Etika III - tradování

Normálně bych to přešel bez poznámky...
... ale o víkendu jsme zrovna na pěkném výletu do obsahu poloprázdné keše Nový hrad navíc přidali tři předměty a byli rádi že jsme udělali něco pro zvýšení obsahu této krásně umístěné cache. Víme totiž, jak naším dětem září oči, když v kešce něco najdou.
  A pár dní poté si přečtu z té stejné cache následující log. Dva vytradované předměty bez výměny. To je pak fakt veškerá snaha marná, prostě tenhle přístup nepochopím... ale mohlo to dopadnout ještě hůř.

Neuděláš s tím nic. Dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Můj názor je takový, že kdo si nezaloží vlastní kešku ten to nepochopí a bude takovéhle věci dělat dál. Samozřejmě výjimka potvrzuje pravidlo

Projdi si logy toho cachera a zjistis, ze “vykrada systematicky”.

Tohle není obecný problém, týká se to jednotlivce, který to dělá, doufám, z neznalosti. Už jsi mu napsal?

Tyhle problémy často vznikají, pokud je v teamu hledačů několik dětí :-(

Také máme v týmu děti a pokud chtějí vytradovat všechny, tak holt musí také všechny něco vložit. Ke zdravé obměně pokladů v keších také nepřispívá obligátní TNLN. Navíc tento IMHO podle mne porušuje základní pravidla geocachingu stanovená Groundspeakem. Cituji z FAQ na gc.com:

"What are the rules in Geocaching?

Geocaching is a relatively new phenomenon. Therefore, the rules are very simple:

1. Take something from the cache

2. Leave something in the cache

3. Write about it in the logbook"

Tedy žádné "You can/may take..." striktní příkazy  TAKE / LEAVE !!!

Na druhou stranu "chápu", že když někdo loguje 15/16 TNLN, tak ještě zápis IN/OUT a poznámka pro sebe na papír nebo do PDA, co kde kdy vlastně měnil (aby to mohl zalogovat i na web) by jej příliš zdržovaly. Ironicky řečeno, kdo jen bere a netraduje, porušuje jedno z výše uvedených 3 základních pravidel. Kdo loguje TNLN porušuje dvě !!?  [^o)]

Rozhodně se tím nechci nikoho zastávat – spíš bych chtěl znát váš názor na výše uvedené a TNLN.

Co treba out: volne misto v logbooku in: podpis ? [:D][:D] 

Mozna by to jen chtelo osvetlit, ze nepovazujete trackables za bezne trading items.

Tedy žádné "You can/may take..." striktní příkazy  TAKE / LEAVE !!!

Myslím že jsi trochu ujel, pravidla geocachingu nehovoří o povinnosti cokoliv "trejdovat" ale o tom, že když něco bereš tak naoplátku něco dáš!!!!

M.

Myslím že jsi trochu ujel, pravidla geocachingu nehovoří o povinnosti cokoliv "trejdovat"

Neujel! Jen jsem citoval z toho, co je psáno na GC.com !!  jako rules, neboť mne to samotného překvapilo. Ale ve zcela jiné části jsem nyní našel, že log je dostatečný:

"Usually you take an item and leave an item, and enter your name and experience you had into the log book. Some people prefer to just enter their name into the log book. It’s an accomplishment enough to locate the cache."

[I]

A já už jsem se bál, že budeš ten svůj blábol nějak víc prosazovat [:D][:D][:D][:D] To bych si asi musel smazat 95% nálezů, kvůli porušování pravidel... Groundspeak mě přece nebude nutit pořizovat si děti, aby měl někdo chuť měnit blbiny [:D][:D]

To jestli měnit nebo neměnit je jedna věc, kažopádně to neřeší problém vzít, nedat. Těžko potrestáš takového kačera, ale pokud by mě někdo vykradl keš s pěknýma předmětama a nic do ní nedal, asi bych dělal co by bylo v mých silách, abych ho nejak nasel, vysvetlil mu to…Myslel jsem, že když už někdo tuhle hru začne hrát tak to bude dělat podctivě. Sic jsem svou první keš založil těsně před #100, ale hned ze začátku jsem pochopil, že tohle je něco úžasnýho a přeci to nebudu ostatním kazit. Teda hlavně těm dětem. Sám moc nevyměňuju, ale někdy se najdou fajne věci, takže se snažím za ně taky fajne věci vložit. Nevím, ale prostě nechápu tu mentalitu…vzít/nedat:-(

Muzete mi rict, zda delam spravne, ze kdyz vezmu GC, nebo TB, tak do kesky nic nedavam? A kdyz ho zase jinam vkladam, tak si za nej nic neberu. Pripadne mi to tak logicke, a TB nepovazuju za trade.

No já to taky tak cítím. U trackable items je IMHO důležité poposunout je co nejdřív co nejdál. Případně pomoci naplnit stanovený úkol. [}]

GC a TB nejsou tradovaci predmety. Ale kdyz vyndame TB a keska nam pak pripada prilis prazdna, tak neco vlozime.

OK, diky za odpoved.

A jeste jedna vec, podle pravidel se ma do kesky vlozit vec s vetsi hodnotou, nez si z ni bereme. Jakto, ze tedy hodnota veci v keskach nenarusta, ale spise klesa? Ja radeji zatim moc nemenim, teda menil jsem jen jednou.

Ze by to bylo tim, ze geocacheri jsou lide? [;)] 

To uz tak, bohuzel, byva. "Nic jsem sebou nemel, ale nemohl jsem odolat. Sorry"  To je v tom lepsim  pripade. [:(]

No nevim, takove pravidlo tedy neznam [;)], kde jsi ho nasel?

A zbytek vystihl moc dobre PLAJ family. 

Cetl jsem ho na navigovat.cz, je tam napsano: V každém případě ctěte zásadu, že se do cache vkládají předměty stejné nebo vyšší hodnoty, než jste sami vzali, aby celková hodnota schránky zůstala zachována.
http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/Ar.asp?ARI=112930&CHID=3&EXPS=&EXPA=

Asi se ale tezko odhaduje co ma jakou hodnotu. Ja jsem v jedne kesce videl treba walkman a rozhodne by mne nenapadlo si ho vzit a dat tam za nej treba hracku z vajicka.

Stejna nebo vyssi, to uz je jina. [:D]  To opravdu patri k zasadam slusneho chovani pri geocachingu. Jde ale hlavne o smysl, takze soudniho znalce s sebou nastesti brat netreba. :-)) A bat se kvuli tomu menit veci taky ne. Vetsinou se staci zamyslet na zpusob. Mel bych ja radost, kdybych nasel v cachi to, co se tam chystam dat? Popripade kdybych do cache dal tu hezkou vec, byl bych rad, kdyby ji nekdo vymenil za tohle?

[quote] alkes: Vetsinou se staci zamyslet na zpusob. Mel bych ja radost, kdybych nasel v cachi to, co se tam chystam dat? Popripade kdybych do cache dal tu hezkou vec, byl bych rad, kdyby ji nekdo vymenil za tohle?

[/quote]

Jo vystihl jsi to přesně! Na to už se nedá nic jiného říct, ale bohužel, jak už tu bylo zmiňováno..jsme lidi. A každej se chová a přemýšlí jinak:-( Za sebe mohu jen říct, že sebou vozím neustále GEO pytlík ve kterým mám vždy tradovací věci o různých hodnotách. Nikdy když chci tradovat tak nemám problém.