eTrex Legend

Zdravím, potřebovala bych radu od zkušeného majitele této navigace. Ježíšek nám přinesl krásnou modrou, černobílou navigaci eTrex Legend. Moje nadšení ale za pár dnů vyprchalo.. Neustále si do navigace nahráváme body, která později v okolí bydliště bez úspěchu hledáme. Po zadání souřadnic si otevřu buď kurzor s šipkou, nebo mapu, je to ale moc zmatené a my nevíme, na co přesně se zaměřit, aby jsme určili správný směr. Často se i vydám na druhou stranu, protože mě šipka posílá jinam. Pak by mě zajímalo, jak poznáme, že stojíme na správném cíli. Byl by někdo tak moc hodný a polopatě (opravdu podrobně) nám vysvětlil postup, který sám při hledání kešek dělá? Předem všem děkuji Auswíci..

Základ bude v tom, že Legend nemá kompas a tak ta šipka ukazuje správně jen v případě, že se pohybuješ dostatečně rychle, aby se směr dal určit z družic, tj. minimálně rychlá chůze.

Doporučuji hledat tak, že dojdete na místo, kde má být keš a začnete hledat očima v terénu. Koukat na šipku, snažit se najít absolutní nulu, pak kouknout na zem a stát přímo na keši, to moc nefunguje.

Na naprosté většině míst je vidět, kde ta keš asi bude, pokud tedy před Vámi nebyl kačer hrabavý, co nehledá, ale hlavně rozhrabává terén.

A pokud není nápověda vtípek a dává smysl, tak to zkuste i s ní.

Po této zprávě mi příjde, že nám je navigace k ničemu.. Hledaná místa si většinou vyhledáváme na mapách a kreslíme si podrobné plánky, problém pak nacházíme v lese, kde se nedá určit žádný záchytný bod a tak je navigace nutností. Bohužel s touto navigací asi lesní skrýše neodlovíme. :frowning: Díky moc za radu..

Já mám tedy Etrex legend HCx s barevnymi mapami, tak nevím, jestli je to ten stejný, když píšeš, že máte černobílé mapy. Pokud máte mapy, tak je taky důležité měřítko té mapy. Než jsem na todle přišla, začínala jsem na Oregonu 550T, ten je barevnej až až a já neuměla pořádně přečíst všechny informace, tak jsem taky bloudila, jak splašená. Naučila jsem se to na něčem co znám a vím kde je. Pokud víte, kde je nějaká keška, máte ji tedy odlovenou, tak si zkuste jít jen podle navigace a né podle plánků, co si kreslíte. Zkoušejte různá přiblížení a podrobnosti mapy, tak aby to vyhovovalo. Nejdřív jdu na malém ne moc podrobném měřítku a pak postupně měřítko postupně zvětšuji a dělám si mapu detailnější. Pak to jde líp. Pokud mi chybí záchytný bod, tak si přepnu jen na obrazovku, kde mám vzdálenost do příštího cíle a směr. Podle toho jakým směrem se mi začne číslo snižovat, se vydám. Občas je to trošku na naštvání, že chodím dokola a furt nic a vede mě to tam a zpátky, ale pokud je keška v rozumné vzdálenosti, tak není problém hledat očima, tak jak bylo napsáno výše. Nikdy to skutečně nefunguje, že člověk příjde na centimetr přesně ke keši. Občas se to ale poštěstí. Po krátké době se to dá naučit jak a kde hledat. Samozřejmně, že vzdálenost 100 metrů od keše je velká, ale u takových 10 se to už kolikrát dá najít pohledem. Jen se člověk musí podívat, tak kde by to asi mohlo být a je to. Ono je totiž několik faktorů, které ovlivňují sílu a kvalitu družicového signálu. Chce to jen vydržet a nevzdávat, časem se úspěch dostaví.

S touto navigací jsem odlovila cca 450 keší. Chvilku mi trvalo, než jsem vychytala všechny fígle, ale lovila jsem v pohodě v téměř každém terénu. Přiznávám, že výměna za Oregon byla hlavně kvůli problémům s "lovením satelitů", ale dlouho mi to nevadilo.
Pokud byste chtěli postupně nějaké rady, možná bude lepší poslat kontakt přes SZ a můžeme komunikovat mailem. Tady budu dnes tak do 13.hod.

Legend HCx má hlavně - pokud vím - citlivější přijímač. Má díky tomu lepší signál, což je někdy dost podstatné.

Dva roky jsem lovil s eTrex Vista a to je jen o málo vybavenější navigace, než Legend.

Hlavně se odpoutej od pocitu, že navigace je od toho, aby Tě dovedla přesně ke keši. To neumí žádná navigace !!!

Hele zítra se jde na Ještěd, bude tam hodně kačerů a určitě ti někdo mile rád vysvětlí, jak ta navigace funguje a cestou nahoru si to můžěš klidně zkoušet. přibližování, oddalování, poznat různé značky na mapě, co dělá jaká funkce atd. Je to celkem fajn příležitost. Akce má stránky tady [cache]GC37K81[/cache].

No, resetem GPS bych asi nezačínal …

Všem velice moc děkuji za příspěvek.. Dnešní celý den jsem lítala po městě a hledala body, které jsem si vymyslela a zjistila jsem, že má každý můj hledaný bod odychylku cca 100metrů směrem na západ. Takže jsem dobře pochopila, jak s navigací zacházet, bohužel jsem měla asi problém v nastavaní. Dala jsem navigaci do továrního nastavení a vymazala tím veškeré parametry, které jsem v navigaci měla nastavená.. Teď jsem se v mapě ocitla někde ve středu Ameriky. Opět tu jsem s velkým prosíkem, mohl by se někdo juknout do svého nastavení v této navigaci a napsat mi veškeré údaje, které jsou dány pro naší zemi. Jsem bezmocná, protože návod mám v aj a i tak si myslím, že by mi moc nepomohl..

formát souřadnic:
hddd mm.mmm
elipsoid:
WGS 84
Delka/rychlost:
metrické
Výška:
metry
Vert rychl:
m/s
Hloubka:
metrické

Na misto kde si se navigace nastavi sama po nalezeni satelitu (po resetu to muze byt i vice minut), na parametrech to tolik nezalezi.

Pro orientaci je dobre si jedno z okenek (datovych poli) nastavit presnost.

A zkus se prochazet po znamem miste (ne mezi vysokymi domy, apod) pri zapnute mape (patrne Topo 50) a detaily na mape by se mely shodovat s ohledem na presnost GPS s realitou.

na Ještěd vemu originál návod v češtině

Legend je v lese absolutne nepouzitelny (velice zridka chytne signal, stale ho ztraci, pouzitelny akorat na volnem prostranstvi)
Krabky jsem do nej daval jako pruhlednou mapu s POI body nazev byl GCID a docela to slo.

Ahoj.
Nevím tedy o jaký Legend přesně jde,ale já mám Legend HCx a ten mě i v lese přivede prakticky přesně na keš.Za předpokladu že je přesně zaměřená.Problémové jsou sevřená skalnatá údolí.Jinak je signál výborný.Ale neměl jsem možnost porovnávat s jinými navigacemi.

No, je lepší zapnout ho někde, kde signál je. Z dnešního pohledu to opravdu není žádný zázrak. ale že by vůbec nešla používat, to rozhodně pravda není.

Nejde o HCx, ale o starý černobílý Legend s málo citlivým přijímačem. Jak už se psalo, není to žádný zázrak (ve srovnání s novými modely - včetně HCx - spíš dost děs), ale jsou lidi, kteří s ním našli těch keší třeba 1000. Taky jsem s ním nějaký čas hledal a jde to, jen holt občas člověk hledá místo keší signál.:slight_smile:

Taky jsem s ním našel svých prvních pět set keší. Občas to bylo o nervy se signálem, ale šlo to. Signál jsem chytil na poli, pak se podíval, kde by keš měla v lese být a šel jsem, dokud nevypadnul signál. Pak jsem se snažil dohledávat. Byla to hrůza, ale že by se nedalo hrát, to ne.

já jich dal asi 500, pak mobil 1400 a teď zase Garmin, ale už jsem se plác přes kapsu a dokonce Legenda vrátil a dostal slevu( za kolik koupil - tolik sleva 1500,-)
Slegendem to šlo dkuď jsem neviděl, jak se loví s lepšíma příjmama družic. Těšil jsem se na zimu - není listí a je to na signálu znát. Ve městě mezi domy míval též veliký problém.

Ale jako začátečnická navigace - dobrý.

:smiley:
P.S.: měl jsem problém na mapě odlišovat cestu x potok x vrstevnici!
:smiley:

S Legendem jsem odlovil asi 300 keší. Až na to zobrazení (černobílý a za slunka špatně čitelný) a signál (furt čekat až se objeví 3 družice) jsem s ním byl spokojen. Jak bych taky nemohl, když jsem platil jenom mapu ;). Když jsem přišel na 20m od keše, tak bylo zbytečné se dívat na displej a raději jsem použil hint a ohledával okolí.
Teď mám Legenda vystaveného v poličcce.:slight_smile:
Ale jsem rád, že mám teď Gpsmap 62s. Ten kompas je bezva proti Legendovi.