Exkomunikce a Megablahoprani

Jeste jeden prispevek… O tom co mne nejvic zarazi na geocachingu. Nebudu tu vytahovat nejkolikrat resene chovani v okoli cachi, pravo na PM a podobne, ale posledni dobou mne docela zaujaly dva pristupy k vlastnictvi a hlavne k udrzovani cachi. Na uvod: Ja jsem jeste zadnou nezlozil, a nejsem placen nikym, nikomu nedelam reklamu. Tedy: Priklad prvni, pozitvni - Mel Man. Nejenze ma spustu cachi po cele praze, ale dokaze se o ne nadherne postarat. Kdyz jsem mu parkrat psal o nejakych nejasnostech na jeho mystery, nebo o ukradeni nejake stage (FPPL), reagoval vetsinou do 2 hodin, a to jsem ho kontaktoval bnepravidelne nekolikrat v prubehu poslednich mesicu. Okamzite dal dissable, ocheckoval misto a prippadne obnovil, na me nejapne dotazy reagoval v ramci moznosti tak, aby mne navedl a neprozradil. Nechci urazit ostatni, co se take peclive o sve krabicky staraji, ale tento pripad byl dost zjevny.

Priklad druhy, negativni - PC-Romeo. Jeho cacheprazsky hrad je prez mesic hlasena jako nedostupna, ukradena, znicena, ja sam jsem ho kontaktoval na mail, ale ani mi neodpovedel, a co je horsi, ani cache nedisabloval. Uznavam, ze namusi mit cas se tam vypravit, ale napriklad v kontrastu s prikladem prvnim, ktery stiha obihat poklady po cele praze, mi pripada hrad dost v centru. Taky jeh cache Jewish Town, ktera byla ukradena prozmenu v srpnu a zari, zazila velmi dlouhou dobu, kdy byla hlasena jko nenalezitelna, ale majitel se ji ani neobtezoval disablovat… To mne na tom nejvic mrzi. Dela to bordel ve stazenejch wp, clovek mysli ze je ok a ona neni.

No, to je asitak vsechno, jen jsem chtel poukazat na dva mozne pristupy k starani se o vlastni detatka, a vim, ktery budu nasledovat (doufam). 1!!!

hehe, asi nevies ze sa jedna o otca a syna, ze? :slight_smile:

Hmm, pokud je to pravda, tak se otec synovi asi moc nevenuje… Jo, vychova je dulezita…

Ukázkový příklad, McMurphy by měl radost, chi! Ale pokud jde opravdu o otce a syna, je to přinejmenším na pováženou… Bohužel, je v tom mnoho pravdy.

Proc tak prisne. Ponechte mladi i trochu jeho kaderavosti. Zkuseny nemuze delat nic lepsiho nez jit prikladem.

Mily Seedcorpe, pokud sis nevsiml, tak tato hra je zalozena prave na tom, ze si kesky navzajem pro zabavu zakladame a pokud muzeme, vypomuzeme si i s jejich udrzbou. Jen lovit, nezakladat, o nic se nestarat a jen KRITIZOVAT a poukazovat na nesvary druhych je ohromne snadne. Proc si to taky nevyzkousis ? Proc jich 30 nezalozis ? Proc se o 30 kesek nestaras ? Pak bys mel alespon moralni narok na podobnou kritiku…

To je pravda. Proc jsem jeste zadnou nezalozil… Abych rekl pravdu, nevim. Mozna, ze jsem nenasel to spravne misto, mozna ze jsem jenom liny a mozna, ze se obavam vlastniho selhani a kritiky od VAS… HOHOHOHOHOHo. To je ale plytke, co?

Diskusim na tomto foru se spis vyhybam, protoze jsem se nechtel nechat otravit zluci, kterou tu nekteri rozlevaji. O tomto smutnem vlaknu jsem se ale chte nechte dozvedel na Plzeneckem geoeventu.

Ty by ses mel, Seedcorpe, hlavne zamyslet, proc jsi vlastne zacal kesovat…
Kdyz pominu (a snad i prominu) tvou neomalenost, s jakou nam tu licis sve dojmy a nazory, vidim, ze jsi uz pochopil, ze geocaching muze byt prijemne zpestreni zivota. Nejak ale zapominas, ze kazdy tvuj prijemny zazitek z kesovani ti nekdo musel pripravit a ze to neni zadna samozrejmost na kterou mas narok. To, ze jsem byl k tobe slusny a nechal se od tebe bombardovat nejapnymi dotazy a pokazde ti na ne trpelive odpovidal, opravdu neni samozrejmost, kterou si kazdy zaslouzi. Mel by ses pokusit ostatnim vracet to, co si od nich beres. A nemusi to byt jen zakladanim novych kesek, kterych vznika opravdu dost i bez tebe. Stacilo by jen trochu slusnosti. Vzdyt ty jsi toto vlakno zalozil s umyslem dat mne za pozitivni vzor a pritom mne o par radek niz klidne urazis.

Proc jsi zacal s geocachingem se mozna nedozvim, ale vim, ze jestli s nim ja nekdy prestanu, tak to bude tehdy, az v nem nebudu nalezat to, proc jsem s nim zacal.
Bylo to pred vice nez dvema lety, kdy se s geocachingem seznamil muj syn. V te dobe jsem nemel jeste tuseni, ze by to mohla byt aktivita vhodna i pro mne. Tehdy mne jen zajimalo, jako obvykle zajima kazdeho rodice s dospivajicim ditetem, jestli to neni „neco zavadneho.“ Teprve casem mne syn, coby Pc-romeo, postupne zasvetil do vsech pravidel a zvyklosti kesovani. Svym vypravenim o skvelych lidech, kteri se tomu take venuji, mne natolik ovlivnil, ze jsem se rozhodl k nim pridat. K mnohym z nich chovam uctu dodnes. I muj syn patri mezi ty, kterych si vazim. Nejen proto, ze to je muj syn a ze mne toho tolik naucil ohledne etiky geocachingu. Vazim si ho za to, ze pri sve tezke nemoci zvlada dobre studovat, ma skvely vztah k rodicum, pecuje o svou prababicku, nezanedbava svou pritelkyni a volny cas nevenuje jiz tolik svemu oblibenemu geocachingu, ale pracovnim zavazkum, ktere si na sebe vzal, aby ulehcil nasemu rodinnemu rozpoctu. On mi v mem zivote rozhodne dava vic nez geocaching. Proto pro mne nebude nesnadne geocaching opustit, jestlize se v nem objevi dalsi „seedcorpove", kterym se podari mi geocaching otravit…

Tento prispevek se jiste jednou objevi v Bibli geocachingu. Urcite casem neco takoveho vznikne, jak se budou postupne nasi kamaradi geokolegove s nami verejne delit o myslenky, co jim prinasi geocaching. Jen bych si pral, aby to bylo co nejmene pri prilezitosti obrany vuci takovymto nevycvalanym [tri tecky]. Vlakno bylo evidentne zalozeno s umyslem zranit, coz se bohuzel povedlo. PC-Romeo se radsi ani neozval, a je to tak dobre.

Mily seedcorpe,

pri Tvych 180 nalezenych by sis uz mohl troufnout neco taky zalozit. Rovnez doporucuji nakup alespon desetinoveho poctu coinu a travelbugu, ktere jsi nalezl. Potom si zkus cvicne kratkou hospitalizaci bez pristupu k netu a s hlavou plnou uplne jinych myslenek. Behem Tve kratke fyzicke i virtualni nepritomnosti Ti par Tvych kesi znici a nekolik coinu ukradnou. Nasledne se najde nejaky dalsi trouba, ktery tu bude Tvuj nick vlacet po forech a stezovat si na nezodpovedneho Seedcorpa. PAK TEPRVE POZNAS GEOCACHING z obou stran.

Ackoli na autory nekterych kesi jsem si sam utribil vlastni a velmi vyhraneny nazor, uz mi ani trochu nevadi. NIKDO NIKOHO preci NENUTI je lovit. Pokud mas taky takovy seznam, pak Ti muzu jen doporucit udelat totez, tj. po kazdem stazeni vsech waypointu premazat svem seznamem ty, ktere nechces videt. Zklamala Te nejaka kes? Je-li proti pravidlum, pak zaloguj “needs archived”. Neni-li, napis sve znechuceni nad KONKRETNI kesi do logu, nebo, v lepsim pripade, dej autorovi mailem namet na vylepseni. Treti moznost mezi slusnymi lidmi v dobrovolne hre je SKLAPNOUT.

Posledni mentorska poznamka: prijd se nekdy casteji ukazat na event. Podobne slinty jako je ten na zacatku vlakna, bys totiz vyse zminovanym do oci stejnymi slovy nerekl. Jako bonus bys naopak od nich nebo od nekoho jineho mohl dostat bud napad na Tvou novou cache nebo nabidku k adopci jiz zalozene. Spousta lidi ma totiz spoustu napadu, jen uz si je netroufaji realizovat. Prestavaji totiz byt schopni obehavat a udrzovat jiz zalozene, aby jim seedcorpove nenadavali. Tito geonadsenci uvitaji kazdou ochotnou dusi a pomocnou ruku.

Jsi ocekavan. Pojd zacit hrat geocaching :wink:

Dandra

Vážení, nezlobte se na mě, ale tohle je už trochu silná káva…

Ač se Seedcorpem v mnoha jeho názorech nesouhlasím, tady se ho musím zastat. Nevím, proč založil toto vlákno, možná částečně ze smutku z toho, že se někteří geokačeři nestarají o svoje kešky, tak jak by měli. Uvedl dva protichůdné příklady. Nevěděl, v jaké situaci se PC-Romeo nachází (aspoň doufám). Ozvala se velmi tvrdá kritika na jeho hlavu od těch, co jsou obeznámeni. Nezlobte se na mě, ale nejste o nic lepší než on, protože stejně jako Seedcorp nevěděl nic o PC-Romeovi, tak vy nevíte nic o Seedcorpovi a poměrně tvrdě ho napadáte.

Musím souhlasit s tím, že pohled kačera na geocaching se docela změní až od chvíle, když založí nějakou vlastní kešku. Nicméně ani nezakládání ani poukázání na zanedbávané kešky není nic, co by se někomu mělo omlátit o hlavu.

Mimochodem - nevidím nic špatného na tom, když někdo poukáže na špatně udržované kešky. Neměl jsem tu čest s PC-Romeovými, takže nevím, ale pokud někde v listingu či v logu vysvětlil, co se děje a proč se o ně nemůže starat, je jednoznačně chyba Seedcorpa (a ostatních), že to nečte a nechápu. Pokud tomu tak ale není a nikde není zmínka, tak je něco špatně. Buď by se měly kešky adoptovat nebo zrušit - pochopitelně ty ve špatném stavu.

No chtěl jsem napsat něco podobného, ale neumím to tak dobře napsat. Taky si myslím, že Seedcorp to nemyslel špatně. A to, že napsal, že se otec synovi asi moc nevěnuje - to, když nezná ty souvislosti, tak opravdu není nic špatného a myslím, že tím nikoho nechtěl napadat. Je pravdou, že by taky měl zkusit, jaké to je starat se o vlastní cache. Klidně mohl nabídnout PC-Romeovi, že mu cache pomůže obnovit. Já když můžu, tak pomůžu - přece mne nezabije vytisknout logbook, dát to do krabičky a dotyčnému pomoci (zvlášť třeba, když to má nyní daleko k cache, kterou zakládal v době, kdy v místě bydlel). No nic, nebudu dlouho kecat.

Děláme to každý jak umíme a někdo má radost z nalezené, nekdo ze založené a někdo ze všech.

Docela mě překvapilo, že tuto debatu začal někdo, kdo našel už 180 keší.

A ještě víc mě překvapilo, že při nalezení tolika keší nenasbíral dostatek zkušeností a nevyšetřil si čas na založení alespoň jedné jediné kešky

Kuk. Spatne jte mne pochopili, mne proste pripada, ze kdyz uz neco zalozim, musim se o to postara… Viz analogi rodice - dite. Proste mi pripadalo, ze po 180 cachich mam lehkej nazor na nejake veci… Pokud jsou za tim nejake hlubsi problemy, samozrejmne se omlouvam, reagoval jsem na to co napsal Saman a vic o tom bohuzel nevim…

[/quote]

Ad Dandra:

[/quote]

Tb a GC nema cenu vlastnit, protoze jak jsem se docetl na forech, hrozne se kradou. Ty co mam nalezene, mam jen proto, ze se mi libej ikonky v profilu, no ne? Samozrejmne ze i ty mince jsou super, ale nejsem sberatel, nemam na to povahu…

[/quote]

Na eventech jsem byl na 2 geopivech, melmena jsem tam nepotkal a pc romeo jen probehl okolo a do logu napsal, ze je tam na nej moc zakoureno, takze jsem si taky moc nepokecal…

[/quote]

A neodsuzuju vsechny cache podle autora, hledam cache podle mista a autor je mi docela sumak, pokud neni cache na velmi exponovanem miste, jako je prave prazsky hrad… Dela to spatnou reklamu pro zahranicni turisty. Klidne bych ji adoptoval, ale jak jsem psal na forech na me maily NO REACTION.

[/quote]

Jo, a mysli, ze je rozdil, (to uz jsem taky psal) ze je rozdil mezi neobnovenim do 14 dnu a do 1,5 mesice… JAk stravne nekteri poznamenali bez udani duvodu… Samozrejmne ze bych ji mohl obnovit, ale pokud se mnou nikdo nekomunikuje (autor) tak si to prece nemuzu dovolit, ne? Pak tam nekam prdnu krabicku a on mne pohani, ze mu kazim uroven…:))

[/quote]

Zdravim a pozdravuji SeE

Připadá mi to, jako když se k výchově dětí vyjadřuje někdo, kdo žádné děti nemá.

Ja myslim ze i panic pozna kdyz je dite podelany :-).

Protoze jsem puvodne reagoval mozna az prehnane emotivne, rad bych k tomu jeste neco dodal:
K tomu memu vylevu mne primela hlavne poznamka nejakeho OK1IN, o nemz nic nevim, takze bych tezko dosazoval privlastek. Kdyz ale jako reakci na Samanovu potmesilost napsal: “Ukázkový příklad, McMurphy by měl radost, chi! Ale pokud jde opravdu o otce a syna, je to přinejmenším na pováženou… Bohužel, je v tom mnoho pravdy” nemohl jsem v tu chvili reagovat jinak. Byval bych dal jinak prednost vecne odpovedi a vyjadril se vic k podstate puvodni myslenky: Ze jsou mezi nami rozdily v tom, jak se starame o sve kesky, bych rekl, ze je normalni. Jako jsou rozdily mezi lidmi v mudlozivote. Stejne tak je samozrejme, ze se vsem vic libi, kdyz je o kesky dobre postarano a s autorem je mozno kdykoliv komunikovat, nez kdyz je tomu naopak. Na to asi neni potreba poukazovat, natoz jmenovite. Jde spis o to, jak na to reagovat, resp., jak se s tim vyrovnat. Vystizne to napsal Dandra i Pitr (diky). Osloveni autora i, pokud to jde, vypomoc nebo i prevzeti pece o chudinku neudrzovanou kesku je zpusob, kteremu davam prednost i ja. Btw: to, ze Pc jiz nereaguje na Seedcorpovy maily, ma svuj duvod. SeE se ale muze ted, kdyz vi, ze jde o meho syna, obratit primo na mne. Nemam v umyslu se chovat urazene. Urcite ale ani po sebevetsich intervencich nenastane stav, kdy se budou vsichni o sve kesky starat tak, jak to mohu delat ja (budu-li chtit :-). Nepredpokladam, ze je mezi nami mnoho lidi, kteri nejsou zamestnani a maji na geocaching cas temer kdykoliv. :slight_smile: Mozna by se ale stav zlepsil, kdyby byla vetsi prisnost ve smyslu pravidel… Rozdilnost pece o kesky ale neni to, co bych oznacil jako “co mne nejvic zarazi na geocachingu.” Ale to uz je na jine vlakno…

Hmmmm. Jak tak koukam, spustil jsem dalsi flame… To jsem nechtel. OPRAVDU MI SLO JEN O TO, POUKAZAT NA ROZDFILY MEZI UROVNEMI UDRZBY CACHI!!! Mel man ma pravdu ze jsem ho bombardoval spoustou dotazu a on mi na ne odpovidal, to jsem take chtel ocenit jako pozitivni, ze si da tu praci a odpovida, i kdyz mne nezna a chce mi pomoct v hledani. PC romea jsem zvolil jen jako priklad, protoze ta cache je na exponovanem miste. ROZHODNE JSEM NECHTAL NA NEJ ZAUTOCIT, ANI HO NEJAK ZRANIT. Jak to vypada, zase se z diskusi stahnu a budu delat mrtvyho brouka, protoze mi priopada, ze se tu navzajem osocuji porad ti dami… SeE

Nevim proc tu kazdy dopocuje seedcorpovi aby nejdriv zalozil vlastni. To ze ji zakladat nechce jeste neznamena ze nemuze poukazovat na chyby u ostatnich (Abych poznal ze nekdo zpiva falesne taky nemusim byt sam operni pevec). Naopak posledni dobou by mozna mene zalozenych cachi prospelo.

A celkem ho chapu, to ze je ukradena cahce delsi dobu neni oznacena je chyba. Muze se stat ze autor za to nemuze (coz je zda se tento pripad), ale neni to rozhodne pravidlo. Ono obecne zalozeni cache je take jista zodpovednost a tezko argumentovat tim ze to lide delaji nezjistne. Pokud to nechci delat poradne tak nemusim zakladat vubec.

Kazdopadne se musim Seedcorpa zastat, protoze sem pouze pohled cachra ktery osobne nezna autory.

To, ze se napr. vetsina opernich pevcu v prazskem ND neda poslouchat, je smutne. Majitele hudebniho sluchu tedy maji duvod ke stiznostem a skripotu zubu, protoze za listek nemalo zaplatili. Hledajici - nezakladajici cacher je trochu v jine pozici :wink:

Timto trochu off-topic konstatovanim bych tuhle diskusi ukoncil. Seedcorp vi, ze si nabehl, PC-Romeo tusi, ze by mel kesku alespon disablovat, kdyz uz nejde rychle opravit, a my pojdme radeji premyslet, ktera z kesek se da stihnout jeste dnes po praci :wink: