Myslím, že se mi podařilo vyřešit problém nedostupnosti ochranných fólií na displeje džípíesek. Koupil jsem si GPSmap 60CS a nechtěl jsem se hned dívat na škrábance, které i při sebeopatrnějším zacházení krycí plexisklíčko časem neminou. Po testování všeho možného, včetně izolep různých výrobců, přenosových fólií na samolepicí reklamy, fólií na pédéáčka, samolepicích fólií pro inkoustové tiskárny a podobných kravin jsem našel řešení, které je (aniž bych se chtěl nějak vychloubat) dokonalé. Je to fólie Raycling. Oproti všem výše zmíněným materiálům, které používají fólii z různých modifikací PVC má tahle fólie dvě vrstvy, jednu z PET a druhou z PP. Tím je zajištěna jednak dokonalá průsvitnost, která je pro barevné džípíesky životně nutná a které žádné PVC nemůže dosáhnout (menší rozptyl, princip úplně nechápu, ale je to asi něco jako když se pokovují čočky foťáků, nějak to souvisí s indexem lomu, či co). Fólie je “tuhá”, jako třeba film, ne “ohebná” jako třeba ty fólie na pédéáčka. Dá se snadno odlepit a nezanechává stopy lepidla. Naopak, když se nějaký odřezek přilepí na špinavé sklíčko a pak odlepí, nádherně ho vyčistí. Lepidlo prý funguje na elektrostatickém principu, ale tak podle mě ve finále fungují všechna lepidla, každopádně je však dokonale přilnavé. Pro vystřižení tvaru displeje je výhodou možnost vytisknout si na fólii jeho obrys. Protože mám inkoustovku, opatřil jsem fólii nástřikem z polyvinylacetátu (škrobu na prádlo zn. “Tesco” :-). Tak se na ni dá tisknout, pak se to podle čar vystřihne, ve vodě se vrstva umyje a po osušení se fólie nalepí. Doporučuji před nalepením sklíčko důkladně očistit od prachu a mastnoty, jinak vzniknou nepříjemné bublinky vzduchu. Jestli bude někdo chtít, můžu mu poslat pruh velikosti 21x10cm, z toho se dají udělat 4 fólie na GPSmap 60CS, u ostatních nevím kolik, ale tak víc jak 3 určitě. Tvar displeje na 60CS (docela šílený, samé oblouky a úhly) mám hotový, tak to můžu poslat už potištěné. Cena za pruh je symbolické 1 euro + 10 Kč za obálku a známku. Akceptuji platbu PayPal, převodní příkaz, peníze v obálce, dobírku, cestovní šeky, nebo cokoliv jiného. Pokud by to někdo za ty hříšné peníze přece jen náhodou chtěl, tak ať se prosím ozve mailem.
Hm, trochu pozde, protoze jsem si sklicko svyho legenda uz davno odrel
Ale nezna nekdo zpusob, jak aspon castecne restaurovat poskrabany plexi?
Nejlepší je hadříček a jemná brusná pasta (stačí obyčejná zubní pasta) a vyleštit to. Bohužel se poslední dobou objevují na kěterých přístrojích moc jemné plexi (problém je u MT Nokia), můžeš to tím i zhoršit, takže je lepší to ozkoušet jen na nějakém nedůležitém kousku a pokud nedojde kë zhoršení, tak tím přeleštit celý povrch.
Tak jsem měl možnost tu “zázračnou” folii vyzkoušet!
Ano!
Funguje to!
Konec poškrabaným sklům!
Ne, není to reklamní slogan, ale jsou to fakta! :-)))
Ale teď vážně.
Na displeji je to téměř neviditelné, resp. když o tom nevíš tak to nevidíš. ![]()
Ještě musím dořešit “technický problém ohledně bublinek”. Pár mi jich zůstalo a musím je vytlačit. Ale jde to.
Tuto folii mohu doporučit, je to od firmy RayFilm (dělají tiskové materiály pro tiskárny (m.j.)).
Díky.
Vyzkousel jsem s uspechem a provozuji lesteni pastou Displex. Je sice draha ale spotreba neni tak velka. Pred lety jsem ji koupil za 160,- Kc a dodnes lestim a lestim. Funguje skvele. Pri hlubsich ryhach staci vickrat opakovat a vse je cistoucke
prodavaji ji u Conrada v mobilech nebo na NETu najdes odkazy. Drzim palce.
Možná lepší než na hadřík je lepší nanést pasu na takovou tu tenkou houbičku na umývání nádobí, takový čtverec asi 20x20 cm o tloušťce cca 0,5 cm, jak když je suchá, je tuhá a když se namočí, tak změkne. Osvědčilo se mi nejdřív ji namočit, dát trochu zubní pasty, přeleštit škrábance, pak dát směs zubní pasty s olejem (tak 1:1) a tím mírně zmatnělý povrch vyleštit do dokonalého lesku. Ta umývací houbučka je vhodnější než hadřík, protože je pružná a vyvíjí stejnoměrnější tlak.
![]()
OK, DaPe, svoji úlohu vábničky jsi splnil dokonale :-))) Objednávky se jen hrnou, už mi došla druhá láhev škrobu
Očekávej na svém švýcarském účtu tučnou sumu + samozřejmě procenta z prodeje ![]()
Ten Displex neni zubni pasta ale specialni na cisteni dipleju ! To jen pro uplnost :o)
A ja doporučuju zase tu brusnou pastu, ne zubni :o) Lestime s tim uz nekolik let disp. mobilnich telefonu a i ryhu šroubovakem jsem za pul hodiny vyleštil ( Přimo do displeje ne do ochraneho skla, už jsem myslel že ho vyhodim )
Já zase doporučuju tu zubní pastu (cena + dostupnost) :-))) Táta ji používá už opravdu hooodně let a zatím s tím nebyl problém. Na netu jsem kdysi narazila na nějakou diskusi právě o té speciální brusné pastě a výsledek byl ten, že je jedno, jestli použiješ speciální pastu nebo obyčejný Odol
Ale tam právě upozorňovali na to, že u některých mobilů může být problém s tím, že je to plexi nějaké měkké a poškrábe se (dělají to obě pasty)…
Vyzkousim vsechno, zacnu displexem. Diky moc, nametu mam az az ![]()
Nasla jsem ten clanek, ale hodne zajimava je ta diskuse: Jak na poškrábaný displej? - iDNES.cz
To poškrábání při leštění se právě napraví tím přeleštěním pastou s olejem.
Ať hledám, jak hledám, žádnou folii jménem Raycling nemohu nalézti… Nejmenuje se nějak jinak?
Nene, jmenuje se fakt Raycling a vyrabi ji firma Rayven Inc.
Další drobnosti k fólii Raycling:
-Pokud po nalepení zůstanou mezi sklíčkem a fólií „mikrobublinky“ nepravidelných tvarů, tak nezoufejte, do druhého dne se „vsáknou“ do lepidla a přestanou existovat. Nevymáčknutelné tradiční kulaté bublinky zůstávají na místech, kde je mezi sklíčkem a fólií nějaký bordýlek či smítko.
-Pro lepší trvanlivost povrchu fólie doporučuji po nalepení natřít fólii silikonovým olejem. Olej se do fólie trochu vsákne a do budoucna se tak zabrání hloubkovému znečištění fólie agrsivními látkami (pot, pivo, žaludeční šťávy apod
Fólie pak vydrží čirá po dlouhou dobu.
-Prosím ty z vás, kteří máte nakreslenýný přesný obrys vašeho displeje v nějakém illustratoru, corelu či něčem takovém, abyste mi ho poslali. Pošlu vám za to potištěnou fólii zcela ZDARMA! Netýká se displejů na GPSMAP 60 a černobílé eTrexy, ty už jsem si nakreslil sám.
-Nemáte náhodou někdo řezací plotter? Že bychom mohli zkusit tvary sklíček do fólie přímo řezat a vyhnout se tak otravnému vystřihování.
Plotry zpravidla řežou z vektorového obrázku a řekl bych, že nebude až takový problém se někde domluvit.
V Liberci bych to asi dokázal zajistit bez problémů …
Což o to, plotter máme špičkový (Summagraphics), ale nejsem si jist, jak by dokázal řezat do “relativně tvrdé” a tlusté folie (ve srovnání s klasickýma plotrovýma foliema, kde se tloušťka folie uvádí v mikrometrech).
Muselo by se to zkusit, ale je to bez záruky na výsledek. ![]()
Jinak, ideální formáty pro vstup na řezání: .AI, .EPS.
Ony existují i plotry, které vyřezávají do specielní fólie, kterou se kryje kámen při pískování písmen do povrchu, ale to jsem nikdy neviděl jinde než na výstavě.
Myslím, že pokud je to střihatelné nůžkami, tak to půjde i na plotru, kromě kovově stříbrné a zlaté jsou ty plotrové fólie rozhodně silnější, než jen několik mikrometrů.
No, právě že je zásadní rozdíl mezi tlustýma a měkkýma a nebo tenkýma a tvrdýma.
-
Témeř každý plotter umí vyřezat do folií určených pro pískování (skla, … - jsou relativně tlusté a světle modré a hodně drahé (mimochodem pro pískování lze použít s úspěchem i levné jednoletky (které jsou tlustší neš 3, 5 a 7 leté folie)))
-
plotterové folie od různých výrobců jsou různě tlusté a stejně tak se liší podle toho, zda jsou to obyčejné, 5ti nebo 7 leté nebo dokonce translucentní. Pro každou z nich je vhodné mít jiný přítlak řezacího nože, který lze měnít po 5gramech až do 400 gramů (SummaGraphics).
-
Dopředu nelze říci, jak se bude chovat folie, která není určená pro řezání. Může se lámat, v řezu praskat, … To se musí vyzkoušet.
Ale nezle apriory říci, že je tenčí než pískovací folie a tak půjde řezat.
- řezací nůž je hodně tenký (připomíná spíše jehlu než skalpel) a hodně jemný (rovněž i drahý - cca 600-1000 Kč) a pokud nebude hodně ostrý, může řezací materiál štípat a nebo se může v něm i zalomit.
Opravdu nelze paušálně řící, že co lze stříhat nůžkami lze i řezat na plotteru. Ale lze to řici o řezání vodním paprskem nebo i někdy laserem. :-))