Fotohinty ano či ne?

Jaký je váš názor? V poslední době na ně narážím častěji. Přiznám se, jejich smysl jsem nějak nepochopil. To někdo běháte po lese s notebookem :o, nebo si je tisknete dopředu? Díky. :slight_smile:

Podle mně se můžou hodit třeba, když se někdo po dnf vrací na místo znovu. Vím o cachích, které celkem dost lidí hledalo klidně i třikrát :wink:
Občas se to prostě hodit může. Taky mám otázku… škodí snad fotohinty něčemu, když jsou dobře schované a označené? Nějak nechápu proč se poslední dobou tak strašně propíraj. Taky mi ale přijde nešikovné, když je uveden jenom fotohint místo textového.

no kdyz vyrazim na odlov vice kesi tak si fotoint vyblejsknu fotakem…a pouziju az kdyz nemuzu najit…
…a ze ho vidim pri foceni…vetsinou to bud zapomenu, nebo stejne v lese nepoznam bez toho abch se dival na ten obrazek…

Raději alespoň takováto nápověda, než žádná, protože občas mě GPSka tahá v rozmezí i 30-ti metrů a pak taková textová nápověda "pařez" v lese po probírání stromů je opravdu na nic… Foto nápovědu si většinou tisknu. A protože si připravuji popisy hromadně několik dní dopředu, stejně ji většinou přímo zapomenu. A ta nápověda občas stejně není moc zřetelná. Většinou ji používám pouze pro ujištění, že jsem třeba na správném místě, ale ten poklad tam opravdu není…

Jeste bych pochopil fotohint v podobe fotky rozdelene do sesti - osmi mensich ocislovanych dilu, v nahodnem poradi za sebou. Vytisknout a na miste popr rozstrihat a podle cisel sestavit.
Jednou videne si pamatuje podvedome snad i moje akvarijni rybicka :slight_smile:

No dneska uz spousta lidi pouziva pri geocachingu mobil s GPRS a na fotohint se mrkne na miste na mobilu, kdyz nemuze najit.

Fotohint je podle me hint jako kazdej jinej, nekdy proste slova nestaci…

No a co my chudáci paperless cacheři?
Pošlu si Pocket Query a jsem v pohodě, vše si čtu v PDAčku. Dopředu si listingy nečtu (čtu je při logování), nezřídka se mění seznam kešek, na které jdu. Hinty dopředu neřeším, neluštím.
V PQ nejsou obrázky obsaženy, takže ve chvíli, kdy sahám k hintu a zjistím, že je tam pouze fotohint, bych vraždil.
Takže jsem proti fotohintům, ještě jsem neviděl žádný, který by nešel popsat slovy. A když už to teda náhodou bez něj nejde, tak něco napsat i do textového hintu. Prosím prosím.

Fotohint se někdy může hodit, je to určitě dobrá věc.
Nedávno sem jeden použil, už sem si nevědel rady :frowning: (teda spíše se mi nechtělo hledat v místě kde byl šílenej provoz mudlů, to je pak o nekdy hubu) tak jsem po něm sáhl.
Mám je v PDA spolu s info o cache. (a když si ho nahodou neuložím tak stačí v Beeline kliknout na odkaz a sem na netu a fotku si stahnu :slight_smile: )

Divam se, ze tys na Pomniku Sevetinskeho problem nemel, ale tam zrovna bylo 15 krivych dvoj a trojparezu vedle sebe, signal zadny, a fotohint mi tehdy dost pomohl (ikdyz i tak to bylo hodne tezky, protoze v tom spravnym parezu to bylo dobre schovany).

hm, asi hodně záleží na tom, kdo s čím hledá ( a na tom taky může záležet, jak bude projektovat své cache, takže - tolerance!)
Každopádně já hledám s HP 6515 a ta má mizerné GPS, zato fajn GPRS a tak jsem často vděčný za jakoukoli nápovědu včetně obrazové, protože si ji můžu stáhnout v případě potřeby na místě, aniž bych si předem spoiloval tisknutím na papír.

Volba druhu použití nápovědy si myslím je zcela na vlastníkovi keše resp. autorovi listingu,

já osobně, keš hledám většinou bez nápovědy, pokud se zadaří udělat přípravu před lovem, někam si nápovědu poznačím, nebo alespoň přečtu, na fotohint se případně podívám, nebo si ho i vytisknu. Zapamatovat se to u pár keší na které se chystáte dá, pokud si přečtete ke kešce listing, určitě si i dokážete nápovědu vhodně asociovat. Geopařez, geostrom, geodíra, tam se stejně podíváte a něco spešl, to vám z hlavy nevypadne.

Když se nedaří, hledám nápovědu jak v hintu, fotohintu, i v listingu, třeba se vypravím na místo i napodruhé (byť je to holt nepraktické).

Spíš mě zaráží diametrální odlišnost stylu nápovědy, autoři by se možná měli zamyslet nad tím, zda-li je keš bez nápovědy vůbec hledatelná (popř. bez materiálních a enviromentálních škod) a jestli naopak přesný hint nedegraduje hledání kešky na pouhé vyzvednutí krabičky a zápis, což jde udělat do 20 sekund a následný přesun na další místo… hm :frowning:

Prostě.. nápověda stylu

• pařez vedle lampy č.38 - na to přeci nepotřebuju ani GPS… :frowning:

naproti tomu… nápověda

• vedle stromu, a jedná se o místo v hustém lese… tak to je přeci taky úplně o ničem.

Na některých keškách se natrápím (většinou bez znalosti hintu) a pak čtu k mému překvapení jen samé logy, jaké to bylo snadné… (jistě, když známu hint). Řada kačerů jde rovnou jen dle hintu.. , málo kdo však poznačí, že nápovědu použil.

pak chápu, že nemá-li člověk takový fotohint u sebe, že je otráven ;-).

Občas se setkám i s hlášením… "nápověda nám moc nepomohla", sakryš, tak kdybych jako autor chtěl, aby pomohla víc, tak jasně že dokážu i třeba přesně popsat, kde keš leží. zajímavé je, že byť nápověda nepomohla, je toto hlášení u logu FOUND a přesto se nalezlo.

Myslím, že dobrá nápověda je taková, která částečně pomůže, ale neodhalí úplně všechno.

O eventualitě nápovědy.. zavolám "Frantovi" nebo "Pepovi" kde keš je, Ti už ji našli, případně zavolám přímo autorovi… i tak se dá hledat… což nechávám na zvážení, zda-li je to fér - minimálně fér myslím je, aby se i tento help pak v logu veřejně přiznal.

Ale on je rozdíl i v tom, jestli hledají oči jen dvě, čtyři, nebo očí víc, to je pak vše podstatně jednodušší ;-).

Momentálně používám java aplikaci do mobilku, HandyGeocaching a nemohu si to vynachválit, i když popravdě, hint jsem z 20 hledání touto cestou vytáhnul z místa keše v zoufalství jen jedenkrát, a stejně kešku nenašel. :wink:

No ja si myslim ze fotohint je na nekterych mistech vec docela potrebna a chvalihodna a docela muze pomoct proti "vandalizaci" okoli kese, vetsinou u kesek kde jde spise o misto, ktere chce autor hledacum ukazat, tak fotohint pomuze aby se to misto zustalo stejne co nejdele a ten bod za to najiti krabicky si ten clovek tedy zapsal.

To ze nekdo necte listing nebo ze ho cte az pri logovani, neni argument proti fotohintum, to je spis smutne! i pro kacery kteri jsou paperlees tak neskodi precist si listing aspon cestou na tu kesku, tohle presne vede k situacim popisovanym v jinem vlakne nedavno zalozenem. to pak vede k situacim kdy clovek najde kes a divi co jako chtel autor tou kesi rict a nezajimaho ze kdyby poposel 30m tak by nasel nejake pekne misto ktere autor chtel ukazat ale na miste samotenem kes mozno schovat nebylo a pak se bud kacer vyjadri nelibe do logu nebo si precte listing a radsi zaloguje jednou vetou, coz je take moc pekne :frowning: Obcas by neskodilo, kdyz jde clovek lovit konkretne nejake kesky na listingy na netu aby clovek kam ze to jde a treba vytiknout ty fotohinty.

Jo a proto už zásadně ke svým keším žádné hinty nepíšeš. Což je ze všeho nejhorší, protože to opravdu znamená, že kačeři ničí všechno kolem (ať už záměrně nebo tím, že někam lezou), protože nemůžou najít. Podle mě si chceš chránit "úroveň" obtížnosti proti těm, co čtou hinty dopředu, jenže to způsobuzje problémy těm ostatním.
To taky není zrovna ideální přístup.

Ja mam fotohint skoro u kazde sve kesky. Ja si myslim, ze po precteni hintu by melo byt jednoznacne, kde keska je. Kdyz nekdo rozebere starou zed, rozkope par parezu, proreje zem a pak se podiva do hintu, kde stoji "musis se vic snazit", tak bych asi zesilel. Proto se snazim o naprostou jednoznacnost hintu. A kde to nejde slovem, jde to obrazem :wink: Kazdy se muze kouknout dopredu, zpetne, behem hledani PDAckem apod. dle libosti;)

To nebyl ten hlavní argument proti fotohintům - tím je to, že se nestahují v Pocket Query. A to čtení až "pozdě" (někdy si totiž listing čtu na místě u kešky) znamená, že ten hint u sebe prostě nemám.

Připojení k netu přes mobil je samozřejmě hezká věc, ale ne všichni to mají a navíc pokud je člověk v zahraničí, tak je mu to úplně naprd. Párkrát jsem se takhle nechal vyškolit :expressionless:

No to mi neprijde zrovna fer argumentovat proti fotohintum tim, ze ja je nemam (protoze jsem PM a pouzivam PQ) a tak nechci aby je ani ostatni meli a proto at radeji napovedu popisuji slovne v hintu…:slight_smile:

BTW az ted jsem objevil uzasnou moznost stahovat hint vramci gpx v poli description. Bohuzel obrovska nevyhoda 60CSx je, ze v pristroji se uklada max 30 znaku z tohoto pole. Tj. se tam casto nevejde hint cely, obzvlast kdyz tam clovek chce jeste vmestnat informaci o typu, velikosti, obtiznosti atd.

Kdyby tak Garmin vydal firmware s ukladanim vetsich waypointu na kartu, to bylo neco… Tech 1000 ks je taky omezeni nic moc.

To Abakus:
Je soft, který Ti stáhne fotohinty do adresáře na PDA a upravi na ně odkazy. Pak se například v Sonaru zobrazí. Takže je to řešitelné. Mám ho někde doma na pecce.

Použij POI loader, http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=5455&sort=&rowstart=0
cca v druhé polovině fóra jsem dostal spoustu užitečných typů. Text v tagu cmt může být mnohem delší a GPSka ho zobrazí celý.

Souhlasim - v pripade sahnuti po napovede by melo byt jasne, kde cache ma byt, aby se zbytecne nenicilo rytim okoli cache. A pokud to nejde slovne, tak proc ne fotohint? Ale ne vsichni si jej muzou stahnout v pripade problemu, coz muze byt omezujici. Ze existuje fotohint, se totiz v popisu kese stazene pres WAP nebo pres HC clovek nedozvi. Proto do listingu doporucuji napsat, ze listing obsahuje i link na i fotohint

A proč to není fér? Tomu nerozumím. Já jsem v podstatě napsal, že by bych chtěl, aby na hint dosáhli opravdu všichni a ne jen někteří.

Každopádně nemám nic proti tomu, když bude fotohint a zároveň i textový hint. Jenže bohužel to je většinou tak, že ve chvíli, kdy owner poskytne fotohint, považuje hint za vyřešený a do textového už nic nenapíše :@