V breznovem cisle Noveho Kuryra (Jesenickeho) se objevil clanek o Geocachingu. V zaveru clanku je vsak vyhlasena soutez o hledani GC kesi a postupne zverejnovany jejich souradnice. Chudak Mandava to odnesla jako prvni. Zda se vam neco takoveho v poradku nebo to prijde divne jenom mne, ze by se takova vec nemela delat? H.
[quote] gepees: V breznovem cisle Noveho Kuryra (Jesenickeho) se objevil clanek o Geocachingu. V zaveru clanku je vsak vyhlasena soutez o hledani GC kesi a postupne zverejnovany jejich souradnice. Chudak Mandava to odnesla jako prvni. Zda se vam neco takoveho v poradku nebo to prijde divne jenom mne, ze by se takova vec nemela delat? H. [/quote]
Uf, no clanek jsem si precetl a mam rozporuplne pocity. Sice je asi nevkusne formou souteze podnecovat zajem o hledani cachi a GC vubec, na druhou stranu ale dle meho nazoru clanek docela slusne vysvetluje, o co pri tom GC vlastne jde, takze zas tak 100% hrozne to snad nebude a mozna pribude par novych cacheru, kteri se o GC dozvedeli z dalsiho z moznych zdroju [:)]
Ne, tak tohle není dobré... Nelíbí se mi na tom, že úplně každý vidí souřadnice a může k nim jít vrtat do okolí. Ono to má nějaký důvod, proč lidi vidí na gc.com souřadnice až po registraci a podle mě registrací získají aspoň minimální pocit zodpovědnosti za své činy.
U tu na fóru bylo probírána popularizace geocachingu v médiích a nějak si neuvědomuju, že by se někdo vyjádřil vyloženě kladně.
"Nábor"nových geocacherů by měl podle mého názoru probíhat způsobem od kamaráda ke kamarádovi z jednoduchého důvodu - nový kačer dostane zaučení a poučení většinou i prakticky v terénu, což je téměř k nezaplacení.
Už jsem naočkoval hodně lidí, ale taky už jsem potkal kačera, který na svoji první nebo druhou kešku vyrazil na čtyřhvězdičkovou nanutandovku a strašně se divil, že nic nenašel - o hodnocení obtížnosti a terénu neměl páru. Proč si číst všechny ty bláboly okolo, když vlastně stačí znát souřadnice, že?
No, me slo spis o to, ze by se melo treba pozadovat zaregistrovani na GC a tim jakesi odmudlovani. Clanek samotny mi prijde OK, ale pripomnelo mi to takovy to “vykecani” tajemstvi spoluzakum nebo uce na zakladce. H.
Pravda pravda, ani muj prispevek neberte jako kladny souhlas. Jen jsem vyjadril fakt, ze zakladni udaje v clanku jsou, kdo bude chtit zjistit vice, jiste se na GC.cz/com podiva a ostatni stejne treba prd najdou, nebot ani nebudou treba vedet, jak ty souradnice pouzit [:)].
A co se tyce vykecani souradnic? Bohuzel-co treba zde nekolikrat zverejnovany odkaz na databaze online POI? To je dle meho unik dat souradnic z GC.com jako pra… Navic bohuzel i diky diram, jaky tam Groudspeak ma, neni k ziskani souradnic treba byt zalogovan-staci jednoduse uzit wap.gc.com - i kdyz uznavam, ze to asi novacek nevi. Ale ty online POI, to je dle me daleko vetsi pruser, tam jdou souradnice pro vsechny cache v CR jen tak ladem a skladem, ne jenom jedne jako v tom clanku…
Ja to citim tak, ze kdyz se clovek treba jen zaregistruje, tak tim ziska jiny vztah ke keskam, ale muzu se mylit. Tady je vypsana hra o GPS, pri ktere muze dojit treba jen z neznalosti k pokozeni kese, jejimu spatnymu zakryti, ulozeni jinam, preorani okoli atd. Maluju spis certa na zed, zatim se snad tak nestalo, ale nejak se mi to takto nelibi. H.
Jezis, ted jsem si uvedomil - nemel jsem stisknout ten odkaz “nahlasit nepravost”? Je to pro me takova “zakazana komnata” na kterou se bojim kliknout, protoze si predstavuju, jak pak musim vyplnit nejakej dotaznik kde, v kolik hodin a s kym jsem nepravost videl atd…a nepusti me to pryc, dokud tu celou nepravost nenahlasim ![]()
V pořádku se mi to vžádném případě nezdá, ikdyž s tím asi nikdo nic nenadělá. Tomu, že je GC propírán v médiích nezabráníme, dokud to nebude MF dnes aspol. tak bych se toho nebál. Naštěstí je ten článek aspoň trochu smysluplný. Ta soutěž je hrozná, ale zakázat jim to asi nemůžem. Naštěstí snad budou lidi dost líní, aby to vůbec vyzkoušeli. Ale sem rád, že to není moje keška, která to odnesla. Kdyby to byla moje cache tak ji dtam odsud okamžitě přemístím či dočasně zruším.
Btw ty poznámky na začátku sou dobrý[:D]
Já mám na otázku medializace geocachingu nejspíš jiný názor než většina ostatních. Je to hlavně kvůli mé práci, kdy beru podávání informací jako své určité poslání. Dívám se na to tak, že když jsem já měl právo něco se dozvědět, tak proč by stejné právo neměli mít jiní?
Jistě, vše má své hranice. Ty má ale každý jinde. Abakus bere jako správné informování mezi kamarády. Co ale třeba prezentace před celou třídou, to je už za hranicí? Anebo před školou? Podle mého názoru je ještě snesitelné podání informace na specializovaném webu, pro někoho jiného v místních novinách, ale může to dojít třeba až k bulváru a televizi.
Článek v Kurýrovi osobně hodnotím pozitivně, protože pro cílovou skupinu je dobře napsaný. Soutěž je ale podle mého názoru nevhodná. Ne až tak kvůli tomu, že je zde riziko poškození keše - nelíbí se mi jen, že časopis k vlastní soutěži zneužívá něco, co sám nezorganizoval. Připadá mi to, jako kdybych vyhlásil soutěž o milion, a těm, kteří by se zúčastnili, potom rozeslal losy za pár korun z cizí loterie.
Dobře to kdysi vyřešili v časopisu Computer. Založili vlastní keš mimo GC.com, zveřejnili souřadnice a vyzvali čtenáře, ať to zkusí na ní.
Já sám ale taky nemám úplně čisté svědomí. Ve svém článku o gecachingu jsem postupy prezentoval na živé keši Santon. Na druhou stranu to nebyla výzva k odlovu a také jsem spoléhal, že článek, který měl hodně nad třicet tisíc znaků, si nebude číst někdo, koho toto téma nebude zajímat. V diskuzi ani tady tenkrát proti zveřejnění souřadnic nikdo neprotestoval, tak to snad bylo vhodně zabalené. Teď už příklady ukazuji na vlastních pokladech, případně souřadnice mažu, kde nejsou přímo potřeba.
Napíšu do redakce Nového Kurýra, jestli by v příštích kolech soutěže nechtěli postupovat třeba jako Computer a nechat své čtenáře soutěžit na vlastních keších. Že se tohle prostě nedělá.
Ja to citim uplne presne jako ty, i ten tvuj priklad s loterii jsem mel na mysli. V zadnem pripade jsem ale nemel na mysli, ze by takoveto clanky byly spatne - me slo ciste o tu soutez. Ta prezentace pred tridou se mi zda celkem prijatelna, protoze jakoby prebiras zodpovednost za ty lidi, kterym to ukazujes. H.
Prrrsssk, me se to tedy take nelibi. Na medializaci jako takovou jsem rezignoval, ale prime zverejneni souradnic uz je podle me moc. To bych toleroval, pokud by autor clanku byl zaroven i autorem danych kesi, jinak me to vadi. A mozna by se jim to i 'zakazat' dalo, groundspeak porad nekde mava tim, ze data na gc.com jsou jeho vlastnictvim, a v tomhle pripade jsme na jeho strane (myslim pozici, nejde o nazor) - jako registrovani klienti, nekteri platici, kazdopadne vsichni autori kesi prispivajici groundspeaku coby poskytovatele onech dat. Takze bychom asi podobne mohli zamavat taky. Ne nadarmo na gc.com prave ta klicova data - souradnice nejsou narozdil od zbytku souradnic pristupne uplne vsem. Ale na mavani paragrafy musi mit clovek naladu a asi taky povahu a hlavne uz vazny duvod.
Spis by to ale asi opravdu chtelo napsat autorovi toho clanku a vysvetlit mu (ciste pratelsky), ze to neni zrovna vhodne. V klidu, slusne a vecne. Ujme se toho nekdo? Nehlasme se vsichni :]
Když jsem si přečetl ten článek, úplně souhlasím s BBBubakem. Je to drzost co si dovolují a teď je řada na Groundspeaku.
Už jsem jim napsal:
Vážená redakce.
Dovoluji si Vás upozornit, že Vámi organizovaná soutěž o hledání skrýší geocachingu není tak úplně v pořádku. Doporučil bych Vám přečíst si pravidla firmy Groundspeak. Firma Groundspeak má autorská práva k www.geocachimg.com a tudíš ke všem souřadnicím, které jsou tam uveřejněny. Tímto Vás žádám o zastavení této divné soutěže a zároveň Vás upozorňuji na porušování etiky geocachingu.
S pozdravem
Galdra
[quote] gepees: Ja to citim tak, ze kdyz se clovek treba jen zaregistruje, tak tim ziska jiny vztah ke keskam, ale muzu se mylit. Tady je vypsana hra o GPS, pri ktere muze dojit treba jen z neznalosti k pokozeni kese, jejimu spatnymu zakryti, ulozeni jinam, preorani okoli atd. Maluju spis certa na zed, zatim se snad tak nestalo, ale nejak se mi to takto nelibi. H. [/quote]
Jelikož tito soutěžící o GPS mohou hledat kešku bez registrace na gc.com, nemusí být o těchto soutěžních nálezech na dané keši na GC.COM zmínka. A to se nezmiňuji o tom, že soutěžící se nemusí ani zalogovat do logbooku, podle té soutěže stačí fotka nalezené kešky. navíc mnozí soutěžící mohou soutěžit nečestně, tzn. že některý nálezce může cache zcizit, aby ostatní soutěžící cache nenašli a on si tím zvýšil naději na vlastní výhru. Pokud se v této hře objeví souřadnice mojí cache, tak ji okamžitě disabluju a odnáším.
Já jsem jim napsal hned v noci, tak je zase nezahlťme e-maily.
Ještě si říkám, jestli náhodou redakce časopisu není v kontaktu s ownerem, který jim povolil požití své kešky. Jestli ne. tak to je prostě hovadský čin.
Marku, hlavně mě vadilo zveřejnění souřadnic a ta popularizace v médiích není tak jednoznačná. Myslím, že např. je OK, když bude článek o geocaching publikovaný v časopise (příp. na webu) např. technicky nebo cestovatelsky zaměřeném, nicméně plošná media typu idnes, česká televize apod. nebrat. Prezentace geocachingu před třídou z mého pohledu padá do kategorie "od kamaráda ke kamarádovi", protože se všichni znají, přednášející ví, komu o tom říká a naopak pro posluchače není problém se zeptat na další podropbnosti.
Jinak si myslím, že v článcích by mělo být spíš míň než víc, aby to čtenáře donutilo si projít weby gc.com a gc.cz a zajímat se víc o dané téma. Aby nezískali pocit, že přečtením jednoho článku v nějakém plátku všechno ví a hurá do terénu.
Trochu něco jiného je série článků na navigovat.cz, která jdou dost do hloubky a nebál bych se je někomu doporučit jako základní učební materiál. Nicméně to je ojedinělý kvalitní počin - články jinde mi připadají příliš povrchní na to, aby něco vysvětlily a příliš vysvětlující, aby čtenář získal pocit, že po přečtení může hned vyrazit.
Ten článek je dobrý. Kromě závěrečné soutěže parazitující na díle jiných*) mi nevadí. Sám jsem takovou soutěž pro bandu dětí na několika cvičných keších pořádal a mělo to velký úspěch. Budu raději, když moje i cizí děti budou závislé na geocachingu, než na drogách [;)]
Články podobného typu prostě budou přibývat, ať se tomu budeme bránit a jakkoli. V dalších příspěvcích zde nebo v jiných médiích se zcela jistě objeví určitě i fotky typických úkrytů [^o)]
Pro mě z toho plyne pár poučení:
1) nenechávat TB a GC v lehce nalezitelných tradicionálkách (sorry, owneři krásných výletních keší, časy se mění… [:(])
2) chránit obsah cache zakládáním multin dle principu 1. parkoviště/trailhead - 2. cíl (vyhlídka, zajímavost) - 3. cache v ústraní
3) když už popularizaci GC, tak se vším všudy - zásady CITO, ochrana přírody, podpora ekologické dopravy, …
*) prosím, vynechte flame na téma “soukromý majetek/veřejné vlastnictví souřadnic či obsahu cache”. dík.
Ještě mě napadlo, jestli bychom jim třeba nepomohli se založením cvičných pokladů, pokud by byli ochotni v příštích kolech upustit od soutěží na ostrých keších. Sami by si připravili krabičky a někdo z okolí (tuším, že to jsou Průhonice, že?) by je jen rozvezl po okolí a zaměřil.
Ja bych i redakci casopisu kontaktoval sam, ale jsem GC mlicnak - podivejte se mi na cislo ;-), tak jsem chtel vedet nazor zkusenejch vlku. To, zda vytvorit cvicne kesky a pomoci v soutezi - tady bych se zachoval podle reakce redakce Kuryra (jestli bude hrat mrtvyho brouka nebo ne). Ja bych i o jednom cvicnem miste v oblasti vedel, protoze do nej nadelil dcerce Mikulas (holomek jeden, nechal ji v GPS souradnice a chudinka si musela pro nadilku dojit s GPS). H.
P.S. Bojim se, ze dalsi keska v poradi bude ta pruhonicka, tam je sakra zamudlovano - peclive zamaskovani a obezretnost pri ukladani a vyzvedavani je zcela na miste.
Urcite kvantitativni meze, kdy se zasadne zmeni ty kvalitativni, ale podle me aspon castecne objektivne popsat jde. Zkratka, kdyz nekoho informujes, mohl bys napriklad mit zpetnou vazbu, ze to pochopil spravne a se vsim vsudy.... popripade, ze nepochopil. A to mezi kamarady rozhodne plati, pred tridou asi take, pred velkou skolou uz ale tezko a v novinach uz vubec ne. Osobne medializaci moc rad nemam, ale je pravda, ze casto privadi i fakt pohodovy lidi a ze tenhle clanek je napsany hezky.
Jen ty souradnice by tam fakt byt nemely. Je to mimochodem od cachera, ktery je timto zpusobem, pustil do sveta, i poruseni pravidel. Schudne by to bylo maximaln... ne nebylo, ani kdyby byli poradatele domluveni s majitelem cache... po cachich cetsuji i trackables a o tech nebudou mit soutezici ani paru.
edit(13:30,25.3.2007): Skrtle beru zpet, ale stale si myslim, ze to neni idealni postup a neni nahodou, ze primo na geocaching.com se neprihlasenemu uzivateli souradnice neukazuji.