Dobrý den. Už nějaký ten pátek používám na krabičkobraní navigaci Garmin Etrex Legend. Brouzdal jsem na internetu abych se dozvedel i neco z teorie navigace a narazil jsem na menší nejasnost. V navigaci mám nastavený elipsoid WGS-84 a používám mapy Czech Topo 50 v3. Ale na jedné ze stránek http://thoriax.net/pribehy/p5gps.php jsem se dočetl že je dobré zadat jakousi korekci ( tedy vlastně posunout střed elipsoidu vůči výchozímu WGS-84).
A proto se tedy ptám: Je to opravdu nutné? Jaké odchylky v měření nastanou pokud změny nastavené mít nebudu? Jaké nastavení používáte vy?
Ahoj.
Na geocaching je správně WGS-84 bez jakýchkoliv korekcí.
S-42 je jen pro použití s některými turistickými papírovými mapami (KČT staršího data, SHOCart).
Pro WGS-84, tedy systém souřadnic, který používá GPS, žádné posuny nezadávej! Zeměkouli lze modelovat různými elipsoidy a proto je možné zadat různé parametry (hodně jich je přednastavených a obvykle lze zadat i vlastní parametry).
To, co je popsané v článku, se týká jednak jiného elipsoidu a také jiného souřadného systému! Konkrétně systému S 1942, který je použit na známých mapách KČT (zelené, 1:50000). Ty totiž používají vojenský systém souřadnic z té doby.
Korekce se dělají při používání souřadnicového systém S-42 v různých státech. To je jiný systém, než WGS-84 a používá i jiný elipsoid. Systém S-42 se používal v zemích bývalého východního bloku především na vojenských mapách, najde se i na mapách KČT (mám dojem, že hlavně těch starších). Pokud pojedeš do Ruska, tak se s ním taky určitě setkáš.
Pro geocaching nech WGS 84 tak jak je, jinak si v tom jen uděláš bordel.