Fotoluminiscenční barva

Dokázal by mi někdo poradit, kde se dá v Brně sehnat fotoluminiscenční barva, případně fotoluminiscenční fólie ? Za rozumnou cenu a v menším množství, nepotřebuji litry nebo m2 …

Zkus Hornbach - nevím, jak v Brně, ale v Práglu jsem mezi spreji narazil na tuto barvu - cenu si nepamatuji, ale byla, tuším, do dvou stovek.

Míníš tu zelenkavou nasvěcovací fólii nebo odraznou (a la dopravní značky)?

Fotoluminiscenční, tzn. nasvítíš ji a ona pak nějakou dobu vyzařuje světlo.

A proc si neudelat nejaky Luminofor? Neni to nic sloiziteho a zabere vam to minimum casu :slight_smile: S chemikalijema to je uz horsi :-))

Jednak nevím, co to je, a za druhé nevím, jak se to vyrábí. Podle wikipedie to je vrstva v zářivkách a obrazovkách, takže si nejdem jistý, jestli to je to, co požaduju - tedy fosforeskující vrstva, která po ozáření nějakou dobu svítí.
BTW přivítal bych nějakou konstruktivní radu, takový plácnutí mi asi moc nepomůže. :expressionless: Dík.

No o fólii bych věděl, maj ji u nás v jedné reklamní agentuře a mám pocit, že jsem ji tam kupoval tak před rokem za cca 100 kč A4, ale cena by se asi dala zjistit. kdyžtak napiš SZ

My jsme měli doma barvičky na sklo, dokonce v různých barvách. Zkus se zeptat v papírnictví.

Dříve se používaly takove barvy k osvitu palubnich přístrju v letadlech, ale barva byla radioaktivni tak se nesmi pouzivat. Ted se zpatky puzivaji žárovky nebo leddiody. Takže sehnat někde kde se repasují starší letadla nebo přístroje vůbec.

Luminofor mění UV světlo na viditelné. Ale ty luminiscenční fólie se prodávají tam, kde se dají sehnat samolepící fólie pro reklamu. Myslel jsem třeba www.hsw.cz, ale tam jsem je teď nedohledal.
Existují ve dvou kvalitách - normální a certifikované pro bezpečnostní značení. Ale nesvítí to nic moc. Kousek na pokusy Ti můžu věnovat. Něco mi tu zbylo z tabulek "nouzový východ".
Barvičky (i sloupávací) jsou v sadách "window paints" pro děcka.

No to co bylo v letadlech… dříve to bývalo i v hodinkách… poměrně nebezpečné kvůli záření. A luminofor je v zářivkách… převádí výboj, resp jeho neviditelnou část na viditelnou, takže tudy cesta taky nevede.
Viděl jsem to v Hornbachu a možná bych zkusil nějaký obchůdek s hobby potřebama nebo tak nějak podobně. Poslední varianta je sehnat si takové ty cedule (například únikový východ a pod), některé taky ve tmě svítí. Ale běžně se prodává páska co se dává například do baráků kolem světel, kde mají světla na chodbě na časový spínač.

A, tady nekdo zagooglil a mrknul se hned na prvni odkaz co mu vysypal strycek google. Jde o to, ze luminofor je latka, ktera po excitaci - jakymkoliv zdrojem energie - ve snaze navratit se do puvodniho energetickeho stavu, vyzari kvantum zareni - v tomto pripade nazyvanem Luminiscence…Dalsim faktorem je pak jista "doba zhaseni" dle ktere se to deli na fosforescenci, fluorescenci atd atd atd… Kazdopadne, v laborce mame ozkouseno par Luminoforu-povetsinou zinkovych. Pouzivame to jako oznacovac - resp. kolega - kulovnicovych strel na strelnici a pry to krasne sviti :slight_smile: Kdyby jste nekdo chtel navod jak si to pripravit sam, tak muzu neco preposlat, ale musi se to tak trochu zihat nad 300°C :frowning:

Zájem o návod bych určitě měl, zkusit bych to mohl. Jen si pořád nejsu jistý, jestli je to ono - jestli to dobře chápu, tak k rozzáření je potřeba hodně energie (výboj, výstřel, …). Mám ale pocit, že osvícení čelovkou není ten správný podnět k tomu, aby tato látka zářila. Nebo se mýlím ?

Nejdřív teda zkusím barvu, s ní se jednodušeji manipuluje, pak bych případně zkusil tu fólii. Dík za rady :slight_smile:

Pokud vím, vyzařovalo to alfa-záření, takže se zastavilo už o ty hodinky a ven nic nešlo. Nebezpečné to mohlo být až když se rozbilo sklíčko a to ještě nijak moc.

Mám doma taky spostu nasvěcovacích hvězdiček, skládal jsem dětem na strop dětského pokoje souhvězdí, asi by šly rozpustit v acetonu a vytvořit tak fluorescentní nitrolak :slight_smile: Ale! Pokud to chceš na kešku a nasvěcovat čelovkou, svítí to všecko málo. Na noční kešky se používají reflexní fólie a la dopravní značky nebo SPZ, i ty lze koupit.
Na táboře jsme do mapy dělali tajné poznámky UV fixem, staly se čitelné až po nasvícení UV lampou (zkoušečka bankovek), to by byla taky zajímavá věc…

Musim nic nez jen souhlasit, sam mam tuhle kombinaci - UV fixa a UV svetelko v jedne me kesi a ohlasy vic nez dobre… Dokonce ani pad sedmilete hocicky nezkazil radost z provedeni… Je to sikovna vec, muzu jen doporucit. Sam sem to koupil nedavno v jednom obchode na Budejovicke - tusim SVT, SVF nebo tak nejak… Kazdopadne sem pak nasel jeste jeden ten samy obchod kousek od Andela - resp. stanice tramvaje Újezd.

ten obchod je SEVT a v praze jsou: Jihlavska 405 Praha 4 nebo Elisky Peskové 14 (roh namesti Kinskych) Praha 5. kupoval jsem tam uv set pred rokem na "prazska strasidla".

Co se týká těch hodinek, tak to bylo tritium a používá se doteď, ale trochu jinak.

Moje Trasery to tak maj :slight_smile:

Sviti to nonstop, nepotrebuje to nasvit. Ale asi by bylo tezky ty valecky sehnat.

Mam nekde doma tohle
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5714
ale opravdu se to musi nasvitit nejlepe zblizka baterkou, aby to pak chvilku svitilo…

Tak sem si pri ceste z Prahy vzpomel ze to byl SEVT, ale koukam ze me Dain prebehl :slight_smile: