentně je keš ve výšce větší a kdo za to může?Kdo zadává parametr elevation,kdo to může opravit,nebo něco …
Prostě to nechápu,jak může dojít k takové chybě …

Budu se "dohadovat", ale chyba muze byt v SRTM datech, ovsem ne "schvalne".

Musis si uvedomit, ze pouzivana SRTM data pro urcovni vysky maji par nevyhod:

• nemaji velke plosne rozliseni. tedy udavana vyska je vzdy nejaky prumer na nejakem plosnem obdelniku.

• data byla merena z obezne drahy radarem, takze to je zatizeno nejakou chybou mereni. Navic radar se z vesmiru ne vzdy koukal na povrch presne z nadhlavniku, tak urcite casti povrchu mohly byt zastineny treba strmymi vrcholy.

Takze to nikdy nemuzes brat jako presnou vysku, ale jako orientacni vysku.

Aha … díky za vysvětlení … Takže jestli tomu rozumím,nic s tím udělat nejde … Nevadí,vylezeme na jaře na vyšší horu s keškou :smiley: a tahle se ztratí v davu.Jen mi to prostě zatím bije do očí a nevěděl jsem,jestli se s tím dá něco dělat,nebo ne :slight_smile:

Až bude GG umět zamknout kešku, pak si to ručně opravíš a už se nemusíš bát update keší… B)

Jn to bude super :slight_smile:

Tady je uzamykání keší k ničemu protože funkce elevation Ti vyplněnou hodnotu nepřepisuje, takže když si ručně opraviš hodnotu na tu skutečnou, tak Ti další upgrage nepřemaže zpátky.

To je zvláštní,protože mi teda vždycky přepíše …

Prepisuje se to jen kdyz se zmenily souradnice kese, nebo finalky.

Mě se to přepíše pokaždé,když vložím nové nálezy - tedy ofiko PQ seznam nálezů …
Samozřejmě pokud použiju autostat,tak to tam zůstane,ale ten používám jen zřídka … třeba po nějakém větším lovu,když se chci hned pokochat statistikou a ještě si nemůžu stáhnout nové PQ …

Leda,že bych tu elevation měnil na blbém místě :open_mouth: … Kliknu pravým na keš a dám "změnit tagy" ,najedu na řádek elevation a dám změnit .. pak potvrdím OK a OK :slight_smile: … Jinak to neumím … A když to dělám takhle ,tak při importu nového seznamu se mi to fakt všechno vrátí zpátky … Ikdyž moment … Možná to fakt zůstane,ale nesměl bych aktualizovat GASP … Pak dám do prázdného GASPu nový seznam a tam to není,že .. ha .. to bude asi ten problém … Jinak se to teda asi nepřepíše … aha … :slight_smile: Dík … Nicméně stejně na to kašlu abych na to furt myslel … různých chyb mám u více keší,které mě netrápí … musel bych to dělat u všech těchto a i kdyby ne,tak kvůli jedné už vůbec ne :slight_smile:

Já navíc pořád pevně věřím,že mi gegoget co nejdříve zbyde pouze jako organizátor a plánovač geovýletů a GC.com se konečně zmátoří k pořádným ofiko statistikám … Teda doufám,že to co tam dali teď není konečná :slight_smile: … Jakmile by byly oficiální statistiky srovnatelné s těmi z geogetu,tak na to kašlu … A myslím,že i většina ostatních kocháčů :slight_smile:

Hlavně bychom měli zatlačit na GS, protože na to by měla být volitelná rubrika přímo v listingu keše. U stromových, věžových či skalních kousků takový parametr může být vitální součástí zadání, nejen hříčkou do statistiky.

U těch svých keší, kde jsem listing už doplnil i o nějaké ty územnětechnické bláboly, udávám krom jiného nadmořskou výšku, zpravidla dle mapy 1:10000, tam, kde jsem s to odhadnou ji ± jeden dva metry. U kousků vyloženě horských (Lovoš, Milešovka), kde jsou vrstevnice mnohem hrubší a odhad bych stejně lepší jak patnáct dvacet metrů nedal, ale ještě tenhle údaj nenajdete. Teprve při nejbližší kontrole budu měřit přímo přístrojem v terénu.

http://www.geonames.org/export/web-services.html

SRTM data se pocitaj ze ctvercu o hrane 90m, coz muze na horach delat docela rozdil, ale musime se s tim naucit zit :slight_smile: navic vertikalni presnost gsek taky asi nebude nic extra, takze na to bych taky moc nespolihal

Nemyslim si, ze v tomto pripade, i kdyby se jednalo o jednotlive hrany ctverce, ze je rozdil prave 90 metru. Zde je rozdil nasobne vic.

myslel jsem to tak, ze oni berou "prumernou" vysku v danym ctverci, kde tech 90x90m muze generovat taky slusnej rozdil.. ale vim o tom prd, takze bych na tohle tema moc nemel diskutovat :slight_smile:

Pre zaujimavost, google apis vrati takuto vysku
{
"status": "OK",
"results": [ {
"location": {
"lat": 47.4996333,
"lng": 10.6089833
},
"elevation": 2028.1558838
} ]
}
Moja skusenost s nadmorskymi vyskami jednoznacne hovori za google - srtm casto ukazuje na 32768 ale google ukaze spravne -najma na ostrovoch .
Aj preto som vo svojich sw presiel na tento zdroj dat. Nevyhodou je limitovane mnozstvo stiahnutych dat za urcity cas…

geonames davaj todle:
srtm3: -32768
astergdem: 1932
gtopo30: 1758

tak si vyber :slight_smile:

Google ma limit 2500 dotazu za den. Takze nez bys nakrmil cerstvou databazi nasich kesek, tak by ti to trvalo deset dnu. Nedej boze, aby sis chtel pridelovat vysku k necemu jinemu, treba k trigonometrickym bodum, nebo treba k ŘOPikum. Takze pro Geoget se to fakt nehodi.

Na druhou stranu, elevation skript v Geogetu se nespoleha jen na SRTM3, ale pouziva i ten gtopo30 (a neni problem tam prihodit i ten aster), takze jak je videt na predchozim priklade, vysku to ziska a zase tak mimo nebude.

A ruku na srdce, copak tak desne zalezi na te presnosti vyskovych dat?

Tu nejde ani tak o presnost ako o to, ze casto je odpoved zo srtm -
neexistujuce udaje~neplatne udaje - najma v horach alebo na ostrovoch…

MoZiGo samozrejme aj nadalej pozna srtm data a vie s nimi pracovat, google je "bonus".