Galileo už má 2 (slovy dvě) družice

Tak jsem v Radiožurnálu i příležitosti vystřelení opět zaslechl chválu na Galileo.
Bude přesnější než GPS. Asi ano. (pozn. já)
Budeme moci používat oba systému jedním přístrojem. Asi ano, ale nejspíš ne těmi stávajícími přístroji. (pozn. já)
Atd… blablabla
Ale jedna poznámka mě zauajala.
Podnikatelé budou moci sledovat, kde se nacházejí jejich vozidla. Policie bude moci sledovat nežádoucí osoby.
Sledovat se samozřejmě dá už teď, ale musí být v přijímači nějaký vysílač, který polohu kamsi odešle (dnes nejčastěji pomocí SMS). Tak si říkám, je to pouze neznalost propagátorů Galilea, nebo bude Galileo mít implicitně fíčuru "Velký Bratr". Doufám, že to první platí.

Máte někdo nějaké relevantnější informace než naše slavná média?

Záleží na přístroji… jde o to, že v Galileu by měl být kromě samotného navigačního systému integrován i systém SAR (Search and Rescue). Dnes podobnou službu zabezpečuje COSPAS-SARSAT.
Samotný navigační přijímač (bez vysílače na správných frekvencích) nemůže z principu systému být dohledatelný.
K tomu "přesnější než GPS"… ono je trošku otázka, které GPS, ono samo GPS se taky dost vyvíjí. Viz další plánované signály a dnes už několika družicemi vysílaný signál v pásmu L5 atd.

edit: No a sledování vozidel podnikateli, nežádoucívh osob a já nevim čeho ještě, bude podle mně probíhat úplně stejně jako teď u GPS, tzn. přes jiné komunikační systémy. Aspoň, co vim.
On problém Galilea je, že se kolem něj vede spousta reklamních a politickejch keců. :slight_smile:

Relevantní informace nemám. Ale už z fyzikálního pohledu mi to připadá jako nesmysl. Aby satelit dovedl zachytit signál z gpsky, musela by mít gpska takový vysílací výkon, že bychom museli lovit kešky s přívěsným dieselagregátem :slight_smile:

Trochu technologický pokrok podceňuješ, vždyť satelitní mobily fungují i bez pomocného podvozku, jaderného reaktoru či dieselagregátu :). Viz například TENTO.

Ještě k té často zmiňované kompatibilitě. Před rokem a půl, kdy byl ještě termín spuštění naplánován na rok 2010, jsem kolem toho trochu pátral.